Bonding Nedir?

Diş hekimliğinde koruyucu yöntemlerden biri olan bonding uygulaması, ağız ve diş sağlığını korumak ve estetik bir gülüş sağlayabilmek için diş çevresine uygulanan işlemlerdendir.

Bonding uygulaması, estetik diş hekimliğinde sıkça kullanılan koruyucu yöntemlerden biridir. Bonding, diş üzerinde herhangi bir hasar oluşturmadan hem ağız ve diş sağlığını yerine getirebilmek hem de estetik bir gülüş sağlayabilmek için diş ve çevresine uygulanan birtakım işlemlerdir.

Diş üzerinde hasar ve aşındırma oluşturmadan kompozit dolgu malzemelerinin belirlenen bölgelere yapıştırılmasıdır. Bu yöntem diş aralıkları arasında küçük boşluklar bulunması ve minimal şekil bozukları olması halinde dişler kesilmeden üzerine ilaveler yapılmasıdır. Uzman hekimin tecrübesi ve sanatı, bütün işlemlerin ardından ortaya çıkacak olan sonuç için önem teşkil etmektedir.

Bu teknik özellikle gülüş tasarımı uygulamaları için sıkça kullanılmaktadır. Uzman hekim gülüş estetiğini yeniden dizayn edebilmek için bir heykeltıraş gibi çalışmaktadır.

Bonding Uygulaması Avantajları Nelerdir?

  • Bonding uygulamasının en önemli avantajı diş sağlığı ve estetiği sağlanırken herhangi bir kesme işlemi yapılmamasıdır.
  • Diş estetiğinde diş boylarının kısa olması kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Konuşma ve gülme eylemleri esnasında kişilerin dişleri görünmemesi yaşlılık belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Bonding uygulamasında dinamik bir görünüm kazandırabilmek amacıyla diş boyları uzatılmaktadır.
  • Kişilerin, ön dişlerinde çürük, kırık veya lekelenme bulunması halinde bu uygulama yöntemi ile birlikte daha beyaz dişler ve diğer dişlerden ayırt edilemeyecek bir şekilde gülüş dizaynı yapılabilmektedir.
  • Full estetik porselen dişler yaptırmak yerine bonding uygulamaları tercih edilerek maliyet yönünden tasarruf sağlanabilmektedir.
  • Lamine porselen yaptırmak isteyen kişilerin nasıl bir görüntü ile karşılacağını gösterebilmek amacıyla bonding uygulanarak bu uygulamanın nasıl bir sonuç vereceğini gösterebilme şansımız bulunmaktadır.
  • Bonding sonrasında kişinin doğru bakım uygulamasıyla uzun bir süre tedavi ihtiyacı hissetmeden dişlerini kullanabilmektedir.
  • Tek bir seans esnasında 4-6 diş üzerine uygulanabilme şansı bulunmaktadır.
  • Hastanın iğne ile doğrudan alakalı olarak operasyon sırasında hiç anestezi yapılmaz veya lokal anesteziden yararlanılır.

Bonding Uygulaması Dezavantajları Nelerdir?

  • Bonding uygulamasının doğal olmaması nedeniyle sert ve kabuklu besinlerin tüketilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Kola, çay ve sigara gibi yiyecek içeceklerin boyama özelliğinden dolayı kompozit dolguların lekelenme olasılığı bulunmaktadır.
  • Bonding dolgu tedavisinden sonra diş hassasiyeti yaşanabilmektedir. Kısa süreli bir komplikasyon (istenmeyen yan etki) olmasına rağmen uzun süre devam etmesi halinde uzman hekime başvurulması gerekmektedir.

Bonding Uygulaması Hangi Durumlar İçin Kullanılır?

  • Çürük diş tedavilerinde,
  • İki diş arasında minimal ayrıkların bulunması halinde,
  • Dişler üzerinde çatlak bulunması durumunda,
  • Diş ve gülüş estetiğini yakalayabilmek adına diş boylarının uzatılmasında bonding tedavisi uygulanabilmektedir.

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

Bonding uygulamasında hedef, dişlere zarar vermeden hem ağız ve diş sağlığını hem de gülüş estetiğini yakalayabilmektir. Bunun için dişlerin rengini değiştirme, diş boylarını uzatma ve aralarındaki boşlukları doldurmak için bu yöntemden faydalanılmaktadır.

Bonding diş tedavisi uygulanırken öncelikle renk skalası yardımıyla kliniğe başvuran kişilerin diş rengi belirlenmektedir. Bu işlem neticesine göre diş rengine uygun kompozit reçine hazırlanmaktadır. Bu kompozit reçine sayesinde bonding dolgunun daha doğal ve estetik görünmesi amaçlanmaktadır.

Kişi için özel olarak hazırlanan kompozit dolgu yapıştırılmadan önce ağız ve diş sağlığı kontrol edilmektedir. Diş çürükleri bulunması halinde temizlenmesi gibi işlemler yapılmaktadır. Bu işlemlerin ardından uygulanacak diş üzerine, kompozit dolgunun daha kolay yapışabilmesi adına bir miktar asit uygulaması yapılmaktadır. Kişi için özel olarak hazırlanan kompozit dolgu belirlenen bölge üzerine yapıştırılır ve dolgunun sertleşmesi için özel bir ışık kaynağı bölge üzerine tutulmaktadır.

Kompozit dolgunun şekillendirilmesi tamamlandıktan sonra en önemli aşaması cilalama kısmına geçiş yapılmaktadır. Cilalama kısmının önemli olmasının sebebi ise dişin renklenmemesi adına pürüzsüz bir uygulama yapılması gerekmektedir. Uzman hekim uygun görmesi halinde 7 gün sonra tekrardan cilalanma işlemi için hastanın kliniğe gelme olasılığı bulunmaktadır.

Bonding Uygulaması Ne Kadar ve Kaç Seans Sürmektedir?

Bonding tedavisi uygulanacak olan diş sayısına göre seans sayısı ve operasyonun uzunluğu değişkenlik göstermektedir. Bu süre bunların yanı sıra uzman hekimin tecrübesi ve sanatına göre de farklılık göstermektedir.

2 veya 3 diş üzerine uygulanacak olan bonding tedavisi yaklaşık 1 ila 1,5 saat arasında tamamlanırken, bir seansta sonlandırılmaktadır. Operasyondan sonra 7 ila 10 gün arasında kliniğe tekrar gidilerek uzman hekimin tedavinin ilerleyişi hakkında inceleme yapması gerekmektedir. Bu rutin kontrollere düzenli olarak gidilmesi ise tedavinin kalıcılığı uzatmaktadır.

Bonding Uygulamasında Acı veya Ağrı Olur Mu?

Bonding uygulamasının avantajlarından biri kolay olması ve acısız ağrısız bir şekilde sonlandırılmasıdır. Gülüş estetiği ve ağız sağlığınızın önemi için uygulanan işlemler esnasında anestezi yapılmasına gerek yoktur. Diş üzerinde herhangi bir şekilde kesme ve aşındırma işlemi uygulanmamaktadır. Bu sebeple hasta, operasyon esnasında acı veya ağrı hissetmemektedir.

Uygulanacak diş üzerinde veya çevresinde çürük olması halinde anestezi uygulanması gerekmektedir. Anestezinin komplikasyonlarından (istenmeyen yan etki) dolayı bir süre baş ağrısı gibi şikayetler görülebilmektedir.

Bonding yaptıranlar kısa bir süre içerisinde acısız ve ağrısız bir şekilde mükemmel bir görünüme kavuşmaktadırlar.    

Bonding Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş üzerine ilave eklenen kompozit dolguların uzun ömürlü olması için ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığının düzenli bakımı ve uzman hekimin düzenli kontrolleri sayesinde bonding uygulamasında kullanılan malzemelerin ömrü daha uzun olacaktır.

  • Bonding uygulaması sonrasında çok sert yiyecek ve nesnelerin ısırılmaması gerekmektedir. Örneğin, dişlerle şeker kırılması veya buz ısırmaktan kaçınılmalıdır.
  • Tırnak yeme alışkanlığınızın bulunuyor ise vazgeçilmesi gerekmektedir.
  • Sert besinler tüketilmesi halinde bonding dolgu üzerinde aşınma meydana gelebilmektedir. Bu aşınmaların 6 aylık kontrol/tedavi süreçlerinde tedavisi mümkündür.
  • Düzenli olarak diş fırçalanması ve diş ipi kullanımının yerine getirilmesi hem ağız ve diş sağlığı hem de bonding dolgularının uzun ömürlü olabilmesi için önem teşkil etmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın