Ektropion

Ektropion, alt göz kapağında görülen sorunlar olup medikal ve cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilmektedir

Ektropion Nedir?

Alt göz kapağı derisi de özellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak cildin diğer bölgeleri gibi sarkabilmektedir. Alt göz kapağı derisinin sarkması sonucunda göz kapağının göz ile temas etmesi gereken iç kısmı hava ile temas eder hale gelmektedir.

Hava ile temas etmesi, nemli olması gereken bölgenin kurumasına sebep olur. Gözyaşı salgısının göz sağlığımızda yeri büyüktür, ektropion sonucu göz kuruluğunun gelişmesi pek çok sorunu beraberinde getirmektedir.

Ektropion kelimesi, belli bir dokunun şeklinin bozulması ve kıvrılmasıyla, iç yüzeyin dışa dönmesini tanımlamak için kullanılır. Ektropionun tek başına kullanıldığı durumlar alt göz kapağında görülen sorunlara işaret etmektedir.

Ancak ektropion kavramı servikal ektropion tabirinin içerisinde de kullanılmaktadır. Serviksrahmin vajinaya bağlanan, en alt bölümüdür. Serviks bölgesinin vajinaya yakın kısmındaki ve rahmin diğer bölgelerine yakın kısımlarındaki yüzey dokusu farklılık göstermektedir. 

Vajinaya yakın olan dış tarafta daha sert dokular bulunurken iç tarafta yumuşak dokular bulunur. Bölgedeki dokuların kıvrılmasıyla iç taraftaki yumuşak dokular sert dokuların önüne geçebilir. Bu duruma ektropion serviks denmektedir. 

Ektropion Belirtileri Nelerdir?

Göz kapakları, gözyaşı salgısının göze dağılmasında ve gözün ihtiyacı olan nemli ortamın sağlanmasında önemli yere sahiptir. Ektropion durumunda göz kuruluğu gibi sıkıntılarla karşılaşılması olasıdır. 

Göz kuruluğu, kişide çeşitli rahatsızlıklara yol açan bir durumdur.

  • Gözde BatmaGöz kuruluğu, gözde devamlı olarak batma hissedilmesine neden olabilir. Bu durumda kişinin göz kırpma ihtiyacı artar ve kişi gözlerini uzun süre açık tutamayıp sık sık kırpar. Bu durum kişinin okuma veya bilgisayarın başında durmayı gerektiren işlerinin veriminde düşmeye sebep olur.
  • Artmış Gözyaşı: Gözyaşı salgısı gözü nemlendirmeyi sağlayamaz. Ancak göz kapağının şekli bozulduğu için gözden uygun şekilde de uzaklaştırılamaz. Bu durumda kişinin gözleri kurumasına rağmen göz çevresi sürekli ıslanmaktadır.
  • Göz Kızarıklığı: Gözün düzenli olarak nemlenememesi gözün maruz kaldığı yabancı maddeleri atmakta zorlanmasına sebep olur. Yabancı maddelerin gözde uzun süre kalması gözün tahriş olmasına ve kızarıklıklara sebep olur.
  • Işığa Hassasiyet: Kornea üzerinde göz kuruluğu, kişinin normal düzeydeki aydınlatmalarda bile ışıktan rahatsızlık duymasına sebep olur.

Ektropion Nedenleri Nelerdir?

Ektropion sağlıklı kişilerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir şikayet olabilirken çeşitli hastalıklarla ve sendromlarla beraber doğuştan itibaren görülebilen durumdur. Ektropion olgularının çoğuna yol açan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kas Güçsüzlüğü: Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan ektropionların sebebidir. Alt göz kapağı aşağıya tutunur ve yukarıya doğru uzanır. Alt göz kapağının aşağıya tutunup yukarıya doğru uzanabilmesi yapısındaki kaslar sayesinde mümkün olur. Kaslar göz kapağının sağlıklı şeklini korumayı sağlasa da yaşlanan kişilerde kas güçsüzlüklerinin görülmesi alt göz kapağının yer çekimine uygun olarak aşağıya doğru dönmesine neden olur.
  • Yüzde Paralizi: Göz kapağındakiler de dahil olmak üzere yüzdeki bütün kaslar sinirler tarafından uyarıldıkları için işlev görebilirler. Göz kapağındaki kasları uyaran sinirlerin çalışmaması durumunda göz kapağındaki kaslar zayıflar ve ektropion görülür. Bell Paralizi yüzün hareketini sağlayan sinirlerin işlev kaybının olduğu bir durumdur ve ektropiona sebep olmaktadır.
  • Yaralar ve Geçirilmiş Cerrahi: Yüzdeki kaslar ve sinirler, travmalara bağlı olarak veya daha önce geçirilen bir cerrahi sonrasında alt göz kapağının düzgün çalışmasını sağlayamayacak kadar zarar görebilir. Göz kapağı estetiği olan blefaroplasti ameliyatında alt göz kapağından deri ve kas çıkarılması işlemi uygulanabilmektedir. Bu ameliyattan sonra kişilerde ektropion gelişebilmektedir.
  • Göz Kapağında Kitle: Göz kapaklarının iç kısmında çeşitli iyi ve kötü huylu kitleler gelişebilmektedir. Bu kitleler göz kapağının dönmesine ve sarkmasına, kişide ektropion oluşmasına sebep olabilir.
  • Genetik Bozukluk: Bazı sendromların bir parçası olarak kişide doğuştan ektropion görülebilmektedir. Ektropionun genetik sebeplere bağlı olarak geliştiği durumlardan en bilineni Down Sendromudur.

Ektropion Tedavisi

Ektropion sorununun ciddi olmadığı durumlarda, yapay gözyaşı ve göz merhemlerinin kullanımı kişinin rahatsızlıklarının giderilmesini sağlayabilir. Ektropionun daha ciddi görüldüğü durumlardaysa cerrahi tedavi gereksinimi doğmaktadır. 

Ektropion görülmesine sebep olan ciddi bir hastalık varsa bu hastalığın tedavisinin uygulanması öncelikli olmaktadır. Göz kapağında tümörler olması durumunda tümörlerin ameliyatla çıkarılması gerekmektedir. 

Ektropionun medikal tedavisinde uygulanan ilaçlar ektropionun durumuna göre belirlenmektedir. Ektropiona enfeksiyon eşlik etmesi yüksek bir ihtimaldir çünkü gözyaşı salgısı gerekli bölgelere yeterli miktarda ulaşamamaktadır. 

Bu durumda kortizon içeren ilaçların veya bölgeye sürülen topikal antibiyotiklerin kullanımı gerekmektedir. Ancak basit durumlarda sıklıkla yapay gözyaşı yeterlidir. 

Ektropion Tedavi Edilmezse

Ektropion durumu ciddi bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir ve tedavi edilmediği durumlarda bu hastalığın ilerlemesi rahatsızlıkların artmasına yol açar. 

Ektropionun ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmadığı durumlarda tedavi edilmemesi, ilerlemesine sebep olabilmektedir. Yaşla birlikte kas gücü azalmakta ve buna bağlı ektropion gelişim riski artmaktadır. 

Ektropion durumu kişide göz kuruluğu, batma ve ışığa hassasiyete sebep olduğu için kişinin görüşünü etkileyebilir ve kişide sık göz kırpma ihtiyacına sebep olarak odaklanma zorluklarına yol açabilir.

Ektropion Ne İyi Gelir?

Ektropion durumundan muzdarip kişilerin göz sağlıklarına dikkat etmesi durumun ilerlemesini önleyebilmektedir.

Ektropionun ilerlemesinin önlenmesini sağlayacak iki önemli yöntem bulunmaktadır:

  • Göz Damlası Kullanımı: Ektropion durumunda yaşanan rahatsızlıkların çoğunun altında göz kuruluğu yatmaktadır. Göz damlası kullanımı bu rahatsızlıkları azaltabilmektedir. Özellikle gece boyunca gözün nemli kalmasının sağlanması için yatmadan önce göz damlalarının kullanımı önemlidir. Göz damlası kullanımı gelişebilecek görme bozukluklarının da önlenmesini sağlamaktadır.
  • Gözü Yukarı ve İçe Doğru Silme: Ektropion durumu kişide gözyaşının fazlaca salgılanması ve gözün altında birikmesine sebep olabilmektedir. Gözyaşının silinmesi zaten zayıf olan kasların gözyaşının düzenli olarak silindiği yöne esnemesine neden olur ve gözün sürekli aşağı doğru silinmesi ektropionu kötüleştirir. Bu sebeple gözyaşlarının silinmesi sırasında mendilin içeri ve yukarı doğru nazikçe hareket ettirilmesi ektropionun ilerlememesi için önemlidir.

Ektropion Ne İyi Gelmez?

Ektropiona sebep olan pek çok durum bulunmaktadır ve ektropiona sebep olan durumlar genellikle kendi kendilerine gerilemezler. 

Ektropion durumunun ciddiye alınmaması ilaçlarla tedavi edilebilecek durumda cerrahiye ihtiyaç duyulmasına sebep olabilir. Bu sebeple göz kuruluğu, gözde yanma ve batma hissi geliştiğinde doktora başvurulmalıdır.

Ektropion tedavi edilmediği durumlarda körlüğe yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Cerrahi tedavi gerekmesi durumunda riskler ve yararların incelenmesi ve tedaviye olumlu bakılması önemlidir. Cerrahi tedavi gerektiren ektropion durumları ileri evrelerde ciddi görme bozukluklarına sebep olabilir.

Ektropion Ameliyatı

Ektropion durumunda yapılacak ameliyat ektropion durumunun sebebine ve göz kapağı ve çevresindeki dokuların durumuna göre belirlenir.

Dokuların Gevşemesine Bağlı Görülen Ektropionda Ameliyat

Bu ameliyat, yaralanma ve ameliyatlara bağlı görülen ektropion ameliyatına göre daha kolaydır. 

Dokuların gevşemesi sonucu alt göz kapağı normalden büyük hale gelmektedir ve bu da düşmesine sebep olmaktadır. 

Gevşekliği önlemek için göz kapağındaki dokuların bir kısmı alınır ve bırakılan dokular birbirine dikilir. 

Bu işlem göz kapağı dokusunun sağlamlaşmasını sağlar ve göz kapağının büyüklüğü normal seviyelere getirerek gözü uygun şekilde kapatabilir.

Geçirilmiş Ameliyatlara veya Yaralanmalara Bağlı Ektropionda Ameliyat

Bu ameliyatta, alt göz kapağı dokusunda yeterli destek elemanı olmadığı için, üst göz kapağından veya kulağın arkasından alınan greftlerle alt göz kapağı desteklenir. 

Özellikle sinir zedelenmesi olan kişilerde diğer bölgelerden alınan doku greftlerinin alt göz kapağına uyması ve işlev görmesi için tek ameliyat yeterli olmayıp kişinin bir dizi ameliyat geçirmesi gerekebilir. 

Ameliyatların sonrasında göz çevresinde şişlik ve morluklar oluşabilir. İlk başlarda göz kapağı çok sıkı hissedilebilir ve gözü kapatma sırasında derinin çekiştirildiği hissi uyanabilir. 

Bu his birkaç ay içerisinde kaybolmaktadır. Ameliyat sonrasında oluşabilecek sıkıntıları en aza indirmek için yapılabilecek çeşitli müdahaleler bulunmaktadır.

  • Ameliyattan sonraki yirmi dört saat göz bandı kullanılması, göz kapağındaki dikişlerin açılmasını önler ve işlem gören dokunun kendini toparlamasını sağlar.
  • Antibiyotik ve steroid merhemlerinin göze bir hafta boyunca günde birkaç kez uygulanması gözde görülebilecek enfeksiyon ve iltihaplanmaları önlemeye yarayabilir.

Ameliyatlı bölgenin çevresine buz bastırılması gibi yöntemlerle soğuk kompresyon uygulanması, bölgedeki şişlik ve morlukların daha hızlı kaybolmasını sağlar.

Ektropion için Hangi Doktora Gidilmeli?

Görme ve göz ile ilgili şikayetlerin varlığında Göz Hastalıkları bölümlerinden randevu alınmalıdır. Ektropion tedavisi bu bölümde yapılmaktadır. 

Ektropion teşhisiyle takip edilen hastalar görme bozuklukları, ışığa hassasiyet ve ani göz kızarıklıkları sorunları yaşadıklarında acilen göz hastalıkları bölümlerine başvurmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Ektropion ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ektropion Teşhisi İçin Hangi Testler Uygulanmaktadır?

Ektropion, göz muayenesi sırasında teşhis edilen bir bulgudur. Ektropiona sebep olan durumlar yaşlanmayla derinin sarkmasından göz kapağında çıkan tümörlere kadar çok çeşitli olabilmektedir. Ektropion durumu tespit edildikten sonra ektropiona sebep olan durumun tespiti için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Genetik analiz ektropiona sebep olan sendromun ortaya çıkarılmasını sağlayabilir. Göz kapağında kitle varlığında kitleden alınan örneğe biyopsi uygulanması kişide iyi huylu bir tümörleşme mi yoksa kanser mi olduğunun ayırt edilmesini sağlar.

Int. Dr. Nehir Ünal

Ektropiondan Muzdarip Kişiler Durumun İyileşmesi İçin Neler Yapabilir?

Ektropionun ciddi sorunlar çıkarması durumunda veya bebeklerde tespit edilen ektropionlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ciddi sorunlara sebep olmayan veya doktorların müdahale gerektirmediğine karar verdiği ektropionlarda göze uygulanan bakımla durumun iyiye gitmesi sağlanabilir. Göz kuruluğu durumu ciddiye alınmalı, önlenmesi için göz damlaları ve göz için geliştirilen nemlendirici merhemler kullanılmalıdır. Göz kapağında biriken yaşlar silinirken silme yönünün göz kapağının sarkmasını kolaylaştırmamasına özen gösterilmelidir. Göz yukarı ve içe doğru hareketlerle silinmelidir. 

Int. Dr. Nehir Ünal