Dizde Sıvı Kaybı

Kişinin eklem sıvının azalması veya eklem yapısının bozulması durumunda gelişen Dizde Sıvı Kaybı; ilaç kullanımı, fizik tedavi ve cerrahi ile tedavi edilmektedir.

Dizde Sıvı Kaybı Nedir?

Diz Ekleminin Yapısı

Diz eklemi yürüme, koşma, merdiven çıkma gibi aktivitelerin yapılmasına olanak sağlayan bir sinoviyal eklemdir. Dizin bükülüp açılması ve az miktarda dönme hareketleri bu eklemde gerçekleşir.

Diz tibiofemoral eklem ve patellafemoral eklem olmak üzere 2 eklemden meydana gelir;

  • Dizin ana eklemi tibiofemoral eklemdir ve hareketlerin birçoğu bu eklemden yapılır. Tibiofemoral eklem kaval kemiği ve uyluk kemiği kemiklerinden oluşur.
    • Tibia (kaval kemiği) bacakta bulunan iki kemikten biridir, diz ve ayak bileği arasında uzanır. Vücut ağırlığını taşıyan kalın ve sağlam bir kemiktir. Üst ucu uyluk kemiğiyle eklem yaparak dizin ana eklemini meydana getirir.
    • Femur (uyluk kemiği) vücudumuzdaki en uzun, en güçlü kemiklerdendir. Yürüme, ayakta durma, oturma- kalkma gibi günlük yaşamda ihtiyaç duyduğumuz fonksiyonların gerçekleşmesinde önemli rol oynar. Kalça ve diz eklemi arasında bulunduğu için kalça ve diz eklemindeki hareketlerinin yapılmasını sağlar. Femur kemiğine yapışan kaslar yürüme aktivitesi için oldukça önemlidir.
  • Dizin diğer eklemi ise patellafemoral eklemdir. 
    • Patella (diz kapağı) ve femur kemiğinden meydana gelir. Eklem yüzeyi tibiofemoral eklemden daha az yer kaplar.
    • Diz kapağı diz ekleminin önünde bulunur, eklemi darbelere karşı korur. Kaslar için bir yapışma bölgesi oluşturarak diz ekleminin hareketlerinin artmasını sağlar. Ayrıca diz eklemine gelen yüklerin daha rahat karşılanmasını sağlar.

Diz eklemi kıkırdağımsı yapıdaki menisküslerle desteklenmiştir. Menisküsler kemikler arasındaki uyumun artırılmasını, diz ekleminin yüzeyinin artmasını, dize gelen şokların absorbe edilmesini, dizin sabitliğinin artmasını sağlar.

Diz eklemi ona sabitlik sağlayan bağlarla desteklenmiştir. Dizdeki bağlar hareketler sırasında dizin korunmasından sorumludur. Hareketlerin kontrollü şekilde yapılmasına olanak sağlar. 

Diz eklemindeki hareketlerin yapılmasını sağlayan çok sayıda kas bulunur. 

Bu kaslar yürüme, koşma, oturma, eğilme, merdiven inip çıkma gibi aktiviteler sırasında dizi bükme açma, dizi kilitleme, bacağın içe ve dışa döndürülmesi gibi fonksiyonların yapılmasına olanak verir. 

Diz eklem yüzleri kıkırdakla kaplanmıştır. Kıkırdak yapı sayesinde kemikler arasında kayganlık sağlanır ve diz eklemi hareketleri rahatça yapılır. 

Diz ekleminde eklem yüzeylerini kayganlaştıran eklem sıvısı (sinoviyal sıvı) bulunur. Bu sıvı berrak, saydam bir formdadır, içeriğinde su bulunur. Eklem yüzeyini kaplayan sinoviyal zardan salgılanır. 

Eklem sıvısı kıkırdak yapının beslenmesini sağlar Eklem sıvısında bulunan hiyalüronik asit eklemin kayganlığını ve dayanıklılığını arttırır. Eklem sıvısı sayesinde hareket eden kemikler arası sürtünme azaltılır ve dizdeki hareketler zorlanmadan yapılır. 

Dizdeki eklem sıvısının azalması ya da eklem sıvısının yapısının bozulması dizde sıvı kaybı olarak adlandırılır. Dizde sıvı kaybı eklem yüzeylerinde sürtünmenin artmasına ve kıkırdak dokunun aşınmasına, harabiyetine yol açabilir. 

Dizde sıvı kaybı tedavi edilmezse hastaların yaşam kalitesini düşüren, sosyal hayata katılımlarını engelleyen bir sağlık durumudur. 

Hastalar dizde bir süredir devam eden ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi nedenlerle doktora başvurur. Dizde sıvı kaybının en önemli sebebi osteoartrit (kireçlenme) olarak karşımıza çıkar. 

Ayrıca dizde sıvı kaybı da kireçlenme, eklem harabiyetine zemin hazırlar. İki sağlık durumunun bu yakın ilişkisi nedeniyle çoğu zaman kireçlenme tanısı alan hastalar kireçlenmeyi dizde sıvı kaybı olarak adlandırırlar. Halbuki kireçlenmede kimi zaman eklem sıvısında artış görülmektedir.

Dizde Sıvı Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Dizdeki sıvı kaybının en önemli belirtileri ağrı ve hareketlerde kısıtlılıktır. Ağrı, özellikle yürüme, merdiven çıkma gibi aktiviteler sırasında veya sonrasında artış gösterir. 

Ağrıyla beraber dizde şişlik, hareketlerde kısıtlılık görülebilir ve hastaların yaşam kalitesi büyük ölçüde etkilenir. İlerleyen dönemlerde hastalar yürüyüş, merdiven inip çıkma günlük yaşam aktivitelerini yapmakta bile zorlanabilirler. 

Hastalar dizlerini sert ve tutuk olarak niteleyebilirler, hareketler sırasında diz ekleminden tıkırtı sesleri gelip rahatsız edici olabilir.

Dizde sıvı kaybının belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Diz eklemi ve çevresinde ağrı
  • Hareketin kısıtlanması
  • Dizde sertlik,
  • Dizde katılık hissi
  • Hareket esnasında diz ekleminden sesler gelmesi
  • Dizde ödem, şişlik
  • Eklem yapısının bozulması
  • Eklemde kilitlenme
  • Yürüme, merdiven inip çıkmada güçlük
  • Dizde tutukluk

Dizde Sıvı Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Dizde sıvı kaybı ve kireçlenme birbirleriyle doğrudan ilişkilidir. Dizdeki eklem sıvının yapısının bozulması, sıvının azalması durumlarında kıkırdak doku harabiyeti ve kireçlenme oluşabileceği gibi kireçlenme de dizde eklem sıvısının azalmasına sebep olabilir. Yaşlanmaya bağlı olarak eklem sıvısının kıvamı ve miktarında değişiklik olabilir.

Dizde sıvı kaybının nedenleri kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Osteoartrit (eklem kireçlenmesi): Diz ekleminin aşınıp harabiyete uğraması osteoartrit ( eklem kireçlenmesi) olarak adlandırılır. Dizde sıvı kaybına zemin hazırlayan en yaygın nedendir.
  • Yaşlanma: Artan yaşla beraber kıkırdak yapının aşınması, eklem harabiyeti sık görülen bir durumdur. Yaşlı bireylerde dizdeki eklem sıvısının miktarı azalabilir. Diz aşınmaya daha elverişlidir. Dizde sıvı kaybı yaşlı bireylerde gençlerden daha sık görülür. Ayrıca yaşlı bireyler gençlere nazaran travmalara, düşmelere daha açık haldedir. Travmalar diz ekleminin yapısında bozulmalara yol açabilir.
  • Hareketsizlik: Diz eklem kıkırdağının beslenmesi için hareket ederek ekleme bir yük bindirmek gereklidir. Hareket diz eklem sıvısının yapımını arttırır bu yüzden uzun süren hareketsizlik diz eklemini olumsuz etkiler.
  • Düşme, trafik kazalarında meydana gelen eklem yaralanmaları: Travmalar sonucunda diz ekleminin yapısında bozulmalar, kıkırdak hasarı meydana gelebilir ve dizde sıvı kaybı görülme riskini arttırabilir.
  • Aşırı hareketlilik/ eklemi çok zorlama: Diz ekleminin daha kısa sürede yıpranmasına sebep olur.
  • Kişinin kendine uygun sporu yapmaması: Kişinin spor seçimi sırasında sağlık durumunu, kapasitesini, yaşını göz önüne alarak seçim yapması gereklidir.  Kişinin yanlış sporlar seçmesi yaralanma riskini arttırır.
  • Uzun süre atletizm gibi sporları profesyonel olarak yapmak: Diz ekleminin aşırı kullanımından kaynaklı olarak uzun mesafe koşucuları gibi sporcularda eklem kireçlenmesi açısından risk daha fazladır.
  • ObeziteObezite, aşırı kilolu olmak ekleme binen yükün artmasına neden olur.
  • Genetik yatkınlık: Ailesinde dizde sıvı kaybı, kireçlenme gibi sağlık durumları bulunan insanlar daha fazla risk altındadır.
  • Kadın cinsiyet: Dizde sıvı kaybı kadınlarda erkeklerden daha fazla görülen bir sağlık durumudur. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda dizde sıvı kaybı riski artabilir.
  • Kas zayıflığı: Kaslarımız eklem hareketlerinin kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlarken aynı zamanda ayakta durma, yürüme gibi fonksiyonlarda ekleme binen yükün taşınmasında görev alır. Bu yüzden kas zayıflıklarında ekleme binen yük artabilir. Hareketler kontrollü biçimde yapılamazsa diz eklemi yaralanmalara daha açık hale gelir.
  • Kalsiyum eksikliğiKalsiyum minerali kemik yapım- onarımı için önemli bir mineraldir, güçlü kemiklere sahip olmamızı sağlar. Kalsiyum eksikliğinde diz eklemi etkilenebilir. Dizde osteoartrit (kireçlenme) meydana gelebilir.
  • Şeker hastalığı: Şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar vücudun normal yapım- onarım işlevlerinde bozulmalara yol açtığı için şeker hastalığında kireçlenme, dizde eklem sıvısı kaybı riski artabilir.
  • Sağlıksız diyet: Düzenli ve dengeli beslenmek, günlük diyette sağlıklı tercihler yapmak bağışıklığı artırır, vücuttaki dengeleri korur. Eğer sağlıksız bir diyet tercih edilirse vücut yapım- onarım işlemleri için gerekli mineral ve vitaminler alınamaz. Bu yüzden sağlıksız diyet dizde sıvı kaybı riskini artırabilir. Ayrıca diyette aşırı tuz tüketimi dizdeki sıvı kaybının artmasına neden olabilir.
  • Az su tüketilmesi: Su eklem sıvısının içeriğinde yer almaktadır. Az su tüketilmesi dizdeki eklem sıvısının miktarının azalmasına neden olabilir.

Dizde Sıvı Kaybı Teşhisi

Dizde sıvı kaybı teşhisi için hasta kapıdan girer girmez yürüyüşü, duruşu gözlemlenir, hastalık hikayesi sorgulanır, fiziksel muayene ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

  • Hastalık hikayesi: Hastalık hikayesi teşhis konması için çok önemlidir. Hastanın şikayetleri, şikayetlerin ne zaman başladığı, ağrının yeri, şiddeti, hangi durumlarda artıp azaldığı hakkında bilgiler alınır. Hasta geçirdiği ameliyatlar, kazalar, yaralanmalar ve sahip olduğu hastalıklarıyla ve soy geçmişi ile ilgili doktora bilgi vermelidir.
  • Fiziksel muayene: Hastanın genel sağlık durumuyla diz çevresindeki ısı- renk değişimlerine, ödem- şişliklere, eklem hareket açıklıklarına, kas kuvvetine bakılır.
  • Direkt Grafi/Röntgen İle Görüntüleme: Dizde sıvı kaybının/ kireçlenmenin teşhisinde sıklıkla kullanılan bir görüntüleme şeklidir. X Işınlarının kullanılmasıyla görüntü elde eden bir yöntemdir. Eklem aralığının ve kireçlenme bulgularının görüntülenmesi sağlar. Kireçlenmenin ilk zamanlarında kıkırdak hasarını görüntülemede yetersiz kalabilmektedir.
  • Ultrasonografi İle Görüntüleme: Ultrason diz problemlerinin teşhisinde sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. Eklemdeki sıvının, eklem içindeki yangının ve diz dokusunun görüntülenmesinde etkilidir.
  • Manyetik Rezonans (MR) Görüntüleme: Ayrıntılı görüntülemeye izin verdiği için röntgenden sonra en sık tercih edilen yöntemler arasında yerini almıştır. Eklem kıkırdağının yapısı ve dokular hakkında ayrıntılı bilgi verir. Kireçlenmenin erken dönemlerinde kıkırdak yapıda meydana gelen değişiklikleri tespit edebilir. 
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT) İle Görüntüleme: Eklemdeki erken dönem değişikliklerin tespit edilmesinde etkilidir. Görüntüleme süresinin manyetik rezonans (MR) görüntülemeden daha kısa olması açısından avantajlıdır.

Dizde Sıvı Kaybı Tedavisi

Diz eklemini korumak, dizde sıvı kaybını oluşmadan önlemek veya oluştuysa ilerlemesini geciktirmek, dizde sıvı kaybının tedavisindeki en temel hedeflerdir.

Dizde sıvı kaybı tedavisi koruyucu, önleyici ve hastanın şikayetlerine yönelik uygulanan çeşitli tedavi seçeneklerini içerir. 

Hasta eğitimi, hasta eğitimi tedavide büyük bir yer kaplar. Hastalara diz eklemini koruma yolları öğretilir. Günlük hareketlerinde ve işyerinde koruyucu modifikasyonlar gibi eğitimler verilir. Aktivite Modifikasyonu, hastaların eklemini zorlayıcı hareketlerden kaçınması ve çevrelerinde yaptıkları değişiklikleri içerir. Örneğin hasta temizlik işçisi ise diz eklemine fazla yük bindirmeden işe nasıl devam edeceği öğretilir.

Zayıflama diz eklemine binen yükü azalttığı için önerilir. Diyetlerin gelişigüzel uygulanmaması diyetisyen tarafından yazılan kişiye özgü diyetlerin tercih edilmesi önemlidir. Zayıflamak için yapılacak egzersizler için de fizyoterapiste danışılmalı, diz eklemini zorlayacak, ekleme fazla yük bindirecek sporlardan kaçınılmalıdır.

Ağrı kontrolü, ağrı hastaların yaşam kalitesini azaltan, hareketten kaçınmasını sağlayan rahatsız edici bir durumdur. Ağrı kontrolü için ilaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır.

İlaç TedavisiDoktor tarafından reçete edilen ağrı kesici, antienflamatuar (iltihap azaltıcı) ilaçlar, kas gevşeticiler dizde sıvı kaybının tedavisinde çok yaygın olarak kullanılır. Eklem içine steroid ya da hyaluronik asit enjekte edilebilir. 

Cerrahi Tedavi: Uzun süre geçmeyen ağrı ve ciddi bir hareket kısıtlılığı mevcutsa, hasta yürüme, merdiven inip- çıkma, oturup- kalkma gibi günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken zorlanıyorsa cerrahi tedavi tercih edilebilir. 

Fizik Tedavi 

Dizde sıvı kaybı tedavisinde en sık kullanılan tedavi şekillerinden biridir. Diz eklemi ve çevresindeki dokuların güçlenmesini sağlamasının yanı sıra hiçbir yan etkisinin olmaması gibi nedenlerden ötürü tercih sebebidir. 

Hastanın sağlık durumuna, yaşına, diz ekleminin harabiyetine, kişinin kondisyon durumuna bakılarak fizyoterapistler tarafından kişiye özel bir program oluşturulur. 

Dizde sıvı kaybı bulunan hastalar kendilerine faydalı olacağını düşünüp uzmana danışmadan spora başlamamalıdır. Kişiye uygun olmayan sporlar faydadan çok zarar olarak geri dönebilir. Hastanın şikayetlerinde artışa sebep olabilir.

Dizde sıvı kaybı için kullanılan bazı fizik tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Fizyoterapistinizin önerdiği kas kuvvetini arttıran egzersizler. Güçlü kaslara sahip olmak diz eklemine binen yükün dengeli bir biçimde karşılanmasını sağlar. Ayrıca kireçlenmenin önlenmesinde önemlidir.
  • Eklem hareket açıklığını koruyan/ arttıran egzersizler. Eklem hareketlerinin ağrısız olması ve normal eklem hareketinin korunması için fizyoterapistler tarafından önerilen egzersizler düzenli yapılmalıdır.
  • Ödem tedavisi.
  • Hastanın duruşunun değerlendirilerek duruş bozukluklarının düzeltilmesi.
  • Kas kısalıklarının tedavi edilmesi, esnekliğin arttırılması.
  • Fizyoterapistler tarafından uygulanan manuel terapi yöntemleriyle dizin mobilizasyonu (hareketlendirilmesi)
  • Denge egzersizleri ve duyu eğitimi. Hastaların rehabilitasyon programında denge egzersizleri ve duyu eğitimlerin yer alması hastaları düşmelere karşı korur.
  • TENS (Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu) gibi uygulamalar ve egzersizlerle ağrının azaltılması.
  • Tıbbı masaj.

Fizyoterapistin uygulayacağı ya da hastaya öğreteceği masaj dolaşımın düzenlenmesi, ödem kontrolü, kas spazmlarının tedavisinde faydalı olabilir.

Dizde Sıvı Kaybı Tedavi Edilmezse

Dizde sıvı kaybı tedavi edilmezse, teşhis sonrası doktorun ve fizyoterapistin önerileri dinlenmeyip tedbirler alınmazsa hastanın yaşam kalitesini bozan, hastanın bağımlılığını arttıran bir sağlık problemi haline gelebilir. 

Hastalar kronikleşmiş bir ağrıyla yaşamak zorunda kalabilirler. Bu ağrı hastanın basit işlerini yapmasını bile güçleştirebilir. Kronik ağrı hastaların psikolojisini olumsuz etkiler. Bir süre sonra hastalar hayattan zevk alamaz hale bile gelebilir.

Dizde sıvı kaybının, kireçlenmenin ilerlemesi durumunda hareket kısıtlılıkları gelişir. Ağrı ve hareket kısıtlılıkları hastaların sosyal hayata katılmasını zorlaştırır.

Sağlıklı bireylerin kolaylıkla yapabildikleri yürüyüş, eğilip- kalkma, merdiven inip- çıkma gibi aktiviteler yapılması çok zor hale gelen, kısıtlılıkların yaşandığı aktiviteler hale gelir. Hastaların bağımsızlıkları azalır

Dizde Sıvı Kaybına Ne İyi Gelir?

Dizde sıvı kaybı için öncelikle sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının kazanılması ve sağlıklı bir yaşam biçimi tercih etmek gereklidir. 

Dizde sıvı kaybını önlemek tedavi etmekten daha önemlidir. Güçlü dizlere sahip olmak için dizde sıvı kaybı oluşmadan önlemler alınmalıdır. 

Dizde sıvı kaybı için bazı tavsiyeler:

  • Bol su içmek
  • Kilo kontrolü
  • Fizyoterapistin önerdiği egzersizlerin düzenli yapılması
  • Kas kuvvetini arttıran egzersizler
  • Eklem hareket açıklığını koruyacak egzersizler
  • Dengeli beslenmek
  • Hareketli olmak (Hareket ağrısız olmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.)
  • Dizin travmalardan korunması (Tekrarlayıcı travmalara maruz kalınıyorsa, diz eklemini zorlayan işlerde çalışılıyorsa iş/ aktivite modifikasyonları yapılmalıdır.)

Dizde Sıvı Kaybı Ne İyi Gelmez?

Dizde sıvı kaybı hareketsizlik, eklemi aşırı zorlama, travma öyküsü, ileri yaş gibi sebeplerle meydana gelebilen bir sağlık sorunudur. Bazı durumlar dizde sıvı kaybına iyi gelmez.

Dizde sıvı kaybına iyi gelmeyen durumlar kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Hareketsizlik
  • Fazla kilo
  • Fazla tuzlu beslenme
  • Aşırı spor
  • Kişinin kendine uygun olmayan sporları yapması
  • Sağlıksız beslenme
  • Vücudun susuz kalması
  • Dizden eğilerek yapılan yer silme gibi işler
  • Kas zayıflığı
  • Kalsiyum eksikliği
  • Şeker hastalığı
  • D vitamini eksikliği

Dizde Sıvı Kaybı İlaçları

Ağrı kontrolü için sıklıkla doktor tarafından ağrı kesici reçete edilir. Doktor gerekli görürse basit analjezikler ve opioidler gibi ağrı kesmede kullanılan çeşitli ilaçlarla steroid olmayan antiinflamatuar (NSAID'ler) ilaçlar reçete eder. 

Ağrı ve kas spazmları için kas gevşeticiler de reçete edilebilir. Eklemde enfeksiyon varlığında antibiyotik tedavisine başlanabilir.

Hastada D vitamini eksikliği varsa doktor D vitamini reçete edebilir. Kalsiyum gibi minerallerin ve vitaminlerin eksikliğinde vitamin- mineral takviyeleri önerilir. 

Doktorun önermediği ilaçlar gelişigüzel kullanılmamalıdır.

Doktorun gerekli gördüğü durumlarda eklem içine steroid ya da hyaluronik asit enjekte edilir. Hyaluronik asit eklem sıvısı içeriğinde bulunur. Dizde sıvı kaybında hiyalüronik asit enjekte edilerek eklem kayganlığının arttırılması hedeflenir. Hastanın ağrı gibi şikayetlerinde düzelme sağlayabilir.

Eklem içi steroid enjeksiyonu özellikle inflamatuar (iltihabi) durumlarda kullanılır. 

Dizde Sıvı Kaybı Ameliyatı

Dizde sıvı kaybı ve eşlik eden ya da zemin hazırlayan kireçlenme gibi durumlar eklem harabiyetine yol açmış olabilir. 

Hastalar uzun süre geçmeyen ağrı çekiyorsa, hareket kısıtlılığı günlük yaşam aktivitelerini etkiliyorsa kıkırdak hasarı, kireçlenmenin tedavisi için ameliyat düşünülebilir. 

Diz Artroskopi Ameliyatı

Artroskopi ekleminin görüntülenmesinde kullanılır. Eklem içine girilerek küçük kamerayla eklem içi yapılar görüntülenir. Artroskopi görüntülemenin yanı sıra cerrahi tedavi için de kullanılmaktadır. 

Kıkırdak hasarında ve kireçlenmede artroskopi (kapalı ameliyat) uygulanabilir. Dizde çok küçük kesikler açılarak eklem içine girilir hasarlı yapılar gözlenir ve kıkırdağın hasarlı kısmı temizlenir, tedavi edilir. İşlem sonrasında dizdeki kesikler dikiş atılarak kapatılır. Hastalar artroskopi ameliyatını olduğu gün taburcu edilir. 

Eklem yüzeyinin görüntülenmesine olanak sağlaması, kapalı bir ameliyat şekli olması, küçük kesiklerle ameliyatın yapılabilmesi sebebiyle tercih edilir. 

Diz Protezi Ameliyatı

Diz protezi ameliyatı ameliyatsız tedavi yöntemlerinden fayda görmemiş, önemli ölçüde ağrısı ve hareket kısıtlılıkları olan eklem harabiyeti bulunan hastalarda tercih edilir. İleri yaşlı hastalarda daha çok tercih edilir. 

Diz protezi ameliyatları total diz protezi ve parsiyel (kısmi) diz protezi şeklinde yapılmaktadır.

Parsiyel (kısmi) diz protezinde eklem yüzeylerinin harabiyete uğrayan bir kısmı değiştirilir. 

Total diz protezinde ise bütün eklem yüzeyleri protezle yer değiştirilir. İleri derece harabiyetlerde ve yaşlı hastalarda tercih edilir.

Diz protezi ameliyatları sonrası genellikle ertesi gün hastalar ayağa kaldırılmaktadır. Normal eklem hareketinin, kas kuvvetinin korunması ve dengenin sağlanması için diz protezi ameliyatlarından sonra fizik tedavi önemlidir. 

Diz protezi ameliyatı sonrası hasta fizyoterapist eşliğinde önerilen zamanda ayağa kaldırılır ve yürüme eğitimi verilir. Özellikle yaşlı hastalarda bir süre yürüteç, koltuk değneği, baston gibi yürüme yardımcıların kullanılması gerekebilir.

Hamilelikte Dizde Sıvı Kaybı

Dizde sıvı kaybı hamileliğe özgü bir sağlık durumu değildir. 

Hamile kadında aşırı kilo, diz ekleminde kireçlenme öyküsü ile şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar ve/veya dizde bir travma öyküsü, dizin aşırı kullanımı gibi durumlar varsa dizde sıvı kaybı görülme riski sağlıklı bir hamileden daha fazla olabilir.

Yaşlılarda Dizde Sıvı Kaybı

Yaşla birlikte dizde sıvı kaybı görülme sıklığı artar. Yaşlılarda eklem sıvısının kıvamı değişebilir, miktarı azalabilir. Yaşlı hastalar dizde sıvı kaybı, kireçlenme sonucu çoğu zaman uzun süre devam eden ağrıdan yakınırlar. 

Hareket kısıtlılıkları ağrıya eşlik eder. Hastalarda sıklıkla ağrıdan kaçınma tepkileri meydana gelir, yürüyüşü bozulur. 

Hastalar ağrılı dizin olduğu bacağa ağırlık vermekten kaçarken diğer bacağa, kalçaya, dize ve ayağa fazla ağırlık verebilir. Bu da beraberinde kas- iskelet sistemi sorunlarına yol açabilir. Diğer tarafta fazla yük binen eklemlerde de ağrı ve eklem harabiyeti meydana gelebilir. 

Ayrıca hastalar hareket sırasında ağrı hissettikleri için hareketsiz kalmayı tercih edebilir. 

Ancak uzun süreli hareketsizlik özellikle yaşlılarda sağlık sorunlarına neden olmaktadır. 

Yaşlı hastada kas kuvvetinde azalma, denge problemleri ve mevcut sağlık sorunlarının daha fazla kötüleşmesi söz konusu olabilir. 

İlerleyen zamanda yaşlı hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde düşer, gündelik işlerini yapmakta zorluk yaşarlar, sosyal hayata katılmada güçlük çekerler ve bağımsızlıklarını kaybedebilirler.

Dizde Sıvı Kaybı için Hangi Doktora Gidilir?

Bir süredir devam eden diz ağrısı, diz çevresinde şişlik, günlük aktiviteleri yaparken zorlanma, hareket kısıtlılıkları gibi şikayetleriniz varsa bir doktora başvurmalısınız.

Dizle ilgili probleminiz için Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon branşında veya Ortopedi ve Travmatoloji branşında uzmanlaşmış bir doktora gidebilirsiniz. 

Başlıca yakınmanız diz ağrısıysa önce fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümündeki bir doktora muayene olmak daha uygundur. 

Doktorunuz diz eklemini koruyucu - destekleyici, dizde sıvı kaybının ilerlemesini durduran bir tedaviye başlayacaktır. İlaç tedavisi, istirahat veya fizik tedavi seçeneklerinden bazılarıyla tedavinize başlayacaktır.

Bu tedavi seçeneklerinden fayda görülmediği ya da eklem harabiyetinin fazla olduğu durumlarda doktorunuz gerekli görürse sizi ortopedi ve travmatoloji bölümüne yönlendirecektir. 

Doktorunuz ağrılarınızın kaynağının romatizmal hastalıklar olduğunu düşünürse kan testleri isteyebilir, gerekli görürse Romatoloji branşında uzmanlaşmış bir doktora yönlendirebilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
71
3
Makeleyi Paylaşın

Dizde sıvı kaybı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Dizde Sıvı Kaybı İğnesi Nedir?

Eklem içine steroid ya da hiyalüronik asit enjekte edilmesi halk arasında dizde sıvı kaybı iğnesi olarak adlandırılmaktadır. Eklem sıvısı takviyesi olarak da bilinir. Eklem içi bu enjeksiyonlar ağrının azalmasında etkilidir. Diz ekleminde yangısal bir durum olduğunda steroid enjekte edilmesi yaygındır.

Uzm. Fzt. Sezen Omak

Dizde Sıvı Kaybı Tedavisi İçin Ameliyat Şart Mıdır?

Dizde sıvı kaybı tedavisi için ameliyat şart değildir. İlaç tedavisi, fizik tedavi, diz eklemini koruyucu önlemler alınması gibi çeşitli tedaviler sıklıkla uygulanmaktadır. Bu tedavilerle hastaların ağrı, hareket kısıtlılığı gibi şikayetleri giderilmektedir.                                                       

İlaç tedavisi, fizik tedavi gibi tedavileri aldıktan sonra ağrıları ve hareket kısıtlılıkları devam eden hastalarda hareket kısıtlılığı günlük yaşam aktivitelerini etkiliyorsa kıkırdak hasarı, kireçlenmenin tedavisi için ameliyat düşünülebilir.

Uzm. Fzt. Sezen Omak

Spor Yapmak Dizde Sıvı Kaybına İyi Gelir Mi?

Hareketli bir yaşam ve egzersiz dizde sıvı kaybının önlenmesinde, ilerlemesinin engellenmesinde faydalı olabilir. Ancak uzmanların size özel olarak önerdiği, yaşınıza ve sağlık durumunuza uygun bir spor tercih etmelisiniz. Bazı sporlar ekleminize fazla yük bindirip ağrılarınızın artmasına neden olabilir.

Uzm. Fzt. Sezen Omak

Dizde Sıvı Kaybı Ağrı Yapar Mı? 

Dizde sıvı kaybı yaşayan hastaların en yaygın şikayetleri ağrı ve hareketlerde kısıtlılıktır. Hastalar hareket sırasında veya daha sonrasında ağrı hissederler. Ağrı kişinin hareket etmekten kaçınmasına sebep olup günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Uzm. Fzt. Sezen Omak