Anne Karnındaki Bebekte Kist

Anne karnındaki bebekte kist görülmesi, hamilelik döneminde karşılaşılan komplikasyonlardan biridir.

Anne Karnındaki Bebekte Kist Nedir?

Hamilelik döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığının yerinde olması beklense de bazı durumlarda farklı nedenlerden dolayı birtakım komplikasyonlar gelişebilir. Anne karnındaki bebekte kist görülmesi, hamilelik döneminde karşılaşılan komplikasyonlardan biridir. Detaylı ultrason kontrolleri esnasında tespit edilebilen kistler, bebeğin vücudunun farklı bölgelerinde yer alabilmektedir.

Anne karnındaki bebeklerde görülen kistlerin birçoğu iyi huyludur. Çok nadir olarak bu kistlerin kötü huylu olduğu görülmektedir. Kimi kistler acil müdahale gerektirirken, kimi kistler ise zaman içerisinde kendiliğinden kaybolabilmektedir. Bu sebeple de anne adaylarının düzenli olarak kontrole gitmeleri hayati bir önem taşımaktadır. Kistlerin anne ve bebek sağlığını tehlikeye atacak durumda olması sonucunda gebeliğin sonlandırılması gerekebilmektedir.

Anne Karnındaki Bebekte Kist Çeşitleri

Anne karnında bebekte kist görülmesi durumunda, bulunduğu yere göre farklı müdahale yöntemleri uygulanmaktadır. Anne karnındaki bebeklerde görülebilen en yaygın kist çeşitleri şu şekildedir;

Anne Karnındaki Bebekte Kist Nedenleri

Anne karnındaki bebeklerde görülen kistler, çeşitlerine göre farklı nedenlerden dolayı görülebilmektedir.

Anne karnındaki bebekte kist nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Kalıtsal hastalıklar, 
  • Hamilelikte gelişen komplikasyonlar,
  • Çeşitli enfeksiyonlar.

Bebekte görülen her kistin, kanser olduğu düşüncesi son derece yanıltıcıdır. Teşhis edilen kistte, kistin çeşidi ve hamileliğin hangi döneminde olunduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü birçok kist, hamileliğin ilk dönemlerinde görülmekte ve hamilelik ilerledikçe ortadan kaybolmaktadır.

Anne Karnındaki Bebeğin Beyninde Kist Neden Olur? 

Anne karnında bebekte görülen kistlerden en önemlisi ise, bebeğin beyninde görülen kistlerdir. Anne karnındaki bebeğin beynindeki kist, erken gebelik döneminde görülebilmektedir. Detaylı ultrason muayeneleri esnasında tespit edilen beyin kistlerinin çeşitleri şu şekildedir;

  • Koroid Pleksus Kisti: Bebekte koroid pleksus kisti, gebeliğin ilerlemesi ve bebeğin beyin gelişimini sürdürmesine bağlı olarak küçülerek kaybolabilmektedir. Trizomi 18 veya Down Sendromu gibi hastalıklarda bu kistler daha büyük ve şekilsiz olarak görüntülenmektedir. Bu kiste eşlik eden başka bir bulgu yok ise, bebeğin yakından takip edilmesi yeterli olmaktadır. 
  • Araknoid Kist: Araknoid adı verilen zarların lokal olarak genişlemesi ile ortaya çıkan kist çeşididir. Araknoid kistler, beyin omurilik çevresinde bulunan ince zarlarda meydana gelmektedir. Bu zarın yaprak kısımlarında beyin omurilik sıvısı yer almaktadır. Zarın yırtılması sonucunda ise araknoid kist meydana gelmektedir. Eğer bu kistler beklenenden daha büyük boyutta ise boşaltılması gerekebilmektedir. 

Bu beyin kistleri, bulunduğu bölge ve büyüklüğü açısından farklı tedavi yöntemleri gerektirmektedir. Bu sebeple de anne karnındaki bebeklerde görülen beyin kistlerinin, doktorlar tarafından yakından ve düzenli olarak takip edilmesi hayati bir önem taşımaktadır.

Anne Karnındaki Bebekte Kist Belirtileri

Kistler, anne karnındaki bebeklerde vücudun farklı bölgelerinde görülebilmektedir. Yapılan aylık ultrason görüntülemeleri sayesinde fark edilirken kimi zaman bazı belirtilerle de kendini gösterebilmektedir.

Anne karnındaki bebekte kist belirtileri:

  • Anne karnındaki bebeklerde görülen yumurtalık kistleri, daha çok kız bebeklerde görülmektedir. Kız bebeklerde görülen bu yumurtalık kistleri, hiçbir belirti vermemektedir. Bu sebeple de ultrason dışında hiçbir yöntem ya da belirti ile saptanamamaktadır. Görülen en nadir belirti ise; kistin çok büyük olması sebebi ile diğer organlara baskı yapmasıdır. Anne karnındaki bebekte yumurtalık kisti belirtileri ancak ultrason ile görüntülenmektedir. 
  • Anne karnındaki bebekte beyin kisti belirtileri ise bebekte gelişimin yavaşlaması, ultrason görüntülerinde beyinde kitle oluşumu gözlenmesi, bebeğin hareketlerinde azalma şeklinde görülmektedir. Bebekte koroid pleksus kisti olduğunu teşhis etmek için ultrason yönteminin kullanılması gereklidir.

Anne Karnındaki Bebekte Kist Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde herhangi bir kistin olup olmadığının teşhisi, ancak her ay yapılan düzenli ultrason görüntülemeleri aracılığı ile belirlenebilmektedir. Bebeğin böbreğinde bir kist görülüyorsa, ayrıntılı böbrek ultrasonu yapılmaktadır.

Anne karnındaki bebeğin beyninde görülen kistlerde ise teşhis aşamaları daha farklıdır. Anne karnındaki bebeğin kafasında kist büyüklüğü 10 mm ve daha büyük ise, bu noktada Trizomi 18 hastalığından şüphelenilebilir.

Bu kistler ile birlikte başka bir genetik anomali bulunmuyorsa, Down Sendromu riskinin az olduğu söylenebilmektedir. Fakat bu kapsamda; ense saydamlığında artış, kalpte hiperekojen odağının görülmesi, kol ve bacak kemiklerinin kısa olması ve renal pelvik genişleme olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Ayrıntılı ultrasonda bebeğin beyninde kist, yukarıdaki faktörler de göz önünde bulunarak incelenmelidir. Bu incelemeler doğrultusunda, genellikle bebeğin doğumundan sonra gerekli tedaviler uygulanmaktadır. Ayrıca, anne ve bebeğin hayatı tehlike altında olması durumunda ise gebeliğe son verilebilmektedir.  

Anne Karnındaki Bebekte Kist Tedavisi

Anne karnındaki bebekte kist tedavisi, kistin bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. En sık görülen kistlerin tedavisi aşağıdaki şekilde gruplandırılabilir:

Anne Karnındaki Bebekte Beyin Kisti Tedavisi

Anne karnında bebeğin kafasında kist görülmesi durumunda uygulanacak tedavi yöntemleri son derece kısıtlıdır. Çünkü genel olarak bu gibi kistler gebeliğin ilerlemesi sonrasında ortadan kaybolmaktadır. Eğer bebeğin beynindeki kist çok büyük boyutta ise, MR ve ultrason görüntülemeleri ile bebeğin yakından takip edilmesi önerilmektedir. Anne karnındaki bebeğin beyninde kist tedavisi kapsamında, gerek görülmesi durumunda ise bu kist boşaltma işleminin yapılması gerekmektedir.

Anne karnında bebeğin beyninde kist görülmesi durumunda, eğer bebeğin hayatı tehlike altında değil yakından izlemek yeterli olabilmektedir. Fakat kimi zamanlarda, hamileliğin sonlandırılmasının ardından bebeklere cerrahi müdahalede bulunulması gerekebilmektedir.

Anne Karnındaki Bebekte Yumurtalık Kisti Tedavisi

Anne karnındaki bebekte yumurtalık kisti görülür ise bebeğin doğumu beklenmeli ve bebeklik döneminde uygun tedavi yöntemine başvurulmalıdır.

Bebeklik döneminde görülen yumurtalık kistinin 4 mm’den daha küçük olması halinde herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Fakat 4 mm’den daha büyük bir kist var ise, bebeğin çocuk cerrahı tarafından yakından takip edilmesi gerekmektedir.

Bebekte görülen kist veya yumurtalık kendi etrafında dönmüş ise, bebeğin acilen ameliyata alınması gerekmektedir.

Anne Karnındaki Bebekte Böbrek Kisti Tedavisi

Anne karnındaki bebekte görülen kist tek bir böbrekte ise, doğumdan sonra kist tedavisine başlanır. Gerek görülmesi durumunda ise kist olan böbrek bebekten ameliyat ile alınarak, bebeğin tek böbrek ile sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanmaktadır.

Anne Karnındaki Bebekte Kist Tedavi Edilmezse

Anne karnındaki bebekte görülen kistler, genellikle hamileliğin ilk dönemlerinde görülmekte ve zaman geçtikçe kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu noktada görülen kistlerin, bebeğin vücudunun hangi bölgesinde olduğu önem taşımaktadır. Bebeğin beyninde görülen kistlerin tedavi edilmemesi, genellikle zeka geriliği gibi problemlere yol açmamaktadır. Fakat eğer bu kistler, farklı bir genetik anomali ile birlikte görülüyorsa ve tedavi edilmiyorsa bebeğin ve annenin hayatını tehlikeye atabilmektedir.

Anne karnındaki bebeğin böbreğinde görülen kistler, kendiliğinden kaybolmaması halinde yakından takip edilmelidir. Eğer kist böbreğin sağlıklı çalışmasını engelleyip ayrıca başka problemlere de yol açıyorsa muhakkak cerrahi operasyon ile alınmalıdır. Aksi durumda bebekte çok daha farklı hastalıklar meydana gelebilmekte ve hatta bebeğin hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir.

Bebeklerde görülen yumurtalık kistleri de doğumdan sonra annenin baskılayıcı hormonlarının ortadan kalkması sebebi ile ortadan kaybolmaktadır. Fakat kaybolmayan ve aksine büyüyen kistler, tedavi edilmemesi durumunda bebekte yumurtalık kanserine yol açabilmektedir. Ayrıca bebeğin ileriki yaşamında regl düzensizliği, hormonal bozukluklar ve çocuk sahibi olamama gibi problemlere de sebep olabilmektedir.

Anne Karnındaki Bebekte Kist için Hangi Doktora Gidilir?

Anne karnındaki bebekte, yapılan ultrason görüntülemeleri sonrasında kist tespit edilmiş ise ilgili doktorlara gidilmesi gerekmektedir. Çocuk hastalıkları ve sağlığı doktorunun yanı sıra;

  • Bebeğin böbreğinde kist olması durumunda iç hastalıkları uzmanı, nefroloji ya da üroloji uzmanına gidilmelidir. 
  • Bebeğin yumurtalıklarında kist olması durumunda kadın doğum uzmanı ya da genel cerrah uzmanına gidilmelidir. 
  • Anne karnındaki bebeğin beyninde kist olması durumunda genel cerrah uzmanı, beyin cerrahı ya da nöroloji uzmanına gidilmelidir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
5
1
Makeleyi Paylaşın

Anne Karnındaki Bebekte Kist ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki bebeğin kafasında kist neden olur?

Anne karnındaki bebeğin kafasında kist görülmesi ihtimali yaklaşık %2’dir. Genetik bir nedenden dolayı görülebildiği gibi aynı zamanda araknoid zarın yapraklarının yırtılması sonucunda da oluşabilmektedir. Genellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kaybolabilen bu kistler, farklı çeşitlere sahiptir. Koroid pleksus kisti, bebeklerde herhangi bir zekâ geriliği ya da hayati probleme yol açmamaktadır. Eğer bu kistler, bebekte başka bir genetik anomaliliğe yol açmıyorsa herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmemektedir. Aksi durumda farklı tetkikler yapılarak, uzman doktorlar tarafından izlenecek olan tedavi yöntemleri belirlenmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Anne karnındaki bebekte böbrek kisti nedir?

Anne karnındaki bebekte böbrek kisti, erkek bebeklerde kız bebeklere nazaran 2 kat daha fazla görülmektedir. Böbrek içerisindeki sıvı dolu keseciklerin görülmesi ile teşhis edilebilmektedir. Genel bir ultrason ile tespit edilen bu kistler, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kaybolabilmektedir. Anne karnındaki bebeğin böbreğinde kist görülmesi durumunda genellikle hemen müdahalede bulunulmaz.

Stj. Dr. Özlem Filiker