Vajinal Varis

Vajinal varis yani genital bölgede görülen bir çeşit toplar damar hastalığıdır. Medikal tedavi, lazer, radyo frekans, ameliyat ve embolizasyon tedavisi gibi yöntemler kullanabilmektedir.

Vajinal Varis (Genital Bölge Varisleri) Nedir?

Varis bir çeşit toplar damar hastalığıdır. Vajinal varis yani genital bölge varisleri de toplar damarlarda ortaya çıkan bir hastalık sonucunda meydana gelmektedir.

Genital bölge varisleri sıklıkla vulva bölgesinde yer almaktadır. Kadın genital organındaki labia majör ve labia minör adı verilen yapılarda bulunmakta olan toplar damarların fazla düzeyde genişleme göstermesi kadınlarda gözlenen bu hastalık halinin kendileri tarafından da anlaşılır hale gelmesine sebep olmaktadır.

Hastalarda meydana gelen bu durum estetik açıdan sorunlar yaratmasının yanında hastaların yürüme esnasında rahat hissetmemesi, vajinal alanda şişkinlik oluşması, bu alanda hissedilen basınç, ele kitle gelmesi, ağrı hissedilmesi, kaşıntı oluşması, koitus denilen cinsel birleşme esnasında görülen kanama ve ağrı gibi klinik semptomlarla hastayı rahatsız edebilmektedir.

Vajinal varisler ana neden olarak pelvik vende meydana gelen bir yetmezlik sonucunda hekimlerin karşısına çıkmaktadır. Kadınlarda sıklıkla kasıklarının iç kısmında ortaya çıkabilen vajinal varislerin erkeklerdeki analoğu ise testis çevresinde ya da kasık kısmında beliren geniş toplardamar yapılarıdır.

Kadınlarda görülen vajinada varislerin sıklıkla doğum yapmış kadınlarda gözlendiği bilinen bir gerçektir. Ülkemizi batı ülkeleri ile kıyasladığımız zaman vajinal varisler ülkemizde daha sık rastlanmaktadır. Bu duruma yani vajinal varise yol açan ana etmen kadın pelvis yapısında bulunan bazı karın alt kısmındaki toplar damarların yetmezliği olarak ifade edilebilir.

Vajinal varislerde gözlenen toplar damar yetmezliğine neden olan en sık iki ven sol kısımda gonadal ven, sağ kısımda ise iliak vendir. Daha nadir olmak üzere bu alanda bulunan diğer ven damarlarına bağlı olarak da rahimde varislere rastlanabilmektedir.

Kadınlarda çok rahatsız edici durumlara yol açabilen vajinal varisler sıklıkla hamilelik ile beraber ortaya çıkan bulgular ve hastaların bu durumlara olan şikayeti çok hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir. Hamilelik döneminde teşhis edilen vajinal varislerin tedavisi yaparken hekim öncelikle hastaların şikayetlerini gidermeye yönelik olan rahatlatma yani destek tedavi uygulamaktadır.

Bu sebeple gebe kadınlar için özel bir şekilde yapılmış ve kadının bacağının ödemlenip kalınlaşmadığı yani en küçük çapa sahip olduğu uyanır uyanmaz erken saatlerde alınan bacak ölçümlerine göre orta basınç varis çorabı (kompresyon çorabı) tedavisi hekimler tarafından uygun görülebilmektedir. Ayrıca her iki bacak için de geçerli olmak üzere yapılabilecek diğer bir uygulama lokal soğuk uygulamasıdır ya da kaşıntılı bir durum söz konusu ise krem tedavileri ile oluşan alerjik durumun üstesinden gelinebilmektedir.

Vajinal Varis (Genital Bölge Varisleri) Belirtileri Nelerdir?

Vajinal varisler toplar damarlarda meydana gelen genişleme sonucunda oluştuğu için kişilerde cildin dışından net bir şekilde görülen ve kolay belli olan oluşumlardır. Vajinal varisler bu sebeple bacakta ya da genital gölge de de oluşsa kolay bir şekilde gözlemlenebilir.

Genital bölge varisleri diğer varislerde gözlenen renk değişimi gibi vajinal dış kısmında yerleşim gösteren mor renkli genişlemiş damar yapılarıdır. Bu sebeple hastalar kendilerinde vajinal varis gözlendiğinde kolaylıkla tespit edebilmektedir.

Vajinal varislerde gözlemlenen genişlemiş damar yapıları başlarda hastalarda şikâyet oluşturmasa da süreç devam ettikçe ağrı oluşturarak hekime başvuruyu gerekli kılmaktadır. Hastaların hekime başvuru sırasında ağrının yanında kaşıntı gibi şikayetlerde de bulunması kuvvetle muhtemeldir. Bunların dışında genital bölge varislerinde gözlenebilecek diğer durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Vajinal varisler genital bölge çevresinde orta çıktığı için vajinal varise sahip hastalarda sıklıkla cinsel birleşim esnasında ya da cinsel birleşim gerçekleştikten sonra ağrı hissinin ortaya çıkması kuvvetle muhtemeldir.
  • Bir diğer karşılaşılan bulgu ise adet kanamalarının normalden fazla yani anormal düzeylerde gözlenmesidir. Vajinal varisli hastalar hekimlere adet kanamalarında meydana gelen artış ve anormal adet kanamaları ile başvuruda bulunabilmektedir.
  • Vajinal varisler genital bölge çevresinde orta çıktığı için vajinal varise sahip hastalarda sıklıkla dış genital alanda şiş bir görünüm oluşabilmektedir. Vajinal varisli hastalar hekimlere genital organlarının dış kısmında ortaya çıkan şiş görünüm ile başvuruda bulunabilmektedir.
  • Vajinal varisli hastalarda sıklıkla genital alanda varis görünümü oluşmaktadır.
  • Ortaya çıkan bir diğer belirti ise vajinada meydana gelen akıntıdır. Vajinal varise sahip olan hastalarda vajinal varisin yanında vajinal akıntının da ortaya çıkması kuvvetle muhtemeldir.
  • Vajinal varisler genital bölge çevresinde orta çıktığı için vajinal varise sahip hastalarda sıklıkla genital organların konumlandığı bölgede yani karın alt kısmında temasla ağrı gözlenebilir. Hastalar iç çamaşırlarının değmesiyle ya da dar pantolon giymekle genital gölgenin sıkılması sonucu karın alt bölgesinde ağrı duyusu hissedebilmektedir.
  • Vajinal varise sahip hastalarda gözlenebilen bir diğer bulgu hastalarda sırt ağrısının olmasıdır.

Vajinal varis gibi kadın genital bölgesi etrafında oluşum göstermekte olan varisler kadınların günlük hayatını etkileyerek fiziksel sorunlara yol açabilmektedir. Bunun sonucunda kişilerin cinsel hayatları etkilenmekte ve bu durum hastalarda psikolojik sorunlarında ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tüm bu sonuçlar göz önüne alındığında vajinal varise sahip hastaların gerekli tedavi yöntemleri uygulaması ve tedaviyi geciktirmemesi kendi sağlı açısından elzemdir.

Vajinal Varis Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?

Varisler toplar damarlarda meydana gelen genişlemelerdir ve oluşmalarındaki temel neden kanın kalbe gitmesi sırasında geriye kaçması ve toplar damarlarda birikmesidir. Rahimde varis oluşumu da tıpkı diğer varis çeşitlerinde olduğu gibi kanın kalbe dönüşünde yaşanan bu sorun sonucu kanın genital bölge toplar damarlarında birikmesidir.

Vajinal varislerin oluşmasına neden olan bir diğer neden ise ıkınma halidir. Eğer kişiler ağırlık kaldırır ya da ıkınırsa genital bölgede bulunan varisler genişlemekte ve varis oluşumu gözlenmektedir.

Normalde insanlardaki toplar damarlarda kalbe giden kanın geriye kaçmasını önlemek amacıyla görevlendirilmiş kapak yapıları bulunmaktadır. Bu kapaklar kan kalbe giderken açılmakta sonrasında geriye kaçmasının önlemek amacıyla kapanmaktadır. Varisli hastalarda toplar damarlarda bulunan bu kapakçık yapıları bozulmuştur. Bu kapacık yapılarının bozulması sonucu yer çekimi etkisi ile kan kalbe geri dönmek yerine toplar damarlarda göllenerek damarların genişlemesine ve damar yapısının deformasyonuna sebep olmaktadır.

Tüm bunlarla birlikte genital bölge varislerine sebep olan asıl denenin ne olduğu henüz tespit edilememiştir. Ancak genital bölge varislerine neden olabilecek diğer faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Varislerin oluşumunda ana sebep sıklıkla toplar damarlarda kapakçıkların işlevini yapmamasıdır. Bu sebeple vajinal varis oluşumundaki risk faktörleri arasında toplar damarlarda görülen anatomik bozukluklar sayılabilmektedir.
  • Bir diğer önemli neden ise hormonlardır. Hamilelikte vajinada varis oluşumunun sıklaştığı bilinen bir gerçektir. Sıklıkla hamilelik döneminde hormonal sebeplere bağlı olarak toplar damar çapları genişlemektedir. Buna bağlı olarak vajinal varis oluşumu gözlenebilmektedir. Ayrıca kadınlarda vajinal varislere hormon salınımında değişimin yaşandığı menopoz döneminde de rastlamak mümkündür.
  • Hamilelik döneminde hormonal sebeplerden başka vajinal varislerin oluşumda neden olan bir diğer faktör artış gösteren vücuttaki sıvı miktarı ve kilo alımıdır. Vücut sıvı miktarının artması ve kilo alınması damar yapılarını bozarak vajinal varis gelişimine neden olabilmektedir.

Vajinal Varis Teşhisi

Vajinal varisler genellikle birden fazla doğum yapmış orta yaş kadınlarda ortaya çıkan bir durum olmakla birlikte nadir de olsa daha önce doğum yapmamış kadınlarda da gözlenebilen bir durumdur.

Vajinal varis gözlenen kadınlarda karşılaşılan en sık bulgulardan biri ağrı olduğu için hastalar hekime bu şikayet ile başvurabilmektedir. Hekim hastanın öncelikle şikayetlerini dinleyip anamnezi almakla teşhise başlamaktadır. Ardından bu ağrıya neden olabilecek sorunları eleme amacıyla fizik muayene, görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar tetkiklerine başvurur.

Hekimler görüntüleme yöntemi olarak manyetik rezonans görüntüleme (MR), ultrasonografi (USG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi yöntemleri kullanabilmektedir.

Vajinal Varis Tedavisi

Varis bir çeşit toplar damar hastalığıdır. Vajinal varis yani genital bölge varisleri de toplar damarlarda ortaya çıkan bir hastalık sonucunda meydana gelmektedir. Ortaya çıkan bu vajinal varis tedavisinde hekimler medikal tedavi, lazer, radyo frekans, ameliyat ve embolizasyon tedavisi gibi yöntemler kullanabilmektedir.

Embolizasyon tedavisini uygularken hekimlerin amacı varis oluşumuna neden olan damar yapılarının bu uygulama ile tıkamaktır. Bu işlem öncesinde hekimler öncelikle hastanın sağlık durumunun bu işlemi kaldırıp kaldıramayacağını incelemektedir. Vajinal varis durumunda hastalarda embolizasyon yöntemi kullanılarak damarlar tıkanılabilmektedir. Bu işlem kasık bölgesinden sıkıntılı olan damara erişmek suretiyle özel bir katater yardımı ile girerek gerçekleştirilebilmektedir. Yapılan embolizasyon yöntemi varisin bulunduğu noktaya ve varis damarının durumuna bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında farklılık gösterebilmektedir

Vajinal Varis Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Vajinal varisler hastalarda başta ağrı olmak üzere birçok belirtiye neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu semptomlar hastaları rahatsız etmekte ve hayat kalitesini olumsuz etkilemektedir. Eğer vajinal varisler tedavi edilmezse hastalarda ağrılarının artması gibi fiziksel semptomlar ve hastanın genel durumuyla başa çıkamaması sonucu psikiyatrik semptomlar ortaya çıkabilir.

Vajinal Varis İlaç Tedavisi

Vajinal varis tedavisinde uygulanan medikal tedavinin amacı genişlemiş damarlara ilaç enjekte etme suretiyle çapının küçültülüp tıkama işleminin gerçekleşmesidir. Damar çapı küçülüp tıkanma gerçekleştiği zaman varis de ortadan kalkacağı için hastalar sıklıkla rahatlamaktadır. Yapılan medikal tedavi etken maddeye göre skleroterapi ve köpük tedavisi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Vajinal Varis Ameliyatı

Varis bir çeşit toplar damar hastalığıdır. Vajinal varis yani genital bölge varisleri de toplar damarlarda ortaya çıkan bir hastalık sonucunda meydana gelmektedir. Hekimler ameliyat ile tedavi yöntemini diğer tedavi yöntemleri mevcut iken tercih etmemektedir. Hastaların da ameliyat tedavisini diğer daha hasarsız ve makul yöntemler bulunurken hayat kalitelerini etkileyebileceği için tercih etmesi önerilmemektedir. 

Hamilelik Döneminde Vajinal Varis

Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimi sonucu büyümesi ile artan vajina bölgesine yapılan bası sonucunda vajinal varisler ortaya çıkabilmektedir. Vajinal varisler genellikle birden fazla doğum yapmış orta yaş kadınlarda ortaya çıkan bir durumdur.

Bunun dışında hamilelik döneminde değişken olan hormon seviyeleri de gebelikte vajinal varis oluşum sıklığını arttırmaktadır. Bu durum her anne adayında mutlak suretle ortaya çıkacak bir durum değildir. Ancak hamilelikte rahimde varis oluşumu gözlendi ise bir sene beklenmelidir.

Eğer gebelikte vajinada varis oluşumu sonraki süreçte geçmez ise medikal tedavi ya da embolizasyon tedavisi gibi yöntemler ile bu durumun üstesinden rahatça gelinebilmektedir. Yani hamilelikte vajinada varis doğum sonrası tedavi edilmelidir. Hekimler hamilelikte vajinada varis hakkındaki tüm soruları hastalara tek tek açıklamakta ve çoğunlukla korkulacak bir durum olmadığının altını çizmektedir.

Vajinal Variste Hangi Doktora Gidilir?

Vajinal varis oluşumu sonucu yani genital bölge varislerinde asıl olarak gidilmesi gereken ve hastalığı teşhis eden, tanı koyan ve tedavisini yapan asıl bölüm Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümüdür. Ancak hastalar genital bölgede ağrı hissettikleri durumlarda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı bir hekime de başvuruda bulunabilirler. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekim gerekli tetkikleri yaptıktan sonra herhangi başka bir soruna rastlamaması durumunda hastaları kalp ve damar cerrahisine sevk etmektedir.

Hastalarda mor renkli genişlemiş damar yapıları, cinsel birleşim esnasında ağrı hissi, cinsel birleşim gerçekleştikten sonra ağrı hissi, âdet kanamalarında meydana gelen artış, anormal adet kanamaları, dış genital alanda şiş bir görünüm, genital alanda varis görünümü, vajinal akıntının ortaya çıkması, karın alt kısmında temasla ağrı gözlenmesi ve bunlarla birlikte sırt ağrısının olması durumunda uzman bir hekime görünmekte yarar vardır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Vajinal Varis ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Vajina da varis normal doğuma engel mi?

Hamilelik döneminde değişken hormon seviyeleri ve yeni bir hayat dünyaya getirecek olmak anne adaylarını psikolojik olarak etkilemekle birlikte stresli ve kırılgan bir ruh hali içerisine de sokabilmektedir. Bu dönemde gözlenen vajinal varisler birçok anne adayında ortaya çıkabilmekle birlikte sıklıkça korkulacak bir durum değildir ve normal doğum yapılabilir.

Dr. Latif Mustafa Uyguner