Milia

Milia, yüz bölgesinde oluşan beyaz renkli ufak topaklar olup, genellikle kendiliğinden geçmektedir. Kendinden düzelmediği durumlarda çeşitli tedaviler uygulanmaktadır.

Milia Nedir?

Cildimizin hemen altında ortaya çıkan beyaz renginde minik topaklara milia denir. Milia gözümüzün altında, çenemizde, burnumuzda ve yanaklarımızda ufak topak grupları şeklinde izlenir. Hava, sıvı veya başka herhangi bir maddeyi zarla çevirip, bir çanta gibi içine alan oluşuma kist denir.

Milia tanımında yer alan topaklarda ufak birer kisttir. Bu sebeple miliayı çene, burun, yanak ve göz altı bölgemizdeki derinin hemen altında bulunan küçük kist toplulukları olarak da tanımlayabiliriz.

Milia bir kist olduğundan dolayı kistin içerdiği bir madde de vardır. İşte milia kistinin içerdiği madde ise keratindir. Keratin vücudumuzdaki proteinlerdendir. Keratin sağlıklı kişilerde saç, tırnak ve derinin yapısında bulunur.

Milia durumunda ise gözeneklerimizin hemen altında ölü cilt dokumuz birikir, derimizde bulunan keratin de ölü cilt dokumuzla beraber gözeneklerimizin altında birikip kist oluşturup topak şeklini alır. Milia tanımında kist terimi kullanılsa da milia kansere ilerlemez.

Milia herhangi bir yaş grubunda görülebilir. Milianın en sık gözlendiği yaş grubu yenidoğanlardır.

Milia oluşum şekline göre ikiye ayrılır. Eğer altta yatan bir hastalık olmadan kendiliğinden keratin içeren bir kist oluşuyorsa bu primer milliadır. Derimizin incinmesi, travmaya maruz kalmasıyla, derimizdeki salgı kanalların tıkanıklığına bağlı olarak keratinin birikerek kist oluşturmasına sekonder milia denir.

Sekonder milia da ciltte milia oluşumuna neden olan altta yatan başka bir sebep vardır.

Primer milia da kendi içerisinde ortaya çıktığı yaş gruplarına göre ikiye ayrılır. Neonatal milia altta yatan bir sebep olmadan yenidoğan 0-28 günlük bebeklerde ortaya çıkan miliadır.

Hatta çoğu zaman bebeğin doğarken miliası vardır. Büyük çocuklar ve yetişkinlerde primer milia da ciltte milia daha ileri yaşlarda herhangi bir sebep olmadan kendiliğinden oluşur.

Milia Belirtileri Nelerdir?

Milianın özellikleri, miliayı tanımamızı ve milia ile en çok karışan durum olan bebeklik aknesinden ve Epstein incilerinden ayırt etmemizi sağlar.

Milianın başlıca özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Milia çoğunlukla tek bir topak şeklinde bulunmaz. Topaklar gruplar halinde bulunur.
  • Milianın gözlendiği bölgelerimiz çoğunlukla, göz çevremiz, göz kapaklarımız, yanaklarımız, çenemiz ve burnumuzdur. Bazen çok nadiren de olsa gövdemizde ve genital bölgemizde görülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken Epstein incilerinden ayrımı sağlayan nokta milianın dudaklarımızın iç kısmında ve diş etlerimizde görülmemesidir. Epstein incileri dudaklarımızın iç kısmında ve diş etlerimizde görülen keratin kistleridir.
  • Miliada kistler beyaz – sarı renklidir.
  • Milia kistleri kaşıntı yapmaz.
  • Milia kistleri ağrısızdır.

Milia Nedenleri Nedir?

Yenidoğan bebeklerde ortaya çıkan milianın belli başlı bir sebebi yoktur; kendiliğinden oluşur, bebekler milia ile birlikte doğar. İleri yaşlardaki çocuklarda derimizi inciten, tahriş eden etkenler milia oluşumuna zemin hazırlar.

Güneşe uzun süreli maruziyet, cilt yanıkları, streoid içeren kremlerin uzun süre kullanımı, derimizde içi su dolu vezikül adı verilen küçük kabartıların oluşumuna sebep olan durumlar ve cildimizdeki yara izlerini tamir etmek için uygulanan lazer tedavi yöntemleri derimizi inciterek milia oluşturabilir.

Yetişkinlerde milia oluşum nedenleri ileri yaşlardaki çocuklarda oluşan milia sebepleri ileri yaşlardaki çocuklarla aynıdır.  İleri yaştaki çocuklara ek olarak yetişkinlerde yaşlanma ile birlikte derinin kendi kendini yenileme kapasitesi azalır. Kendi kendini yenileyemeyen ciltte milia oluşumuna sebep olur.

Sekonder miliada ciltte milia oluşumuna sebep olan altta yatan hastalıklar vardır. Cildimizde vezikül oluşumuna sebep olan hastalıklar milia oluşturabilir.

Cildimizde vezikül oluşumuna sebep olan hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Pemfigoid
  • Epidermolisiz Bülloza
  • Porfirya kutanea tarda

Cildimizi etkileyen genetik hastalıklarda milia oluşumuna sebep olabilir.

Bu hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Bu tür genetik hastalık zemininde gelişen sekonder milialar, Juvenil Milia olarak da isimlendirilir.

Otoimmun hastalıklarda sekonder milia oluşturabilir. Kelebek hastalığı olarak bilinen sistemik lupus eritramatosizin oluşturduğu kronik deri yarası olan diskoid lupus ve ciltte tahribatla seyreden başka bir otoimmün hastalık olan liken planus sekonder miliaya sebep olur.

Bu tür otoimmün hastalıklarla birliktelik gösteren sekonder milianın özel adına Milia en Plaque denir.

Milia Teşhisi

Milia tanısı için çoğu zaman herhangi bir özel test yapılmasına gerek yoktur. Doktor cildinizi muayene ederken, kistlerinizi inceleyip rahatlıkla milia tanısını koyabilir.

Göz altında, burunda, yanaklarda ve çenede beyaz renkte bulunan topak toplulukları milia lehinedir. Doktor topakları çıplak gözü ile incilerken zorlandığı durumlarda, bir büyüteç görevi görüp, cildin incelenmesini kolaylaştıran dermatoskop isimli cihazdan faydalanabilir.

Çok nadiren, doktor milia tanısını kesinleştirmek için deri lezyonundan biyopsi alma ihtiyacı hissedebilir.

Milia Tedavisi

0-1 yaş arasında oluşan milia genellikle haftalar içinde, ileri yaştaki çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkan milia ise birkaç ay içinde kendiliğinden düzelecektir.

Ciltte miliaya sebep olan altta yatan bir genetik hastalık ise kendiliğinden düzelmesi beklenmez.

Milia eğer kendinden düzelmemişse ve görüntüsü kişiyi rahatsız etmeye başlamışsa cildimizin miliadan temizlenmesi için çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Tüm tedavi çeşitlerinin farklı yollarla da olsa cildimizden milianın çıkarılmasıdır.

  • Kriyoterapi milianın çıkarılması için en sık kullanılan yöntemdir. Sıvı olarak verilen nitrojen kisti dondurarak cildimizden dökülmesini sağlar.
  • Lazer Ablasyon Tedavisi lazer kullanarak milia kistinin çıkarılmasını amaçlar.
  • Diatermi ile milia kistinin üzerine çok yüksek sıcaklık uygulanması kisti parçalayarak milianın yok olmasını sağlar.
  • Deroofing isimli tedavi seçeneğinde ise steril bir iğne ile kistin içine girilerek kistin içi boşaltılır.
  • Kimyasal Peeling (soyulma); özellikle salisilik asit ve glikolik asit içeren yüz toniklerinin veya peeling kremlerinin yüzümüze uygulanması cildimizin zamanla dökülmesini, soyulmasını, alttan yenilenmiş cilt dokusunun ortaya çıkmasını sağlar. Soyulan cildimizle beraber milia kistleri de cildimizden dökülür.
  • Retinoid içerikli kremlerin günde 1 kez cildinize sürülmesi cildimizin miliadan temizlenmesini sağlar. Retinoid A vitaminidir. A vitamini ölü cildimizin dökülmesini sağlar. Ölü cildimiz dökülürken, ölü cildimizin parçası olan keratin kistleri de cildimizle beraber dökülürken, alttan yeni, taze ve daha pürüzsüz bir cilt ortaya çıkacaktır.

Ciltte milia otoimmün bir hastalığa bağlı oluşmuş ise otoimmün hastalığın tedavisi ve otoimmün hastalığın kontrol altında olması ciltteki milianında hafiflemesini sağlayacaktır. Otoimmün hastalık durumunda görülen miliada otoimmün hastalığın tedavisi esas tedavi yöntemidir.

Yukarıda bahsedilen tedavi yöntemlerinin otoimmün hastalık durumunda görülen milianın tedavisine katkı sağlamamaktadır.

Milia Tedavi Edilmezse

Milia tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşebildiği için milianın tedavi edilmemesi çoğu zaman sorun oluşturmamaktadır. Ancak milia zamanla kendiliğinden iyileşmemişse altta yatan başka hastalıklardan şüphenilmelidir. Bu hastalıkların en başında sistemik lupus eritematozus ve liken planus gelir.

Milia kendisi tek başına kanserojen değildir, tedavi edilmemesi kansere sebep olmaz. Ancak milianın birlikte görüldüğü bazı genetik hastalıklar kansere sebep olabilir. Bu genetik hastalıklar arasında Gardner Sendromu ve Nevoid Bazal Hücreli Karsinom Sendromu bulunur.

Bu sendromlar da çeşitli kanser türleri gelişebilir, kanser gelişimi genetik sebeplere bağlı olduğundan milianın tedavisi ile ilişkili olmayıp, milia tedavi edilse de edilmese de kanser gelişecektir.

Miliaya Ne İyi Gelir?

Yüzümüzü temiz tutmalıyız. Yüzünüzde milia varsa yüzünü her gün ılık su ve parafin içermeyen sabun ile yıkamalısınız. Yüzünü yıkadıktan sonra sert ve hızlı bir şekilde değil, yumuşak ve kibar bir şekilde yüzünüzü kurutmaya dikkat etmelisiniz. Yüzünüzü yıkadıktan sonra mutlaka kurutmalısınız, yüzünüzü hava yolu ile kendiliğinden kurumasına izin vermemelisiniz.

Yüzünüzü yıkadıktan sonra, yüzünüze buhar uygulaması, cildinizdeki gözenekleri açarak daha da derinlemesine temizlenmesi, tahriş edici maddelerin cildinizden uzaklaştırılmasını sağlar.

Milia olan bölgenize gül suyu sürülmesi de milianın iyileşmesine, milia temizliğine katkı sağlamaktadır. Gül suyu, gül yağı içermektedir ve gül yağının da iltihabı baskılayıcı özelliği vardır.

Manuka balı ve tarçından yapılan maskenin cildinize uygulanması ağır seyreden milianızı yatıştırabilir. Manuka balı ve tarçının birlikte kullanımın bakterileri ve iltihabı baskılayıcı etkisi vardır. Bu sebeple normalde bal ve tarçın maskesi akneyi hafifletmek amacıyla önerilir. Miliada iltihap olmamasına ve gelişiminde bakteri rol oynamamasına rağmen bal ve tarçın kullanımı cildinizi pürüzsüzleştirmesine yardımcı olacaktır.

Güneşi kremi kullanımı da ciltte tahribatı azaltarak, ciltteki milianın ilerlemesini önleyecektir.

Miliaya Ne İyi Gelmez?

Miliayı oluşturan topak kistlerini kaşımak, fırça ile ovalamak, sıkmaya çalışmak kesinlikle yapılmamalıdır. Milia kendi başına iltihap oluşturmasa da, cildimizin kaşımakla, fırçalamakla bu şekilde tahriş edilmesi cildimizde kanamaya, bölgeye mikropların gelerek enfeksiyon ve iltihap oluşmasına sebep olabilir.

Bazı cilt bakım ürünleri ve makyaj malzemeleri içerdikleri malzemelerden dolayı milia oluşumuna sebep olabilir. Milia oluşumuna sebep olacak maddeler; parafin yağı ve petroleum jelidir.

Kullandığınız malzemeler bu maddeleri içeriyorsa ve milia oluşumuna yatkın bir cildimiz varsa, bakım ürününüzü değiştirmelisiniz. Cilt bakım ürünü alırken, içeriğine bakarak, dikkat ederek almalısınız.

Milia İlaçları

Milia tedavisinde doktorlar tarafından reçete edilen ilaç retinoid içeren kremlerdir. Yüzünüzü yıkayıp kuruladıktan sonra geceleri yatmadan önce bir fındık kadar alıp yüzünüze sürmelisiniz.

Retinoid cildimizdeki gözenekleri açar, ölü derinin ciltteki gözenekleri tıkamasını önler, ölmüş cildin zamanla soyulmasını sağlayarak alttan pürüzsüz taze cildin ortaya çıkmasını sağlar. Yan etkileri arasında; kızarıklık, kaşıntı ve cilt kuruluğu bulunur.

Hamilelikte Milia

Milianın hamilelik döneminde artması gibi bir durum söz konusu değildir. Hamilelik döneminde değişen hormonlara bağlı olarak akne oluşumu, sivilce oluşumu bazı kadınlarda artabilir. Ancak akne ile milia farklı bulgulardır.

Eğer milia oluşumuna yatkın bir cildiniz varsa hamilelikte de cildinizde milia gelişebilir.

Milia kendiliğinden geçebildiği için hamilelik sırasında da milianın düzelmesini beklemek en doğru yaklaşımdır.

Bebeklerde Milia

Milianın en sık görüldüğü dönem yaşamın ilk ayıdır. Hatta yeni doğanların %50’si ya millia ile doğar ya da doğdukları ilk bir ay içinde milia ortaya çıkar.

Bu durumda ortaya çıkan milia kendiliğinden birkaç hafta içinde düzelir.

Bebeğinizin miliaları geçene kadar milialarını sıkmamalı, kaşımamalı, bilmediğiniz bir ürün sürmemeli ve sabretmelisiniz birkaç hafta içinde düzelecektir.

Milia için Hangi Doktora Gidilir?

Yenidoğan bebeklerde doğumla birlikte milia varsa veya doğumdan hemen sonra milia oluşmuşsa milianın kendiliğinden geçmesi beklenir. Eğer milia 3 ay içerisinde düzelmezse Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz.

Bebek doğumdan itibaren çocuk doktoruna düzenli aralıklarla rutin muayeneleri için başvurmaktadır. Çoğu zaman doktor rutin muayenesi esnasında bebeğinizin geçmeyen miliasını sizin başvurmanıza gerek kalmadan fark edecektir.

İleri yaştaki çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkan miliada, sebebinin araştırılması için Dermatoloji uzmanına başvurabilir. Milialarınız haftalarca iyileşmediği veya tekrarlayan milianız olduğu durumlarda doktora gidilmelidir.

Dermatoloji uzmanı miliaya sebep olan bir genetik hastalık, otoimmun hastalık veya benzeri bir hastalıktan şüphe ederse hastalığın araştırılması için gerekli bölümün uzmanına sizi yönlendirecektir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Milia ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklik Aknesi İle Milia Aynı Hastalık Mıdır? 

Bebeklik aknesi ile milia bir birilerine görüntü olarak benzese de farklı hastalıklardır. Bebeklik aknesi iltihaba, kızarıklığa ve aknenin olduğu yerde şişmeye sebep olur. Miliada iltihap gözlenmez. Milia beyaz sarı renkli kistlerken, bebeklik aknesi kırmızı renkli kabarcıklardır. 

Milianın oluşmasında ki sebep ölü deri dokusunun gözeneklerde birikip keratin kistleri oluşturması iken, bebeklik aknesinden anneden bebeğe gebelik sırasında geçen hormonlar sorumludur. Her iki hastalığın doğumun ilk haftalarında görülmesi ve tedavi almadan birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelmesi iki hastalığın karıştırılmasına sebep olmaktadır. 

Dr. Özay Yudum Naim