Granülomatöz Mastit

Granülomatöz mastit memede meydana gelen bir iltihabi hastalık olup tedavisi hastanın durumuna göre değişmektedir

Granülomatöz mastit memede meydana gelen bir iltihabi hastalıktır. Granülomatöz kelimesi vücut savunmasında görev alan makrofajların özel durumlarda dokuda birikmesi sonucu oluşan bir iltihaptır. Mastit kelimesi ise memedeki iltihabi hastalıklara verilen genel isimdir. Birçok sebepten mastit gelişebilmektedir. Mastit türlerinden biri de granülomatöz mastit hastalığıdır.

Granülomatöz mastit hastalığının birçok sebebi vardır. Enfeksiyon ajanları ve otoimmün faktörler granülomatöz mastit rahatsızlığına sebep olan faktörlerdendir. Granülomatöz mastit hastalığının en sık karşılaşılan türü ise idiopatik granülomatöz mastit türüdür. İdiopatik kelimesi hastalığın nedeni ve etkeninin bilinmediği anlamına gelmektedir. İdiopatik granülomatöz mastit en sık görülen granülomatöz mastit türü olup tanısının konulabilmesi için granülomatöz mastit yapabilecek diğer etkenlerin dışlanması gerekir.

Granülomatöz mastit hastalığı doğurganlık yaşında bulunan genç kadınlarda görülmektedir. Sıklıkla 30 – 40 yaşları arasında hastalık meydana gelir. İdiopatik granülomatöz mastit hastalığının görülme zamanı doğumdan sonra olup genellikle 2 yıl içindedir.

Granülomatöz mastit hastalığının ortaya çıkardığı en sık belirti memede kitle saptanmasıdır. Bu durum kişide meme kanseri şüphesi uyandırabilir. Granülomatöz mastit hastalığının tanı sürecinde çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü granülomatöz mastit kaynaklı kitle görüntüleme yöntemleri tarafından tümör kaynaklı kitleden ayırt edilemez. Bu nedenle tanı süreci dikkatle yürütülmeli ve hastaya tanı için biyopsi işlemi uygulanılmalıdır. 

Granülomatöz Mastit Belirtileri

Granülomatöz mastit hastalığı memenin iltihabi hastalıklarından biridir. Çeşitli nedenlerden ötürü ya da kesin nedeni bilinmeyen bir şekilde memede iltihap oluşması sonucu bu hastalık oluşur.

Granülomatöz mastit hastalığı doğurganlık yaşındaki kadınlarda görülüp genellikle kişide vücut sistemini ilgilendirmeyen bölgesel sorunlarla ortaya çıkar. En sık başvuru şikayeti memede sert bir yumru hissedilmesidir. Bu durum kişide strese neden olup meme kanseri şüphesi uyandırabilir. Diğer belirtiler memede ağrı oluşması, meme ucunun geriye çekilmesi, meme başında akıntı oluşması ve meme cildinde iltihabi akıntı gibi belirtilerdir. Bazı vakalarda memede abse (içi iltihap dolu kese) gelişebilmektedir ve bu abseler meme cildine açılabilmektedir. Koltuk altında bulunan lenf düğümlerinde de genişleme olabilmektedir. Bu belirtiler memede kitle belirtisine göre daha az sıklıkta gözlenmektedir.

Granülomatöz Mastit Nedenleri

Granülomatöz mastit memede meydana gelen bir iltihabi hastalıktır. Doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen granülomatöz mastit hastalığı sıklıkla 30 – 40 yaşları arasında meydana gelir. Kişide ortaya çıkan şikayetler memede yumru, ağrı ve akıntı gibi şikayetlerdir. Klinik belirtilerinin meme kanserine benzemesi nedeniyle hasta ve hasta yakınlarında strese neden olabilen bir hastalıktır. Fakat tedavisi uygulanabilen ve kişinin şikayetlerinin giderilebildiği bir hastalıktır. 

Granülomatöz mastit hastalığının birçok nedeni bulunmaktadır. Enfeksiyon kaynaklı, otoimmün faktörler kaynaklı veya idiopatik (sebebi kesin olarak bilinmeyen) olabilir. 

Enfeksiyon kaynaklı granülomatöz mastit sebeplerinden en sık neden tüberkülozdur. Diğer enfeksiyon ajanlarına göre daha fazla sıklıkta hastalığa sebep olmaktadır. Brusella, tifo, mantar ve parazit gibi etkenler de granülomatöz mastit yapabilmektedir. 

Otoimmun hastalıklardan olan sarkoidoz ve wegener granülomatözu da granülomatöz mastit hastalığının nedenlerindendir. 

Granülomatöz mastit hastalığının en sık saptanan türü idiopatik granülomatöz mastittir. Kesin nedeni bilinmemektedir. Diğer granülomatöz mastit yapabilecek etkenlerin dışlanması sonrasında idiopatik granülomatöz mastit tanısı konulabilir. 

İdiopatik granülomatöz mastit hastalığının sebebi olabilecek bazı düşünceler ortaya atılmıştır. Hastalığın doğumdan sonraki süreçte ortaya çıkması hastalığın hormonal değişiklikler kaynaklı olabileceğini düşündürmüştür. Kişide tedaviden sonra hastalığın tekrar meydana gelme ihtimalinin yüksek olması kişide var olan yatkınlığı düşündürmüştür. Bölgesel tahriş, travma ile yüksek prolaktin hormon düzeyleri de suçlanan faktörler arasındadır. Fakat bu sebeplerden hiçbiri kesin olarak kanıtlanamamıştır. 

Granülomatöz Mastit Teşhisi

Granülomatöz mastit hastalığı memede meydana gelen iltihabi bir hastalık olup kişide genellikle memede ağrılı kitle olarak bulgu verir. Hastalığın oluşturduğu belirtiler diğer bazı meme hastalıkları ile benzerlik gösterir. Bu durum hastalığın tanısının konulmasında zorluk oluşturur. Bazı vakalarda yanlış teşhisler de olabilmektedir. 

Granülomatöz mastit tanısında görüntüleme yöntemleri ve doku biyopsisi önemli rol oynar. Hastalığın diğer meme hastalıklarından ayırt edilmesinden sonra hastalığa neden olan sebep detaylıca araştırılmalıdır. Granülomatöz mastit hastalığının en sık görülen tipi idiopatik granülomatöz mastit olup tedavi öncesi tüm granülomatöz mastit yapabilecek etkenlerin dışlanması gerekir.

Görüntüleme yöntemlerinden ultrasonografi (USG), mamografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) teknikleri tercih edilen tekniklerdir. Fakat görüntüleme yöntemleri ile hastalığın tanısı konulamaz. Diğer bazı meme hastalıkları (meme kanseri vs.) görüntüleme yöntemleri ile granülomatöz mastit hastalığından ayırt edilemez. Bu nedenle hastalardan doku biyopsisi alınmalıdır.

Kesin tanı için doku biyopsisi şarttır. Hastanın hastalığı ve hastalığın etkeni kesin olarak belli olunca tedavi planlanır ve uygulamaya başlanır.

Granülomatöz Mastit Tedavisi

Granülomatöz mastit hastalığının tedavisi hastadan hastaya değişebilmektedir. Hekimin hastanın durumuna göre alacağı karar farklılık gösterebilir.

Granülomatöz mastit tedavisi başlanılmadan önce kişideki hastalığın tanısı ve etkeni kesin olarak konulmalıdır. Herhangi bir kötü huylu hastalık dışlanmalıdır. 

Hastalığın tedavisinde medikal ve cerrahi tedavi tercih edilebilir. Hastada bulunan kitle sayısı, apse varlığı gibi durumlar tedavi seçeneği konusunda hekime karar verdirir. 

Cerrahi tedavide kitlelerin alınması ve apselerin drenajı uygulanabilir. Eğer kitlenin karakterinden emin olunamadıysa, hastada ağrı fazlaysa ve kitle boyutu çıkarılmak için uygunsa cerrahi tedavi tercih edilir. Biyopsi sonucu tanı için kesinlik oluşturmuyorsa yine cerrahi tedavi tercih edilir.

Medikal tedavi cerrahi ile birlikte ya da tek başına uygulanabilir. Bazı vakalarda medikal tedavi ile birlikte kitlede küçülme gerçekleşmiştir. Medikal tedavide kullanılan yöntemler hastanın bağışıklık sistemini baskılamaya yönelik ilaçlardır. Sıklıkla steroid ilaçları kullanılır. Steroid tedavisi 4 – 6 ay boyunca kullanılabilir. Bu süre hastadan hastaya farklılık gösterir. Ayrıca ilacın yan etkileri ve hastalıkla ilgili olarak hastaların sıklıkla rutin muayene olmaları gerekmektedir. 

Steroid ilacına hastaların direnç göstermesi ya da hastalarda kullanılmaması durumunda hastalarda başka bağışıklık sistemini baskılayacak ilaçlar denenebilir. Metotreksat ve azatiyopürin bu ilaçlardandır.

Medikal tedavi uygulanmadan önce hastadaki hastalığın etkeninin enfeksiyon (tüberküloz vs.) kaynaklı olmadığı kanıtlanmalıdır. 

Hastaların çoğu şifaya kavuşur. Lakin hastalığın tekrarlama riski yüksektir. Bu nedenle hastaların bu durumun farkında olmaları gerekir.

Granülomatöz Mastit Tedavi Edilmezse

Granülomatöz mastit hastalığı memede meydana gelen iltihabi bir hastalıktır. Hastada memede kitle, ağrı, akıntı gibi şikayetler oluşturur. Bu şikayetler hastada ciddi stres oluşturan sorunlardır.

Granülomatöz mastit hastalığı tedavi edilebilen kötü huylu olmayan bir hastalıktır. Tedavi süreci hastadan hastaya fark etmekte olup medikal ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır. 

Hastaların tedavi sürecine girmemesi hastalar için sorun teşkil eder. Hastalığın oluşturacağı sorunlarda artış oluşabilir. İltihabın ilerlemesi gerçekleşebilir. Akıntı oluşması meydana gelebilir. Ayrıca meme dokusunda hasar oluşabilir. Hastaların hem sağlık durumları için hem de rahat ve konforları için tedavi olmaları gerekir.

Granülomatöz Mastit Hastalığına Ne İyi Gelir?

  • Granülomatöz mastit hastalığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi sonucunda hasta sağlığına kavuşur. Tedavi süreci uzun bir süreç olabilmektedir. Bu nedenle hastaların tedavi sürecinde muayenelerine özen göstermesi gerekir. Tedavi etkinliği ve tedavinin olumsuz sonuçlarının incelenmesi gerekir.
  • Granülomatöz mastit hastalığı tekrar edebilen bir hastalıktır. Tedavi sonrası hastalığın tekrarlama oranı %10 ila %50 arasında değişmektedir. Hastaların tedaviden sonra hastalığın tekrar etme ihtimalini unutmamalı ve kendi fizik muayenelerini kendileri yapmalıdır. Bu durum erken müdahale için avantaj sağlar.

Granülomatöz Mastit Hastalığına Ne İyi Gelmez?

  • Granülomatöz mastit hastalığı kişide memede kitle, akıntı ve ağrı şikayetleriyle meydana gelir. Hastalığın oluşturduğu şikayetler memenin kötü huylu hastalıklarına benzerdir. Bu durum kişide ciddi stres ve anksiyeteye neden olmaktadır. Hastaların stresten uzak durması ve hastalığının tedavisi olan iyi huylu bir hastalık olduğunu bilmesi faydalıdır.
  • Granülomatöz mastit sonucunda kişinin memesinde kitle, ağrı, akıntı, açıklık gibi kötü sorunlar oluşabilir. Hastaların böyle bir durumda memelerine fazla müdahale etmemeleri ve tedavi sürecine başlamaları faydalıdır.

Granülomatöz Mastit İlaçları

Granülomatöz mastit hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Medikal ve cerrahi tedavi imkanı olan bir hastalıktır. Hastalığın tedavi edilmeden önce tanısının kesin olarak konulması ve hastalığa sebep olan nedenin belirlenmesi gerekir. Bu bilgiler tedavi aşamasını yönlendirecek bilgilerdir. 

Medikal tedavi uygulanılmadan önce hastada enfeksiyon varlığının olmadığı ispatlanmalıdır. Özellikle tüberküloz için bu önemlidir.

Medikal tedavide kullanılan ilaçların amacı hastanın bağışıklık sistemini baskılamaktır. Steroid ilaçları buna yönelik olarak kullanılır. Tedavi uzun süreli olarak planlanıp hastanın sürekli kontrollerde bulunması gerekir. Steroid ilacının oluşturabileceği yan etkilerden dolayı dikkatli olunmalıdır. 

Metotreksat ve azatiyopürin ilaçları hastaların steroid ilacından fayda görmemesi dahilinde tercih edilebilir. Bu ilaçlar da bağışıklık sistemini baskılayıp hastalığı tedavi etmek için kullanılan ilaçlardan olup steroide göre daha az sıklıkta tercih edilmektedir.

Granülomatöz Mastit Ameliyatı

Granülomatöz mastit hastalığı tedavisinde cerrahi tedavi kullanılabilen bir hastalıktır. Hastalarda cerrahi veya medikal tedavinin hangisinin kullanılacağı veya birlikte kullanılıp kullanılmayacağı hastadan hastaya fark edebilmektedir. 

Cerrahi tedavide amaç kitlenin ve alınması gereken dokuların alınması, apse varlığı dahilinde bunların drenajının sağlanmasıdır. Bazı durumlarda cerrahi tedavi gerekliliği bulunmaktadır. Biyopsi sonucunun kesin olarak iyi yorumlanmaması, kitle sayısı ve durumu, hastalığın hastada oluşturduğu şikayet durumu gibi durumlar cerrahi tedavi gerektirir. 

Cerrahi tedavi sonrasında hastalık hastada tekrardan oluşabilir. Tedavinin ve tedavi sonrasının düzenli şekilde planlanması gerekmektedir.

Hamilelerde Granülomatöz Mastit

Granülomatöz mastit hastalığı görülme yaşı genellikle 30 – 40 yaş civarıdır. Bu yaş grubu doğurganlık çağıdır. Hastalığın görülme zamanı genellikle doğumdan sonra (2 yıl civarı) olmaktadır. Bu durum hastalığın hamilelik ve emzirme dönemindeki hormonal değişikliklerden kaynaklandığını düşündürmüştür. Ayrıca hamilelikten sonra kullanılan doğum kontrol haplarının da etkili olabileceği konuşulmuştur. Fakat bunların hiçbiri kesin olarak ispatlanamamıştır.

Bazı vakalarda hamilelik döneminde de granülomatöz mastit hastalığı görülebilmektedir. Bu dönemde hastaların muayene olmaları ve aynı zamanda hamilelik süreci ile ilgili izlemini gerçekleştiren doktoruyla sürekli irtibat halinde olması gerekir. Hastanın şikayetleri ve hastalığın durumuna göre tedavi zamanı ve planlaması yapılmalıdır.

Granülomatöz Mastit için Hangi Doktora Gidilmeli?

Granülomatöz mastit hastalığı memede meydana gelen iltihabi bir hastalıktır. Memede kitle, ağrı ve akıntı gibi şikayetler oluşturur. Hastalık doğurganlık çağındaki kadınlarda görülür. Görülme durumu genellikle doğumdan sonraki 2 yıldadır. 

Ülkemizde meme hastalıklarıyla ilgili sorunlarla Genel Cerrahi bölümü ilgilenmektedir. Kişide meme ile ilgili sorun oluşması dahilinde kişi Genel Cerrahi uzmanına danışmalıdır.

Granülomatöz mastit hastalığı kişide en sık memede hissedilen sert yumru şeklinde belirti verir. Bu belirti ve granülomatöz mastit hastalığının diğer belirtileri meme kanseri hastalığının belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle hastalar memede yumru, akıntı, ağrı gibi hastalığın belirtilerini hissettikleri zaman doktora başvurmalıdır. Hastalığın tanısının erken dönemde konulması ve diğer kötü sonuçları olabilecek hastalıkların ayrıştırılması için hastaların erken dönemde hastaneye müracaat etmesi önemlidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
16
0
Makeleyi Paylaşın

Granülomatöz Mastit ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Granülomatöz mastit geçer mi?

Granülomatöz mastit memede meydana gelen iltihabi bir hastalıktır. Kötü huylu bir hastalık olmayıp tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kişide memede kitle, ağrı ve akıntı şikayetleri oluşturur. Bu durum kişide kötü huylu bir hastalık varlığı şüphesi uyandırıp kişiyi strese sokabilir. Fakat granülomatöz mastit hastalığı gerek medikal gerek cerrahi tedavi ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi süreci sonunda kişi sağlığına kavuşur. 

Granülomatöz mastit hastalığının tedavi sürecinden sonra tekrarlama ihtimali vardır. Bu nedenle tedaviden sonra hastaların tekrardan aynı hastalığı geçirme riski bulunmaktadır. Hastaların tedaviden sonra da muayenelere devam etmesi faydalıdır.

Dr. Veysel Atasoy