Uyurken Salya Akması

Salya, ağız içerisinde barınan bakterileri yok etmek ve sindirimi başlatarak desteklemek için üretilen bir tür sıvıdır. Tedavisi altta yatan hastalığa göre yapılmaktadır.

Uyurken Salya Akması Problemi Nedir?

Salya; normalde ağız bölgesi içerisinde barınan bakterileri yok etmek ve sindirimi başlatarak desteklemek için üretilen bir tür sıvıdır. Aynı zamanda ağızdan sızan fazla su olarak da nitelendirilmektedir. Uyurken salya akması problemi ise en çok bebeklerde görülmesine karşın hemen hemen her insanda yaş veya cinsiyet fark etmeksizin karşılaşılabilecek olan bir hastalıktır. Basit gibi görülse de bazen çok ciddi hastalıkların belirtisi olabilir ve oldukça sıkça karşılaşılan bir durum olarak görülmektedir.

Uyurken Salya Akmasının Belirtileri Nelerdir?

Uyurken ağızdan su gelmesi yani uyurken salya akması probleminin belirtileri çok fazla olmasa da aşağıdaki gibidir.

  • sabahları uyanıldığında yastığın ıslak olması
  • sabahları uyanıldığında yüz bölgesinde özellikle ağzın bir tarafında kurumuş beyaz lekeler olması
  • sabahları uyanıldığında ağızdan kötü koku gelmesi

Uyurken Salya Akmasının Nedenleri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi uyurken salya akması probleminde de farklı farklı birçok sebep vardır. Bunları aşağıdaki gibi listelemek mümkündür.

  • yan tarafa doğru yatarak uyuma hali – bu durumda yerçekiminin direkt olarak etkisine maruz kalınacak ve ağız içerisinde biriken salya sıvısı yutulamayarak ağızdan yastığa doğru sızarak akacaktır.
  • sinüs enfeksiyonu – bu durumda yutkunma problemleri ve nefes alma problemleri de birlikte görülebilir.
  • parazitozlar – bağırsak kurdu gibi şeyler uyku esnasında ağızdan salya akıtılmasına neden olabilir ve hatta en sık görülme sebeplerinden bir tanesidir. Özellikle kıl kurdu olarak adlandırılan parazitler kişinin vücudunda bulunduğunda, bununla birlikte uyku esnasında salya akması sorunu da baş gösterir.  
  • grip olma – bu durumda ise geniz yolunun tıkanması hali de söz konusu olabilir.
  • ağız yapısı – doğuştan gelen problemler nedeniyle bazı insanların ağız bölgesi dudakların kapanmasına uygun değildir, bunun sebebi ise bademciğin genişlemiş olması, geniş bir dil varlığı, dişlerin düzensiz bir şekilde sıralanması veyahut geniz etinin şişmiş halde olması olabilir.
  • midede oluşan asidin yükselerek yemek borusunu uyarması hali - mide ekşimesi ve reflü de aşırı salya üretilmesine ve üretilen sayanın yutulamayarak sızma şeklinde ağızdan atılmasına sebep olur.
  • alerji veyahut zehirlenme hali - böylesi durumlarda ise vücut hızlı bir şekilde salya üretir ve bu salya da yutulamayarak ağızdan sızıp atılır.
  • bademcik iltihabı - boğazın arka kısmında bulunan bademcik bezleri, iltihaplandığı takdirde şişerek boğazda biriken salgının yutulmasına engel olur.
  • morfin, ağız kuruluğu önlemeyi amaçlayan bazı ilaçlar, yatıştırıcı nitelikli sinir sistemi ilaçları ve antidepresan ilaç kullanımı -  bunlar da aşırı miktarda salya üretilmesine neden olur ve yine böylelikle yutulamayan fazla salya sızmak sureti ile vücuttan atılır. 
  • MS hastalığı – kasların kontrol edilememesine ve böylelikle de ağızda biriken salya sıvısının kontrol edilememesine neden olur.
  • Parkinson hastalığı – kasların düzgün bir şekilde kontrol edilememesine ve titreme ile birlikte ağızda biriken salya sıvısının ağızdan bırakılmasına neden olur.
  • uyku apnesi
  • bazı ruh ve sinir hastalıkları – uyku esnasında ağızdan salya akmasının nedenlerindendir.
  • diş problemleri – düzgün bir şekilde sıralanmamış dişler veya uygun olmayan çene yapısı sebebiyle uyku sırasında salya akması söz konusu olabilir. 

Uyurken Salya Akmasının Teşhisi

Ağız içerisinde bulunan tükürük salgısı, insan vücudunda sindirim sisteminin başlatıcısı olarak görevlidir ve zararlı bakterileri yok etmekten de sorumludur. Bazı zamanlarda, tükürük salgısının ağız içerisinde durmadığı ve dışarı sızdığı görülmektedir. Özellikle uyku esnasında yaşanılan ağızdan su gelmesi durumunun sebebi basit bir şey olabileceği gibi ciddi bir hastalığa da işaret niteliğinde olabilir. Bu sebeple her hastalıkta olduğu gibi erken ve doğru tanı oldukça önemlidir. Doğru teşhis için ise uyurken salya akmasının sebebinin düzgün bir şekilde ortaya koyulması ilk ve en önemli aşamayı teşkil etmektedir.

Uyurken Salya Akmasının Tedavisi

Uyurken salya akmasının tedavisi için öncelikle doğru bir şekilde bu problemin altında yatan sebebin tespit edilmesi gerekir. Doktorunuz tedavi sürecinde, yapmış olduğu tespite bağlı olarak size ilaç reçete edebilir ya da çeşitli testler yaparak durumunuzu irdeleyip kontrol altında tutmak isteyebilir. Hekiminizin uygulayacağı tedaviye harfiyen uyum sağlanmalıdır. Uyurken salya akması probleminin tedavisinde en önemli noktanın, bu durumun altında yatan asıl sebebin belirlenerek tedavi ettirilmesi gerektiği katiyen unutulmamalıdır.

Uyurken Salya Akmasına Ne İyi Gelir?

Uyku alışkanlıklarınızı değiştirin. Bunun için öncelikle sırt üstü uyumayı tercih edin. Yer çekimi sebebi ile ağız uyku esnasında açılmaya meyillidir. Bu sebeple de uyku sırasında salya akışı oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir. Sırt üstü uyuma esnasında ise yerçekimi etki etmeyecek ve ağız açılmadığı için salya akışı da olmayacaktır. Alternatif olarak ise başınızı yüksekte tutmaya özen gösterin. Eğer ki yan pozisyonda yatmaya alışkınsanız ve bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız, bu sizin için denenmeye değer bir yöntem olacaktır. Doğru bir şekilde nefes alıp vermeyi öğrenin ve de bunları kuraldan çok alışkanlık olarak benimseyin. Böylelikle düzgün hava akışı sağlanacak ve salya akışı bir nebze de olsa engellenebilecektir.

Ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almaya çalışın. Çünkü ağzınızdan akan salyanın asıl sebebi burnunuzun tıkalı oluşudur. Tıkalı haldeki burun deliklerinizi açmak için ise sinüsleri açabilecek nitelikteki kremlerden ya da merhemlerden, okaliptüs yağı gibi esanslı bitkisel yağlardan veya ılık bir duş ile de basit bir şekilde elde edebileceğiniz saf buhardan faydalanın.

Bütün bunlara ek olarak aynı zamanda evde uygulayabileceğiniz basit ve bitkisel yöntemler de söz konusudur.

  • Su, yeşil mercimek ve sumağa ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle 4 bardak su, 1 çorba kaşığı miktarda sumak ve 1 kahve fincanı kadar yeşil mercimeği bir kap içerisinde karıştırın ve karışımı bir tencereye alarak yaklaşık 10 dakika süre ile kaynamaya bırakın. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra süzerek soğumasını bekleyin ve soğumaya bırakılan su ile geceleri uyumadan yarım saat kadar önce gargara yaparak uyuyun.
  • Bir miktar limon suyu ve su ile uygulanabilecek basit ama etkili bir yöntem daha mevcuttur. Bunun için bir bardak su içerisine taze sıkılmış haldeki bir limon suyundan 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip karıştırmalısınız. Hazırladığınız karışımı yatmadan yarım saat önce içmeniz gerekmektedir.
  • Taze üzüm tüketin.
  • Ayva tüketin.

Uyurken Salya Akması için Ameliyat

Uyurken salya akması durumunda altında yatan sebebin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Doğru tanıdan sonra, bu durumun altında uyku apnesi ya da cerrahi müdahale gerektirecek bir nörolojik bozukluk söz konusu ise ameliyat kaçınılmaz bir hale gelebilir. Uyku apnesi, uyku esnasında kişinin solunumunun ani bir şekilde kesilmesi ve en az 10 saniye süre ile solunumun gerçekleşmemesi halidir. Bunun için gerekli doktor kontrolleri yapılmalıdır ve uygun görülürse cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılmalıdır.

Hamilelikte Uyurken Salya Akması

Gebelik döneminde anne adayının bedenin hormonal değişimler görülmektedir. Bu değişimler ile birlikte aynı zamanda da tükürük salgısının miktarında da hızlı bir artış söz konusu olabilir. Bu artış özellikle anne adayının bulantılarının baş gösterdiği 6. hafta ile 16. hafta arasında sık bir şekilde yaşanır. Sonrasında ise gittikçe azalarak son bulacaktır. Haliyle bahsedilen bu haftalar içerisinde hamilelerde uyku sırasında salya akması söz konusu hale gelebilir. Aşırı miktarda salgılanan bir tükürük salgısı söz konusu ise ve uyku sırasında salya akması problemi çok yoğun bir şekilde yaşanıyor ise gebelik döneminde yapılan rutin doktor kontrollerinde, anne adayının bu durumu dile getirmesinde fayda vardır. Çünkü uyurken salya akması probleminin nedeni reflü ya da mide yanması gibi problemler de olabilir. Bu durumda ivedilikle kontrol edilmesi ve tedavi edilmesinde fayda vardır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Uyurken Salya Akması

Minik yaştaki bireylerde, özellikle çocuklarda ve bebeklerde gece uyurken ağzından su gelmesi yani salya akması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu durum genellikle reflü hastalığından kaynaklanabilir. Reflü hastalığı olan çocuklar genellikle 0 ila 2 yaş arası dönemde sürekli olarak ağız şapırdatırlar, sürekli yutkunarak uyumaya çalışırlar, uykudan uyanıp sıvı bir şeyler içme – tüketme isteğindedirler ve böylelikle de uyku sırasında salya akıtırlar.

Bu durumun önüne geçebilmek için ise en önemli aşama anne ve babanın yani ebeveynlerin doğru izlem yapması ve doğru ifadeler kullanarak hekimi yönlendirmesidir. Bu yönlendirmeler yardımı ile doğru teşhis konularak ve gerekli görüldüğü takdirde oldukça basit olan reflü sintigrafisi çekilerek tedaviye başlanıp kısa sürede olumlu sonuç alınabilir niteliktedir.

Uyurken Salya Akması için Hangi Doktora Gidilir?

Uyurken salya akması hastalığı için öncelikle herhangi bir sağlık kuruluşundaki kulak burun boğaz bölümüne başvurulmalıdır. Buradaki uzman hekimin değerlendirmesi ve gerekli muayene ve tahlilleri yapmasının ardından, gerekli görüldüğü takdirde iç hastalıkları – dahiliye bölümü ile iletişime geçilerek alanında uzman olan hekimlere muayene yaptırılması sağlanmalıdır.               

Makaleyi faydalı buldun mu?
13
0
Makeleyi Paylaşın