Dövme Sildirme

Vücudun Herhangi bir bölgesine yapılmış bir dövmenin bazı sebeplerden dolayı farklı yöntemlerle sildirilmesi işlemine dövme sildirme tedavisi denir.

Dövme Sildirme Nedir?

Daha önce yaptırılmış bir dövmenin, herhangi bir sebepten dolayı istenmemesi halinde çeşitli yöntemler kullanılarak silinmesi işlemine “dövme sildirme tedavisi” denmektedir. Plastik cerrahi dövme sildirme işlemi ile ilgilenen bölümdür. Kişiler, bir estetik cerraha başvurarak tedavi sürecini başlatabilirler. Bu işlemin uzun ve sabır isteyen bir süreç olduğu bilinmeli ve aceleci davranılmamalıdır. Tüm seansların sonunda dövmenin tamamen silinmesi beklenmektedir. Fakat bazı istisnalar olabilir. İşlem öncesi muayene sırasında tüm detaylar uzman doktor tarafından anlatılmaktadır.

Dövme Sildirme Yöntemleri Nelerdir?

Dövme sildirme kararı alındıktan sonra, bu işlemin hangi yöntem ile yapılacağına karar vermek gerekmektedir. Geçmişten günümüze pek çok dövme silme yöntemi bulunsa da birçoğu aktif olarak kullanılmamaktadır.

Güncel dövme sildirme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Dövme Silme Kremleri: Dövme silme kararı alan birçok kişi, en ucuz ve pratik yöntemi bulmak için araştırma yapar. Kremler, kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı seçeneklerdir. Fakat kesin sonuç garantisi yoktur. Dövme işlemi sırasında boya cildin alt katmanlarına iletilir. Krem ise cildin en üst tabakasına sürülmektedir. Bunun sonucunda sağlıklı dokuların zarar görmesi riski de bulunmaktadır. Birçok ürünün etki mekanizması ve içeriği tam olarak açıklanmadığı için uzman olmayan kişilerin evde kullanması riskli görülür ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Ayrıca steril bir ortamda uygulanmadığı için enfeksiyon riski de bulunur.
  • Lazer ile Dövme Silme: Lazer ile dövme sildirme, uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen yöntemdir. Bunun sebebi, diğer yöntemlere göre daha güvenli olması ve daha etkili sonuçlar vermesidir. Farklı lazer türleri olsa da q switch lazer dövme silme işlemi için sıklıkla tercih edilir. Lazer içerisinde bulunan yoğunlaştırılmış ışık enerjisi, derinin en üst katmanından direkt olarak geçer ve boya pigmentlerini parçalar. Böylece çevre dokular zarar görmez. Parçalanan pigmentler, vücutta bulunan ve yabancı maddelerin temizlenmesinden sorumlu makrofaj hücreleri tarafından yok edilir. Bunun sonucunda dövme iz bırakmadan silinir. Lazer ile dövme silme işleminin başarılı olması; dövmenin yapıldığı zamana, cilt tonuna, boyanın rengine, hangi tür boyanın kullanıldığına, uygulamanın yoğunluğuna ve derinliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
  • TCA (Trikloroasetik Asit) ile Dövme Sildirme: Bu yöntemde amaç TCA yardımıyla derinin en üst katmanının soyulmasını sağlamaktır. Böylece cilt yenilenmesi sırasında boya pigmentleri bir üst katmana taşınır ve zaman içerisinde yok olur. Ancak bu işlem sırasında kullanılan asit oranı doğru ayarlanmalıdır. İşlemin uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Yanlış uygulamalar yara izi kalmasına sebep olabilmektedir.

Dövme Sildirme İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?

Dövme yaptırmak gibi, dövme sildirme kararı da tamamen kişiye aittir. Bazı risk grupları haricinde dövme sildirmek için bir engel bulunmamaktadır.

Dövme sildirme işlemi için kliniklere sıklıkla başvurulan durumlar şunlardır;

  • Dövmenin artık beğenilmemesi ya da pişman olunması,
  • Kamu ya da havacılık gibi sektörlerde iş arayışı içinde olmak,
  • Dövmelerin alerjik reaksiyona sebep olması,
  • Aynı bölgeye farklı bir dövme yaptırmak için eski dövmeyi sildirmek isteme.

Dövme Sildirme Öncesi

Dövme sildirme işlemi için en sık kullanılan yöntem lazerdir. Lazer uygulamasının yapılabilmesi için işlem öncesi dönemde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar;

  • İşleme yaklaşık 3 gün kala kan sulandırıcı ilaçlar bırakılmalıdır. Ancak ilaç bırakma süreci doktor kontrolünde gerçekleşmelidir.
  • İşlem öncesinde solaryum ve sauna gibi ortamlara girilmemiş olması gerekir. Aksi halde seans birkaç gün ertelenmektedir.
  • Uygulama bölgesinin bronzlaşması lazerin etkisini düşürebileceği için işlem öncesinde güneşlenmemelidir.

Dövme Sildirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Dövme sildirme işlemi dövmenin büyüklüğüne ve konumuna göre değişebilmektedir. Bu süre ortalama büyüklükte bir dövme için yaklaşık olarak 30 ile 60 dakika arasında sürmektedir. Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. İşlemden sonra kişiler günlük yaşamlarına devam edebilirler. İyileşmenin tamamlanabilmesi için seanslar arası sürenin yaklaşık 1 ay olması gerekir.

Günümüzde sıklıkla tercih edilen lazer ile dövme silme işleminin uygulama adımları şunlardır;

  • Dövmenin büyüklüğü, rengi ve dövme yapılırken kullanılan boyanın yoğunluğuna uygun lazer seçimi yapılır ve gereken dalga boyu hesaplanır.
  • Dövmede bulunan boya pigmentlerine lazer uygulanır. Böylece pigmentler, dövme çevresindeki dokular zarar vermeden küçük parçalara ayrılırlar.
  • Küçük parçalara ayrılan boya pigmentleri, vücut tarafından emilir ve kabuklanma yoluyla dışarı atılır.
  • Uygulama bölgesi uzman tarafından kapatılır ve kişiye dikkat etmesi gereken noktalar detaylıca anlatılır.

Dövme Sildirme İşleminin Yan Etkileri (Komplikasyonları) ve Riskleri Nelerdir?

Dövme sildirme hastane ortamında ilgili uzman tarafından yapılırsa yan etki görülme riski en aza indirgenir. Bazı durumlarda ne kadar önlem alınsa da bazı yan etkiler görülebilmektedir. Dövme silme işlemi sırasında ya da sonrasında görülebilecek komplikasyonlar (yan etkiler) aşağıdaki gibidir:

  • Uygulama bölgesinde şişlik, kabarıklık ve kızarıklık oluşması,
  • Dövme sildirme sonrası su toplaması,
  • Uygulama bölgesinde yanma ve kaşıntı olması.

Dövme sildirme ilk seans sonrası oluşacak yan etkilere göre bir sonraki seans planlanır ya da işlem sonlandırılır. Ortaya çıkan yan etkiler çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

Dövme Sildirme Zararları Nelerdir?

Dövme silme işlemi sırasında ya da sonrasında yapılan bazı hatalar sonucunda çeşitli sorunlar görülebilmektedir. Cilt tipine uygun yöntem seçimi ve iyi bir yara bakımı sağlandığı sürece son derece zararsız bir işlemdir. Gerekli şartların sağlanmaması halinde karşılaşılabilecek sorunlar şunlardır:

  • Yanlış yöntem seçilmesi ya da seans sonrası bakımın yapılmamasına bağlı olarak yara oluşması.
  • Oluşan yaranın iltihap kapması.
  • İz kalması.

Dövme Sildirme İşleminin Hangi Kişilere Yapılmaması Gerekir?

Dövme sildirme işlemi, uzmanlar tarafından uygulandıkları sürece güvenilirler. Ancak bazı risk gruplarına tedavi uygulanması tavsiye edilmemektedir. Lazer ile dövme silme işlemi için riskli gruplar ve bölgeler aşağıdaki gibidir:

  • Gebelik döneminde olmak,
  • 18 yaşından küçük olmak,
  • Çeşitli cilt hastalıklarının olması (uygulama öncesinde dermatoloji uzmanının görüşü alınmalıdır),
  • Hepatit B hastalığına sahip olmak,
  • Kirpik ve göz çevresi,
  • Cilt mantarı ve egzama olan bölgeler,
  • Yara izi ya da açık yara olan bölgeler,
  • Kulak ve burun içi bölge,
  • Et beni bulunan bölgelere uygulama yapmak risklidir.

Dövme Sildirme Sonrası

Dövme sildirme sonrası bakım da en az işlemin kendisi kadar önemlidir. Bu süreçte uzmanların tavsiyelerine bire bir uyulmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen yan etkiler görülmesi olasıdır.

Dövme sildirme sonrasında yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • İşlemden sonra uygulama bölgesi uzman tarafından kapatılmaktadır. Bu bölge 1 gün boyunca kapalı kalmalıdır.
  • Seans sonrasında uygulama bölgesine 24 saat boyunca su değdirilmemelidir.
  • Bandaj açıldıktan sonra dövme her gün nemlendirilmeli ve oluşan yara kabukları koparılmamalıdır.
  • İlk hafta havuza ve denize girilmesi tavsiye edilmez.
  • Bölge, seanstan sonraki 2 ile 3 hafta boyunca güneşten korunmalı ve hamam gibi sıcak ortamlara girilmemelidir.
  • Dövme sildirme öncesi sonrası dönemde (yaklaşık 15 gün) solaryuma girilmemelidir.
  • Yara iyileşmesi tamamlanana kadar o bölgeye ağda gibi işlemler yapılmaması gerekir. 

Dövme Sildirme Fiyatları Nedir?

Dövme sildirme ücretleri çeşitli faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Dövmenin büyüklüğü, yeri ve rengi işlem fiyatını doğrudan etkiler. Bu işlem yanlış kişiler tarafından uygulanırsa son derece riskli olabilir. Bu yüzden en uygun fiyat veren yer değil, bünyesinde ilgili uzmanları barındıran güvenilir klinikler tercih edilmelidir

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Dövme Sildirme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Dövme Silme Kremi İşe Yarar mı?

Dövme sildirme kremlerinin içerisinde bulunan asit benzeri kimyasallar boyaları temizlerken aynı zamanda çevrede bulunan sağlıklı dokuları da tahriş edebilmektedir. Bu yöntemin işe yarayıp yaramadığı hakkındaki tartışmalar devam etmektedir. Dövme yaptırmak ve sildirmek uzmanlık gerektiren işlemlerdir. Yanlış yapılan uygulamalar ve komplikasyonların geç fark edilmesi sonucunda kişiler ciddi sorunlarla karşılaşabileceği için evde krem uygulaması yapılması önerilmez.

Dr. Hande Erölmez

Dövme Sildirme İz Kalır mı?

Dövme sildirme işleminin başarılı olması için birçok faktör bulunur. Bazı durumlarda dövmeler tamamen yok olmaz. İz bırakmadan dövme sildirme konusunda siyah boya ile yapılan dövmeler daha avantajlıdır. İşlem öncesinde yapılacak muayene sırasında tüm riskler kişiye anlatılmaktadır. Yanlış yapılan uygulamalar ya da yanlış yöntem seçimi sonucunda uygulama bölgesinde yanık izi gibi izler kalması da mümkündür. Riski en aza indirgemek için işlem, uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Dövme Sildirme Acıtır mı?

Dövme silme işlemi sırasında az da olsa acı hissedilmesi normaldir. Ağrı eşiği düşük kişiler diğer kişilere göre daha fazla acı hissedebilirler. Ayrıca dövme silme sırasında kullanılacak yöntem de önemlidir. İşlemden önce lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) uygulanarak acı hissi minimum seviyeye düşürülür.

Dr. Hande Erölmez

Dövme Sildirme Kaç Seans Sürer?

Lazerle dövme silme, etkisini yaklaşık olarak 6 ile 8 hafta arasında göstermektedir. Ancak tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Dövmenin boyutu, rengi, bulunduğu bölge ve doğru uygulanıp uygulanmamasına bağlı olarak 3 ile 10 seans aralığı çoğu zaman yeterli olmaktadır. Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan dövmelerde, boya derinin doğru katmanına işlenmediği için silme işlemi uzun sürebilir ya da başarısız olabilir. Ayrıca kesin olmamakla beraber yeni yapılmış dövmelerin daha kısa sürede silindiği düşünülmektedir.

Dr. Hande Erölmez