Kulaktan Kan Gelmesi

Kulaktan kan gelmesi veya kulak kanaması durumunun bilinen en önemli nedeni yırtılma veya kulak zarının delinmesidir. Tedavisi kıkırdak timpanoplasti yöntemi ile sağlanabilmektedir.

Kulaktan Kan Gelmesi Nedir?

Kulaktan kan gelmesi veya kulak kanaması durumunun bilinen en önemli nedeni arasında kulak zarındaki herhangi bir yırtılma veya kulak zarının delinmesi örnek olarak gösterilebilmektedir. Bu duruma ek olarak çeşitli durumlar sonucunda da kulaktan kan gelmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilmektedir. Dolayısıyla kulaktan kan gelmesi durumunda ilgili hekimler tarafından muayene olunması gerekmektedir. 

İnsan vücudunda bulunan kulaklar 3 farklı bölmeye ayrılmaktadır. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere 3 farklı bölmede incelenen kulakta, dış kulak dışarıdan gelen sesleri içeriye doğru iletmekle görevlidir. Orta kulakta ise kulak zarı ve çekiç, örs ve üzengi adı verilen kemik yapıları bulunmaktadır. İç kulakta ise ses dalgalarının algılanmasını sağlamakta olan sinir uçları bulunmaktadır. Dış kulaktan iç kulağa doğru gelen ses dalgaları, iç kulakta elektriksel bir uyarıya dönüşerek beyne iletilmektedir. 

Kulaktan Kan Gelmesine Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Kulaktan kan gelmesi veya kulak kanaması durumuna eşlik eden birtakım belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler bazı durumlarda şiddetli bir şekilde kendini gösterebilirken, bazı durumlarda ise minimal bir düzeyde bulunabilmektedirler. Kulaktan kan gelmesine eşlik eden önemli durumların başında “kulakta oluşan ağrı” örnek olarak gösterilebilmektedir.

  • Kulaktan kan gelmesi gibi bir şikayeti olan bireylerde, kulak ağrısına ek olarak kulakta uğultu gibi belirtiler de görülebilmektedir.
  • Kulaktan kan gelmesine ek olarak, ilgili bireylerde yüz kaslarının zayıflığı gibi durumlar görülebilmektedir.
  • Kulaktan kan gelmesinin altta yatan nedenine bağlı olarak, ilgili bireylerde ateş ve baş ağrısı gibi belirtiler de görülebilmektedir.
  • Kulaktan kan gelmesine eşlik eden önemli belirtiler arasında “işitme kaybı” örnek olarak gösterilebilmektedir. İşitme kaybı her kulaktan kan gelmesi durumuna eşlik etmemektedir. 

Kulaktan kan gelmesi durumuna eşlik edebilecek birtakım belirtiler dahilinde acil bir şekilde hastaneye başvurmak gerekmektedir. 

  • Kulaktan kan gelmesine ek olarak burundan da kan gelmesi gibi bir durum ile karşı karşıya kalınması durumunda hızlı bir şekilde hastaneye başvurmak gerekmektedir.
  • Kulaktan kan gelmesi şikayeti olan bir bireyde “bilinç değişikliği ve “baş dönmesi” olması durumunda da hastaneye hızlı bir şekilde başvurmak gerekmektedir.
  • Kulaktan kan gelmesine ek olarak gözlerle el hareketini takip edememe gibi bir durum ortaya çıkması halinde de hastaneye hızlı bir şekilde başvurmak gerekmektedir.

Kulaktan Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Kulaktan kan gelmesine neden olacak birbirinden farklı durumlar mevcuttur. Kulaktan kan gelmesine neden olan durumun tespit edilmesi tedavi açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu nedenler arasında en sık görülen sebep olarak kulak zarının yırtılması gösterilebilmektedir. 

Kulak Yırtılmasına Neden Olabilecek Durumlar

Kulak yırtılması adı verilen durum çeşitli durumlar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Kulak yırtılmasının bir sonucu olarak kulaktan kan gelmesi durumu ortaya çıkabilmektedir.

  • Yüksek bir yerden ani bir şekilde daha alçak bir yere kısa sürede gitme durumunda, kulakta birtakım basınç değişiklikleri olmaktadır. Basınç değişikliklerini dengeleyemeyen kulak yırtılabilmektedir. Yırtılmanın bir sonucu olarak da kulaktan kan gelmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilmektedir.
  • Orta Kulak veya Dış Kulak Yolunun enfeksiyonu sonucunda da kulak zarında yırtılma görülebilmektedir. Orta Kulaktaki enfeksiyona Otitis Media adı verilirken, Dış Kulak Yolunda görülen enfeksiyona ise Otitis Externa adı verilmektedir. Orta Kulak İltihabında kulaktan kan gelmesi, iltihabın ilerlediğini gösterebilmektedir.
  • Özellikle çocuklarda kulakta yabancı cisim durumu sık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Özellikle dış kulak yoluna böcek veya diğer hayvanların girmesi durumunda kulak zarı delinebilmektedir. Bu durum sonucunda da kulaktan kan gelmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Erişkinlerde ise çocukların aksine, kulak çubuklarının kulak zarını delmesi sonucunda kulakta yırtılma görülebilmektedir. Bu durum sonucunda ise kulaktan kan gelmesi adı verilen durumla karşı karşıya kalınabilmektedir.
  • Aşırı yüksek sesli ortamlarda bulunmak durumunda da, kulak zarı delinerek kulaktan kan gelmesi durumu ile karşı karşıya kalınabilmektedir. 

Kulaktan Kan Gelmesine Neden Olan Hayatı Tehdit Edebilecek Ciddi Durumlar

  • Kulak kanalını etkileyen veya orta kulağı etkileyen kanserlerin olması durumunda kulaktan kan gelmesi durumu ortaya çıkabilmektedir.
  • Kafaya herhangi bir şekilde bir darbe alınması durumunda da kulaktan kan gelmesi durumu görülebilmektedir. Darbenin bir sonucu olarak kulaktan kan gelmesi beyin kanaması sonucu görülebilirken, kulaktan kan gelmesi ölüm ile sonuçlanabilecek klinik bir durumun kendini gösterdiği bir belirti olarak karşımıza çıkabilmektedir. Dolayısıyla beyin kanamasında kulaktan kan gelmesi gibi bir belirti nadir olsa da görülebilmektedir.
  • Bireylere sert bir tokat atılması durumunda da kulaktan kan gelebilmektedir. Bu durum sanılanın aksine ciddi bir durumdur ve ilgili hekimlerce tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Kulağa yabancı bir cismin girmesi durumunda da kulaktan kan gelmesi gibi belirtiler görülebilmektedir.  

Kulaktan Kan Gelmesi Teşhisi

Kulaktan kan gelmesi bazı durumlarda aşırı miktarda olabileceği gibi, bazı durumlarda oldukça az miktarda olabilmektedir. Aşırı miktarda ortaya çıkan kulaktan kan gelmesi durumunda veya diğer durumlarda altta yatan nedenin bulunması amacıyla “otoskopik muayene” yapılabilmektedir. Otoskopik muayene ile dış kulak yolu ve kulak zarı incelenmekte olup, dış kulak yolunda veya kulak zarında kanama neden olabilecek nedenler tespit edilmektedir.  

Kulaktan Kan Gelmesi Tedavisi

Kulaktan kan gelmesi durumu çeşitli nedenler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Kulaktan kan gelmesine neden olan durum kulak zarının yırtılması ise ilgili bölgeye yapılacak operasyon ile kulak zarının bütünlüğü tekrardan sağlanabilmektedir. Çeşitli nedenler sonucunda ortaya çıkabilecek olan kulak zarı delinmesi durumunda “Kıkırdak Timpanoplasti” yöntemi ile tedavi sağlanabilmektedir. 

Kulaktan kan gelmesine neden olan durum orta kulak enfeksiyonu ise ilgili antibiyotik tedavisi ile tedavi sağlanabilmektedir. Orta kulak enfeksiyonu tedavisinde genellikle “Amoksisilin – Klavulanik Asit” etken maddeli antibiyotikler kullanılmaktadır.  Antibiyotiklere ek olarak ağrının giderilmesi amacıyla birtakım ağrı kesiciler de kullanılabilmektedir. 

Kulaktan Kan Gelmesi Tedavi Edilmezse

Kulaktan kan gelmesi durumu tedavi gerektiren bir tıbbi durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavisiz kalan kulaktan kan gelmesi durumunda, altta yeten hastalığa bağlı olarak birtakım belirtiler karşımıza çıkabilmektedir. Kafaya alınmış bir darbe sonucunda ortaya çıkan kulaktan kan gelmesi durumu oldukça endişe vericidir ve ilgili tedavi verilmesine rağmen “beyinde hasar oluşmasına” sebebiyet verebilmektedir. 

Tedavisiz kalmış kulaktan kan gelmesi durumunda tekrarlayan ciddi kulak enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir. Bu durum sonucunda da kulak zarında birtakım tahribatlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bu bireylerde kalıcı işitme kaybı gibi istenmeyen durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Kulakta sürekli bir şekilde enfeksiyon olması durumda aynı zamanda, enfeksiyon kulak arkasındaki kemiğe yayılarak “mastoidit” adı verilen hastalığa neden olabilmektedir. 

Kulaktan Kan Gelmesine Ne İyi Gelir?

Kulaktan kan gelmesi durumu çeşitli durumların bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların başında orta kulak enfeksiyonları gelmektedir. Orta kulak enfeksiyonlarından korunmak amacıyla kalabalık ortamlarda maske kullanmak, sizleri hastalıktan koruyacaktır. Bu duruma ek olarak özellikle çocukların sigara içilen bölgelerden kesinlikle uzak tutulması gerekmektedir. Sigara dumanına maruz kalınan durumlarda orta kulak enfeksiyonu gelişme ihtimali daha da artmaktadır. Aynı zamanda biberonla beslenen bebeklerin dik bir pozisyonda beslenmeleri de orta kulak enfeksiyonunu önemli bir derecede azaltmaktadır. 

Kulaktan Kan Gelmesine Ne İyi Gelmez? 

Kulaktan kan gelmesi durumu çeşitli klinik durumların bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Altta yatan nedenin tespit edilmesi, tedavinin seyri açısından oldukça önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda orta kulak yolu enfeksiyonunun gelişiminin önlenmesi adına, kreşlere gönderilen çocukların hijyenlerine ek bir şekilde dikkat etmeleri gerekmektedir. Hijyene dikkat edilmediği durumlarda orta kulak enfeksiyonu gelişme ihtimali artmaktadır. Orta kulak enfeksiyonu da özellikle bu yaşlarda kulaktan kan gelmesinin en önemli nedenleri arasında gösterilebilmektedir. 

Çocukların sigara içilen ortamlardan veya sigara dumanına maruz kalınan ortamlarda uzak tutulmaması durumunda da kulaktan kan gelmesi durumu oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bütün bu durumlara ek olarak kulağa özellikle yabancı cisimlerin sokulmaması gerekmektedir. Aksi takdirde kulak zarının delinmesi kaçınılmaz olacaktır.

Kulaktan Kan Gelmesi İlaçları

Kulaktan kan gelmesine neden olan durum genellikle orta kulak enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan kulaktan kan gelmesi durumunda, tedavide birtakım antibiyotikler kullanılmaktadır. Bu antibiyotiklerin başında “amoksisilin – klavulanik asit” etken maddeli ilaçlar gelmektedir. Bu ilaçlara ek olarak “seftriakson” etken maddeli ilaçlar da bu hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. 

Amoksisilin – Klavulanik Asit: Geniş bir etki alanına sahip olan amoksisilin – klavulanik asit etken maddeli ilaçlar, aynı zamanda zatürre hastalığının tedavisinde de kullanılabilmektedir. Zatürre, orta kulak enfeksiyonu veya tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan bu ilaçların penisilin alerjisi olan bireylerde kullanılması pek önerilmemektedir.  

Seftriakson: Seftriakson etken maddeli antibiyotikler de orta kulak enfeksiyonun tedavisinde kullanılabilmektedir. Penisiline veya bu ilaca karşı daha önce alerjik bir reaksiyon gösteren bireylerin bu ilacı tekrardan kullanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda normal gebelik haftasından önce doğan, prematüre bebeklerde de bu ilacın kullanılması pek önerilmemektedir. Seftriakson etken maddeli ilaçlar safra kesesinde çökebilmekte olup, bu ilaçların safra taşı oluşumu gibi yan etkileri bulunmaktadır. 

Kulaktan Kan Gelmesi Ameliyatı

Kulaktan kan gelmesinin tedavisinde “kıkırdak timpanoplasti adı verilen cerrahi prosedür uygulanabilmektedir. Kulak zarının delinmesi durumunda uygulanan bu prosedür için ideal yaş 12 – 14’ tür. İlerlemiş kulak iltihabı veya ciddi kulak zarı delinmesi durumunda ise herhangi bir yaş zorunluluğu bulunmamaktadır. Kıkırdak Timpanoplasti ameliyatından sonra ilk 1 ay içerisinde gribal herhangi bir enfeksiyona yakalanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda bu operasyondan sonra kulağa herhangi bir darbe alınmaması oldukça önem arz etmektedir. Bu operasyondan sonra ortalama 4 – 6 aylık bir süre zarfında uçak yolculuğu yapılmaması gerekmektedir.

Hamilelikte Kulaktan Kan Gelmesi

Hamilelik döneminde ortaya çıkması pek beklenmeyen kulaktan kan gelmesi durumunun altında yatan faktörün tespit edilmesi ve önlenmesi oldukça önem arz etmektedir. Özellikle gebe bireylerin yüksek enerjili veya düşük enerjili kafa travmalarından uzak durması gerekmektedir. Aksi takdirde kalıcı beyin hasarı veya kalıcı işitme kaybı ortaya çıkabilmektedir. 

Çocuklarda Kulaktan Kan Gelmesi

Çocuklarda daha fazla olmak üzere, her yaş grubunda orta kulak enfeksiyonları, kulaktan kan gelmesinin önemli bir nedeni olarak gösterilmektedir. Özellikle yeni kreşe başlamış olan çocuklarda, hijyenin pek iyi olmadığı bölgelerde yaşayan çocuklarda veya kalabalık bölgelerde sık bir şekilde bulunan çocuklarda orta kulak enfeksiyonu gelişme riski artmıştır. Bu durumdan korunmak amacıyla çocukların hijyene ekstra dikkat etmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bademcik şişmesinin de orta kulak yolu enfeksiyonlarına neden olabileceği bilinmektedir. 

Bebeklerde Kulaktan Kan Gelmesi

Bebeklerde kulaktan gelmesi durumu pek beklenen bir durum olmamakla beraber, sık bir şekilde de görülmemektedir. Bebeklerde kulağa yabancı cisim açısından oldukça dikkatli olunması gerekirken, bu çocuklarda orta kulak yolu enfeksiyonlarının bir sonucu olarak da kulaktan kan gelmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun engellenmesi amacıyla bebeklerin kalabalık ve hijyenik olmayan bölgelerden uzak durmaları gerekmektedir.

Kulaktan Kan Gelmesi için Hangi Doktora Gidilir? 

Kulaktan kan gelmesi durumu önemli bir tıbbi durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı durumlarda tıbbi bir acil olarak karşımıza çıkan kulaktan kan gelmesi durumu, bazı durumlarda ise belirli bir aciliyet olmadan ilgili tedavi ile düzelebilmektedir. Kulaktan kan gelmesine “burundan kanlı bir akıntı olması, bilinç değişikliği, baş dönmesi, gözlerle el hareketlerini takip edememe” gibi belirtilerin eşlik etmesi durumunda acil servise başvurmak gerekmektedir

Makaleyi faydalı buldun mu?
7
0
Makeleyi Paylaşın

Kulaktan Kan Gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kulak Kanaması Neye İşarettir?

Kulak Kanaması çeşitli klinik durumların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ani basınç değişiklikleri sonucunda kulakta kanama görülebileceği gibi, kulağa yabancı cisim girmesinin bir sonucu olarak da kulak kanaması görülebilmektedir. Bu durumlara ek olarak orta kulak iltihabının bir sonucu olarak da görülebilen kulak kanaması durumu, bazı durumlarda beyin kanamasının bir sonucu olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Çok nadir bir durum olarak görülse de, kulak yolunu etkileyen herhangi bir kanser varlığında da kulakta kanama durumu görülebilmektedir.

Dr. İbrahim Halil Falay