Mikro Tese Ameliyatı Nedir?

Cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan menide sperm hücresinin bulunmaması sonucunda mikro tese operasyon tekniğine başvurulur.

Mikro tese ameliyatı, erkeğe bağlı kısırlık durumlarında başvurulan cerrahi operasyondur. Cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan menide sperm hücresinin bulunmaması sonucunda mikroskobik operasyon tekniğine başvurulur. Mikroskobik operasyon işlemi ile erkeğin testis bölgesinden alınan dokulardan üremeyi gerçekleştirebilecek kaliteli sperm elde edilir.

Mikro tese ameliyatında, erkeğin testis bölgesinde kesi atılarak sperm kanalları incelenir. Dolgunlaşmış sperm kanallarından işlemin gerçekleştirilebilmesi için sperm elde edilir. Kısırlığa sebep olan nedenlere bağlı değişkenlik göstermekle birlikte hastaların yaklaşık olarak %50’sinde başarılı şekilde sperm elde edilebilmektedir.

Bu operasyon, ortalama olarak 2 saat sürmektedir ancak işlemin uzun sürmesinin sebebi, işlemin başarıyla gerçekleştirileceği kaliteli spermin aranıyor olmasıdır. Ameliyat sırasında kesi uygulandığı için hastanın ameliyat öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalara uygun hareket etmesi gereklidir. Bu uyarılar dikkate alındığında işlem sonrası komplikasyon gelişme olasılığı azdır.

Sperm hücrelerinde azalmaya neden olan çeşitli faktörler bulunabilir. Bu faktörler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı derecede radyasyona maruz kalmak
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Çeşitli ilaç kullanımı
  • Genetik faktörler
  • Sperm kanallarının doğuştan olmaması
  • Hormonal rahatsızlıklar
  • İnmemiş testis rahatsızlığı
  • Sperm kanallarında tıkanıklık ve bozukluk olması

Sağlıklı spermin bulunamamasının sebepleri genel olarak yukarıdaki şekildedir ancak sperm oluşmaması yukarıdaki durumlara bağlı olmadan da oluşabilir.

Mikro Tese Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler

  • Erkeğin menisinde spermin bulunmamasının arkasında çeşitli faktörler bulunabilir. Bu sorunları yaşayan her hasta özel olarak değerlendirilir. Bu nedenle mikro tese ameliyatı öncesi hazırlık süreci her hasta için farklıdır.  
  • Menide spermin bulunamaması sorunu ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar, detaylı bir ürolojik muayeneden geçmektedir. 
  • Ürolojik muayene sırasında genetik ve hormonal incelemeler yapılmaktadır.
  • Elde edilen veriler sonucunda mikro tese ameliyatına gerek görülmesi halinde hazırlık süreci başlamaktadır.
  • Mikro tese ameliyatı olacak hastaların ameliyat öncesinde cinsel perhiz uygulaması gerekmez.
  • Ameliyat öncesindeki geceden itibaren yeme ve içme kesilmelidir. Hastanın ameliyata aç gelmesi gereklidir.
  • Ameliyat sırasında kesi uygulandığı için hastaların ameliyattan 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçları bırakması gereklidir.
  • Hipertansiyon ve diyabet gibi rahatsızlıkları bulunan hastaların, bu sağlık problemlerini uzman doktor ile paylaşması gereklidir.
  • Mikro tese ameliyatına karar verilir ise hastanın dikkat etmesi gereken durumlar uzman doktor tarafından hastaya bildirilmektedir.

Mikro Tese Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mikro tese ameliyatı sırasında aşağıdaki adımlar izlenmektedir:

  • Bu ameliyat sırasında temel amaç, tüm sperm kanallarının incelenerek uygun spermin bulunmasıdır. Bu nedenle, tüm sperm kanalları tek tek incelenmektedir. Ameliyat süresi, bu araştırmaya bağlı olarak ortalama 2 saat sürmektedir.
  • Ameliyat ortalama 2 saat sürdüğünden dolayı lokal anestezi yerine genel anestezi kullanımı daha yaygındır.
  • Mikro tese ameliyatı, hastanın testis bölgesinde bir kesi atılmasıyla başlar.
  • Testis tamamen açıldıktan sonra spermleri ortalama 20 kat büyüterek görüntülemek amacıyla mikroskop kullanılır. Bu sayede, ameliyatı gerçekleştiren uzman doktor, sperm kanallarını daha canlı ve net olarak görmektedir.
  • İnceleme sırasında istenilen spermin bulunamama durumu da görülmektedir ancak hastaların büyük çoğunluğunda başarılı sonuç alınmaktadır.
  • İstenilen sperm elde edildikten sonra testis bölgesi tekrar kapatılarak işlem sonlandırılmaktadır.

Mikro Tese Ameliyatı Riskleri

Mikro tese ameliyatı sırasında genel anestezi uygulaması yapıldıktan sonra testis bölgesinde kesi yapılmaktadır. Mikro tese ameliyatı riskleri, genellikle anesteziye ve kesiye bağlı olarak oluşmaktadır. Mikro tese ameliyatında oluşma riski bulunan durumlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • İşlem sırasında genel anestezi kullanıldığı için genel anesteziye bağlı komplikasyonlar gelişebilir. Bu durumlar, ameliyat ekibinde bulunan anestezi uzmanının kontrolündedir.
  • İşlem sırasında kesi uygulandığı için testis bölgesinde kanama riski bulunur. Bu durumu önlemek amacıyla sperm kontrolünün yapıldığı sırasında kanama ihtimali de göz önünde bulundurulur ve önlem alınır.
  • Mikro tese ameliyatı sonrası ağrılar oluşabilir. Ağrılar, kesiden kaynaklanmaktadır ve uzman doktorun reçete edeceği ilaçların kullanılması ile kontrol altına alınmaktadır.
  • Ameliyat sırasında sperm bulunamaz ise işlemin bir müddet sonra tekrarlanması gerekebilir.

Mikro Tese Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mikro tese ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin kısa sürmesi için hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Mikro tese ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Hasta, genel anestezinin etkisinden çıktıktan 3 saat sonra taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişti ise hastanın bir süre daha gözetim altında tutulması gerekebilir.
  • Hasta ameliyata refakatçisi ile gelmeli ve taburcu olduktan sonra ulaşımı refakatçisi aracılığıyla sağlamalıdır. Araç kullanmamalıdır.
  • Ortalama bir hafta boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması gereklidir. İşlem sırasında kesi uygulandığı için bu bölgede hasarlar oluşabilir.
  • Mikro tese ameliyatı sonrası cinsel ilişki ortalama 15 gün yapılmamalıdır. Kesi bölgesinin iyileşmeden zorlanması durumunda bölgede kanama meydana gelebilir.
  • Ameliyat sonrasındaki ilk 3 gün boyunca duş alınmamalıdır. Üçüncü günün sonunda hasta uygun şartlarda duş alabilir. Duş sırasında aşırı sıcak ve aşırı soğuk sudan kaçınılmalıdır. 
  • Kesi bölgesinde enfeksiyon oluşmaması için ameliyat sonrasında uzman doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması gereklidir.
  • Kesi bölgesinin düzenli aralıklarla pansuman edilmesi gereklidir. Pansuman işlemleri sırasında steril bir ortamın oluşturulması gereklidir. Aksi takdirde enfeksiyon riski doğabilir.
  • Ameliyat sonrasındaki iki hafta boyunca sıkı iç çamaşırları giyilmemelidir. Sıkı iç çamaşırları, testis bölgesine zarar verebilir.
  • Ameliyatın bitimi ile testis bölgesi eriyen dikişler ile kapatıldığından dolayı ameliyat sonrasında dikişlerin alınmasına gerek yoktur.
  • Ameliyat sonrasındaki ilk 24 saat testis bölgesine buz uygulaması yapılabilir. Bu konuda doktorunuzun önerilerini takip etmeniz önerilmektedir.
  • Hasta ilk 3 gün boyunca testisleri yukarıda tutmaya özen göstermelidir.
  • Testis bölgesine cerrahi müdahale yapıldığı için kısa süreli testosteron hormonu düşüklüğü görülebilir. Bu durum ortalama 2 ay içerisinde düzelmektedir ve hormon seviyesi ideal düzeye ulaşmaktadır.

Hangi Durumlarda İkinci Mikro Tese Ameliyatına İhtiyaç Duyulur?

Mikro tese, cerrahi bir işlem olduğundan dolayı ikinci mikro tese ameliyatı riskini ortadan kaldırmak amacıyla sperm dondurma işlemi uygulanmaktadır. İlk ameliyat sırasında yeterli sayıda kaliteli sperme ulaşıldı ise fazla olarak elde edilen spermler dondurulmaktadır. Uygulamalar sırasında başarısız sonuçlar elde edilirse mikro tese ameliyatını tekrarlamak yerine dondurulmuş spermler kullanılmaktadır. Dondurulan spermlerin yaklaşık %60’ı kalitesini korumayı başarırken %40’lık kısmında kayıp yaşanabilir.

Mikro tese ameliyatında sperm çıkmazsa veya elde edilen spermler sonucunda başarısız sonuçlar alınır ise ikinci ameliyata gerek duyulmaktadır. İkinci ameliyatın gerekliliği ancak süreç içerisinde belli olmaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Mikro Tese Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mikro tese ameliyatında sperm çıkmazsa ne olur?

Hastanın sağlık durumuna da bağlı olarak işlem sırasında spermin çıkmama olasılığı bulunmaktadır. Bu tür durumlarda, ameliyat sonucu başarısız olur ve ikinci bir mikro tese ameliyatına ihtiyaç duyulur. İkinci mikro tese ameliyatı ise uzman doktorun görüşleri neticesinde belirlenmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Mikro tese ameliyatı kaç kere yapılır?

Mikro tese ameliyatında başarılı sonuç elde edilir ise bir defa yapılması yeterlidir ancak kaliteli spermin bulunamaması veya elde edilen spermlerden sonuç alınamaması durumunda ikinci ameliyat gereklidir. İkinci uygulama sırasında da başarılı sonuç elde etmek mümkündür. İkinci ameliyatta dahi başarısız sonuç edilme oranı ise ortalama %10’dur. Başarılı sonuç elde edilinceye kadar ameliyat tekrar edilebilir.

Dr. Hande Erölmez

Mikro tese ameliyatı fiyatı nedir?

Mikro tese ameliyatı fiyatı, ameliyatın yapıldığı merkeze, ameliyatı gerçekleştirecek uzman doktora, ameliyat öncesi yapılacak kontrollere ve ameliyat sonrası gereken ek işlemlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hastaların mikro tese ameliyatı fiyatı hakkında net ve doğru bilgilere ulaşmaları için tercih ettikleri sağlık kuruluşu ile iletişime geçmeleri önerilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Mikro tese ameliyatı ne kadar sürer?

Mikro tese ameliyatı ortalama 2 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Testis bölgesine açılan kesinin ardından sperm kanallarında kaliteli sperm aranmaktadır. Ameliyatın ortalama iki saat sürmesinin sebebi budur. Sperm elde edilene kadar tüm sperm kanallarının tek tek incelenmesi gereklidir.

Dr. Hande Erölmez

Mikro tese ameliyatının zararları var mıdır?

Mikro tese ameliyatı sonrasında hastanın testosteron seviyesinde düşüklük görülebilir. Bu durum geçicidir. Ortalama iki ay içerisinde hormon seviyesi ideal düzene ulaşır. Testis bölgesine açılan kesi ise iyileşme sürecinin olumlu geçmesi ile düzelmektedir. Risk durumlarının kontrol altına alınması ile ameliyatın zararları da ortadan kaldırılmaktadır. Mikro tese ameliyatı olanlar, ameliyat sonrasında herhangi bir zarar ile karşılaşmamaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Mikro tese ameliyatı sonrası ağrı duyulur mu?

Mikro tese ameliyatı sırasında genel anestezi kullanılmaktadır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra hastanın ağrı duymaması adına ilaçlar ile kontrol sağlanmaktadır. Hastanın taburcu edildikten sonra reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanması gereklidir. Bu süreçte beklenmeyen ve kontrol edilemeyen bir ağrı ile karşılaşılması durumunda kısa süre içerisinde sağlık kuruluşlarına başvurulması önerilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

İkinci mikro tese ameliyatı en az kaç ay sonra yapılabilir?

Birinci ve ikinci mikro tese ameliyatı arasında en az 6 aylık bir zaman diliminin bulunması gereklidir. Testisin toparlanması için bu süre gereklidir. Mikro tese ameliyatının kaç defa yapılacağı hakkında bir sınırlama bulunmamakla birlikte ameliyat sonrasında dokuların toparlanmasına izin verilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Mikro tese ameliyatı başarı oranı nedir?

Mikro tese ameliyatının başarı oranı, işlemin uygulandığı sağlık kuruluşuna ve hastaların sağlık sorunlarına bağlı olarak değişmektedir. Kaliteli spermlerin bulunması ile başarı oranı artarken kalitesiz spermlerin sonucunda başarı oranı düşmektedir. Mikro tese ameliyatı öncesi yapılan incelemeler ile ameliyat sırasında alınacak başarı oranı hakkında öngörülerde bulunmak bir nebze de olsa mümkündür.

Dr. Hande Erölmez