Bebeklerde Diş Kararması

Bebeklik ve çocukluk çağlarında süt dişlerinde koyu renkli lekelenmelere diş kararması adı verilmektedir. Tedavi fluorid, ultrasonik temizleme, dolgu tedavisi şeklinde uygulanabilir.

Bebeklerde Diş Kararması Nedir?

Bebeklik ve çocukluk çağlarında süt dişlerinde koyu renkli lekelenmeler görülebilmektedir. Bu lekelenmelere diş kararması adı verilmektedir. Genellikle görüntüsü nedeniyle ebeveynler tarafından çürük olduğu düşünülmektedir. Ancak diş hekimleri tarafından kolayca çürük ya da kararma olduğu tespit edilebilmektedir. Söz konusu kararmaların dişe herhangi bir zararı olmadığı bilinmektedir. Ayrıca diş fırçalamanın da etkisiyle, daha ileri yaşlardaki çocuklarda diş kararmaları çok daha az görülmektedir.

Bebeklerde Diş Kararması Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş kararmasının bazı belirtileri bulunmaktadır. Ancak bunlar ayırt edici belirtiler değildir. Emin olmak için diş hekimlerine başvurulması gerekmektedir.

Bebeklerde diş kararması belirtileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Süt dişleri üzerinde herhangi bir ağrı ya da acı vermeyen lekeler
  • Kahverengi - siyah lekeler
  • Sarı - turuncu lekeler
  • Gri - yeşil lekeler

Bebeklerde Diş Kararması Nedenleri Nelerdir?

Her renkteki lekelenme farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. 

Bebeklerde diş kararması nedenleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Siyah – Kahverengi Lekeler: En sık görülen kararma türüdür. Dişlerin, diş etine en yakın yerlerinde ve genelde üst dişlerde ortaya çıkmaktadır. Kromojen olarak adlandırılan, renk veren bakterilerin ağızda fazla miktarda bulunması nedeniyle görülebilmektedir. Kromojen bakterilerinin salgıladığı kimyasallar tükürükte bulunan demir ile bir araya geldiği zaman kararmalar ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde demir içeren ilaçlar, vitaminler ve bazı antibiyotikler de bu kararmaların ortaya çıkmasında rol oynamaktadır.
  • Sarı – Turuncu Lekeler: Genellikle ön dişlerde, diş etine yakın olan kısımlarda görülmektedir. Ağız hijyeninin yetersiz olduğu ve doğru yapılmadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır.
  • Gri – Yeşil Lekeler: Genellikle ön ve üst dişlerde görülür. Süt dişlerinin yüzeyinde kalan doku artıkları zaman içinde parçalanarak yok olmaktadır. Ancak yok olmaması durumunda yine kromojen bakterileri üreyerek lekelenmeye neden olmaktadır.
  • Antibiyotik Kullanımı: Tetrasiklin çeşidi olan antibiyotiklerin kullanımı da bebeklerde diş kararmasına yol açan etkenler arasındadır. Bu ilaçların kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan lekelenmeler genellikle tüm dişlerde görülmektedir. Ancak ilacın kullanımı devam ettikçe lekelenme de artmaktadır. 
  • Fazla Flor: Genellikle içme suyunda fazla flor bulunan bölgelerdeki bebeklerde görülmektedir. Ancak diş macunu yutan bebeklerde de ortaya çıkabilmektedir. Lekelenmelerin rengi genellikle sarı – kahverengi olmaktadır. 
  • Annenin hamilelik döneminde kullandığı birtakım ilaçlar da bebeklerde diş kararmasına yol açabilmektedir.

Bebeklerde Diş Kararması Teşhisi

Bebeklerde diş kararması teşhisi diş hekimleri tarafından çok basit birkaç inceleme ile konulabilmektedir. Bu aşamada herhangi bir tetkik kullanılmamaktadır. Teşhis koymak için alınan hastalık öyküsü ve fizik muayene önem kazanmaktadır. Çürük olduğundan şüphelenilmesi halinde ise panoramik röntgen de çekilerek daha detaylı inceleme yapılabilmektedir. 

Bebeklerde Diş Kararması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Normal şartlar altında bebeklerde görülen diş kararmaları tedavi gerektirmemektedir. Çocuk diş fırçalama alışkanlığı kazanıp, düzenli bir şekilde ağız hijyeni sağlandıktan sonra lekelere zaman içinde kendiliğinden yok olmaktadır. Ancak dişlerde hassasiyet gibi belirtiler olması durumunda ya da çocuğun psikolojisini olumsuz etkilemesi, estetik kaygıların ortaya çıkması ve kararmalar nedeniyle sosyal açıdan da sorun yaşaması halinde tedavi edilebilmektedir. 

Bebeklerde ve çocuklarda diş kararmasının tedavisi için öncelikle lekelenmeye neden olmuş olan durumların tespit edilmesi gerekmektedir. Bu aşamadan sonra içinde fluorid bulunan patlar kullanılarak temizleme işlemi yapılmaktadır. Bazen de ultrasonik temizleme cihazı kullanılarak işlem yapılabilmektedir. Lekelenmelerin çürük olması halinde ise dolgu tedavisi kullanılmaktadır. Her iki tedaviden alınan sonucun devam ettirilmesi için dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Diş Kararmasına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde diş kararmasına karşı alınabilecek birtakım önlemler bulunmaktadır. Evde bu uygulamalar yapılarak ortaya çıkabilecek olan diş kararmalarının önüne geçilebilmekte ya da minimize edilebilmektedir.

  • Ağız hijyeninin en doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Bunun için bebeklerde ağız hijyeninin nasıl sağlanacağı ile ilgili detaylı bilgi diş hekimlerinden alınabilir.
  • Bakteri geçişi olmaması için başkalarıyla aynı tabak, bardak, çatal, bıçak ve kaşık kullanılmamalıdır. 
  • Emzik ve biberon hijyeninin sağlanması gerekmektedir.
  • Demir içerikli ilaçlar nedeniyle de kararmalar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle bebeklere ya da çocuklara ilaç içirildikten sonra ardından mutlaka su içirilmesi gerekmektedir. Daha sonra da dişler fırçalanıp ağız çalkalatılarak dişlerin ilaçtan arındırılması gerekmektedir. 
  • Geceleri uykudan önce bebekler ve çocuklara içirilen sütün kalıntıları tüm gece ağızda kalmaktadır. Ancak süt de şeker içermekte ve dişlerin temizlenmemesi halinde zarar verebilmektedir. Çürük gibi daha ciddi sorunların önüne geçilebilmesi için gece süt içildikten sonra dişler fırçalanmalıdır. Dişlerin fırçalanması mümkün değilse de su içilmesi gerekmektedir. 

Bebeklerde Diş Kararması için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde diş kararması için hastanelerin ağız ve diş sağlığı bölümlerine ya da direkt olarak ağız ve diş sağlığı merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Bu bölümde bebekler ve çocuklar ile pedodonti uzmanı olarak da bilinen çocuk diş hekimleri ilgilenmektedir. 

Bebeklerde ve çocuklarda diş kararmasının yanında hassasiyet ya da ağrı olması halinde çürükten şüphelenilmektedir. Bu nedenle lekelenme ya da çürük olduğunun anlaşılabilmesi için kararmalar ortaya çıktıktan sonra doktora gidilmesi gerekmektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Diş Kararması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde diş kararması zararlı mı?

Bebeklerde diş kararmasının dişlere herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Yalnızca daha ileri yaşlardaki çocuklar için psikolojik sorun haline gelebilmekte ve hatta bazı çocukların gülmesine engel olabilmektedir. Bu nedenle kararmaların görülmesi halinde diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde diş fırçalamaya ne zaman başlanmalıdır?

Bebeklerde ağız hijyeni ilk dişlerin çıkmasıyla başlamalıdır. Bebeklerde ilk dişler 6 – 8. aylarda çıkmaktadır. Bu dişler sabah kahvaltısından ve son öğünden sonra temiz bir bez ile temizlenmelidir. 2 – 3 yaşlarından itibaren ise bir çocuk diş fırçası verilerek diş fırçalama alışkanlığı edinmesi sağlanmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük