Sağ Bacak Uyuşması

Sağ bacak uyuşması, sağ bacağın oluşan his değişikleri sebebi nedeniyle sanki sağ bacak yokmuş gibi hissedilmesidir. Altta yatana nedene bağlı olarak stresten uzak durmak ve cerrahi tedaviler gibi mümkündür.

Sağ Bacak Uyuşması Nedir?

Sağ bacak uyuşması, sağ bacağın oluşan his değişikleri sebebi nedeniyle sanki sağ bacak yokmuş gibi hissedilmesidir. Karıncalanma şeklinde bir hissin oluşması, yanıcı veya batıcı şekildeki his ya da ağrılarla birlikte uyuşmalar sağ bacakta olabilir.

Sağ bacak uyuşması sıklıkla sağ bacaktaki bir alana kan akışının düzgün olmamasından ya da sağ bacaktaki bir sinir hasarından meydana gelmektedir. Sağ bacak uyuşmasının birden fazla sebebi olabilmektedir. Enfeksiyon, travma, iltihaplanma gibi ya da birçok başka nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bacakta meydana gelen uyuşukluk aşağı doğru uzanarak ayaklara kadar uzayabilir. Genellikle hastalarda gözlenen sağ bacak uyuşmalarının birçoğu yaşamı tehdit eden sorunlara bağlı olarak gözlenmemektedir. Ancak inme ya da tümör gibi durumlarının varlığında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıp sağ bacakta uyuşma ile karşılaşabilirler. Sağ bacak uyuşmalarına sıklıkla batma, yanma ya da iğnelenme gibi farklı belirtilerle birlikte gözlenebilir.

Sağ bacakta meydana gelen uyuşma yavaş yavaş ortaya çıkabilir ya da aniden de gözlenebilmektedir. Uzun zamandır süregelen bacak uyuşması sıklıkla bacaklarda meydana gelen bir sinir hasarının seviyesini de gösterebilmektedir. Ayrıca bacak uyuşmaları günün her saatinde görülebileceği gibi geceleri daha da kötü seyirli olabilmektedir.

Sağ Bacak Uyuşmasına Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Sağ bacakta meydana gelen uyuşmalarda birçok belirti ortaya çıkabilmektedir. Kişiden kişiye değişebilen bu belirtiler şöyle sıralanabilir;

  • Sağ Bacak Yokmuş Hissi: Sağ bacağı uyuşan hastalarda sık görülen bulgulardan biri olan sağ bacağı yokmuş hissi sağ bacak uyuşması durumlarında çok sık rastlanılan bir durumdur. Hastalar sanki sağ bacakları ampüteymiş (Çıkıntı biçimindeki bir organın bir kısmının ya da tamamının kesilmesi durumu) gibi yani yokmuş gibi hissedebilirler.
  • Sağ Bacakta Karıncalanma Hissi: Sıklıkla geçici bir durum olarak karşımıza çıkabilen sağ bacakta karıncalanma hissi sinirlere uzun süre baskı yapılmasına bağlı olarak karşımıza çıkmakta ve maruz kalınan baskı durumu ortadan kalktığı zaman uyuşma ve karıncalanma hisleri kısa zaman aralığında geçmektedir. Genelde sağ bacağın uzun süre aynı pozisyonda kalması sonucu karşımıza çıkmaktadır ve hastalar kötü bir şey olmadığına dair sakinleştirilmelidir.
  • Sağ Bacakta Yanma Hissi: Bazı durumlarda hastalarda görülen bel kayması sonucunda hastada her iki bacakta ağrı, uyuşukluk ve yanma hissi karşımıza çıkabilmektedir. Eğer bel kayması hareketsiz ise illa tedavi olunacak diye bir zorunluluk yokken bel kayması hareketli ise hastaların mutlaka hekim önerisine de uymak kaydıyla ameliyat olması gerekmektedir.
  • Sağ Bacakta Batma Hissi: Genelde geceleri hastalarda yakınmalara sebep olabilen sağ bacakta batma hissi birçok hastalığın nedeni olarak görülebilmektedir. Sağ bacak uyuşması ve sağ bacakta batma hissi sıklıkla birlikte görülen durumlardır.
  • Sağ Bacakta Ağrı: Sağ bacak uyuşması gözlenen hastalarda sıklıkla sağ bacakta ağrı duyusu da alınabilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak gelişebildiği gibi uzun süre sağ bacağın üstüne oturma gibi hayatı tehdit edici ciddi bir problem olmayan durumlarda da karşımıza çıkabilir.

Sağ Bacak Uyuşması Nedenleri Nelerdir?

Sağ bacak uyuşmasının birçok nedeni bulunabilmektedir. Bunlar içinde en sık gözlenen durum bel fıtığı olabileceği gibi bunun dışında tuzak nöropatileri, varis ve romatizmal hastalıklar gibi nadir gözlemlenen nedenler de olabilir. Sağ bacak uyuşması nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Bel Fıtığı: İnsan vücudu yapısında bulunan bel omurlarının arasındaki disk yapısı bazen fıtıklaşarak bacağa ya da kalçaya doğru giden sinirlerin köklerine bası yapabilmektedir. Bu durumda bel ağrısı sağ bacak uyuşmasına çok sık eşlik eder. Bel fıtığının tedavisi ilk önce istirahat ve kas gevşetici ilaç tedavisidir ; yeterli olmaz ise hastalara fizik tedavi uygulanmalıdır. Eğer sağ bacak uyuşması olan hastalarda sebep bel fıtığı ise ve fizik tedavi ile hastanın bacak uyuşma, ağrısı geçmiyor ise yapılan tomogrofi ya da manyetik rozenans görüntüleme yöntemleri neticesinde tedavi olarak cerrahi müdahile yapılabilir. Cerrahi müdahile ile omurilikteki fıtıklaşma giderilerek hastalardaki bacak uyuşması ve ağrısı giderilebilir.
  • Omurilik Kanal Daralması: Omurilik kanal daralması olarak da bilinen tıptaki adıyla lomber spinal stenoz omurilik etrafındaki kemik ve bağ dokuda görünen kireçlenme sonucunda omurilikte bası oluşması durumudur. Bu durum yalnızca sağ bacak uyuşması ve karıncalanması yapmaz her iki bacakta da ağrı, yanma, karıncalanma, yürüme güçlüğü ve uyuşma karşımıza çıkabilir. Bu hastalar çabuk yorulur ve kısa bir mesafe yürümeye çalışsa dahi dinlenme ihtiyacı hissederler. Hastalarda gözlenen bir diğer durum ise hastalık ilerlemesi durumunda uyuşukluk ve yanma hislerinin geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar ağır olmasıdır.
  • Beyin Kanamaları ve Damar Tıkanmaları: Halk arasında felç olarak da adlandırılan bu durum vücudun bir tarafında halsizlik olması şeklinde belirti verebilmektedir. Hastalarda gözlenen belirtiler bazen geçicidir ve birkaç zaman sonra kaybolabilir. Bu sebeple hastalar bu durumların üstüne düşmezler ve bu durumu ihmal ederler.
  • Beyin ve Omurilik Tümörleri: Sağ bacak uyuşması ya da hissizlik gibi durumlarda eşyaları çift görme, ayak üstünde dururken sendeleme hali ve bazı durumlarda mide bulantısı gibi belirtiler beyin ve omurilik tümörleri sebebiyle gözlenebilmektedir. Hastalarda bazı durumlarda şiddetli seviyede ve sebebi bilinmeyen baş ağrıları, konuşma yeteneğinde kayıp ve görme yetisinde bozukluklar da gözlenebilir. Felç belirtileri olan bu durumlarda hastalar bir an önce bir hekime başvuruda bulunmalıdır.
  • Beyin ya da Omuriliği Tutan Enfeksiyonlar: Hastalarda sağ bacak uyuşmasına neden olan bir diğer sebep ise beyin ya da omuriliği tutan enfeksiyonlardır. Hastalarda sağ bacak uyuşması ve karıncalanması dışında baş ağrısı, görme yeteneğinde bozulma, konuşma becerisinde aksama, mide bulantısı ve benzeri birçok bulgu verebilir.
  • Şeker Hastalığı: Kan şekerinin normalden yüksek olmasına şeker hastalığı denmektedir. Birçok sağlık sorununun temelini oluşturabildiği gibi sağ bacak uyuşmasına da neden olabilecek bir durumdur.
  • Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromuna neden olan hastalar yatağa uzandıklarında ve uyumak için hareketsiz kaldıklarında bacaklarında fark edip hissettikleri ancak tarif etmekte güçlük yaşadıkları rahatsız edici his durumundan yakınırlar. Çoğunlukla televizyon izlerken, uzun süreli seyahat esnasında otururken gibi istirahat halinde ortaya çıkan bu hastalık genetik geçişlidir ve sağ bacak uyuşması nedeni olabilir.
  • Kanser Metastazları: Akciğer kanseri gibi bazı kanser türleri kemiklere metastaz yapar yani yayılım gösterir. Zayıf düşen kemiğin kırılması sonucu sinirler sıkışırsa ve bu durum sağ bacakta gözlenirse sağ bacak uyuşması ve karıncalanması gözlenebilir.
  • Vitamin ve Mineral Eksiklikleri: Demir ve folik asit gibi bazı mineral ve vitamin tiplerinin eksikliği durumunda sağ bacak uyuşması ve karıncalanması hastaların karşısına çıkabilmektedir
  • Hematolojik Hastalıklar: Bazı kan hastalıkları kemik kaynaklı sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Eğer kemik kaynaklı bir sorun varsa bu durum hematolojik hastalıklara neden olmakta bu ise sağ bacakta uyuşma gibi durumlara neden olabilmektedir.
  • Multipl Skleroz: Nörolojik bir hastalık olan multipl skleroz yetişkinlerde baş dönmesi, bacaklarda uyuşma ve halsizlik gibi belirtiler verebilmekte, sağ bacak uyuşması ve karıncalanmasına neden olabilmektedir.

Sağ Bacak Uyuşması Teşhisi

Hastalarda sağ bacak uyuşmasının teşhisinin konulabilmesi için öncelikle kişinin detaylı bir anamnezinin alınması ve ailesindeki genetik hastalıkların da incelenerek not edilmesi gerekmektedir. Sağ bacak uyuşmasından şüphelenildiğinde fizik muayene ve nörolojik muayene yapılmalıdır. Ardından hekim detaylı inceleme yapmak için elektrofizyolojik testler ve kan tahlilleri, manyetik rozenans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT) ya da ultrasonografi (USG) isteyerek hastayı detaylı bir şekilde inceler ve hastalığı teşhis eder.

Sağ Bacak Uyuşması Tedavisi

Sağ bacak uyuşması hastalığın tedavisinde, hastalığın çeşidinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Sağ bacak uyuşmasının altında yatan demir eksikliği, anemi gibi herhangi bir sorun olması durumunda öncelikle o sorunun tedavi edilmesi gerekmektedir ve bu doğrultuda medikal tedavi verilebilir. Bunun dışında masaj, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları ya da egzersiz ve ilaç tedavilerinden yararlanabilmektedir.

Bel fıtığı sebebiyle sağ bacak uyuşması gözleniyorsa hastalarda cerrahi tedavi de uygulanabilir.

Sağ bacak uyuşmasında beslenmenin de önemi büyüktür. Kafein gibi hastalığı tetikleyen maddelerden uzak durulması, sigara kullanımının azaltılması ve stresten uzak kalınması da hastalığın tedavi sürecini olumlu etkiler.

Sağ Bacak Uyuşması Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Sağ bacak uyuşması tedavi edilmezse eğer sorun sinir hastalıkları kaynaklıysa bu aşamadan sonra sinir hücrelerinde kalıcı hasar ortaya çıkar ve sağ bacak – ayak kaslarında erimeler gözlenir. Bunun dışında sağ bacak uyuşması sorunu hematolojik bir hastalık yani kan hastalıkları ile alakalı bir durumsa hastaların anemisi artabilir. Ayrıyeten eğer hastalarda uzun zamandır süregelen bir durum söz konusuysa bu hastanın hayat kalitesini de düşürmüş olacağından hastalar devamlı huzursuzluk hali gibi durumlar da gözlenebilir.

Sağ Bacak Uyuşması Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Sağ bacak uyuşması eğer nörolojik bir probleme bağlıysa derhal hekime başvuruda bulunulmalı ve gerekli tedavi alınılmalıdır. Eğer gerekli tedavi alınılmazsa hem hastanın hayat kalitesi düşeceğinden hem de kaslarda erime yaşanacağından dolayı bu hastaya iyi gelmez.

Bunun dışında eğer hastalığa sebep olan neden demir ve folik asit gibi vitamin ve mineral eksikliği ise eksik olan vitamin ve mineral maddelerini almak hastaya iyi gelecektir.

Sağ Bacak Uyuşmasında Kullanılan İlaçlar

  • Demir Preparatları: Eğer hastalarda demir eksikliği mevcutsa demir takviyesi yapılabilir. Demir tedavisinde kullanılan demir preparatları demir sülfat, demir fumarat, demir glukonat olarak verilebilir.
  • Folik Asit Preparatları: Folik asit vücutta kan yapım aşamaları, yeni hücre oluşum aşamaları ve gen materyali üretiminde kullanılan çok önemli bir vitamindir. Ayrıca folik asit damar sertliği ya da felç gibi durumların önlenmesinde fayda sağlar.
  • Ağrı Kesici: Sağ bacak uyuşmasına eşlik eden ağrı tedavisinde analjezik dediğimiz ağrı kesicilerin yeri çok önemlidir. Sağ bacak uyuşması ve ağrısı olan hastalarda ibuprofen, naproksen sodyum ya da asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar hastalarda tercih edilebilir.

Sağ Bacak Uyuşması Ameliyatı

Sağ bacak uyuşmasının sebebi eğer bel omurlarında gelişen bir fıtık sebebiyle ise ve tedavide istirahat, kas gevşeticiler, fizik tedavi gibi yöntemlerle iyileştirilemediyse cerrahi tedavi yoluna gidilebilir. Ameliyat ile omurilik kısmından çıkan sinirlere olan bası giderilmeye çabalanır.

Eğer cerrahi tedavi uygulanmaz ve sinire bası devam ederse hastalarda idrar tutamama, cinsel güç kaybı, ayaklarda meydana gelebilecek felç gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.

Gebede Sağ Bacak Uyuşması

Hamilelik sürecinde anne rahmi büyüdükçe bacaklara giden birçok sinire bası yapabilmekte ve bunun sonucunda sağ bacak uyuşması ile karşılaşılabilmektedir. Bazı durumlarda ise hamilelerde görülen bacak ödemine bağlı olarak yine sinire bası gelişebilir ve bu da sağ bacak uyuşması ve karıncalanması yapabilmektedir. Bu durumlar sonucunda gebeler çok nadir ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Çoğunlukla doğumdan sonraki 6 haftayı kapsayan lohusalık dönemi ardından bulgular geçmektedir.

Hamilelikte sağ bacak uyuşması gebeliğin son 3 ayında gözlenmektedir. Ve nerdeyse her hamile kadında oluşabilecek bir durum olduğu için sıklıkla panik yapılmasına gerek olmamakla birlikte yine de bir hekime danışmakta fayda vardır.

Sağ Bacak Uyuşmasında Hangi Doktora Gidilir?

Sağ bacak uyuşması birçok nedene bağlı ortaya çıktığı için hastalar birden fazla bölüme başvuruda bulunabilirler. Sağ bacak uyuşmasıyla Beyin ve Sinir Cerrahisi, Nöroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümleri ilgilenebilmektedir.

Sağ bacak uyuşması olan hastalar beraberinde sağ bacak yokmuş hissi, sağ bacakta karıncalanma hissi, sağ bacakta yanma ve batma hissi gibi semptomlarda içeriyorsa bir hekime başvuruda bulunmalarında yarar vardır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
6
0
Makeleyi Paylaşın