Anti Hav IGG
AntiHav IgG, insanlarda hepatit A IgG antikorlarının varlığını tespit etmek için kullanılan bir testtir.
Anti-Hav-IGG Nedir?
AntiHav IgG, insanlarda hepatit A IgG antikorlarının varlığını tespit etmek için kullanılan bir testtir. Hepatit genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanan, karaciğer iltihaplanmasıdır. Hepatit A, B, C, D veya E olmak üzere tüm enfeksiyonların semptomları birbirine benzer olduğundan, anti-Hav-IgG, Hepatit A virüs türünün var olup olmadığını saptar.
Bağışıklık sistemi, hepatit A ile enfekte olunduğunda üretilen ilk antikoru, IgM antikor testi tespit eder. Anti-Hav-IgG testi ise gelişen IgG antikorlarını hastalığın ilerleyen dönemlerinde tespit etmek için kullanılır. IgM antikorları genellikle semptomlar yaşanmaya başlamadan 5-10 gün önce kanda görülmeye başlar ve yaklaşık 6 ay kadar kanda kalabilir. IgG antikorları ise uzun yıllar olmak üzere hatta genellikle ömür boyu varlığını sürdürür.
Anti-Hav-IGG Normal Değerleri Kaç Olmalı?
Anti-Hav-IgG testi sonuçları değer olarak belirlenmemektedir. Anti-Hav-IgG referans aralığı negatif veya pozitif olarak değerlendirilir. Anti-Hav IgG negatif, hastanın mevcut veya daha önceden HAV enfeksiyonu olmadığını gösterir. Anti-Hav-IgG pozitif ise hasta HAV’a maruz kalmış ancak akut enfeksiyonu atlattığı anlamına gelir.
Anti-Hav-IGG Nasıl Ölçülür?
Anti-Hav-IgG eksikliği ve yüksekliği tanısı, yapılacak olan kan testi ile ölçülür. Kan tahlilinde anti Hav IgG testi için hastadan önceden bir hazırlık yapması istenmez. Kolda bir damardan kan alınacak kan örneği ile test yapılır. Bu kan testi, bağışıklık sistemi tarafından hepatit A enfeksiyonuna karşın üretilen kandaki antikorları tespit eder.
Hamilelikte Anti-Hav-IGG Değerleri Nasıl Olmalı?
Hamilelikte anti-Hav-IgG değerlerine bakılmamaktadır. Hamile kadının belirli semptomlar göstermesi halinde IgM antikor testi yapılarak hepatit A teşhisi konulmaya çalışılır. Böylece anneye aşı veya immün globülin verilerek bebeğe enfeksiyonun geçmesi büyük oranda önlenmeye çalışılır.
Bebeklikte Anti-Hav-IGG Değerleri Nasıl Olmalı?
Gebelik döneminde hepatit A geçiren annelerin bebeklerinde de enfeksiyonu geçirme riski bulunmaktadır. Bu durumda anneye hepatit A immün globulin adı verilen bir ilaç verilir. Bebeğe doğumdan sonra hepatit A aşısının yapılabilmesi için anti-Hav-IgG değerleri kontrol edilir. Bunun nedeni hastalığı bulunan bebeklerin zaten bağışıklık kazanacağıdır.
Anti-Hav-IGG Düşüklüğü Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?
Anti-Hav-IgG düşüklüğü, testin negatif olduğunu gösterir. Test yaptıran kişinin daha önceden aşı olmadığı veya hepatit A enfeksiyonu geçirmediğinin göstergesidir. Kişi hepatit A’ya karşı risk altındaysa aşılanabilir.
Anti-Hav-IGG Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?
Anti-Hav-IgG yüksek olması, hepatit A’ya karşı aşılanmayan bir kişinin geçmişte virüse maruz kaldığını göstermektedir. Ayrıca aşılanan kişilerin de anti-Hav-IgG test sonucu yüksek olacaktır. Her iki durumda da kişinin vücudu antikor üretmiştir ve hayatının geri kalanında kişi hepatit A’ya karşı bağışıklık kazanır.
Anti-Hav IgM antikorları ise hepatit A için tanısal bir test olarak kabul edilmektedir. Hepatit A hastalığı, semptomları görülmeye başlanmadan yaklaşık 1 ila 3 hafta içerisinde yayılabilen bir durumdur. Semptomlar genel olarak 4 hafta içinde gelişir ancak ilk enfekte olunduktan 2 ila 6 hafta sonra da ortaya çıkabilir.
Anti-Hav-IGG Yüksekliği Belirtileri
Anti-Hav IgG tek başına kişide mevcut hepatit A hastalığı olduğunu göstermez. Toplam anti-Hav testi ile hem IgG hem de IgM antikorları kontrol edilebilir. Test ile anti-Hav-IgM antikorları olduğu saptanan kişinin yakın zamanlarda hepatit A enfeksiyonu geçirdiği anlaşılır. Anti-Hav-IgG yüksekliği yalnızca enfeksiyonun artık aktif olmadığını ve vücudun bu enfeksiyona bağışıklık kazandığının göstergesidir.
Anti-Hav IgM yüksekliği halinde gelişen hepatit A enfeksiyonunun belirtileri ise şu şekildedir:
- Sarılık
- İştah kaybı
- Bulantı veya kusma
- Karın ağrısı
- Yorgunluk
- Ateş
- Koyu renkli idrar
- Soluk renkli dışkı
Anti-Hav-IGG Yüksekliği Tedavisi
Anti-Hav-IgG yüksekliği hastalığın atlatıldığını gösterdiğinden herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca hastanın toplam Hav testi veya anti-Hav-IgM testi sonucu pozitif de olsa hepatit A enfeksiyonunun spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır.
Hastalığın hafif seyreden belirtileri kendiliğinden düzelir ve karaciğerde kalıcı bir hasar bırakmaz. Nadiren de olsa hepatit A karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Genellikle destekleyici tedaviler önerilir. Bunlar arasında bol sıvı tüketmek ve günde çok öğün ancak az miktarda besin tüketimi yapılması sayılabilir.
Anti Hav IGG ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Anti-Hav-IGG pozitif ne gemek?
Anti-Hav-IgG pozitif, antikor testi yaptıran kişinin hepatit A enfeksiyonuna hayatının belirli bir bölümde yakalandığını ancak hastalığı atlattığını belirten bir sonuçtur. Böyle bir sonuç ile karşılaşılması halinde kişiye aşı tedavisi uygulanmaz çünkü vücut zaten doğal olarak antikor kazanmıştır. Daha önce hepatit A aşısı olmuş kişilerde de anti-hav-IgG testi pozitif çıkacaktır.