Pire Isırığı

Pire ısırığı ya da kan emilmesi sonucunda, kaşıntı, kabarcık veya alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. İlaç veya tıbbi tedavi uygulaması yapılabilmektedir.

Pire Isırığı Nedir?

Pire, sıcakkanlı canlıların üzerinden beslenen, kan emici parazit böceklerdir. 6 bacaklı olan bu parazit böcekler insanlar ya da hayvanların üzerine sıçrayışlar yaparak beslenebilmeleri için konağın kanını emmektedir. Pire ısırığı ya da kan emilmesi sonucunda, kaşıntı, kabarcık veya alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Pireler hakkında halk arasında bilinen belli başlı yanılgılar bulunmaktadır. Örneğin, pire bir konak bulduğu zaman konaktan kesinlikle ayrılmak istemez ve nadiren bir canlıdan diğer canlıya geçiş yapar. Bir diğer bilinen yanlış ise pirelerin uçtuğuna dair inanışların bulunmasıdır. Pireler kanatları bulunmadığı için uçarak bir canlının üzerine geçiş yapamaz. Bunun yerine etkili sıçrayışları ile dikey olarak 18 cm yatay da ise 33 cm mesafe alabilir.

Pirelerin 2000'den fazla türü bulunmaktadır. Bu türler arasında en bilinenler ise şu şekilde;

  • Pulex İrritans (İnsan Piresi)
  • Spilopsyllus Cuniculi (Tavşan Piresi)
  • Ctenocephalides Felis (Kedi Piresi)
  • Ctenocephalides Canis (Köpek Piresi)

Pireler insanları ya da memelileri ısırmaları ile birlikte ağızlarında bulunan salgılardan bir kısmını ısırdıkları yüzeye enjekte eder. Bu enjekte sonrasında ise bir süre bölge uyuşmasıyla birlikte uzun ve sivri telleriyle konak kişinin kanını emer. Pire ısırdığı bölgeden ayrıldıktan sonra aşırı kaşıntı ve kabarcıklar meydana gelir.

Evcil hayvanlar, insanlar ya da kemirgenler piri ısırığı ile karşılaşabilir. Isırılma ile birlikte insan vücudunda ya da evcil hayvanların üzerinde farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu neticede uzman hekimler tarafından tedavi süreci başlatılmaktadır.

Evinizde Pire Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? 

Evinizde ya da yaşadığınız ortamda pire bulunup bulunmadığını anlamak için elektrik süpürgesinden faydalanabilirsiniz. Elektrik süpürgesi yardımıyla yaşadığınız ortamdaki bütün yüzeyleri süpürgeye çektirmelisiniz. Örneğin, yatak çarşafları, yorganlar ve halıların üzeri gibi yüzeylere elektrik süpürgesini tutmalısınız.

Elektrik süpürgesinin torba haznesinde toplanan kirleri görünümü 'tuz karabiber görünümü' kazanması halinde pire olup olmadığı anlaşılmaktadır. Pire ısırığı ile karşılaşılması halinde ise uzman hekimler eşliğinde tedavi süreci başlatılmalıdır.

Pire Isırığı Belirtileri Nelerdir?

Pire ısırıklarına maruz kalan insanlarda meydana gelen belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Örneğin, hassas tenli bir insan vücudunun pire ısırığıyla karşılaşması halinde daha farklı semptomlar ortaya çıkabilir.

  • Pire ısırması kızarıklık meydana getirebilir.
  • Minik kabarcıklar ortaya çıkabilir.
  • Aşamalı kaşıntı hissi başlayacaktır. Örneğin, ilk gün küçük bir kaşıma ısırılan bölgenin belirlenmesinde yardımcı olurken ilerleyen günlerde bu kaşıntı hissi artacaktır.
  • Kaşıntıya bağlı olarak kanama gerçekleşebilir.
  • Yoğun bir şekilde ısırılan bölgenin çevresinde yanma hissi meydana gelir.
  • Kaşıntı, ağrı ve yanma şikayetlerinden dolayı huzursuzluk ortaya çıkabilir.

Pire ısırması ile diğer böceklerin ısırması genellikle karıştırılmaktadır. Pireler genellikle insanların kolları ya da bacaklarını hedef alır. Pire ısırığı görüntüsü ise; topluluk halinde bir araya gelen minik ve kırmızı kabarcıklardır. Pire ısırığı alerjisi her ısırılan kişide görülmesi beklenen bir durum değildir.

Pire ısırığının alerjik reaksiyon göstermesi halinde ise;

Pire Isırığı Nedenleri Nelerdir? 

Pireler, kurtçuk şeklinde larva, erişkin bireylerin anüs kısmından çıkan organik atıklar ve kan emilmesi ile beslenmektedir. Larva görünümünü kazandıktan sonra ortalama üç kez kabuk değiştiren pireler öncelikle ipek salgılar ardından dişi olanları üreme ihtiyaçlarını karşılamak için kan emmeye ihtiyaç duyar.

Bu sebeple pire ısırıklarının herhangi özel bir nedeni bulunmamaktadır. Özellikle çocukların ya da bebeklerin kanı daha temiz olduğu için bu bireyleri pireler daha fazla tercih edebilir.

Pire Isırığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Pire ısırığının teşhis edilmesi için herhangi bir görüntüleme yöntemi ya da kan testine ihtiyaç yoktur. Uzman hekime vücudunuzda beliren semptomları anlattıktan sonra hekimin fiziksel muayenesi sonrasında pire ısırığının teşhisi yapılmaktadır.

Bu fiziksel muayene esnasında kızarık, kabarcık ve kaşıntı olunan bölgenin eldiven yardımıyla dokunularak ya da göz ile tespiti yapılmaktadır.

Pire Isırığı Tedavisi

Pire ısırığında bitkisel ya da tıbbi ilaç tedavisi uygulanarak tedavi yapılabilir. Bu durumun tespit edilebilmesi adına bölgenin uzman hekim tarafından incelenmesi gerekir. Örneğin, pire ısırığı sonrasında alerjik reaksiyon meydana gelen birey için reaksiyona bağlı ilaç veya tıbbi tedavi uygulaması yapılabilmektedir.

İlaç TedavisiGenellikle pire ısırıkları sonrasında uzman hekimler öncülüğünde reçete edilerek antihistaminik ve topikal steroidler kullanılmaktadır. Bu ilaç tedavisi eşliğinde deride görülen kızarıklık, yanma ve kaşıntı hissi ortadan kalkması ya da hafifletilmesi amaçlanmaktadır.

Pire Isırığı Tedavi Edilmezse

Pire ısırıkları herhangi bir tıbbi ya da geleneksel tedavi yöntemi kullanılmadan kendiliğinden 4 ile 9 gün arasında iyileşmesi mümkündür. Pire ısırmaları sonucunda insan vücudunda deride kızarıklık, kaşıntı ve yanma hissi meydana gelmektedir. Bunun haricinde nefes darlığı ve solunum sıkıntısı gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu tarz alerjik reaksiyonlar oluşması halinde insan vücudunda kalıcı ve ciddi zararlara yol açabilir.

Pire ısırığında kaşıntı halinin yoğun olması halinde kişinin sert kaşımaları sonucunda deri yüzeyinde bozulma meydana gelebilir. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için uzman hekimin tavsiyesi eşliğinde antihistaminik ilaçların kullanılması gerekir.

Pire Isırığına Ne İyi Gelir?

Pire ısırığında ilaç tedavisi yanı sıra uzun yıllardır kullanılan geleneksel tedavi yöntemleri kullanabilirsiniz. Bu tedavi yöntemleri sayesinde kaşıntı ve yanma hissini en hafif düzeye getirebilmeniz mümkündür.

  • Kolonya: Pire ısırığına kolonya çok sık tercih edilir. Kaşıntı sonrasında yanma hissini ortadan kaldırmak için kaşınan bölge üzerine birkaç damla damlatılır.
  • Buz: Isırılan bölge üzerine soğuk kompres uygulanması yanma hissini ortadan kaldıracaktır. Buz küplerini bir bez üzerine sardıktan sonra ısırılan bölge üzerinde yaklaşık 5 dakika bekletin.
  • Limon Suyu: Pire ısırıklarında meydana gelen kabarcıkların inmesi adına limon suyu kullanabilirsiniz. Limon suyu, hem kabarcıkların inmesini sağlarken hem de yanma hissini kısa süreliğine ortadan kaldırır. Bunların yanı sıra enfeksiyon oluşmasını da engellemektedir.
  • Duş Alınması: Isırma fark edildiği andan itibaren kısa süre içerisinde duş alınması tavsiye edilir. Ilık bir su ve sabun yardımı ile ısırılan bölge güzelce ovulur. Bu işlem hem enfeksiyonları önlerken hem de vücudunuz üzerinde farklı pire ısırıklarının oluşmasını engeller.
  • Çiğ Sarımsak: Pire tarafından ısırılan bölge üzerine çiğ sarımsak koyabilirsiniz. Hem yetişkinler hem de bebekler için oldukça etkili bir yöntemdir. Bölge üzerine ilk yerleştiğiniz anda kısa süreli bir yanma hissi sağlasa bile ilerleyen süre içerisinde yanma, kaşıntı ve ağrıları hafifletir.
  • Doğal Yağlar: Isırmalara maruz kalan bireylerin bir çoğu uçucu doğal yağları tercih etmektedir. Kısa süreli bir tedavi süreci sağlasa bile oldukça etkili olduğu söylenir. Bu yağlar; biberiye, çay ağacı, lavanta ve sedirdir. Isırılan bölge üzerine birkaç damla damlatılır.

Pire Isırığına Ne İyi Gelmez?

Pire ısırığı, yoğun bir kaşıntı ya da alerjik reaksiyon meydana getirmemesi halinde kendiliğinden belirli bir süre sonra iyileşecektir. Sizlerin uygulayacağı geleneksel ya da yanlış tedavi yöntemleri iyileşme sürecini kısaltmak yerine uzatabilir.

  • Pire tarafından ısırılan bölgenin yanması halinde makas yardımıyla kesilmesi oldukça tehlikelidir.
  • Pire tarafından kaşıntı ya da ağrı hissedilen bölge için yakma gibi faaliyetlere kesinlikle girilmemesi gerekir.
  • Uzun tırnaklarınız ile yoğun bir kaşıma şekli yara bölgesinin deri bütünlüğünü bozma tehlikesini içerir. Bu sebeple enfeksiyonlara açık bir bölge haline gelir.

Pire Isırığı İlaçları

Pire ısırığı tedavisinde kullanılacak olan ilaçları uzman hekim tavsiyesi eşliğinde kullanılması gerekir. İnternet ya da başka bir yerden edindiğiniz bilgiler eşiğinde kullanacağınız kremler/ilaçlar vücudunuza ciddi zararlar verebilir. Bu sebeple uzman bir hekime göründükten sonra gönül rahatlığıyla tedavi sürecine başlamalısınız.

  • Böcek ya da pire ısırıklarının seyrek kaşıntı halinde alerjik reaksiyon göstermesi durumunda hidrokortizonlu kremler kullanılmaktadır. Bu kremler ısırılan bölgede meydana gelen kaşıntı hissini azaltır. Uzman hekim tavsiyesi eşliğinde reçete edilerek kullanılması gerekir. Morarma, tüylenme, karın ağrısı, baş ağrısı ve deri atrofisi gibi yan etkileri bulunmaktadır.
  • Dimetinden etkin maddesine sahip olan antihistaminik kremler kaşıntı hissinin azaltılması amacıyla uzman hekimler tarafından reçete edilir. Bu ilaçları eczanelerden hem reçeteli hem de reçetesiz olarak satın almanız mümkündür. Her ne kadar reçetesiz olarak satın alınması mümkün olsa bile ciltte kuruluk, hafif yanma hissi ve alerjik deri reaksiyonları gibi yan etkilerinin oluşması mümkündür.

Bebeklerde Pire Isırığı

İnsan pirelerinin beslenebilmesi ve üreme yapabilmesi adına kan emebilmesi gerekir. Bunun için yetişkin ya da bebekleri kendisine hedef belirlemektedir. Özellikle bebek olması gerekir diye bir durum söz konusu değildir. Bebeklerin kanı daha temiz olduğu için pireler için oldukça lezzetli olacaktır.

Bebeklerde pire ısırığı sonrasında kaşıntı ve kabarcıklar meydana gelir. Bebekler için ısırıkların tehlikeli bir yanı ise kuduz, tifüs, alerjik hastalıklar veya deri hastalıklarına yol açabilmesidir.

Bebeklerde Pire Isırığı Belirtileri 

Bebeklerin vücudunda ortaya çıkan kızarıkların sebebi ebeveynler tarafından endişe uyandırır. Bebeklerde böcek ısırıkları genellikle herhangi bir uzuvda yer alırken; genellikle pireler bacakları tercih eder.

  • Kriptosporidium parazitine bağlı ishal ve kusma meydana gelir.
  • Kurdeşen
  • Döküntü
  • Isırık etrafında yumru şeklinde şişmeler

Bebeklerde Pire Isırığı Tedavisi

Bebeklerin pire ısırıkları ile karşılaşması halinde geleneksel ya da ilaç tedavisi uygulanabilir. Kaşıntı, şişme ve ishal belirtilerinin uzman hekime aktarılıp ve incelenmesinin ardından tedavi yöntemine başlanması gerekir.

Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için ağızdan duyma bilgiler ile kesinlikle ilaç tedavisi ya da geleneksel tedavi başlatılmamalıdır.

  • Böcek ve pire ısırıklarında tavsiye edilen kalamin losyonu
  • Uzman hekimin cilt türüne ve bölgenin durumuna göre cilt dezenfektanı kullanılabilir.

Bebeklerde Pire Isırığına Ne İyi Gelir? 

Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için kullanacağınız doğal besinler alerjik reaksiyonlara neden olabilir. O sebeple daha önce kullanmadığınız veya denemediğiniz bir ürünü pire ısırığı tedavisinde tercih etmemelisiniz.

  • Lavanta ya da çay ağacı yağları, aloe vera, hindistan cevizi merhemi ve bal kullanabilirsiniz.

Bebeğinizin sık sık pire ısırıklarına maruz kalması cilt yüzeyinde ciddi sorunlara neden olabilir. Bunun için bebeğinizi pirelerden uzak tutmanın birkaç yolu vardır. Bu yöntemler ise;

  • Elma Sirkesi: Bir deodorant ya da sprey şişesinin içerisine yarısına kadar su ve diğer yarısına ise elma sirkeli koymalısın. Bebeğinizin yatağına ve duvar diplerine bu karışımı zaman zaman sıkabilirsin.
  • Lavanta: Lavantaları kaynatarak lavanta suyu elde edebilirsin. Lavanta suyunu elde ettikten sonra bebeğinizin yatak kenarlarına ve duvar diplerine sıkabilirsiniz.

Bebeklerde Pire Isırığına Ne İyi Gelmez?

Bebeğinizin kaşıntı hissinden dolayı yaşadığınız üzüntüyü telafi edebilmek adına sert ve şiddetli kaşıntılardan uzak durmalısınız. Bu şiddetli kaşıntılar bebeğinizin enfeksiyon kapmasına ve cilt bütünlüğünün bozulmasına neden olabilir.

Pirelerin çoğalması ve üremesinde; bebeğinizin yatak çevresinin ve evinizin genelinde kötü hijyenin hakim olması, tüylü ve kanatlı evcil hayvanların bulunması ve dağınıklık yeterli olacaktır.

Bebeklerde Pire Isırığı İlaçları

Bebeklerde pire ısırığı ilaçlarını kullanmadan önce hekiminizden bilgi almalısınız. Hekiminizin order (reçete) edeceği ilaçları kullanmaya özen gösterin.

Difenhidramin Hidroklorür, Kafur, Çinko Oksit, Kalamin ve Gliserin etken maddelerinin bir araya gelmesi ile özellikle bebeklerde karşılaşılan pire ya da böcek ısırmalarında ortaya çıkan kaşıntı ve yanma hissini ortadan kaldıran ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların kişiden kişiye farklı yan etkiler göstermesi olası bir durumdur. Antihistaminik türünden olan bu ilaçlar hipersensitivite (aşırı duyarlılık), egzama ve enflamasyon gibi yan etkileri olabilir.

Pire Isırığı için Hangi Doktora Gidilir?

Pire ısırığı her birey için farklı sempton ya da tedavi süreci başlatılmasına neden olabilir. Örneğin, pire ısırığı sonrasında vücudunda alerjik reaksiyon meydana gelen bir birey için acil müdahale edilmesi gerekebilir. Bunun yanı sıra pire ısırığı seyrek kaşıntı ile devam etmesi halinde herhangi bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeden evde kendiliğinden iyileşebilir.

Pire ısırığı alerjik reaksiyon oluşturması halinde özel ya da kamu kuruluşlarının acil servis kısmına müracaat edebilirsiniz. Bunun haricinde cilt üzerinde kaşıntılar, kabarmalar ve döküntüler için ise dermatoloji (cilt hastalıklarıbölümüne başvurmalısınız.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Pire Isırığı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Pire ısırığı nasıl ayırt edilir?

Pire ısırığı genellikle sivrisinek ya da alerji ile karıştırılmaktadır. Bunun sebebi ise görülen belirtilerin hemen hemen birbirine yakın olmasıdır. Bu ısırıkların hangi parazit ya da böcek türü tarafından yapıldığını tespit edebilmek amacıyla ısırma türlerine dikkat etmelisiniz.

Genellikle pire ısırıkları aşırı derecede şiddetli kaşıntılara ve acıya sebep olur. Isırma sonrasında karşılaşılan kabarcıklar ise 3 ya da 4'lü gruplar halinde bulunur. Örneğin, bir ısırık sonrasında yaklaşık 1-2 cm çevresinde tekrar bir ısırma ile birlikte kabarma görülür.

Bit ile pirenin ayırt edilmesi ise konak üzerinde yaşama yeri ve süresi ile alakalıdır. Bit insan vücudunda genellikle saç diplerinde yaşamını sürdürürken; pireler vücut üzerinde ya da kıyafetlerin dikiş yüzeylerinde yaşamını sürdürür. Bitler saç yüzeyinde 2 ile 5 hafta kadar yaşayabilir iken, pireler dilediği zaman vücudu terk edebilir.

Dr. Murat Doğru

Pire ısırığına ne sürülür?

Pire ısırığı fark edildiği andan itibaren daha fazla ısırmalara maruz kalmamak adına ılık bir duş ve ısırılan bölge sabun ile ovulur. Bununla birlikte geleneksel tedavi yöntemleri arasında ısırılan bölgedeki kaşıntı ve yanma hissini azaltmak adına uçucu yağlar, kolonya, bal, aloe vera, limon suyu ve çiğ sarımsak sürülmektedir.

Dr. Murat Doğru

Pire ısırığı kaç günde geçer?

Pirenin ısırdığı bölge fark edildiği andan itibaren gerekli tedbirlerin alınması halinde yaklaşık 4 ile 9 gün arasında geçecektir. Herhangi bir ağrı, kaşıntı ve yanma hissi olmadan yaşantınıza devam edebilirsiniz.

Dr. Murat Doğru