Bebeklerde El Ayak Ateşlenmesi

Bebeklerde el ve ayak ateşlenmesi vücut ısısının 38 derecenin üzerine yükselmesiyle ortaya çıkar. Tedavi, antibiyotikler, fitiller ve şuruplarla yapılabilmektedir.

Bebeklerde El Ayak Ateşlenmesi Nedir?

Vücuda giren bakterilere veya virüslere karşı vücudun direnç göstermesine ateşlenme denir. Anne ve babaların en çok endişelendiği konulardan biri de bebeklerin ateşlenmesidir. Ancak ateşin en sık görülme sebeplerinden biri de enfeksiyonlardır. Bebeklerde el ve ayak ateşlenmesi vücut ısısının 38 derecenin üzerine yükselmesiyle ortaya çıkar. Bebeklerde görülen ateş bebekten bebeğe değişse de dikkatlice kontrol edilmesi gerekir.

Bebeklerde El Ayak Ateşlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde ateş sınırı 37.5 olmakla beraber normal vücut ısıları 36.8 derece kabul edilmektedir. Ancak bazı nedenlerden dolayı bebeklerin el ve ayaklarında ateşlenme ortaya çıkabilir. Bu normal değer aralığının üstüne çıkmasıyla birlikte bebeklerde belirtiler görülmeye başlar. Bebeklerde ateşlenmeden dolayı ortaya çıkan belirtiler bebekten bebeğe değişebilmektedir.

Genel olarak bakıldığında el ve ayak ateşlenmesi olan bebeklerde karşılaşılan belirtiler şu şekildedir:

  • İştah kaybı
  • Terleme
  • Titreme
  • Kas ağrıları
  • Sinirlilik 
  • Genel anlamda zayıflık
  • Susuzluk

El Ayak Ateşlenmesinin Nedenleri Nelerdir?

Ateş vücuda giren farklı organizmaların, bakterilerin veya virüslerin ortaya çıkmasından dolayı onlara karşı direnme ve savaşması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ateşin ortaya çıkmasına neden olan en büyük etken ise enfeksiyonlardır. Ancak bebeklerin ateşlenmesi genellikle vücudun bakterilere karşı vermiş olduğu normal bir refleks sayılsa da anne ve babaları korkutan sorunların başında yer almaktadır.

Bebeklerde el ayak ateşlenmesi enfeksiyon sonucu oluşabileceği gibi ortamın sıcaklığına, bebeğin hareketli olmasına, ortamın sıcaklığına ve diş çıkarma döneminde olmasına bağlı olarak da gelişebilir.

Çoğunlukla bebeklerde ortaya çıkan bu ateşlenmenin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Üst veya solunum yolu enfeksiyonları
  • Orta kulak iltihabı
  • Genellikle kız bebeklerde görülen idrar yolu enfeksiyonu
  • Zatürre
  • Menenjit
  • Romatizmal rahatsızlıklar
  • Mide veya bağırsak sisteminde oluşan enfeksiyonlar
  • Kan dolaşımı
  • Giydirilen kıyafetler
  • Diş çıkarma dönemi
  • Ortamın sıcaklığı

Bebeklerde El Ayak Ateşlenme Teşhisi

Bebeklerde ateşlenmenin altında yatan pek çok neden olabilmektedir. Altta yatan problemlerin nedenlerini bulmak için kullanılabilecek birçok tetkik ve yöntemler bulunmaktadır. 28 günden daha küçük bebeklerde ateşin altında yatan ciddi problemler yatabileceğinden dolayı doğru tanı koymak oldukça önemlidir. Bu yüzden ateşin nedenlerini değerlendirme sürecinde uzman doktor derinlemesine araştırma yapabilmektedir.

Bebeklerde el ve ayak ateşlenme teşhisinde kullanabilecek tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

  • Fiziksel Muayene: Ateşin nedenlerini değerlendirme sürecinde uzman doktor ilk olarak bebeğin tıbbi geçmişini inceler. Ardından bebeğin beslenmesi ve genel sağlık durumu hakkında bilgiler alır. Aileden bebek hakkında genel bilgiler aldıktan sonra fiziksel muayene gerçekleşecektir.
  • Kan TahliliUzman doktor bebeğin tıbbi geçmişi hakkında bilgi alıp fiziksel muayenenin ardından derin bir araştırma için bebekten kan tahlili isteyebilir. Bebeğin kolundan alınan kan örneği laboratuvara gönderilir. Kan tahlili sonucuna göre de uzman doktor bebek için uygun tedavi yöntemi uygular.

Bebeklerde El Ayak Ateşlenme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde pek çok sebeplerden dolayı sıklıkla ateş görülebilmektedir. Ateşin çok arttığı ve belirtilerin şiddetli olduğu durumlarda bebeğe zarar verebilmektedir. Bundan dolayı da ebeveynler mutlaka uzman bir doktora başvurmalıdır.

Bebeğin ateşlenmesinde uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Antibiyotikler: Genellikle bebekler için kullanılan ateş düşürücü antibiyotikler pek çok doktor tarafından önerilmemektedir. Ancak bebeğin ateşi çok yükseldiği durumlarda bebeğin ağrılarını gidermek için antibiyotik önerebilmektedir. Böylece bebeklerin rahat ve konforlu bir süreç geçirmeleri sağlanır. Fakat verilen bu antibiyotikler mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır.
  • Fitiller: Ateşlenen bebekler için uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise fitillerdir. Genellikle bebeklerde kullanılan fitiller bebeğin kilosuna göre verilerek kullanılır. Ateş düşürücü etkiye sahip fitiller kullanılırken mutlaka bir uzman doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
  • Şurup: Bebeklerde çıkan ateşi düşürmek amacıyla kullanılan bir diğer tedavi yöntemi ise şuruplardır. Bebeklerde uygulanan tedavi yöntemlerinin amacı genellikle bebeğin rahatlamasıdır. Bebeğin rahatlamasını sağlamak amacıyla uzman doktorlar ateş düşürücü şuruplar önermektedir. 
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Bebeklerde el ayak ateşlenmesi ortamın sıcak olmasına ve yanlış kıyafet seçimine bağlı olarak oluşabilir. Yapılan kontroller sırasında enfeksiyon gibi durumlara rastlanmaz ise yaşam tarzı değişikliklerinin yaptırılması tedavi için yeterlidir.

Bebeklerde El Ayak Ateşlenmesi Tedavi Edilmezse

Yenidoğan bebeklerin vücut ısısını dengeleyebilmeleri için gerekli olan vücut sistemleri yeterince gelişmemiştir. Bu nedenle el ayak ateşlenmesi gibi durumlar ile sık karşılaşılmaktadır. Ateşlenen bebekler huzursuz ve çok yorgun olabilir. Bebeğin ateşi ortalamanın üstüne çıktığı durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Tedavi edilmediği takdirde ateş, bebeklerde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.

Bebeklerde El Ayak Ateşlenmesine Ne İyi Gelir?

Bebeklerin ateşlendiği durumlarda en iyi gelen şey ılık su ile banyo yaptırmaktır. Ilık su ile duş alan bebeklerde ateş düşmeye başlayarak vücudun rahatlaması sağlanır. Ayrıca bebeğin ateş derecesine göre üzeri çıkartılmalıdır. Bebeğin kaldığı odanın ısı da 21 derece ile 22 derece arasında tutulmalıdır. Böylece bebeğin daha da ateşlenmesi önlenmektedir.

Bebeklerde el ayak ateşlenmesi, giydiği kıyafetlere bağlı olabilir. Bebeğin ortama uygun şekilde giydirilmesi sonucunda ateş düşürülebilir.

Bebeklerde El Ayak Ateşlenmesine Ne İyi Gelmez?

Bebekler ateşlendiğinde anne ve baba tarafından uygulanan pek çok yanlış yöntemler bulunmaktadır. Bunların başında bebeğe alkol veya sirkeli suyla kompleks uygulamak yer alır. Bebeğe sirkeli su ile kompleks uygulamak ateşin vücuttan atılmasına engel olur. Ayrıca ıslak çarşafla bebeği sarmak da yapılmaması gereken uygulamalar arasında yer almaktadır. Bunun dışında bebeği doğrudan soğuk suya sokmak da yapılmaması gereken yanlışların başında yer alır.

Bebeklerde El Ayak Ateşlenmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde görülen el ve ayak ateşlenmesi bu dönemde en sık karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Genellikle vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasından dolayı normal bir refleks olarak görülse de ateşe yol açabilecek pek çok etkenler bulunmaktadır. Bu yüzden bebeklerde ortaya çıkan ateşlenme sonrasında şiddetli belirtilerin görüldüğü durumlarda mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Ateşlenmenin görüldüğü durumlarda enfeksiyon veya çocuk hastalıkları bölümüne başvurulmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
2
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde El Ayak Ateşlenmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde ateşe ne zaman müdahale edilmeli?

3 ayın altındaki bebeklerde ateşlenme sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Her bebekte aynı belirtiler olmasa da ateşin yükselmesi 3 aydan küçük bebekler için pek çok probleme neden olabilmektedir. Bundan dolayı da ateşi ortalamanın üstüne yükseldiği durumlarda hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir uzman doktora başvurulmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde ateşi düşürmek için doğal yöntemler nelerdir?

Bebeklerde ateşlenme olduğu durumlarda ilk olarak ılık duş önerilmektedir. Yapılan ılık duş bebeğin rahatlamasını sağlayarak ateşin düşürülmesi sağlanır. Ayrıca alnına ıslak bez koymak da ateşin düşürülmesinde yardımcı olan doğal yöntemler arasında yer alır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde ateş nasıl ölçülür?

Bebeklerde ateş ölçümü genellikle koltuk altından, ağızdan veya kulaktan yapılmaktadır. Bebeklerde normal ateş 36.8 olarak kabul edilmektedir. 2 yaş üstündeki bebeklerin ateşi genellikle koltuk altında ölçülmektedir. Ancak yeni doğan bebeklerde çoğunlukla kulaktan ölçülmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde ateş kaç olmalıdır?

Bebeklerde normal ateş 36.8 olarak kabul edilmektedir. Ancak bebekten bebeğe değişse de ortalama 36.4 ile 36.8 arasında değişmektedir. Bebeklerde yüksek ateş ise 38 derece olarak kabul edilmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde ateş ne zaman tehlikelidir?

Genellikle ateşlenmede bebekler riskli grup arasında yer almaktadır. 38 dereceden fazla ateşi olan bebekler için bu durum oldukça tehlikelidir. Bundan dolayı 38 derecenin üzerinde olan bebekler mutlaka doktora götürülmelidir.

Stj. Dr. Havva Küçük