Kulak Akıntısı

Kulak akıntısı, farklı nedenlere bağlı olarak kulaktan sıvı akması durumu olup, neden meydana geldiği öğrenilip ona göre uygun tedavi seçenekleri hastaya uygulanmalıdır.

Kulak Akıntısı Nedir?

Enfeksiyon, kulak iltihabı, kulak zarı yırtılmaları ya da tahriş kaynaklı sebeplerin neden olduğu kulaktan sıvı gelmesi olayına kulak akıntısı denir.

Kulak iltihabı olarak da bilinen kulak akıntıları vücudun ürettiği bir yağ ya da enfeksiyon kulak zarı yırtılmaları gibi faktörlerin neden olmasıyla kendisini belli eden bir hastalık türüdür.

Kulak akıntılarının başlıca sebepleri dış kulak ve orta kulak iltihabından kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Kulaktan gelen akıntı az ve kulakta oldukça şiddetli bir ağrı hissi var ise dış kulak iltihabından kaynaklanır. Kulaktan gelen akıntı koyu sarı renkte ise orta kulak iltihabından kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Genelde kulak kirinizi kahverengi tonda bulabilirsiniz bu korkulacak bir durum değildir. Serumen dediğimiz kulağın doğal sıvısı deri tarafından üretilerek kulağın temizlenmesini sağlar. Bu sıvı oksijene maruz kalınca da gittikçe koyulaşarak kahverengi tonu alabilmektedir.

Bazı durumlarda mastoid dediğimiz kulak kemiğinin neden olduğu iltihapların sonucunda da kulaktan akıntı görülebilir. Kulak kemiğinin neden olduğu akıntılar krem kıvamında ve akıntı diğer faktörlerin neden olduğu akıntı oranına göre daha fazladır.

Kulak akıntıları bu faktörlerin dışında kulak zarının delinmesi, kulaktan kan gelmesi, kafatasına gelen ciddi darbeler sonucunda kafatası kırığının oluşması gibi durumlarda da kulak akıntıları görülebilir.

Meydana gelen kulak akıntıları serumen (kulağın doğal akıntısı), berrak su benzeri akıntı, kanlı akıntı, iltihaplı kulak akıntısı olmak üzere 4 türdür. Bunlardan serumen yararlı iken diğer kulak akıntılarının zararlı olduğunu söyleyebiliriz.

Bu türleri şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Serumen (kulağın doğal akıntısı): Kulağın doğal akıntısı olan serumen kulak akıntıları içerisinde en iyi olanı ve kulak kanalını enfeksiyondan korunmak, kulağın temiz kalmasını sağlamak, kulağı dışarıdan gelen mikrop ve tozlara karşı koruyan salgıdır. Turuncu, koyu sarı renk belirtisi veren serumen sıvısı kulak kanal girişinde derinin üretilmesi sonucu meydana gelmektedir. Serumen su ile temas etmesi durumunda açık sarı bir akıntı şeklinde kendiliğinden kulak kepçesi içine akar.
  • Kanlı Akıntı: Kulak kanalının yaralanması, kulak zarının travma benzeri faktörlerden dolayı değmesin, kulak zarının iltihaplanması, kafatasının ciddi darbelere maruz kalması sonucunda kulaktan gelen sıvıya kanlı akıntı denir.
  • İltihaplı Kulak Akıntısı: Dış kulak ve orta kulak iltihabının bir sonucu olarak meydana gelir. Otitis Media dediğimiz orta kulak iltihaplarının bir kısmında kulak zarında yırtılma sonucunda meydana gelen akıntılardır. Meydana gelen bu akıntılar yırtılma sonucu kulakta oluşan ağrıyı hafifletir.
  • Berrak Akıntı: Yüzme veya duş sonrası kulağınıza su kaçması sonrasında berrak bir akıntı şeklinde kulaktan çıkan sıvıdır. Bu akıntı normaldir fakat 1 günden fazla sürerse yani sürekli akıntı şeklinde devam ederse tehlike oluşturabilir. Berrak sıvı akıntısı sadece duş sonrası veya yüzme sonrası meydana gelmeyebilir. Düşme, trafik kazası,  çarpma gibi kazaların yaşanması sonucunda kafa kısmının darbe alması gibi durumlarda da görülebilir. Bu tür durumlarda berrak sıvı akıntısının meydana gelme sebebi beyin zarının hasar görmesi sonucu BOS dediğimiz beyin omurilik sıvısı kulağınızdan akıyor olabilir. Bu durum menenjit dediğimiz beyin zarının iltihaplanması gibi ciddi ve ölümcül olan bir hastalık türünün risk faktörünün atmasına neden olabilir.

Kulak Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Genel anlamda kulağın doğal bir mekanizması olan kulak akıntıları; kulak akıntısı, kulaktan kan gelme, iltihap, kulak kiri şeklinde meydana gelen bir hastalık türüdür. Bu faktörlerin yanı sıra kulak akıntıları kulakta oluşabilecek tahrişler sonucu veya enfeksiyonlar sonucu da oluşabilir.

Kulak akıntıları dış veya orta kulak iltihabından kaynaklanan kulak zarının delinmesi, kulak yolunun tahrişi edilmesi, yüzme, duş alma gibi faktörlerden meydana gelen bir hastalık türüdür. Bundan dolayı kulak akıntılarının belirtileri akıntıya neden olan faktörler göre değişiklik gösterebilir.

Orta Kulak İltihap Belirtileri

  • Yetişkinlerde en önemli belirtisi kulakta oluşan ağrıdır.
  • Küçük çocuklarda ise artan ateş ile birlikte çocuğun kulağını ovalaması, çekmesi ve en önemlisi bebeklerde sarı ve kokulu kulak akıntıları bu durumun önemli belirtilerdir.
  • Kulak zarında kızarıklık ile birlikte orta kulakta mukus ve kıvamlı yeşilimtırak beyaz sıvı toplanması görülür. Kulak zarının yırtılması ile birlikte kıvamlı yeşilimtırak beyaz olan bu sıvı kulak akıntısı şeklinde dışarı akarak belirti verir.

Dış Kulak Yolu İltihap Belirtileri

Kulak zarının dış yüzeyinin iltihabı Kulak akıntılarına neden olur. Kulak akıntısına neden olan dış kulak iltihabı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kulak kaşıntısı
  • Boyun göz çevresinde yayılarak sorgulayıcı tarzda meydana gelen ağrı hisleri
  • Yemek yerken çiğneme esnasında meydana gelen ağrı hissinin giderek artması
  • Kulak akıntısı gibi belirtiler dış kulak yolu iltihabı belirtisidir.

Sabahları yastığınızda kabuklanmış lekelere rastlayabilirsiniz. Uykunuzdayken akıntı şeklinde meydana gelen bu lekeler kulak zarının delinmesinin bir belirtisi olabilir.

Kulak Akıntısı Nedenleri Nelerdir?

Genelde kulak akıntısı kulak kanalını enfeksiyondan korumak, kulağın temiz kalmasını sağlayan, kulağın doğal sıvısı olan koyu sarı renk belirtisi veren meydana gelmesinde herhangi bir sakınca olmayan serumen sıvıdır.

Serumen sıvısının dışında enfeksiyonlar, kulak zarının delinmesi, travmaların neden oldu akıntılar da mevcuttur.

Bu akıntılara neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Orta kulak enfeksiyonu: Orta kulak enfeksiyonu ilkbahar ve kış aylarında daha çok küçük çocuklarda görülen ancak yetişkinleri de etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Ciddi kulak ağrıları ile meydana gelen orta kulak iltihabı komşu olan yapılara da yayılarak özellikle çocuklarda işitme kaybına sebebiyet vererek çocuğun konuşma, öğrenme kapasitesini bozar. İltihap sonucunda orta kulakta mukusla birlikte yeşilimtırak beyaz bir sıvı toplanır. Kulak zarı yırtılması gibi ciddi problemlerin yaşanması durumunda bu sıvı akıntı şeklinde dışarı akar.
  • Yüzücü kulağı: Yüzücü kulağı olarak adlandırdığımız bu neden aslında dış kulak iltihaplanmasıdır. Sık sık duş alma veya yüzme sporu ile ilgilenenler de dış kulak yolunun suyla uzun süreli teması dış kulak yolunun mikroplara karşı savunmasız bırakarak bakteri gibi yapılar tarafından enfekte edilmesine sebebiyet verebilir. Bu tür kulak akıntılar özellikle yaz sezonunun başlaması ile denize girilecek dış kulak yolunun suyla fazla temas etmesi sonucunda meydana gelir.
  • Travma: Kulak kanalında meydana gelen travmalar kulak akıntılarına neden olur. Kulak travmaları kulağımızı temizlemek için kullanılan kulak temizleme çöplerinin temizlik esnasında çok derine girilmesi sonucunda meydana gelebilir. Uçak yolculuğu, tüplü dalış gibi basınç değişimine neden olan yolculuk ve aktivitelerin yapılması kulağınızda travma ile sonuçlanabilir.Kulak zarının herhangi bir travma sonucunda delinmesi kulak akıntılarına neden olacaktır. Kulağa gelebilecek ciddi bir darbe veya patlama sonucunda hava basıncının aniden değişmesi ile kulakta bulunan hassas kemiklere ve kulağın mekanizmasına zarar veren akustik travmalar kulak akıntılarına neden olabilir.
  • Diğer Nedenler: Kafatasının herhangi bir şekilde ciddi darbe alması sonucunda kemiklerden oluşan enfeksiyon kulak akıntılarına neden olabilir.

Kulak Akıntısı Teşhisi

Kulak akıntılarına meydana gelmesini birden fazla faktör etkiler. Bundan kaynaklı olarak doktorunuz akıntının nedenini öğrenmek için fiziki muayene de bulunacaktır. Fiziki muayene sırasında doktorunuz kulak kepçesi, kulak yolunu ve kulak zarını inceleyecektir.

Fiziki muayene sonucunda kulak akıntısını tam olarak neden meydana geldiğini öğrenmek için doktorunuz bazı tetkiklerin yapılmasını isteyebilir.

  • Timpanometri (orta kulak basınç testi): Timpanometri orta kulağın iç basıncını ölçen testtir. Orta kulak basınç testi uygulaması kolay ve acısız bir yöntemdir. Özellikle bebek ve çocuklarda işitme kaybına yol açabilecek faktörlerin belirlenmesinde etkilidir. Testin asıl amacı timpanik membran dediğimiz kulağın orta ve dış kısımlarını birbirinden ayıran dokunun hareketini ölçmektir.
  • Odyometri (işitme testi): İşitme testinin yapılmasının amacı herhangi bir duyu kaybının olup olmadığını ölçmek içindir. İşitme testi ile her iki kulağın duyma seviyesi ölçülerek kulakta işitme kaybına neden olan bir faktörün olup olmadığını öğrenilmeye çalışılır.
  • Kulak kemiğinin bilgisayarlı tomografisiÖzel röntgen ışınlarıyla kemik, damar ve yumuşak doku kesip görüntülerini oluşturan görüntüleme yöntemidir.

Kulak Akıntısı Tedavisi

Kulak akıntılarının başlıca sebepleri dış kulak ve orta kulak iltihabından kaynaklanır. Kulaktan gelen akıntı az ve kulakta oldukça şiddetli bir ağrı hissi veriyor ise dış kulak iltihabından kaynaklıdır.

Kulaktan gelen akıntı koyu sarı renkte ise orta kulak iltihabından kaynaklıdır. Kan gibi akıntıların meydana gelmesinde ise kafatasına gelen darbe veya farklı bir nedenden dolayı kulak zarının delinmesi gibi ciddi durumlarda görülür.

Bu faktörleri göz önünde bulundurursak kulak akıntısısın neden meydana geldiğini öğrenmeli ve bulunan nedene göre tedavi süreci başlamalıdır.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Orta kulak iltihabı tedavisi ilaçlarla yapılmaktadır. Doktorunuzun verdiği antibiyotikler kullanılmalıdır. Kullanılan antibiyotikler kulaktaki ağrı hissini çabuk keser fakat iltihap 2 hafta kadar sürebilir.

Orta kulak iltihabı alerjik ve soğuk algınlığı ile birlikte meydana geliyorsa antialerjik antienflamatuar ilaçlar, ateş düşürücü ilaçlar ve burun damlası kullanımı da doktorunuz tarafından verilecektir.

Seröz otitte dediğimiz orta kulak sıvısının oluştuğu durumlarda ise orta kulak basıncının normal iyileşmesini sağlamak adına kulak zarına havalandırma tüpü yerleştirilir.

Havalandırma tüpü kulaktaki iltihabın tamamen temizlenmesi ile üstteki tüpünün normale dönmesi sonucunda çıkarılır. Havalandırma tüpü kullanımında kulağa su kaçmaması oldukça önemlidir. İltihabın temizlemesi 3-4 hafta ile birkaç ay arasında değişmektedir.

Dış Kulak İltihabı Tedavisi

Dış kulak iltihapları kulak akıntılarını neden olan başka bir durumdur. Tedavisi doktorunuzun vereceği kulak damlaları ve gerekli görülür ise haplarıyla yapılmaktadır.

Kulak damlalarının kullanımı oldukça önemlidir. İlk olarak kulak damla avuç içinde ısıttıktan sonra damlatın.

Bu faktör oluşabilecek baş ağrılarını önleyecektir. Damlatma işlemi yapıldıktan sonra kulak memenizi hareket ettirip ilacın kulak yolunda ilerlemesine yardımcı olun.

Serumen Tedavisi

Serumen dediğimiz kulağın doğal sıvısının aktığı durumlarda kulak kepçesinin iç kısmı pamukla temizlenmelidir.

Serumen akıntıları zararsızdır. Çünkü serumen akıntıları kulağın hem dışarıdan gelebilecek toz ve mikroplara karşı hem de kulak yolunun temizlenmesinde görevlidir.

Kulak Zarının Delinmesi Tedavisi

Kulak zarı orta kulak iltihabı sonucunda denilmiş ve akıntı meydana gelmiş ise genellikle kulak zarı kendiliğinden iyileşir.

Fakat meydana gelen akıntılar 3-4 ay kadar sürerse bu durum kronik orta kulak iltihabı olabilir ve tedavisi cerrahi müdahaledir.

Kulak Akıntısı Tedavi Edilmezse

Kulak iltihabı tedavi edilmezse oldukça ciddi sorunlara yol açabilir.

Örneğin kulak zarında meydana gelen bir yırtıktan dolayı oluşan akıntı tedavi edilmezse yırtık kendiliğinden iyileşebilir. Ancak takip edilmezse, doktora gidilmeyip tedavisi aksatılırsa dış kulak yolu hücreleri orta kulağa yayılır.

Dış kulak yolu hücreleri orta kulağı yayıldıktan sonra içerdeki gelişim adeta bir tümör gibi davranır. Gerçek anlamda bir tümör değildir ama mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Tedavi edilmediği takdirde büyük, ağır, önemli komplikasyonlara, menenjitlere, beyin apselerine hatta ölümcül sonuçlara dahi yol açabilir.

Kulak Akıntılarına Ne İyi Gelir?

  • Kullan hijyenini sağlayan her faktör kulak akıntısına iyi gelebilir. Duş veya yüzme sonrası kulak kanalı girişiyle birlikte kulak kepçesi temizlenmesi sonucu berrak sıvı olan kulak akıntısının oluşmasını engelleyebilir.
  • Kulağı temizlemek adına herhangi bir nesne sokulmaması kulağınızı tahriş etmekten koruyacak ve tahrip sonucu oluşan kanlı akıntı engelleyerek kulak akıntısına iyi gelecektir.
  • Kulak akıntısının nedeni kulak iltihabı ise doğal antibiyotik olan sarımsağı bir iki diş ezip suyunu kulağınıza damlatabilirsiniz.
  • Elma sirkesi dış kulak iltihabına oldukça iyi gelir. Elma sirkesini su ile karıştırarak pamuğa damlatıp daha sonra kulağınıza tıkaç şeklinde tıkayıp 7-8 dakika kadar bekleyin. Daha sonra kulağınızın üzerine yatarak sıvının akmasını gözlemleyebilirsiniz.

Kulak Akıntılarına Ne İyi Gelmez?

Kulak akıntıları farklı nedenlerden dolayı meydana geldiği için birbirinden farklı faktörler kulak akıntılarına iyi gelmeyebilir.

  • Duş ve yüzme esnasında kulak tıkacı yüzücü başlığı kullanılmaması kulak akıntılarına iyi gelmeyecektir.
  • Kulak yolunuzu tahriş edecek şekilde kulağınızı temizlemek kulak akıntısına iyi gelmeyecektir.
  • Kulağınızı temizlerken kulağı temizlediğiniz nesneyi oldukça derine kadar inmeniz kulak zarına zarar vereceğinden dolayı bu durum kulak akıntılarına iyi gelmeyecektir.

Kulak Akıntısı için Hangi Doktora Gidilir?

Kulak akıntılarının oluşması birçok nedene bağlanabilir.

Kulak akıntınız iltihaptan kaynaklanıyor ise şiddetli kulak ağrıları, yemek yerken çiğneme esnasında ağrı hissinin giderek artması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Bebeklerde ise iltihaptan kaynaklı kulak akıntılarının meydana gelmesi bebeğin kulağını sık sık ovalaması veya çekmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Kulak akıntısının nedeni kulak zarının yırtılması gibi ciddi bir durum ise kulağınızdan kıvamlı yeşilimtırak beyaz bir sıvı akıntısının aktığını gözlemleyebilirsiniz.

Yüzme sporu ile ilgileniyorsanız veya sık sık duş alıyorsanız kulağınızın suyla temas etmesinden kaynaklı berrak bir sıvı olan kulak akıntıları meydana gelebilir. Bu akıntılar 24 saatin sonunda da devam ediyorsa tehlike yaratıyor olabilir.

Bu durumların meydana gelmesi halinde alt yapı bakımından yeterli olan bir hastanenin Kulak Burun Boğaz bölümü, kulak burun boğaz uzmanına görülmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Kulak akıntısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kulak Akıntısı Nasıl Durdurulur?

Kulak akıntıları farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Meydana gelen akıntının türü önemlidir. Meydana gelen akıntı serumen sıvısı ise bu kulağın kendisini temizlemek için ürettiği bir sıvı olduğu için korkuya gerek yoktur. Pamuk ile silebilirsiniz fakat meydana gelen akıntılar orta kulak ve dış kulak iltihabından kaynaklı ise doktorunuzun vereceği antibiyotik ilaçlarını düzenli kullanmanız akıntıyı durduracaktır.

Stj. Dr. Bahattin Kavşut

Bebeklerde Kulak Akıntısı Ağrı Yapar Mı?

Meydana gelen kulak akıntısı serumen dediğimiz kulağın doğal sıvısıysa ağrı yapmayacaktır. Akıntı iltihaptan kaynaklı ise ağrılara sebebiyet verecektir. Özellikle dış kulak yolu iltihabı şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Bebeklerde bu durum bebeğin sık sık kulağını çekmesi ile fark edilebilir.

Stj. Dr. Bahattin Kavşut

Kulak Akıntısı Nasıl Temizlenir?

Kulak akıntıları kulağın kendi sıvısı, kafatasına gelen ciddi darbeler sonucunda kanlı akıntı veya dış ve orta kulak iltihabından kaynaklı olabilir. Herhangi bir sebepten meydana gelen bu akıntılar pamuk ile kulak kolu ve kulak kepçesi ele alınarak hafifçe dokunuşlarla temizlenmelidir.

Stj. Dr. Bahattin Kavşut