Göz Batması

Göz Batması göz yapısının kurumasını önleyen salgının eksik ya da düzensiz olması sonucunda ağrıya maruz kalması hissidir. Hekimler hastalarda sıklıkla etkeni ortadan kaldırıp hastalığı tedavi etmeye yönelik bir yaklaşımda bulunurlar.

Göz Batması Nedir?

Göz Batması normalde gözün ön tarafını koruyarak onun nemli kalmasını sağlayan tabakanın ya da gözün iç kısmında bulunan ve göz yapısının kurumasını önleyen salgının eksik ya da düzensiz olması sonucunda gözün bıçak saplanır tarzda bir ağrıya maruz kalması hissidir. Gözdeki batma hali herhangi bir bakteri, polen, toz ve rüzgar gibi çevresel durumlara bağlı olabileceği gibi hastaya ait diğer semptomatik hastalıklar nedeniyle de gözlenebilir.

Normal bir göz yapısı kornea, iris, iris kasları, retina ve benzeri birçok yapıyı bir arada bulundurmaktadır. Ve bu göz yapılarının kuruyup kişileri rahatsız edici bir düzeyde gözde batma hissine neden olamamaları için gözde bir göz sıvısı bulunmaktadır. Dışarıdan maruz kalınan hava, toz, yabancı cisim, polen, rüzgar ve mikroplar gibi çevresel faktörler ve eklem hastalıkları gibi diğer sistemik hastalıklardan göz kendini bu gözün içinde salgılanan sıvı yardımıyla korumaktadır. Eğer göz sıvısının herhangi bir mikrop kapma, yabancı cisimlerle temas etme ya da diğer faktörler sebebiyle kuruması gözlenmezse gözde batma görülmez ancak bu durumlarla karşılaşılır ise kuvvetle muhtemel göz sıvısı azalacak ve göz batması ortaya çıkacaktır.

Kaliteli bir yaşamın sürdürebilirliği için insan vücudunun her bir organına teker teker ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer bu organlardan en gelişmiş duyu organımız olan gözlerden herhangi birinde bir kayıp, ağrı, batma ya da yanma gözlenmesi durumlarında hastalar oldukça zorlanacaktır. Bu sebeple hastalar genelde göz batması durumunu ciddiye alarak derhal uzman bir hekime görünürler. Aksi takdirde çok fazla acı çekerler ve göz batmasının nedenine bağlı olarak göz kaybı dahi yaşayabilmektedirler.

Göz Batmasına Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Göz batmasının hastalarda gözlenen birçok sebebi olabilmektedir. bu birçok sebebin hangisinin var olduğuna göre ise göz batmasına eşlik eden belirtiler değişmekte ya da bir arada gözlenebilmektedir. Bazı durumlarda ise göz batmasına eşlik eden hiçbir semptomla hasta karşı karşıya kalamayabilmektedir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak göz batmasına en sık eşlik eden belirtiler şöyle sıralanabilir;    

  • Gözde Sulanma: Hastalarda karşılaştığımız ve göz batmasına en sık eşlik eden semptomlardan olan göz sulanmasının nedeni çoğunlukla gözde meydana gelen bir enfeksiyona karşı vücudun verdiği tepki yanıtıdır. Bu durum mikrobiyal bir enfeksiyon sebebiyle oluşabileceği gibi bazı hastalarda bahar ya da polen alerjisi veya nezle gibi durumlarda gözde batma ve sulanma ile karşımıza çıkmaktadır.
  • Gözde Kızarıklık: Gözde batmaya eşlik eden bir diğer semptom ise hastaların gözlerinde kızarıklık halinin gözlenmesi durumudur. Gözde meydana gelen kuruluğa, göz enfeksiyonlarına ya da alerji kaynaklı olmak üzere birçok sebebe bağlı olarak göz batmasına gözde kızarıklık eşlik edebilmektedir. Ayrıca gözde meydana gelen kızarıklığa gözde sulanma, kaşıntı ve irritasyon bulgularının da eşlik etmesi kuvvetle muhtemeledir. Gözlerde batma ile hekim karşısına gelen hastaların büyük bir çoğunluğunda ek bulgu olarak gözde kızarıklık gözlenmektedir.
  • Gözde Kaşıntı: Gözde çoğunlukla bir mikrobiyal enfeksiyona karşı meydana gelen göz kaşıntısı ayrıca bahar ya da polen alerjisi ve göze rüzgar ya da toz kaçması gibi durumlarda da karşımıza çıkabilmektedir. Enfeksiyonun kaynağı çoğunlukla bakteriyel olmasının yanında herhangi bir virüse bağlı da gelişebilir. Göz bölgesinde meydana gelen bakteriyel ya da virüs kaynaklı enfeksiyonlarda kaşıntının asıl sebebi enfeksiyon etkeninin gözü irritasyona uğratması nedeniyledir. Göz batmasına eşlik eden semptomlar içinde göz kaşıntısını da sık görmekle birlikte enfeksiyon dışı bahar alerjisi gibi durumlarda gözde kaşıntının gözlenmesinin çoğunlukla sebebi polenlerdir.
  • Gözde Şişlik: Göz batmasına eşlik edebilen bir diğer semptom olan gözde şişlik sıklıkla yaşı küçük hasta grubundan olmak üzere hekim karşısına çıkmaktadır. Gözde şişliğin sebebi travmalara maruziyet sonucu ortaya çıkabileceği gibi sıklıkla enfeksiyon kaynaklı da oluşabilmektedir.
  • Gözde Akıntı: Göz batmasının sebebinin enfeksiyon olduğu durumlarda sıklıkla göz batmasına göz sulanmasının yanında göz akıntısı da eşlik edebilmektedir. Akıntı çoğunlukla şeffaf - beyazımsı renkte gözlenebileceği gibi ağır enfeksiyonlu durumlarda bu şeffaf – beyazımsı akıntının rengi sarı ya da yeşil renklere kayarken kokusu da ağırlaşıp kötüleşebilmektedir.
  • Gözde Çapaklanma: Göz batmasının görüldüğü hastalarda eğer gözde akıntı fazla miktarda ise bu hastalarda aynı sırada gözde çapaklanmada gözlenebilir. Akıntının koyu ve yapışkan bir kıvam alması sonucu göz kenarlarında ya da kirpiklerde bu çapaklanmayı görmek mümkündür.
  • Gözde Yanma: Göz batması olan hastalar bu durumu hekimlere ifade ederken sıklıkla göz yanmasından da yakınmaktadırlar. Yani gözde batma yanma birbirine çok sık eşlik eden iç içe bir durumdur.
  • Göz Bozukluğu: Göz batmasıyla hekime başvuruda bulunan hastaların çok yüksek oranda görmesi bozulmuştur. Bu hastalar gündüz güneşe baktığında geceleri ise aydınlık bir ortamda bulunduğunda gözde bıçak saplanır tarzda bir ağrı şeklinde batma hissederler ve bu durumdan aşırı rahatsızlık duymaktadırlar. Gene bu duruma sebebiyet veren en sık sebep bakteriyal enfeksiyonlar olmak üzere konjuktivit ya da keratit gibi enflamatuar göz hastalıklarında da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Göz Batması Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?

Dış dünya ile derimiz gibi sürekli temas ve etkileşim halinde olan gözümüzün dışarıdan gelen pek çok etken neticesinde sorunlarla karşılaşması kuvvetle muhtemeldir. Gözde batma his olarak gözde bıçak saplanır tarzda ağrı ya da göze yabancı bir cisim kaçmış gibi bir hissiyat oluşur ve sürekli gözümüzü kırpma isteği doğurur. Bunun dışında uzun süren uykusuzluk hali ve yorgunluk esnasında ortaya çıkabilen bir durumda da olan gözde batma çok uzun sürmedikçe normal sayılabilmektedir. Bu durumla en sık lens kullanan hastalar karşılaşmaktadır. Hastalarda lensi çıkardıktan sonra batma gözlenebilmektedir. En sık gözlenen göz batması nedenleri şöyle sıralanabilir ;

  • Enfeksiyon: En önemli duyu organlarımızdan biri olan göz sürekli dışarıda bulunan havadaki mikroorganizmalarla karşı karşıya kalabilmektedir ve diğer duyu organlarına nispeten daha hassas bir organ olmakla birlikte sürekli olarak da açık olduğu müddetçe dış dünya ile temas halindedir. Bu sebeple virüs ya da bakteriyel enfeksiyonların gözde gözlenmesi kaçınılmazdır. Gelişen enfeksiyon sonucunda hastalarda göz batmasının yanında gözde kızarıklık, gözde ağrı, gözde akıntı ve çapaklanma halleri gözlenebilir.
  • Bahar Alerjisi: Bazı insanların gözleri diğerlerine oranla daha hassas olabilmektedir. Birçok insan bahar aylarında rüzgar etkisiyle yayılan ve rüzgarın içinde bulunan polen partiküllerinden etkilenip gözde alerji durumu yaşamazken daha hassas olan insanlar ise bu durumdan etkilenir ve bahar alerjisi olabilir. Bahar alerjisi gözde görülen batmanın bir diğer sık görülen nedenidir.
  • Konjuktivit: Göz küresinin dış kısmında bulunan dış tabakanın ismi konjuktivadır. Buranın bakteriyel ya da virüsle enfekte olması sonucu hastalarda tıpta konjuktivit adı verilen enfeksiyon hali gelişmektedir. Konjuktivite yakalanmış hastalarda tek gözde batma hissi ile karşılaşılabileceği gibi gözde batma hissi en doruklarda hissedilmektedir. Bu hastalar güneş varlığında gözlerini açamazken aynı zamanda akşamları lamba ışığından da etkilenmekte ve karanlık ortama ihtiyaç duymaktadır.
  • Göz Kuruluğu: Göz normalde sürekli nemli halde bulunan bir organımızdır. Eğer yeterli göz salgısı salgılanmaz ve göz kuruluğuna sebebiyet verir ise hastalarda gözde batma gözlenebilmektedir.
  • Göze Yabancı Cisim Girmesi: Gözümüz çok önemli bir duyu organımızdır ve herhangi bir travmaya ya da etkene karşı çok dikkatli bir şekilde korunmalıdır. Eğer göze herhangi bir şekilde yabancı cisim gibi maddelerin teması ya da içeride kalması sonucu göz travmaya maruz kalırsa bu durumda gozde batma hissi sıklıkla gözlenebilmektedir.
  • Kornea ÜlseriGöz yapıları içinde bulunan ve gözün renkli olan halkasının önünde yer alıp görmeyi sağlayan korneada herhangi bir travma ya da irrite edici madde sebebi ile ülser gözlenmesi sonucu hastalarda görme bozukluklarının yanında gözde batma hissi de oluşmaktadır.
  • Uykusuzluk ve Yorgunluk: Dinlenmeye yeterince vakit ayırmayan ve çok çalışan hastalarda ortaya çıkabilen bir diğer göz batması nedeni de uykusuzluk ve yorgunluktur. Hastalar genelde uzun süreli bilgisayarla iş yaptıktan sonra ya da uzun süreli bir uykusuzluk döneminin ardından bu durumla karşılaşabilmektedir. Bu neden sıklıkla gözde kızarıklık ve sulanmaya da sebebiyet vermekle birlikte yeterince dinlendikten sonra geçecektir. Eğer hastanın şikayetleri devam ediyorsa mutlaka bir hekime başvuruda bulunması gerekmektedir.

Göz Batması Teşhisi

Hastalar şikayetleri ile göz hastalıkları bölümü uzman hekimine başvuruda bulunduklarında hekimin uygulayabileceği esas iki yöntem anamnez ve fizik muayenedirAnamnezde hekim hastanın şikayetlerini dinleyerek kısa notlar alır ve hastalığın neyden oluşabileceği ile ilgili kafasında ön tanılar koymaktadır.

Fizik muayene aşamasına geçildiğinde ise hekim hastadan otorefraktormetre denilen bir cihazın bir tarafına kendi diğer tarafına da hastayı oturtarak gözdeki anormalliği ve bu anormalliğin neden oluşabileceğini inceleyerek anlamaya çabalar. Eğer hastanın gözünde bir enfeksiyon hali varsa hekim gözde kızarıklık ve şişlik gibi durumlar gözlemleyebilir. 

Göz Batması Tedavisi 

Hekimler göz batması gözlenen hastalarda sıklıkla etkeni ortadan kaldırıp hastalığı tedavi etmeye yönelik bir yaklaşımda bulunurlar. Eğer göz batmasının sebebi uykusuzluk ve yorgunluk ya da uyurken gözlerin açık kalması sebebi ile ise hastalar uyku düzenini sağlayarak ve göz pedi kullanarak bu durumun üstesinden gelebilmektedir.

Eğer hastalarda görülen göz batmasının sebebi alerjik durumlar ve enfeksiyonel sebeplerle ise hastalara hekimler tarafından medikal tedavi uygulanır. Bunlar sıklıkla antibiyotikli göz damlalarından oluşmaktadır. Hastalar göz batması için bu damlaları kullanabilirler. Bunun dışında göz batmasının nedeni göz kuruluğu ise hastalara yapay göz yaşı damlası kullanması önerilebilir.

Göz Batması Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Göz batmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenin ağırlığına bağlı olarak da çeşitli durumlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer hastalarda görülen göz batmasının sebebi uykusuzluk ya da yorgunluk sebebiyleyse çok korkulacak bir durum yoktur ve dinlenmeyle üstesinden gelinebilir. Ancak eğer bir enfeksiyon sebebiyle göz batması meydana geliyorsa hastalar mutlaka bir hekime başvuruda bulunmalıdır çünkü bu enfeksiyon önce konjuktivite ardından daha da ağırlaşarak keratite sebebiyet verir ve en sonunda tamamen görme kaybına neden olabilir.

Göz Batması Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Göz batmasının sebebi enfeksiyon ya da diğer hastalık sebepleri ile ortaya çıkıyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer hastalar bu durumu umursamaz ve tedavi ettirmezlerse bu durum hastaların gözüne iyi gelmez ve körlükle sonuçlanabilir.

Göz batmasının sebebi uykusuzluk ya da yorgunluk problemi ile ortaya çıkıyorsa hastaların uyku düzenini ayarlaması ve gözlerini dinlendirmesi hastalara iyi gelecektir. Aksi takdirde göz batması ve göz batmasına eşlik eden kızarıklık ve ağrı problemleri artacak ve bu durum hastaya kötü gelecektir.

Göz Batması Kullanılan İlaçlar

Göz batmasının nedeni enfeksiyon kaynaklıysa ve hastalık etkeni bakteriyel ise hastalara doktorlar tarafından antibiyotikli damlalar ve merhemler uygulanabilmektedir. Ancak enfeksiyon viral kaynaklıysa bunun spesifik bir ilaç tedavisi yoktur ve hekim hastanın semptomlarını azaltıcı destek ilaç tedavileri kullanabilir. Bunun dışında göz kuruluğu sebebi ile hastalarda göz batması ortaya çıkıyorsa yapay göz yaşı damlaları kullanarak hastalar göz batmasının üstesinden gelebilmektedir.

Bebek ve Çocuklarda Göz Batması

Bebek ve çocukluklar özellikle emekleme dönemlerinde henüz dış dünya ile yeni yeni tanıştıkları için kendilerini koruyamazlar. Bu dönemde eğer bebek ve çocuklara temiz bir ortam sağlanamaz ise kirlenen elle gözün ovuşturulması sonucu enfeksiyon kaynaklı göz batmaları sıklıkla gözlenir. Ama bebek ve küçük yaş çocuk grubu çoğunlukla bu durumu ifade edemeyecekleri için ağlama yoluna giderler ve gözleri kızarmanın yanında şişmekte ve kaşınmaktadır. Bu durumlar neticesinde anne ve babalar çocuklarının Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı uzmanına götürür. Hekim gerekli muayenenin daha sağlıklı yapılabilmesi için hastanın göz hekimine sevkini yapar. Göz hekimi gerekli en uygun tedaviyi yetişkinlere benzer şekilde bebek ve çocuklara uygulamaktadır.

Göz Batmasında Hangi Doktora Gidilir?

Göz batmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Eğer hastalarda görülen göz batmasının sebebi uykusuzluk ve yorgunluksa bu durumun üstesinden gözlerini dinlendirerek gelebilirler ve hekime başvurmalarına gerek yoktur. Ancak diğer enfeksiyon, bahar alerjisi, konjuktivit, göz kuruluğu, göze yabancı cisim girmesi ve kornea ülseri gibi nedenlerle göz batması ortaya çıkıyorsa ya da hastalarda gözde sulanma, gözde kızarıklık, gözde kaşıntı, gözde şişlik, gözde akıntı, gözde çapaklanma ve gözde yanma gibi şikayetler mevcutsa hastaların mutlaka bir Göz Hastalıkları bölümü uzman hekimine başvurmasında yarar vardır.   

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın