Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Nedir?

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji, iskelet ve kas hastalıklarını termal tedavi seçenekleri ile tedavi eden branştır.

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji bölümü, iskelet ve kas hastalıkları karşısında termal tedavi seçeneklerini uygulayan tıp branşıdır. Bunun için çamur (peloid), termomineral yönünden zengin sular, gaz formundaki elementler ya da diğer termal maddelerden yardım alınır. 

Aynı zamanda gerekli durumlarda romatoloji, ortopedi ve travmatoloji, fizik tedavi bölümleri ile işbirliği yapılır. Bu nedenle termal tedaviler, ilaç tedavisi ile birlikte uygulanabilir.

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji tedavileri, Sağlık Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı termal merkezlerde (kaplıcalar, termal merkezler vb.) uygulanabilir. 

Aynı zamanda polikliniğin bulunduğu numune hastaneleri, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, özel sağlık kuruluşları ya da fizik tedavi merkezlerinde de termal tedaviler yapılmaktadır. 

Bu tedaviler tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanları tarafından yapılır. Uzmanlık almak içinse 6 senelik temel tıp eğitimi sonrasında Tıpta Uzmanlık Sınavına girilmesi ve bölüm tercihi yapıldıktan sonrasında 3 senelik uzmanlık eğitiminin başarı ile tamamlanması gerekmektedir. 

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ne İş Yapar?

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji bölümü, iskelet sistemi ve kaslarda görülen sağlık problemlerinin termal tedavilerini üstlenmektedir. Görev tanımları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kireçlenme ve benzeri hastalıkların yol açtığı deformasyonların giderilmesi,
  • Hastalıklara bağlı olarak gelişen doku fonksiyon kayıplarının tedavi edilmesi,
  • Hastaların kaplıca ortamında tedavi görebilmesi için rapor hazırlanması,
  • Görev yapılan sağlık kuruluşunda yapılabilecek olan termal tedavilerin (çamur tedavisi, jakuzili banyo ya da su içi egzersizleri gibi) uygulanması,
  • Romatoloji, fizik tedavi, ortopedi ve travmatoloji bölümleri ile işbirliği kurarak hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi,
  • Hastanın günlük yaşam konforunu yeniden kazanabilmesi için ilaç tedavisi ile uyumlu termal tedavilerin sürdürülmesi,
  • Hasta kayıtlarının düzenli ve ayrıntılı şekilde tutulması,
  • Meslek hayatına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesidir.

Tıbbı Ekoloji ve Hidroklimatoloji polikliniklerin yapılan tedaviler, her sağlık kuruluşunda aynı değildir. Tedavi seçenekleri hastanenin yeterliliği, kapasitesi ve donanımına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

Merkezde uygulanamayan tedaviler için Sağlık Bakanlığı onaylı kaplıcalara sevk ve rapor çıkarılır. Bu sayede tedavi masraflarının bir kısmı sigorta tarafından ödenmiş olur.

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji bölümü kaslarda, eklemlerde ve kemik dokularında görülen tahribatlara bağlı olarak gelişen hastalıkların termal tedavilerinden sorumludur. 

En sık karşılaşılan hastalıklar ise şu şekildedir:

  • Kireçlenme: Eklemlerin üzerinde hareket etmeyi kolaylaştırmak için kaygan bir doku bulunur. Eklem kıkırdağı adı verilen bu doku, hareket sırasında kemiklerin birbirine sürtünmesi ve ağrı duyumunu önlemekten sorumludur. Ancak eklem kıkırdağı zaman içerisinde ya da geçirilen travmalara bağlı olarak aşınabilir. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen bu durum, hareket kapasitesinde ve günlük yaşam konforunda büyük bir düşüşe yol açacaktır.
  • Yumuşak Doku Zedelenmeleri: Zorlanma, burkulma, ezilme ve darbe alma gibi travmalar sonucunda meydana gelir. Bölgede ödem birikmesi, morarma, şiddetli acı ve ağrı duyumu, hareket fonksiyon kaybı gibi şikayetlere neden olur. Geçirilen travmalar kaslarda, bağ dokusunda, tendonlarda ya da kıkırdak dokusunda tahribata yol açtıysa yumuşak doku zedelenmesi adı verilir.
  • Romatoid ArtritHalk arasında iltihaplı romatizma adıyla da bilinir. Özellikle eklemlerin etrafında bulunan dokuları olumsuz etkiler. Otoimmün hastalık (bağışıklık sisteminin sağlıklı dokuları tehdit olarak algılaması) olmakla birlikte, kadınlarda daha sık görülmektedir. Sağlıklı kemik ve kıkırdak dokuları bağışıklık sistemini tarafından saldırıya uğradığı için iltihap oluşumu görülür. Acı ve ağrı duyumu günlük hayat konforunu önemli oranda düşürecek kadar şiddetlidir.
  • Fibromiyalji SendromuYumuşak dokularda görülen bir romatizma hastalığıdır. Kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere oranla daha yüksektir. Kronik seyreden fibromiyalji sendromu kas ağrıları, kemik ağrıları, temasa karşı hassasiyet, uyku bozuklukları, sürekli yorgunluk hissi ve depresif ruh hali gibi şikayetlerle kendini gösterir.
  • Bölgesel Kronik Ağrılar: Travmalar, kireçlenme ya da altta yatan hastalıklara bağlı olarak tek bir bölgede (omuzlar, bacaklar, bel gibi) seyreden ve uzun süre boyunca devam eden ağrılardır. Termal tedavi seçenekleri ile ağrıların giderilmesi mümkün olur.

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji bölümünün ilgilendiği hastalıklarda ilgili tıp branşları ile yürütülen ortak tedaviler uygulanabilir. 

Bunlara örnek olarak ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları ya da cerrahi operasyonlar gösterilebilir.

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji bölümü, hastalıklar karşısında termal maddelerden yardım alarak tedaviler uygular. Bu tedaviler ve termal unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Su Tedavileri: Normal, mineral yönünden zengin ya da termal suların kullanımı ile uygulanan tedavi seçenekleridir. Termal sular yeryüzünden doğal yollarla çıktıkları için toprak mineralleri, radyoaktif maddeler ve tuz içerir. Bu sayede kas ve kemik ağrılarının tedavisinde etkili olurlar. Normal sular ise basınçlı masaj ve benzeri uygulamalarla tedavi imkanı sunar.
  • Peloid Tedavileri: Çamur tedavisi olarak da bilinir. Mineral ve humus yönünden zengin olan termal çamurların bölgeye uygulanması işlemidir. Özellikle yumuşak doku romatizması, kronik bölgesel ağrılar ve kireçlenme tedavisinde etkilidir.
  • Gaz Tedavileri: Sıcak maden suyu tedavisi olarak da bilinir. Suda bulunan hidrojen sülfür, radon, kükürt ve karbondioksit gibi gazlar hücre yenilenmesini hızlandırarak dokuların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
  • İklim Tedavisi: İskelet sistemi  ve kas hastalıklarının iyileştirilmesi için ozon, oksijen ve güneş ışınlarından yardım alınması anlamına gelir. Güneş ışını kemik dokusunun güçlenmesine yardımcı olurken, ozon ve oksijen gazları hücre yenilenmesini hızlandırarak iyileşmeyi mümkün kılar.  

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji tedavileri ortalama olarak 15 günlük kürler halinde uygulanır. Ancak hastanın şikayetleri ve hastalığın evresine bağlı olarak bu sürede değişiklikler görülebilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
14
1
Makeleyi Paylaşın

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hidroklimatoloji Nedir?

Hidroklimatoloji, termal ögelerin insan sağlığı üzerindeki olumlu/ olumsuz etkilerini inceleyen ve uygun tedavi kürleri haline getiren bilim dalıdır. Bunun için güneş ışınları, karbondioksit gazı, oksijen, ozon, mineral yönünden zengin sular, termal sular, mineralli çamurlar, kükürt ve radon gazı gibi ögeler kullanılır. İklimsel etmenlerin doğru uygulanması özellikle iskelet sistemi ve kas hastalıklarının tedavisinde önemli yer tutmaktadır. 

Dr. Çisem Timur

Ekolog Nedir?

Ekolog, ekoloji alanında çalışmalar yürüten ve bu alanda gerekli yeterliliğe sahip olan kişilerin aldıkları unvandır. Uzmanlık eğitimini tamamlayan kişiler ise uzman ekolog olarak anılır. Canlıların yaşadıkları çevreyle nasıl bir ilişki kurdukları, bu ilişkinin sağladığı yarar ve zararları, canlıların diğer canlılar ile olan iletişimleri gibi konularda araştırmalar yaparlar. 

Dr. Çisem Timur

Hidroklimatoloji Polikliniği Nedir?

İskelet ve kas hastalıkları için termal tedavi seçeneklerinin uygulandığı hastane bölümlerine hidroklimatoloji polikliniği adı verilir. Tüm hastanelerde bulunan bir bölüm değildir. Ancak bazı numune hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri, özel hastaneler ve fizik tedavi merkezlerinde bulunur. Tedavi imkanlarının yetersiz kalması halinde tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanı tarafından Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ve ruhsatlı termal kaplıcalara sevk gerçekleştirilecektir. 

Dr. Çisem Timur

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji, iskelet ve kas hastalıklarını termal tedavi seçenekleri ile tedavi eden branştır.

makaleyi incele