Hamilelikte Kaburga Ağrısı

Hamilelikte kaburga ağrısı, sırt kemiği ile göğüs kemiği arasında olan bölgede hamilelik döneminde anne adayında oluşan ağrıdır. İlaç tedavisi, hamile yastığı, diyet gibi tedaviler vardır.

Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nedir?

Hamilelikte kaburga ağrısı, sırt kemiği ile göğüs kemiği arasında olan bölgede hamilelik döneminde anne adayında oluşan ağrıdır. Gebelik süreci içinde anne adaylarında çok çeşitli nedenlere bağlı olarak kaburga ağrıları oluşabilir.

Anne adaylarının kaburga bölgesinde yaşadığı ağrılar şiddetli bir hal aldığında gebelik sürecinin konforunu olumsuz etkileyebilir. Gebeliğin son üç aylık dönemi olan üçüncü trimester döneminde kaburga ağrısı şikayetleri yoğun olarak yaşanmaktadır.

Gebelikte kaburga ağrısı yaşayan kişilerde bu soruna bağlı olarak rahim genişlemesi ve göğüs kafesi genişlemesi durumları yaşanır. Sağ ve solda on ikişer tane olmak üzere 24 tane kaburga bulunur. Kaburgaların temel görevi göğüs bölgesinde yer alan organları korumaktır. Göğüs bölgesinde ortaya çıkan ağrılar kaburga ağrılarıdır.

Bu ağrılar yaşayan kişilerde göğsün alt bölgesinde iğne batıyor hissi oluşur. Oturma pozisyonunda ağrıların şiddeti artabilir. Genellikle sağ tarafta ortaya çıkan şikayetlerdir. Anne adaylarında gebeliği üç ve dördüncü ayından itibaren oluşan şikayetlerdir.

Hamilelikte Kaburga Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Günlük hayatta ortaya çıkan kaburga ağrısı genel olarak travma sebebiyle yaşanır. İnsanlar genellikle bu deneyimi yaşamadığı için kaburga ağrısı hissini tanımlamakta zorluk çekerler. Bu yüzden kaburga ağrısı belirtilerini de ortaya koymak zor olacaktır.

Hamilelerde kaburga ağrısı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Ağrı şikayetlerinin göğüs bölgesi ile bel arasında vücudun ön tarafında olacak şekilde yaşanması
  • Ağrının kemiklerde ortaya çıktığının hissedilmesi
  • Hastanın ağrı hissinin batar şekilde görülmesi (Gebelikte kaburga ağrısı farklı şekillerde de hissedilebilir.)
  • Ağrı şikayetleriyle birlikte nefes darlığı şikayetlerinin oluşması ve nefes almada eskiye oranla güçlük çekilmesi (Bu durum gebelikte kilo alımı gibi durumlarda yaşanan nefes almada zorlanma şikayetleriyle karıştırılmamalıdır.)
  • Derin nefes alıp verme sırasında kaburga hareketlerine bağlı olarak ağrının daha şiddetli hissedilmesi
  • Hazımsızlık şikayetlerinde artış olması
  • Kaburga bölgesinde tek taraflı ya da çift taraflı ağrı şikayeti
  • Genel bir rahatsızlık hissinin oluşması en yaygın belirtiler arasında gösterilebilir.

Hamilelikte normal kaburga ağrılarını diğer ağrılardan ayırt etmek zor olabilir. Tehlikeli olmayan ağrılar bir sorun oluşturmayabilir. Anne adaylarında mide bulantısı, kusma, kanama, ateş ve titreme, dinlenme sonucu geçmeyen ağrı, yürümeyi, hareket etmeyi ve konuşmayı güçleştiren ağrı dikkat edilmesi gereken belirtilerdir.

Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte kaburga ağrısı nedenleri çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Genellikle bebeğin gelişimine bağlı bir durum olmakla birlikte bu şikayetlerin oluşmasının olası nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Rahmin Gebeliğe Bağlı Büyümesi: Gebelik süreci ilerledikçe bebek de büyümeyi ve gelişmeyi sürdürür. Bu yüzden belirli bir süre sonra bebeğe yer açılması adına rahim genişler. Bebek büyüdükçe ortaya çıkan baskı anne adayının kaburga kafesinde oluşan baskıyı arttırır.  Buna bağlı olarak kaslarda gerginleşme olur ve anne adayı nefes almada zorlanmaya başlar. Bebek çok fazla büyürse kaburga kırılması şikayetleri ortaya çıkabilir.
  • Hormonal Değişimlerin Yaşanması: Gebelik sürecinde hamilelik hormonu olarak nitelendirilen progesteron seviyesinde ciddi bir artış olur. Bu hormonun artması kaburga ağrısı şikayetlerinin nedenlerinden biridir. Anne adayının vücudunda progesteron seviyesinin artmasına bağlı olarak pelvik alan ve omurganın etrafında yer alan kaslar ile bağlar gevşemeye başar. Bu durum aslında vücudun kendini doğuma hazırlamasıdır. Kas ve bağlardaki gevşeme göğüs kafesinde gerginlik hissini arttırır ve kaburga ağrısı şikayetleri oluşturabilir. Hamileliğin son ayında kaburga ağrısı genel olarak progesteron seviyesinin artmasına bağlı olarak yaşanmaktadır.
  • Göğüslerde Büyüme Görülmesi: Gebelik döneminde anne adayı birçok fiziksel değişim yaşar. Yaşanan fiziksel değişimlerden biri de göğüs bölgesinde büyüme olmasıdır. Gebelik semptomları arasında bulunan göğüs büyümesi omuz, sırt ve kaburga bölgesinde ağrı şikayetlerinin oluşmasına yol açan bir durumdur.
  • İdrar Yolu EnfeksiyonuGebelik döneminde anne adaylarında en yoğun görülen şikayetlerden biridir. İdrar sırasında anne adayında yanma hissi, sık idrara çıkma, idrarı yapamama, idrar yaparken ağrı hissi, böbrek ve kaburgalarda görülen ağrı da idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Yani kaburgalarda yaşanan ağrının nedenlerinden biri idrar yolu enfeksiyonu yaşanması olabilir.
  • Anne Adayında Stres Seviyesinin Artması: Gebelik döneminde anne adayında ani ruhsal değişimler çok sık yaşanan bir durumdur. Bu değişimler anne adayının psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda kadında ani değişimlere bağlı olarak stres seviyesi artabilir. Vücutta stres seviyesinin artması fiziksel olarak kürek kemiği, kaburga kemiği ve omuzlarda ağrı hissini ortaya çıkarır. Ayrıca bu bölgelerde ağırlık hissi de oluşturur.
  • Diyaframda Basınç Oluşması: Gebelikte ilerleyen dönemlere doğru fetüs göğüs bölgesine doğru genişleme eğilimindedir. Fetüsün yeni bir konum alması anne adayı için çok rahatsız edici bir durum olabilir. Fetüsün büyüme göstermesi ve hareket etmesi diyaframlarda yüksek bir baskı oluşturur.  Diyaframda ortaya çıkan baskı hissi nefes almada zorlanmaya sebep olacaktır. Diyafram sinirlerinin etkilenmesi sebebiyle kaburga ve omuz bölgesindeki ağrılara karşı anne adayının vücudu daha duyarlı bir hale gelir.
  • Fazla Kilo Alımı: Gebelik döneminde her anne adayı belirli oranda kilo alır. Ancak bazı kişilerde alınan kilo fazla olabilir. Fazla kilo alımı kaburgaların üzerine binen yükü arttırabilir. Anne adayının gebeliğe bağlı olarak aldığı fazla kilolar sebebiyle kaburga kemikleri yükü taşımakta zorlanırsa kaburga ağrıları ortaya çıkabilir.
  • Hareketlerde Kısıtlanma: Hamilelik dönemi ilerledikçe anne adayının hareketleri kısıtlanır. Bu duruma bağlı olarak anne adayında vücut hareket etmemeye bağlı olarak tepki verebilir. Anne adayı gebelik döneminde yeterli hareket edemezse kaburga ve diğer bölgelerde ağrı şikayetleri oluşabilir. Bu ağrıların olmaması adına her gün düzenli yürüyüşler yapılmalıdır.

Hamilelikte Kaburga Ağrısı Teşhisi

Hamilelikte kaburga ağrısı şikayetleri çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle bu dönemde travma sebepli oluşmadığı için travmaya bağlı yaşanan kaburga ağrılarında kullanılan bazı tanı yöntemlerine başvurulmamaktadır.

Hamilelikte kaburga ağrısı teşhisi şu şekilde olacaktır;

  • Hasta Hikayesi: Kaburga ağrısı teşhisinde öncelikle hasta hikayesinin dinlenmesi gerekir. Genellikle anne adayının şikayetleri dinlenir ve ailede daha önce gebelik döneminde kaburga ağrısı şikayetleri olup olmadığına bakılır. Ayrıca anne adayının daha önceki gebeliklerinde kaburga ağrısı şikayetleri olup olmadığı da önemlidir.
  • Fiziki Muayene: Uzmanlar anne adaylarını fiziki muayene ederek de kaburga ağrısı olup olmadığını anlayabilir. Kaburga bölgesine yönelik yapılan elle muayenelerde anne adayının ağrı şikayeti oluşabilir. Bu şikayetler oluşması durumunda kaburga ağrısı teşhisi konulabilir.
  • UltrasonAnne adayının gebelik döneminde yaşadığı kaburga ağrılarını belirleyebilmek için bebeğin anne karnındaki gelişimini ve hareketlerini inceleyebilmek için ultrason görüntüleri ile incelenebilir.

Kaburga ağrısı görüntüleme yöntemleri çok daha fazladır. Ancak genellikle kırık, çıkık gibi travmalara bağlı olarak ortaya çıkan kaburga ağrılarının tanısının konulmasında bu yöntemler kullanılır. Anne adaylarında hastanın hikayesi ve bebeğin durumunu gösteren görüntüleme yöntemleri temel teşhis yöntemleri arasında yer almaktadır.

Hamilelikte Kaburga Ağrısı Tedavisi

Hamilelikte kaburga ağrısı tedavisi için genellikle yapılabilecek işlemler sınırlıdır. Çünkü genellikle anne adayının karnında ortaya çıkan baskı sebebiyle kaburga ağrıları görülebilir. Bu durumda ağrı hissini hafifletecek ufak tedaviler uygulanabilir. Bunun yanında anne adaylarının kaburga ağrısı yaşama nedenine göre de tedavi planlanmaktadır.

  • İlaç Tedavisi: Hamilelikte anne adaylarında kaburga ağrıları idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan kaburga ağrısında ilaç tedavisi uygulanabilir. Anne adayının idrar yolundaki şikayetler ortadan kaldırılarak kaburga şikayetlerinin azalması hedeflenir.
  • Diyet Programları: Hamilelikte anne adayları çok kilo alırlarsa kaburga ağrısı şikayetleri artacaktır. Bu süreçte şikayetlerin azalması için anne adayının kilo alımı kontrol altında tutulabilir. Doktorlar tarafından kontrollü şekilde verilen diyetler sayesinde kilo alımı sağlanabilir.
  • Hamile Yastığı: Hamilelikte uyku sırasında oluşan baskı da kaburga ağrılarına yol açabilir. Bu durumda doktor kontrolünde hamile yastığı kullanılabilir. Böylece baskı oluşumu kontrol altına alınarak ağrı şikayetlerinin azalması sağlanabilir.

Hamilelikte kaburga ağrısı tedavisi için ciddi semptomlar olmadığı sürece doktorun önerilerine uyulması gerekir. Bunun dışında tedavi seçenekleri sınırlıdır ve anne adayının doktorun önerilerine uyarak rahatlaması sağlanabilir.

Hamilelikte Kaburga Ağrısı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte özellikle son dönemlerde kaburga ağrısı sık yaşanan şikayetler arasındadır. Genellikle tedavi edilmemesi durumunda anne adayının yaşam konforu düşer. Bebek gelişimine bağlı olarak yaşanan sorunlar olması durumunda tedavi edilmediğinde büyük sağlık sorunları yaşanmaz. Ancak altta yatan sorunlara göre kaburga bölgesinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Kaburga Ağrısına Ne İyi Gelir?

Özellikle hamilelikte sağ kaburga ağrısı olması durumunda anne adayı çeşitli önlemler almalıdır. Doktorun önerileri sayesinde anne adayı ağrı şikayetlerini azaltabilir ve yaşam konforunu ciddi oranda artırabilir.

Hamilelikte kaburga ağrısını azaltacak ve önleyecek uygulamalar şu şekildedir;

  • Doğru Konumda Durulmalıdır: Hamilelik döneminde ilerleyen sürelerde omurga bölgesi kaburgadaki ağrıları arttırır. Göğüs kafesinde ortaya çıkacak kas gerginliği şikayetlerini ortadan çıkarmak için yürüme ve oturma sırasında vücudun dik tutulması önemlidir.  Ağrı yaşanan tarata uyumaya alışarak geçici rahatlamalar gerçekleştirilebilir.
  • Egzersiz Topu Kullanılabilir: Hamilelik döneminde egzersiz topları da kaburga ağrılarını azaltmada etkilidir. Topa yaslanma ve bu şekilde vakit geçirme anne adayının kaburga kaslarının gerilmesini sağlayarak ağrı şikayetlerini azaltır. Rahatlama için önerilen şekilde uygulamalar yapılmalıdır.
  • Sıcak ve Soğuk Basınç Uygulanabilir: Hamilelik döneminde ortaya çıkan kaburga ağrılarının şiddetini hafifletmek adına sıcak ve soğuk basınç uygulanabilir. Bu işlemler kas düğümlerini rahatlatarak geçici bir rahatlama sağlayabilir. Ayrıca sıcak duş alınması da önerilmektedir. Anne adayı kendi tercihine göre sıcak su torbası ya da buz küpleri uygulayarak bölgeyi rahatlatabilir.
  • Anne Adayı Vücudunu Desteklemelidir: Gebelik döneminde anne adayının vücudunu desteklemesi çok önemlidir. Bu süreçte anne adayı vücudunu birçok ürünle destekleyebilir. Sütyen, gebelik kayışı, anne yastığı, bel desteği ürünleri gibi birçok ürün anne adayının doğru duruşunu sağlar.
  • Bol Giysiler Tercih Edilmelidir: Anne adayı gebelik döneminde rahat etmek ve yaşam konforunu arttırmak adına özellikle göğüs bölgesini sıkan dar giysiler giymemelidir. Anne adayı nefes almasını ve ağrı şikayetlerini azaltmasını sağlayacak bol kıyafetler tercih etmelidir. Bol ve rahat kıyafetler daha rahatlatıcı olur.
  • Profesyonel Masaj Desteği Alınabilir: Anne adayları gebelik döneminde ağrı şikayetleri için masaja ihtiyaç duyabilir. Bu durumda baba adayı kendini bu konuda geliştirebilir ya da anne adayının rahatlaması adına profesyonel bir masörden destek alınabilir. Karın ve sırt bölgesine yapılacak yumuşak masajlar anne adayını rahatlatacaktır.
  • Göğüsleri Destekleyen Sütyen Kullanılmalıdır: Anne adayının göğüs bölgesinde yaşanan büyüme durumları kaburga ağrıları şikayetlerini oluşturabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için göğüslerin hareketini sınırlayacak ve göğüs bölgesini destekleyecek sütyenler tercih edilmelidir. Çünkü vücut büyüyen göğüsleri taşımada zorlanabilir.
  • Anne Adayı Hareket Halinde Olmalı ve Egzersiz Yapmalıdır: Anne adayının gebelik döneminde hareketleri kısıtlandığı için kaburga ağrıları yaşanabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için hareket kabiliyetini arttıracak egzersizler yapılmalıdır. Anne adayı uzman kontrolünde kendisinin ve bebeğin sağlık durumuna göre egzersizler uygulayabilir. Ayrıca her gün düzenli olarak doktorun tavsiye ettiği oranda yürüyüşler yapabilir. Bunun yanında hamile pilatesi ve yoga gibi etkinlikler de anne adayının hem bedenen hem ruhen rahatlamasını sağlayabilir. 

Hamilelikte Kaburga Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte anne adayının şikayetleri oluştuğunda kadın doğum uzmanına gidilir. Anne adayı kaburga ağrısı şikayetiyle gittiğinde kadın doğum uzmanları Dahiliye polikliniklerine yönlendirebilir. Dahiliye doktorları ise inceleme sonrasında Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulmasını isteyebilir. Gidilecek bölüm ve doktor altta yatan bulgulara göre değişebilir. Ağrılar dayanılmaz bir hal aldığında ve nefes almada zorluklar yaşandığında mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Kaburga Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte sol kaburga ağrısı neden olur?

Hamilelikte kaburga ağrısı genellikle sağ kaburgada yaygın olarak görülmektedir. Ancak hamilelikte sol kaburga ağrısı da farklı nedenlere bağlı olarak görülebilir. Sol ya da sağ kaburga önemli olmaksızın gebelikte kaburga ağrısı şikayetleri aynı şekillerde değerlendirilmelidir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte kaburga ağrısı ne zaman başlar?

Hamilelikte kaburga ağrısı genellikle 4 ve 5. aylarda başlamaktadır. Bu hamilelik sürecinde bebeğin gelişimiyle ve anne adayının fiziksel durumuyla ilgili olacaktır. Genellikle son 3 ayda şiddetlenen kaburga ağrısı sadece hamileliğin son ayında da görülebilir. Erken dönemlerde rastlanmayan ağrı bebeğin gelişimiyle birlikte anne adayında baskı oluştuğunda görülmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Kaburga ağrısı hamilelik belirtisi mi?

Hamilelik belirtileri çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Kaburga ağrısı hamilelik belirtisi olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü anne adaylarında ilerleyen dönemlerde göğüs kafesinde artan baskıya bağlı olarak kaburga ağrısı görülür. Gebeliğin en başında görülen kaburga ağrıları bir travmaya bağlı olarak yaşanabilir ya da altta yatan farklı bir neden olabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük