Hibrit Protez Nedir?

Kişilerin tam ya da bir bölümü dişsiz olan bölgelerine implant üstü hibrit protez uygulanır

Tam ya da bir bölümü dişsiz olan hastalara implant üstü hibrit protez uygulanır. Dişin hem yemek yerken fonksiyonel olarak görev yapmasını hem de estetik açıdan kötü görünümünü ortadan kaldırması en önemli avantajlarıdır.

Hastanın yediği besinleri kolayca çiğneyebilmesini sağlayan hibrit protez, hastanın ağız yapısına uygun olarak yapılır. Hastanın çekinmeden gülmesini ve konuşmasını sağlayan bu uygulama kişiye psikolojik açıdan da fayda sağlar.

Hibrit Protezin Avantajları

Hibrit protez yaptıranlara psikolojik, estetik ve fonksiyonel birçok avantaj sağlar. Hastanın kendi dişi ile aynı özelliklere sahip olan hibrit protez önceden çekilmiş dişlerin yerinde oluşan boşlukları kapatır.

  • Dişlerin restorasyonlarının yapılmasını sağlayarak estetik olarak çok daha iyi dişlere sahip olmanızı sağlar.
  • Protez diş üzerine yapılan baskıları azaltarak dişin her bölümüne eşit dağılmasına yardımcı olur. 
  • Yumuşak diş dokusunu destekler. Doku kaybını önler.
  • Uygulama esnasında pembe porselen kullanılarak diş arası boşlukların doldurulması sağlanır.
  • Protez sabitlendiği için ani bir şekilde ağızdan çıkmaz.
  • Protez ağız içinde sabit iken aynı zamanda hareketlilik özelliği taşır. Bu sayesinde hasta yemek yerken herhangi bir sorun yaşamaz.
  • İmplant (vida ile diş protezinin yapılması) ile aynı özelliklere sahip olan hibrit protez kemik erimesini önler. 
  • Diş eti çekilmesi sorununu ortadan kaldırır. 
  • Doğal bir diş görünümüne sahip olduğundan estetik açıdan daha güzel bir gülüş sağlar.
  • Hasta hem fonksiyonel açıdan daha kolay yemek yiyebileceğinden hem de çok daha iyi bir görünüm kazandığından psikolojik açıdan kendisini daha özgüvenli hisseder. 

Hibrit Protez Ne Zaman Uygulanır?

Hibrit protez implant özelliği taşır. Hemen herkese rahatlıkla uygulanabilir. Öncelikle doktor hastanın yumuşak doku yapısına bakarak gerekli ölçümleri yapar kişi için en uygun materyale karar verir. Hibrit protezin uygulanacağı durumlar;

  • Tam ve kısmi diş eksikliklerinin giderilmesinde 
  • İleri derece kemik rezorpsiyonu (kemik erimesi) olan hastalara
  • Kemik ve yumuşak doku tedavisinde 
  • Tümöral rezeksiyon nedeniyle kemik kaybının olması
  • Kemik eksilmesi olan dişsiz kretlerde (dişlerin hepsinin çekilmesinden sonra çene kemiği üzerinde kalan bölüm)
  • Düzensiz alveolar (kemik hacmi) kemik rezorpsiyonunda
  • Üst çene dudak desteğinin sağlanması 

Hibrit Protez Nasıl Uygulanır?

5-6 seans süren hibrit protez klasik protez ile aynı aşamalarda uygulanır. Hibrit protezler ağız içerisindeki implantlara çıtçıt şeklinde bağlanır. Kullanım sırasında oldukça sabit ve hastalar istedikleri zaman hibrit protezlerini çıkarabilmektedir. Hibrit protez uygulandıktan sonra hastanın yaklaşık 1 yıl boyunca düzenli olarak kontrollere katılması gereklidir. Protezin ağız ve çene yapısı ile uyum sağlaması ve olası sorunları saptayıp müdahale edilmesi açısından kontrollerin takibinin yapılması oldukça önemlidir. Hibrit protez uygulama aşamaları şöyledir;

  • Hibrit protez yapımındaki ilk aşama, hastanın önceden yaptırdığı alt ve üst çenesindeki implant destekli dişlerin temizlenerek uzaklaştırılmasıdır. 
  • Ters tork kuvveti tekniği ile abumentler (diş dayanakları) damaktan çıkarılır.
  • Damak bölgesine iyileşme başlıkları takılarak damağın iyileşmesi için yaklaşık 10 gün kadar beklenir. 
  • Alt çeneden ölçü alınırken kapalı kaşık tekniği kullanılır.   Ölçü alınırken A tipi silikon ölçü maddesi ile standart ölçü postları kullanılır.
  • Damağa uygun ana log (bölüm) ile ölçüsü alınan postlar birleştirilir. 
  • Alt çeneye genelde 6 implant abument kullanılır.
  • Üst çeneye ölçü alım işlemi ise multi-unit abumentler kullanılır. 
  • Üst çene ölçümleri açık kaşık tekniği ile indeksli ölçü tekniği kullanılır. 
  • Yapılan ölçümler ve kesim işlemleri sonrasında yeniden A tipi silion ölçü maddesi kullanılarak ve damağa vida takılarak ölçü alınır. 
  • Ölçü sabitlendikten sonra vidalar çıkarılarak ölçüsü alınan kalıp çıkarılır. 
  • Uygun tasarımda ve kalınlıkta plastik döküm işlemi yapılır. 
  • Diş dizimi yapılarak istenilen model hazırlanır. 
  • Yapılan model ile ağız yapısına uygunluğunun provası yapılır. 
  • Alt ve üst çene protezlerinin birbiri ile uyumu kontrol edilir.
  • Çıtçıtlar sayesinde hibrit protezler takılıp çıkarılabilir. 

Hibrit Protez Bakımı Nasıl Yapılır?

Hastalar çoğu zaman hibrit protezin fırçalanmasına gerek olmadığını düşünür. Yapıldığı malzeme dayanıklı olduğu için hibrit protezlerde çürüme olmaz. Ancak fırçalanmadığında diş etine ciddi zararlar verebilir. Ağız içi canlı dokulardan oluşur. Yenilen besin artıklarının protez üzerinde kalması ağızda hem kötü koku oluşarak nefesin kokmasına hem de ağız içi bakterilerin çoğalarak diş etinde enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Protez altındaki diş etlerinin zarar görmesi halinde ciddi kemik kayıpları yaşanmaktadır. Ağız ve diş eti sağlığınızı korumanın en önemli kuralı hibrit protezi aynı kendi dişleriniz gibi düzenli olarak fırçalamanızdır. Böylece protezin kısa sürede yıpranmasını önleyerek kullanım ömrü de uzar.

Hibrit protezler geceleri ağızdan çıkarılarak temiz bir suda bekletilebilir. Protez bakım sularında da bekletilebilir.

Hibrit Protezin Dezavantajları

Hibrit protezlerin yapımında zirkonyum, titanyum, Pekk (yüksek ısı ve mekanik basınca karşı dayanıklı yarı kristal termoplastik madde) gibi estetik alanında kullanılan metal alaşımlar kullanılır. Tamamen sağlıklı ve yan etkisi bulunmayan hibrit protez kullanan hastalar hiçbir sorun yaşamazlar. Ancak nadir de olsa bazı kişilerde metal alaşımlara karşı alerjik etkiler söz konusu olabilir. Bu durumda hastanın hangi metal alaşıma karşı alerjisi varsa tespit edilir ve diğer metal alaşımlar kullanılarak yapılmış protez tercih edilir.

Ağız ve çene yapısına uygun olarak tasarlanan protezler hastaya özel ölçümlerde uygulanır. Kısa sürede çene yapısına kolayca uyum sağlayan hibrit protez uygulandıktan sonra ağız ve damak bölgesinde herhangi bir komplikasyona sebep olmaz.  

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hibrit Protez ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hibrit protez fiyatları nedir?

Hastaya özel olarak uygulanan tedavi şekli ile tercih edilen implant malzemelerinin yapısı ve kalitesine göre hibrit protez fiyatları farklılık gösterir. Dişlerde kullanılan porselenlerin kalitesi ve vida sayısı fiyatlar üzerinde etkilidir. Hibrit protez fiyatları hakkında detaylı bilgiler ulaşmak için tercih edilen klinik ile iletişime geçmekte fayda vardır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Hibrit protez kullanan kişilerde zaman içinde kemik kaybı yaşanır mı?

Hasta ağız hijyenine dikkat ettiği müddetçe kemik kaybı fizyolojik sınırlar içerisinde olmaktadır. Dental implantlar cerrahi olarak ağız içerisine yerleştirildiğinde ilk yıl maksimum 1mm fizyolojik olarak kemik kaybı olabilmektedir. Sonraki yıllarda yıllık olarak 0,25 mm kemik kaybı normal sınırlar içerisinde kabul edilmektedir. Kemikleri koruyucu implant özelliği bulunan hibrit protezler kemik yapısını enfeksiyonlara karşı koruyarak güçlenmesini sağlar. Uzun yıllar kemikleri koruma özelliğini sürdüren bu protezler sayesinde kemik erimesi sorunu önlenir. Ancak hasta ağız temizliğine dikkat etmezse bir süre sonra bakteriler diş etine ulaşır ve kemiklerin kalıcı hasar görmesine yol açar. Bu nedenle yapılan protezlerin ömrünü uzatmak ve kemiklerle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamamak için protezlerin bakımını ve kontrolünü düzenli olarak yaptırılması gereklidir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Sigara kullanmak hibrit protezin hasar görmesine yol açar mı?

Protezle birlikte kemikleri koruyan implantın kısa sürede hasar görmesine neden olan sigara kullanımı, protezin kullanım ömrünü kısaltmakla kalmaz aynı zamanda ağız içi enfeksiyon sorunlarına da yol açar. Sigara ağız içi yaralarının geç iyileşmesine neden olur. Ayrıca yumuşak dokuda, mukozada hasarlara yol açar ve tükürüğün kalitesini bozar. Ağız içi kan dolaşımını zayıflatacağından kemiklerin giderek erimesine ve güçsüzleşmesine neden olur.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Hibrit protez uygulaması esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilir mi?

5-6 seanstan oluşan hibrit protez uygulaması esnasında hasta ağrı ya da acı hissi duymaz. Her seansta takıp çıkarılan protezler hassas ağız yapısına sahip kişilerin hassasiyet yaşanmasına neden olabilir. Bazı kişiler, protezin takıldığı yumuşak dokuda kızarıklık ya da hafif acı hissi duyabilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Hibrit protez ile klasik protez arasındaki fark nedir?

4 adet implant vidası ile damak bölgesine sabitlenen hibrit protez hem sabit hem de hareketli protez özelliği taşır. Klasik proteze göre çok daha doğal bir görünüme sahiptir. Kullanımı pratik ve çok daha kolay temizlenebilen hibrit protez hem hastanın konforlu bir şekilde yemek yiyebilmesini hem de estetik açıdan kusursuz bir görünüm sağlar.

Dt. Mehmet Emre Kaya