Nefes Alırken Batma

Nefes alırken batma veya plöretik ağrı olarak bilinen durum çeşitli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Altta yatan nedene bağlı olarak tedavi yöntemi de farklı olacaktır.

Nefes Alırken Batma Nedir?

Temel olarak bakıldığı takdirde, akciğere özgü bir ağrı duyusunun olmadığı görülmektedir. Dolayısıyla göğüs ağrısı olarak tariflenen ağrı genellikle akciğer zarlarından veya diyaframdan kaynaklanan ağrı olarak bilinmektedir. Nefes alırken batma veya plöretik ağrı olarak bilinen durum çeşitli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu bireyler, nefes almaları esnasında batıcı tarzda bir ağrı hissetmektedirler.  

Nefes Alırken Batmaya Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Nefes alırken batıcı tarzda bir ağrı görülmesi veya plöretik ağrı çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak görülebilmektedir. Bu hastalıkların birbirinden farklı belirtileri de olacağı için, nefes alırken batma durumuna ek olarak birtakım belirtiler de görülebilmektedir. Fakat bazı durumlarda ek bir belirti olmadan, sadece derin nefes alırken batma durumu izole bir şekilde de görülebilmektedir.

  • Nefes alırken batmaya eşlik eden belirtilerin başında “ateş” gelmektedir. Ateşin eşlik ettiği batıcı tarzdaki göğüs ağrısı genellikle pnömoni veya diğer adıyla zatürre için önemli bir belirteçtir. Sağ kaburga altında nefes alırken batma veya sol kaburga altında nefes alırken batma hastalığın hangi akciğerde olduğuna göre değişebilmektedir. 
  • Nefes alırken batmaya balgamlı veya balgamsız öksürük eşlik edebilmektedir. Bu durum çeşitli akciğer hastalıklarının habercisi olabileceği gibi, zatürrenin de önemli bir belirtecidir.
  • Nefes alırken batmaya eşlik eden bir diğer belirti “nefes darlığıdır.” Nefes darlığının eşlik ettiği batıcı tarzdaki nefes darlığında akla ilk gelen tanı pulmoner embolidir. Pulmoner emboli acil bir durum olmakla beraber, hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. 
  • Batıcı tarzdaki göğüs ağrısına kanlı balgamın eşlik etmesi pulmoner emboli için önemli bir belirteçtir.
  • Batıcı tarzdaki göğüs ağrısına bazı durumlarda bacaklarda şişlik ve kızarıklık eşlik etmektedir. Bu tarz durumlarda da derin ven trombozu ve pulmoner emboli açısından şüphede olmak gerekmektedir. Aksi takdirde bu hastalıklar ölümcül olabilmektedir.
  • Batıcı tarzdaki göğüs ağrısı öne eğilmekle veya oturunca azalıyorsa Perikardit adı verilen kalp zarının iltihabı tanısı için daha anlamlı bir belirti olarak karşımıza çıkmaktadır. Sırt ağrısı nefes alırken batma gibi ek belirtiler de bu hastalıkta görülebilmektedir. 

Nefes Alırken Batma Nedenleri Nelerdir?

Nefes alırken batma veya plöretik ağrı çeşitli hastalıkların habercisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle acil servislerde batıcı göğüs ağrısı için 5 ayrı hastalık tanı olarak düşünülmektedir. Bu hastalıklardan bir kısmının tedavisi oldukça acil iken, bir kısmı dinlenme, yaşam tarzı düzeltilmesi ve antibiyotikler aracılığıyla düzelebilmektedir.

  • Pulmoner Emboli: Kalpten akciğere giden damarlardan birisinin tıkanması sonucu oluşan hastalığa Pulmoner Emboli adı verilmektedir. Damarın tıkanması sonucunda kan akışı bozulacak ve çeşitli klinik belirtilere yol açacak olan bu hastalığın tedavisi oldukça acildir.
  • Pnömoni veya Zatürre: Pnömoni veya halk arasında bilinen adıyla zatürre durumu, akciğer dokusunun veya yapısının iltihaplanmasına verilen isimdir. Bakteriler başta olmak üzere virüsler, mantarlar ve çeşitli küçük canlılar zatürreye neden olabilmektedir. İleri yaşlardaki ölümlerin önemli bir nedeni olan zatürreden korunmak için yaşlı hastaların aşı olması gerekmektedir.
  • PnömotoraksAkciğerde olan havanın göğüs kafesi içerisinde hapsolması durumuna pnömotoraks adı verilmektedir. Bu durum da tıbbi bir acil olarak literatürde yerini almaktadır. Tedavide göğüs tüpü kullanılan bu hastalığın olabildiğince hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Plörezi veya Plevral Efüzyon: Akciğer zarlarının arasında sıvı birikmesi durumuna plörezi veya plevral efüzyon adı verilmektedir. Bu hastalığın bir sonucu olarak nefes alırken batma görülebilmektedir ve bu hastalığın tedavisinde altta yatan sebebin bulunması oldukça önem arz etmektedir.
  • Perikardit: Kalp zarında ani bir şekilde gelişen iltihaplanma olarak bilinen perikardit hastalığı da nefes alırken batmaya neden olan önemli hastalıklar arasında yerini almaktadır.
  • Sigara içimine bağlı olarak da nefes alırken batma görülebilmektedir.  

Nefes Alırken Batma Teşhisi

Nefes alırken bireylerin batıcı tarzda bir ağrı hissetmeleri sonucunda birtakım ek tetkikler gerekmektedir. Yapılacak olan bu ek tetkikler sonucunda, batıcı tarzda göğüs ağrısına neden olan hastalık bulunabilmektedir. Nefes alırken batmaya neden olan hastalığın tespiti, tedavi açısından oldukça önem arz edecektir. 

EKG: EKG kalp kasının sinirsel bakımdan iletisinin tespit edildiği bir tanı yöntemidir. EKG aracılığıyla çeşitli hastalıkların tanısı konulabilmektedir. EKG aracılığıyla genellikle kalp krizi gibi önemli hastalıklar teşhis edilebilirken, batıcı tarzda bir ağrıya neden olan “Perikardit Hastalığı” da EKG aracılığıyla teşhis edilebilmektedir. 

Göğüs Grafisi: Göğüs grafisi, göğüs ağrısıyla hastaneye giden hastalarda ilk istenen görüntüleme yöntemlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Göğüs grafisi aracılığıyla, akciğer zarları arasına sıvı birikmesi olarak bilinen “Plevral Efüzyon” hastalığı tespit edilebilirken, “Zatürre” hastalığının teşhisi için de bu yöntem sıkça kullanılmaktadır. Aşırı obez veya aşırı zayıf hastalarda dozun daha dikkatli ayarlanması gerekmektedir. 

Bilgisayarlı Tomografi: Batıcı tarzda göğüs ağrısı tarifleyen hastalarda bilgisayar tomografisi oldukça etkili bir şekilde tanı koymaktadır. Bilgisayarlı tomografi aracılığıyla göğüs kafesinde hava birikmesi olarak bilinen pnömotoraks, akciğer zarları arasında sıvı birikmesi olarak bilinen plörezi, zatürre ve pulmoner emboli gibi hastalıkların teşhisi rahatlıkla konulabilmektedir. Çocuklarda bu görüntüleme yönteminin genellikle tercih edilmemesi gerekmektedir. Bu görüntüleme yöntemi bireylerde aşırı derecede radyasyon yüküne neden olabileceği için, oldukça dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. 

EKO: Kalbin ultrasonu olarak bilinen bu görüntüleme yöntemi aracılığıyla kalp kapaklarının yapısı, kalpteki kan akımı ve buna benzer çeşitli durumların tanısı rahatlıkla konulabilmektedir. Herhangi bir radyasyon riski bulunmayan bu yöntemin kullanılmasına tam olarak engel herhangi bir durum bulunmamaktadır. EKO görüntüleme yönteminde, kaygan bir jele sürülen alet aracılığıyla, kalbin yapısı incelenmektedir. 

Nefes Alırken Batma Tedavisi

Nefes alırken batma veya plöretik ağrı olarak bilinen durum için çeşitli hastalıklar örnek olarak gösterilebilmektedir. Altta yatan nedene bağlı olarak tedavi yöntemi de farklı olacaktır. Nefes alırken batmaya neden olan durum pulmoner emboli adı verilen hastalık ise tedavide “trombolitik” etken maddeli ilaçlar kullanılabilmektedir. Medikal tedaviye yanıt verilmeyen durumlarda ise cerrahi olarak “embolektomi” adı verilen pıhtının alınması ameliyatı yapılabilmektedir. 

Nefes alırken batmaya neden olan durum pnömotoraks olarak bilinen göğüs kafesine hava birikmesi durumu ise tedavide göğüs tüpü kullanılabilmektedir. Nefes alırken batmaya neden olan hastalık zatürre ise tedavide antibiyotikler kullanılabilmektedir. Birbirinden farklı olan bu tedavilerin doğru bir şekilde uygulanmasının sağlanması için, hastalıkların doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir.  

Nefes Alırken Batma Tedavi Edilmezse

Nefes alırken batmaya neden olacak çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Batıcı tarzdaki göğüs ağrısına neden olan durum eğer ki akciğer damarlarına pıhtı atmasıysa veya göğüs kafesinin içerisine hava dolmasıysa bu durumların acilen tedavi edilmesi anlamına gelmektedir. Bu durumlar sonucunda ortaya çıkan nefes alırken batma durumunun tedavisiz kalması sonucunda ne yazık ki ölüm olabilmektedir.

Nefes Alırken Batmaya Ne İyi Gelir?

Nefes alırken batmaya neden olan birbirinden farklı nedenler bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında sigara kullanımı gelmektedir. Bireylerin sigarayı bırakmalarıyla beraber, batıcı tarzdaki göğüs ağrılarında gerileme olabilmektedir. Bu duruma ek olarak bireylerin hareketsiz kalmamaları gerekmektedir. Hareketsiz kalan bir vücutta pıhtı oluşma ihtimali artmaktadır ve oluşan pıhtının akciğer damarlarını tıkaması sonucunda nefes alırken batma oluşabilmektedir. Dolayısıyla bireylerin sürekli hareket ederek, vücutlarındaki kan dolaşımını sürekli olarak sağlamaları gerekmektedir.

Nefes Alırken Batmaya Ne İyi Gelmez? 

Nefes alırken batmaya neden olan önemli durumların başında sigara içimi gelmektedir. Sigara içmeyi bırakmayan veya bırakamayan bireylerdeki batıcı vasıftaki göğüs ağrısı gerilemeyecektir. Aksine bu ağrı gün geçtikçe artarak, bireylerin yaşamlarını daha da tehlikeye sokacaktır. Bu duruma ek olarak bireylerin sürekli hareketsiz olması sonucunda pıhtı atmaya eğilim oluşacaktır. Bu durum da ne yazık ki ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Nefes Alırken Batma İlaçları

Nefes alırken batmaya neden olan faktörler, bu durumun tedavisi açısından oldukça önem arz etmektedir. Nefes alırken batmaya neden olan durum zatürre ise tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır. Nefes alırken batmaya neden olan durum akciğer damarlarına pıhtı atması ise pıhtı söktürücü ilaçların kullanılması gerekmektedir.   

Amoksisilin – Klavulanik Asit: Geniş bir etki alanına sahip olan bu etken maddeli antibiyotikler zatürre hastalığının tedavisinde kullanılabilmektedir. Buna ek olarak tekrarlayan bronşit veya üst solunum yolu enfeksiyonu durumlarında da kullanılabilen bu antibiyotiklerin penisiline alerjisi olan bireyler tarafından kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. 

Makrolid: Bakterilerin protein sentez bölgesindeki özel bir bölüm olan 50S adlı yere bağlanarak etki gösteren bu antibiyotikler zatürre hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Santral sinir sistemine geçmeyen bu etken maddeli ilaçlar beyin zarının iltihabının tedavisinde kullanılmamaktadır. Makrolid etken maddeli ilaçlara örnek olarak “Klaritromisin, Eritromisin, Azitromisin ve Spiramisin” gösterilebilmektedir. Makrolid etken maddeli ilaçların çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkilerinin başında bulantı ve kusma gelmektedir. Bulantı ve kusmaya ek olarak yüksek dozlarda kullanımlarıyla beraber işitme sistemi ile ilgili birtakım problemlere yol açabilen bu ilaçlar, kalpte birtakım ritim problemlerine de yol açabilmektedir. Makrolidlerden bir tanesi olan Eritromisin, alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ateş, sarılık ve kanda ALT ve AST yüksekliğine neden olarak ani karaciğer yetmezliğine neden olabilmektedir. Dolayısıyla eritromisin kullanılması durumunda oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Eritromisin aynı zamanda karın kaslarında kasılmalara da sık bir şekilde yol açabileceği için, hastaların bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir. 

Trombolitik İlaçlar: Trombolitik ilaçlara örnek olarak “Streptokinaz, Ürokinaz, Alteplaz, Reteplaz ve Tenekteplaz” gösterilebilmektedir. Bu ilaçların pıhtı çözücü etkileri olduğu gibi, aşırı kanamaya da neden olabilmektedirler. Dolayısıyla oldukça dikkatli bir şekilde kullanılması gereken bu ilaçlar, beyin kanaması, aktif kanama ve 3 hafta içerisinde kapalı kafa travması olan durumlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. 

Nefes Alırken Batma Ameliyatı

Nefes alırken batma durumuna özgün bir ameliyat bulunmamaktadır. Fakat bazı hastalıkların önemli bir belirtisi olan nefes alırken batma durumunda, ilgili hastalığın tedavisi açısından ameliyat gerekebilmektedir. Medikal tedaviye yanıt vermeyen akciğer damarlarına pıhtı atması durumunda cerrahi tedaviye gereksinim duyulabilmektedir. Bu yönteme embolektemi adı verilmektedir. Embolektomi yönteminde kan dolaşımını sekteye uğratan pıhtı cerrahi yöntemlerle çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu yöntem medikal tedaviye yanıt verilmeyen pulmoner emboli durumda kullanıldığı için, son çare olarak değerlendirilebilmektedir.  

Nefes Alırken Batma için Hangi Doktora Gidilir?

Nefes alırken batma durumu ani bir şekilde geliştiği takdirde ve bu duruma ek olarak nefes darlığı, kanlı öksürük, ateş, yaygın göğüs ağrısı gibi durumların olması durumunda acil servise başvurmak gerekmektedir. Fakat uzun süreli batıcı tarzdaki göğüs ağrısının tedavisi için Göğüs Hastalıkları Uzmanına veya Uzman Kardiyolog Hekimine muayene olmak gerekmektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
2
Makeleyi Paylaşın