Hamilelikte Aşı

Hamile kalmak isteyen anne adaylarının hem öncesinde hem de hamilelik sürecinde bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak amacıyla yaptırmaları gereken bazı aşılar bulunmaktadır.

Hamilelikte Aşı Nedir?

İnsanların bağışıklık sistemi, ortaya çıkabilecek pek çok hastalığa karşı koruyucudur. Bu koruyuculuk hamilelik sürecinde daha önemlidir. Bu yüzden hamile kalmak isteyen anne adaylarının hem öncesinde hem de hamilelik sürecinde bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak amacıyla yaptırmaları gereken bazı aşılar bulunmaktadır.

Hamilelik boyunca yapılan aşılar sayesinde anne adayı ve bebek çeşitli enfeksiyonlardan korunarak sağlıklı bir hamilelik süreci sağlanmaktadır. Bundan dolayı anne adayları aşı takvimini mutlaka düzenli olarak takip etmeli, aşıları sırasıyla olmalıdır.

Hamilelikte Aşı Neden Yapılır?

Gebelikte aşı hem anne adayı hem de bebek için oldukça önemli bir durumdur. Yapılan aşılar anne adayı ile bebeği pek çok enfeksiyondan korumakta ve anneye bağışıklık kazandırmaktadır. Bağışıklık sistemine bu süreç içerisinde daha çok dikkat edilmelidir.

Zayıf bağışıklığa sahip olan anne adayları, karşılaşacakları olası rahatsızlıklara karşı savunmasız bir şekilde kalabilirler. Bu da hamilelik döneminde hastalıkların yaşanmasına neden olabilir ve hastalık bebeğe kadar ulaşabilir.

Aşıların düzenli olarak yapılmadığı durumlarda gebelik komplikasyonları, düşük, bebeklerde zeka ve gelişim geriliği gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Anne adayları, hamilelik döneminde veya sonrasında tehlikeli durumların yaşanmasını önlemek ve riski en aza indirmek amacıyla aşıları ihmal etmemelidir.

Hamilelikte Aşı Takvimi

Gebelikte aşı takvimi, düzenli olarak takip edilmesi gereken önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bebek ve annenin, doğum sürecinde ve doğum sonrasında sağlıklı kalabilmeleri için hamilelikte aşı zamanlarının kaçırılmaması gerekir. Bu nedenle gebelikte aşı takvimi takip edilmelidir.

Sağlık Bakanlığı gebelikte aşı takvimi, aşı takibi konusunda ebeveynleri bilinçlendirmek amacıyla yapılmış bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde anne ve babalar hamilelikte aşı dönemlerine kolay bir şekilde ulaşarak hangi aşının hangi ayda yapılması gerektiğini öğrenmektedir.

Hamilelik döneminde yapılması gereken aşılar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Tetanoz Aşısı: Genellikle 18 ile 20. haftalar arasında yapılan bir aşıdır. İlk aşı yapıldıktan 4 hafta sonra ise ikinci doz yapılmaktadır. 6-12 ay sonra ise 3. doz aşısı yapılmaktadır. Hamilelik sırasında yapılması gereken en önemli aşılardan birisidir.

Boğmaca Aşısı: Tetanoz aşısının yanı sıra boğmaca aşısı da tüm hamilelerin yaptırması gereken aşılar arasında yer almaktadır. 27 ile 36. haftalar arasında yapılması önerilen boğmaca aşısı sayesinde bebek, ortaya çıkabilecek olası risklere karşı korunmaktadır.

Grip AşısıBu Süreçte hem anneyi hem de bebeği gripten korumak için yapılması gereklidir. Genellikle hamileliğin 4. ayından sonra yapılması uygundur.

Hepatit BHepatit B aşısı, genellikle hamilelik döneminde riskli durumların ortaya çıkacağı durumlarda yapılmaktadır. Anne adayının taşıyıcı olduğu durumlarda mutlaka hamilelik öncesinde yapılması gerekir. Hamilelik öncesinde yapılmadıysa bu süreç içerisinde yapılmalıdır.

Hepatit AHamile kadınlara, ihtiyaç duyulduğu anlarda yapılması tercih edilmektedir. Gebelikte önerilmeyen bir aşı olsa da doktorun gerekli gördüğü taktirde anne adayına uygulanmaktadır. Gerekli olmadığı durumlarda ise tercih edilmeyen bir aşı türüdür.

Hamilelikte Aşı Yapılmazsa Ne Olur?

Hamilelik döneminde anne adaylarının yaptırması gereken pek çok aşı bulunmaktadır. Bu aşıların genellikle fetüse zarar verebileceği düşünülse de gebelik döneminde yapılan aşılar hem anne adayı hem de bebek için oldukça önem arz etmektedir.

Anne adayı hamileliği boyunca gerekli olan aşıları yaptırmadığı taktirde yeni doğan bebekte enfeksiyonlar görülebilir. Bebekte zeka ve gelişim geriliği oluşabilir. Bunun yanı sıra anne adayı düşük veya erken doğum gibi tehlikeli durumlarla karşılaşabilmektedir.

Gebelik sırasında yapılan aşılar, şiddetli bir şekilde ortaya çıkan hastalıklardan hem anneyi hem de bebeği korumaktadır. Bundan dolayı bu süreç içerisinde aşı takvimi kontrol edilerek düzenli bir şekilde yapılması gerekir.

Hamilelikte Aşının Riskleri

Hamilelik döneminde anne adaylarının mutlaka yaptırması gereken birçok aşı mevcuttur. Bu aşılar anneyi ve bebeği dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Ancak hamilelikte uygulanması önerilen aşıların yanı sıra bu süreçte uygulanılmaması gereken aşılar da yer almaktadır.

  • HPV, kabakulak, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, verem aşısı gibi aşılar gebelik boyunca anne adaylarına uygulanılmaması gereken aşılar arasında yer almaktadır. 
  • Canlı aşı olarak geçen bu aşılar yaptırıldığı taktirde fetüsü enfekte etmesiyle birlikte enfeksiyonun bebeğe geçmesine neden olmaktadır. 
  • Yaptırılmaması gereken aşıların yanı sıra önerilen aşılar, anne ve bebek için herhangi tehlikeli bir durum arz etmezken normal bir insanda görülen halsizlik, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi yan etkiler ortaya çıkabilmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Aşı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte aşı ne zaman, kaçıncı haftada yapılır?

Hamilelik döneminde aşılar genellikle gebeliğin 3. ayının sonunda yapılmaya başlanmaktadır. Hamileliğin ilk aşısı, 18 ile 20 haftasında yapılan tetanos aşısıdır. Ancak ideal aşı uygulaması çoğunlukla hamilelik öncesinde başlamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamileyken aşı neden yapılır?

Hamilelik döneminde yapılan aşılar anneyi ve bebeği enfeksiyonlardan koruyabilmek amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca yapılan aşılar sayesinde erken doğum ve düşük riski azalmakta olup doğumdan sonra bebekte oluşabilecek gelişim ve zeka geriliğinin de önüne geçilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte yararlı ve zararlı aşılar hangileridir?

Gebelik döneminde anne adayları tetanoz, difteri, boğmaca ve influenza gibi aşıları yaptırması gereklidir. Bu aşılar bebeğe kesinlikle zarar vermeyen ve düşüğe neden olmayan aşılar arasında yer almaktadır. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşıları ise bu süreçte yapılması önerilmeyen canlı aşılar arasında yer almaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte yapılan aşıların yan etkileri nelerdir?

Hamilelik döneminde yapılan aşıların yan etkileri normal insanda görülen aşı yan etkilerinden farklı değildir. Baş dönmesi, halsizlik, aşı olunan bölgede ağrı ve sertlik gibi yan etkiler nadir de olsa anne adayında görülebilmektedir. Bu yan etkiler genellikle 12 saat içerisinde kaybolarak bebeğe ve anneye zarar vermemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker