Göz Rengi Değiştirme

Kişinin gözüne yapılan bir operasyon ile var olan göz rengini farklı bir renk ile kalıcı olarak değiştirme işlemidir. Bir kişinin göz renginin kalıcı olarak farklı bir renge çevrilmesi mümkündür.

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı Nedir?

Kişinin gözüne yapılan bir operasyon ile var olan göz rengini farklı bir renk ile kalıcı olarak değiştirme işlemine göz rengi değiştirme operasyonu adı verilmektedir. Bu operasyon ile kişinin göz renginin kalıcı olarak farklı bir renge çevrilmesi mümkündür. Genellikle koyu renkli göze sahip bireylerin göz renklerini mavi ve yeşil renklerine çevirmek istemesi sonucu gerçekleştirilmektedir.

İnsanlarda göz rengini belirleyen şey gözde bulunan pigmentler yani boya dokularıdır. Pigmentlerin sayısına ve oranına göre kişinin göz rengi ortaya çıkar. Pigment sayısı çok yüksek olan bireylerin gözleri siyah veya koyu kahve renklerindeyken pigment sayısı az olan bireylerde göz rengi yeşil, mavi olur. Pigment sayısının ortalama düzeyde olması kişinin gözünün açık kahve rengi olmasına sebebiyet verir. Operasyonlar ile bu pigment sayıları üzerinde oynanarak kişinin göz rengini değiştirmek mümkündür.

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz rengi iki farklı yöntem ile değiştirilebilir. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Göz içerisine yapay iris yerleştirilmesi,
  • Lazer uygulaması

Lazer uygulaması ile göz rengi değiştirme:

Gözdeki renkli dokuya iris adı verilmektedir. İrise uygulanan lazer dokunuşları ile hastanın göz rengini değiştirmek mümkündür. Lazer ile irise etki eden pigment sayısı ile oynanabilir. Lazer işleminde bilinmesi gereken en önemli detay hastanın sahip olacağı göz rengini seçemeyecek oluşudur. Göz renginin var olandan daha açık bir renge dönüşeceği kesin olmak ile beraber bu rengin hangi renk olacağının garantisini vermek mümkün değildir. 

Lazer ile göz rengi değiştirme işlemi aşağıdaki gibi yapılmaktadır:

  • İsteğe bağlı lokal veya genel anestezi yapılır.
  • Hastanın gözleri aparat yardımı ile açılır.
  • Lazer ışını iris ile temas eder.
  • 20 saniyelik temasın ardından ışın kesilir.
  • Hasta uyandırılır.
  • İşlem tamamlanır.

Yapay iris yerleştirilmesi:

İşlem hem göz rengi değiştirme hem de hasar almış irislerin yerine yeni iris yerleştirilmesi amacı ile uygulanabilmektedirBu yöntem alanında uzman ve doktorlar tarafından yapılmaktadır ve lazer işlemine göre daha büyük bir tecrübe gerektirmektedir. Lazer işlemine nazaran daha az yapılan bir cerrahi bir işlemdir. İşlem aşağıdaki gibi yapılır:

  • Genel anestezi yapılır.
  • Gerekli ölçüde kesi açılır.
  • Göz temizlenir.
  • Yapay iris özellikleri kontrol edilir.
  • Yapay iris doğal irisin önüne yerleştirilir.
  • İşlem tamamlanır.

Yapılan her iki yöntemin sonunda da hastanın göz renginde belirgin farklılık oluşmaktadır. Bazı hastalarda göz renginin tamamen oturması zaman alabilmekte ve net sonuç ilk 2-3 hafta içerisinde ortaya çıkmaktadır. İşlem sonrasında hastanın gözünde ağrı ve kızarıklık oluşması normaldir. Fakat aşırı düzeyde ağrı ve kızarıklık oluşması durumunda doktor ile direkt iletişime geçilmesi gerekir.

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı Riskleri

Göz, hayati ve hassas bir organdır. Bu sebeple mecbur kalınmadıkça göze müdahale edilmesi tavsiye edilmemektedir. İşlem genel olarak hassas bir dokuya uygulandığından dolayı pek çok risk barındırmaktadır. İşlem öncesinde tüm hastaların çok detaylı bir muayeneden geçmeleri ve gözlerinde herhangi bir rahatsızlık olmadığından emin olması gerekir. Hastanın aşağıdaki riskleri göze alarak operasyona girmesi gerekir:

  • Lazer işlemi ile yapılan operasyonlarda hasta dilediği rengi seçemez.
  • İşlem sonrası kızarıklık oluşabilir.
  • Bulanık görme,
  • Işığa karşı duyarlılık,
  • Körlük,
  • Ağrı,
  • Kaşıntı,
  • Korneada hasar,
  • Ödem

İşlem öncesinde hastaya yapılacak olan tetkikler sayesinde bu riskler minimuma indirilebilir. Fakat göz operasyonlarında bu risklerin tamamı mevcut olup hastanın bu riskler hakkında bilgilendirilmiş olması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Göz Rengi Değiştirme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Göz değiştirme operasyon fiyatları her hastaya göre değişkenlik gösterebileceği gibi aynı zamanda kuruma ve işlemi uygulayacak olan doktora göre de farklılık gösterebilmektedir. İşlem öncesinde doktor ile yapılacak görüşmede hasta detaylı bir şekilde tedavi edilir ve gerekli işlem yükü ortaya çıkartılır. Bu randevunun ardından işlem için gün belirlenir. İşlem öncesinde kurumdan fiyat bilgisi almak gerekmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz Rengi Ameliyatı Sonuçları Kalıcı Mı?

Evet, göz rengi operasyonlarında elde edilen sonuç kalıcıdır. Bu sebeple hastanın işlem sonrasında eski göz rengine dönmesi mümkün değildir. İşlem esnasında pigmentler azaltılarak kalıcı sonuç elde edilir. Aynı zamanda göz hassas bir organ olduğundan dolayı çok sık müdahaleye uygun bir bölge değildir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı Nerede Yapılıyor?

Göz rengi değiştirme operasyonları uzman bir göz doktoru tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu tip operasyonlar göz alanına yoğunlaşmış göz hastanelerinde, özel kliniklerde veya devlet hastanelerinin göz ile ilgilenen bölümlerinde yapılabilir. İşlemlerin steril bir ortamda uzmanlar tarafından uygulanması kişinin göz sağlığı için son derece önemlidir. Göz, son derece hassas bir yapıya sahip olduğundan dolayı hastanın tüm risklerden kaçınması ve doktor seçimini hassasiyet ile yapması gerekir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı Körlüğe Sebep Olur Mu?

Hastalar arasında en çok kaygı yaratan risklerden biri olan körlük bu işlem için olası bir risk olarak kabul edilebilir. İşlem öncesinde gerekli muayenenin yapılması sonucunda bu risk minimuma indirilebilir. Fakat garanti verilemez. Bu sebeple işlem yüksek riskli bir işlem olarak kabul edilir ve bu riskler operasyon öncesinde detaylı düşünülmelidir. İşlem sonrasında körlük geçici veya kalıcı olarak meydana gelebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Uygulanacak yönteme bağlı olarak işlem süresi değişkenlik gösterebilir. İşlemin ortalama süresi 1 ile 2 saat arasında kabul edilmektedir. İşlem sırasında yaşanan herhangi bir komplikasyon işlemin uzamasına sebebiyet verebilmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük