Göz Sulanması

Göz sulanması, gözyaşı bezinin sürekli gözyaşı üreterek gözlerden akması durumu olup tedavisinde; altta yatan neden belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Göz Sulanması Nedir?

Göz sulanması (epifora) gözyaşı bezinden sürekli ve fazla miktarda üretilen gözyaşının gözlerden yanaklara akacak şekilde taştığı durumdur.

Göze yabancı bir cisim geldiğinde, çok parlak ya da fazla miktarda ışığa maruz kalındığında bu normal bir durumken, zamanla azalmıyor, acı da veriyor ya da görmenize engel olacak şekildeyse endişe duyulması gereken bir şey olabilir.

Göz Sulanması Nedenleri Nelerdir?

Gözyaşının geçtiği kanalların birtakım nedenlerle tıkanması en yaygın göz sulanması nedenidir.

Örneğin gripte göz sulanması, güneşte göz sulanması ya da kitap okurken göz sulanması gibi şikayetler doğaldır. Bunun dışında birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Göz sulanması nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gözlerin kuruması
  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • Güneşe maruziyet
  • Rüzgar
  • Telefon gibi cihazların aşırı kullanımı
  • İlaç kullanımı

Göz sulanmasının diğer sebepleri şunlardır:

Gözyaşı Kanalının Tıkanması

Gözyaşı kanallarının görevi fazla yaşı boşaltarak gözyaşı birikmesini engellemektir.

Bu kanalların enfeksiyon gibi çeşitli nedenlerle tıkanması göz sulanmasına neden olur. Bazı kişilerde bu kanalların dar olması genetiktir.

Göz Merceği Yüzeyindeki Sorunlar

Göz merceğinin yüzeyinin kuru olması tahriş olması gibi nedenler sinirlerin uyarılmasıyla aşırı gözyaşı üretimine neden olmaktadır.

Gözyaşı kanalları bu artışı tolere edemiyorsa gözyaşı dışarı akacaktır. Bu bazen yaş ilerlediği zaman da görülebilir.

Göze Yabancı Madde Temas Etmesi

Toz, havadaki küçük maddeler, kirpik ya da yanlışlıkla sert cisimlerin göze değdiği kazalar gözde sulanmaya neden olmaktadır.

Göze bir cisim geldiğinde refleks olarak dışarı atma amacıyla göz kırpmak da bu yaşın artmasına neden olur.

Kontak lenslerin temiz olmaması ya da kirli olması da gözde sulanmaya ve rahatsızlık hissine neden olur.

Enfeksiyon

Gözde meydana gelen enfeksiyonlar da aşırı gözde sulanma sebeplerinden biridir. Bu enfeksiyon gözyaşı bezlerinde meydana gelebilir.

Kirpik diplerinde ya da korneada (gözdeki şeffaf lens) meydana gelebilir.

Alerji

Alerjik reaksiyonlar vücudun toz, polen, kedi tüyü gibi cisimlere vücudun verdiği tepkidir.

Bağışıklık sistemi buna tepki verirken gözde de şişme, göz sulanması burun akıntısı gibi yanıtlara neden olur.

Göz Kapağındaki Problemler

Gözün yüzeyindeki göz yaşının tüm yüzeye eşit dağılımını göz kapakları sağlar. Bu yüzden göz kapağındaki herhangi bir sorun göz sulanmasına sebep olabilir. Göz kapağının içe ya da dışa dönme problemi bunlardan biridir.

Göz Sulanması Teşhisi

Göz sulanmanız varsa bunu ve sebebini doktorunuz fiziki muayene yaparak teşhis edebilir. Fiziki muayene ile gözünüzde bir cisim, lezyon, enfeksiyon olup olmadığını anlamaya çalışır.

Gözyaşı kanallarının tıkalı olup olmadığını ise kanallara bir prob yerleştirebilir.

Tıkanmanın nerede olup olmadığını anlayabilmek içinse bir belirteçli sıvı vererek X-ışını ile bu alanı görüntüleyip öyle tanı koyabilir.

Göz Sulanması Tedavisi

Göz sulanmasının tedavisi gözdeki sulanmaya neden olan problemin iyi belirlenmesine bağlıdır.

Bazen birçok etken neden olsa da bunlardan hangisinin asıl ya da en çok neden olduğu önemlidir.

Bunları hekiminiz belirledikten sonra tanıya göre tedavi yapılır.

Eğer göz sulanması göze yabancı bir cisim temas etmesi nedeniyle olduysa:

Gözünüze toz, kirpik ya da havadan yabancı bir cisim kaçtıysa göz sulanması yanması gibi şikayetleriniz olur ve kendiniz üstesinden gelebilirsiniz. Gözünüzü asla ovuşturmamalı ellerinizi güzelce yıkayarak dezenfekte etmeli daha sonra yüzünüzü bol su ile yıkayarak bu yabancı cismin çıkmasını sağlamalısınız. Eğer görme bozukluğu, olağan dışı şekilde büyüyen bir kirpik vs. var ise doktor müdahalesi gerekiyordur.

Alerji nedenli göz sulanmasının tedavisi,

Göz sulanmanız alerjikse bu alerjenle temas ettiğinizde gerçekleşiyordur, mevsimsel olabilir ya da evcil bir hayvana alerjiniz olabilir. Bu durumda ilk yapmanız gereken size alerji yapan her ne ise ondan uzaklaşmanızdır. Bunun dışında doktorunuz birtakım ilaçları reçetenize ekleyecektir. Bu ilaçlar burun akıntınızı giderir, göz sulanmanızı engeller ve alerjene verdiğiniz tepkiyi azaltmaya yardımcı olur.

Göz sulanmanız eğer bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa,

Enfeksiyonun tedavi edilerek göz sulanmasının önüne geçilmesi gerekir. Enfeksiyonlara neden olan etken bakterilerse antibiyotik tedavisi gerekirken virüs kaynaklı enfeksiyonlar bir haftada kendiliğinden iyileşir. Antibiyotikler gerek damla gerek merhem gerekse tablet ya da kapsül şeklinde ağızdan alınanlar olsun kesinlikle doktorunuz uygun görmedikçe reçetesiz talep edilmemeli ve kullanılmamalıdır.

Göz kapağı sorunlarından kaynaklanan göz sulanması,

Eğer içe dönük göz kapağı ya da dışa dönük göz kapağı problemleriniz varsa göz kapağı işlevini yerine doğru getiremediği için göz sulanması oluşur. Göz kapaklarını doğru konumlandırmak için ameliyatla tedavi gerçekleştirilir.

Göz Sulanması Tedavi Edilmezse

Göz sulanması çeşitli altta yatan nedenlerin bir belirtisidir. Bu nedenle tek başına olması ciddi problemlere neden olmaz. Ancak ortadan kaldırılmadığı zaman sonuçta neler çıkabileceği bu nedene bağlıdır.

Örneğin göz sulanması başlıca bir soruna neden olmaz. Fakat bu sulanma bir enfeksiyon kaynaklı ise bu enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde daha ciddi problemlere yol açabilir.

Eğer kızarma, akıntı, yanma gibi semptomlar eşlik ederse konjonktivit denilen ve görme kaybına kadar gidebilen ağır sonuçlar doğurabilir.

Alerjik olduğunda ise yine inflamasyon (yangı) zemininde enfeksiyon gelişme riski doğurabilir.

Yüze gelen sinirler (fasiyal sinir), gözyaşı bezlerini kontrol eder. Yüz felcinde bu sinirlerin iltihabı sonucu gözde yaşarma meydana gelebilir.

İyileşme sürecinde dikkatli olunmazsa sinirlerin yanlış onarımı sonucu yemek yerken gözde sulanma meydana gelebilir (%10).

Yine göz kapağının tam işlev görememesi de gözün tamamının gözyaşı ile temas etmemesine, enfeksiyonlara açık hale gelmesine zemin hazırlar (bkz. Göz kuruluğu).

Yabancı cisimlere bağlı göz sulanması durumunda tedavi edilmezse yine enfeksiyon riski mevcuttur. Görme kaybı gibi ciddi semptomlarda acil servise başvurulmalıdır.

Göz kapağı bozukluklarında ise hastayı fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkileyeceği için cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?

  • Göz sulanmasına neden olan bazı durumlara karşı önlem almak mümkündür.
  • El hijyenimize dikkat etmek bunlardan biridir.
  • Mevsimsel alerjimiz olduğunu biliyorsak doktorumuzun bunun için bize tavsiye ettiği ilacı bahar aylarında kullanmak yine faydalı olacaktır.
  • Güneşe çıkmadan güneş gözlüğü kullanmak, televizyon ile aramıza belli mesafe koymak ve dijital eşyaların kullanımını sınırlandırmak göz sağlığımız için her açıdan faydalı olacaktır.

Göz Sulanmasına Ne İyi Gelmez?

Ellerinizi bol su ve sabunla yıkamadan hiçbir şekilde gözlerinizle temas etmemeniz gerekir. Göz steril bir organdır ve diğer organlara göre daha dikkatli olmak gerekir.

  • Eğer lens kullanıyorsanız çıkarıp takarken hijyene önem vermelisiniz. Gereğinden fazla gözünüzde bekletmeniz, solüsyonunuza lens taşıma kabınıza ve ellerinize hijyen açısından ekstra özen göstermemeniz gözlerinizde sulanmaya ve hatta enfeksiyona neden olabilir.
  • Kullandığınız kozmetik ve makyaj ürünlerinin temiz olmaması, alerjen olması kalitesiz olması yine gözünüze iyi gelmeyecektir.
  • Teknolojik ve dijital aletler ile geçirilen vaktin uzun olması göz sulanmasını tetikleyen nedenlerdendir.
  • Eğer alerjik göz sulanmanız varsa alerjenlerle aynı ortamda bulunmanız gözlerinize iyi gelmeyecektir.

Göz Sulanması İlaçları

Göz sulanmasına neden olan etkene göre ilaçlar farklılık göstermektedir. Eğer göz kuruluğundan dolayı bir göz sulanması varsa reçetesiz alınabilen suni gözyaşı dediğimiz ilaçlar kullanılabilir.

Bunun dışında enfeksiyonda antibiyotik damla, merhem ya da kremler, alerji kaynaklı göz sulanması için damla olarak yine antialerjik damlalar ve antihistaminik ilaçlar kullanılacaktır.

  • Antihistaminikler: Alerji durumunda vücutta histamin denilen maddeler sentezlenir ve bu şekilde tepki oluşur. Antihistaminik ilaç grubu ile histaminlerin salımı engellenerek etki oluşur. Antihistaminik ilaçlar örnekler; setirizin, desloratadin, feksofenadin, loratadin. Antihistaminiklerin en önemli yan etkileri uyku hali yapmalarıdır. Bu nedenle araç ve makine kullanacak hastalar özellikle uyarılmalıdır.
  • Dekonjestanlar: Burun ve hava yollarındaki şişmiş kan damarlarını büzüştürerek bu yolları açmaya yarayan ilaçlardır. Fenilefrin, oksimetazolin doğrudan uygulanan, psödoefedrin dolaylı olarak etkili dekonjestana örneklerdir.
  • Suni gözyaşı damlaları: Polietilen glikol gibi kimyasalları içerek göz kuruluğunu önleyerek göz sulanmasını engelleyen ilaçlardır.
  • Antibiyotik göz damlaları: Gözde enfeksiyona bağlı sulanma var ise enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılırlar. Gözde kalıcı olmasını sağlamak için hekiminiz göz merhemi de reçete edebilir. Oksitetrasiklin hidroklorür, tobramisin, gentamisin bu etken maddelerden bazılarıdır. Bu ilaçları kullanırken en önemlisi doktor tavsiyesi almanız ve asla kendi kendinize ilaç tedavisi uygulamamanız gerekmektedir.

Göz Sulanması Ameliyatı

Gözyaşı kanalının kapalı olması nedeniyle oluşan göz sulanmasında ameliyatla tedavi mevcuttur. Bu işleme dacrocystorinostomy (DCR) adı verilir.

Gözyaşı keseleri ile burun arasında fazla gözyaşının atılabileceği bir alan meydana getirilir. Bu sayede tıkanmaların önüne geçilerek fazla gözyaşının sorunsuz bir şekilde atılması sağlanır ve göz sulanması meydana gelmez.

Eğer göz kapaklarının içe ya da dışa dönük olması gibi problemlerden kaynaklı göz sulanması varsa, göz kapaklarının doğru konumlandırılması için tendonlara müdahale edilerek ameliyat gerçekleştirilebilir.

Eğer göz sulanmanız ciddi boyutlarda ve hekiminiz gerek gördüyse bu operasyonları gerçekleştirebilir.

Çocuklarda Göz Sulanması

Çocuklar genelde okul çağına yeni başladıkları zaman hijyen kurallarına dikkat edemezler. Ellerini gözlerine değdirdikleri her an enfeksiyon riski taşırlar.

Bu enfeksiyona bağlı çocuklarda göz sulanması görülebilir. Bunun dışında mevsimsel alerjik rinit, saman nezlesi gibi rahatsızlığı olan çocuklarda yine sık görülebilir.

Eğer uzun sürer ve göz sulanması yanında gözde kalıcı kızarıklık, göz çevresinde ağrı ya da şişlik gibi durumlar olursa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Göz Sulanması

Bebek ya da yenidoğanlarda gözyaşı kanalları gelişimine bağlı gözlerinde sulanma ile birlikte göz çevresinde koyu kıvamlı bir sıvı oluşabilir.

Bebeklerde göz sulanması ve çapaklanması ilk zamanlarda sık görülür. Yeni doğanlarda 10-15 günde kendi kendine düzelebilir.

Bebeğinizin gözlerini temizlerken elinizle temas etmek yerine yumuşak steril pamuk tercih etmeli, tahriş etmemesi adına da yine steril ılık bir su kullanmalı gözlerini bu şekilde temizlemeli, eğer çok uzun süre iyileşmezse de bir hekime başvurmalısınız.

Göz sulanması tedavisinde kullanılan ilaçlar dışında masaj ve ameliyat yer almakla birlikte ameliyat tabi ki en son aşamada gerek olursa tercih edilir.

1 yaşına kadar çocukların tümünde tıkanan gözyaşı nedeniyle oluşan göz sulanmasının tedavisi evde masajdır ve masajla bu kanal açılabilir.

  • Göz ile burun kemiğinin kesişim noktasına işaret parmağı ile baskı uygulanır
  • Parmak hiç kaldırılmadan burun deliklerinin olduğu kısma kadar gelinir.
  • Bu yapılan işlem üç dakika boyunca tekrar edilmelidir.
  • Masajın kemik olmayan bölgeye uygulanmasına dikkat edilmelidir bu bölgede bebeğin canı yanmaz.

Göz Sulanması için Hangi Doktora Gidilir?

Göz sulanması, buna neden olan etkenin tedavi edilmesi ile ortadan kaldırılır.

Eğer sürekli göz sulanması şikayetiniz varsa, göz sulanması ve bulanık görme ya da göz sulanması ve yanması gibi şikayetleri bir arada görüyorsanız uzman Göz Hastalıkları doktoruna başvurmanızda fayda vardır.

Ayrıca sağ göz sulanması ya da sol göz sulanması gibi tek taraflı bir sulanma gözün bir tarafında meydana gelmiş bozukluktan olmuş olabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Göz sulanması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz Sulanması İçin Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Göz sulanması günlük hayatımızda sık karşılaşabileciğimiz bir durumdur ve çoğunlukla hekime görünmeye gerek kalmadan geçirilebilir. Eğer kozmetik ürünler ya da alerji kaynaklı tıkanmaya bağlı bir göz sulanması ve çapaklanma varsa steril bir pamukla ılımış yeşil çayı gözünüzde bekletebilir bu şekilde temizleyebilirsiniz. Ellerinizi iyice yıkayıp bu işlemi öyle yapmaya özen göstermeli, alerjenlerden uzak durmalısınız. Televizyon, tablet gibi dijital eşyalarla geçirdiğiniz vakti bir miktar kısıtlamanız gözlerinizin dinlenmesini sağlayacak ve iyi gelecektirç

Dr. Naci Yalçıntaş

Göz Sulanması İçin Ne Zaman Doktora Başvurmalıyız?

Eğer bu şikayeti uzun süredir yaşıyorsanız ve görme bozukluğu, şişlik, kızarıklık, burun ve çevresinde hassasiyet, şiddetli baş ağrısı, gözde akıntı ve kanama, kimyasallarla temas, gözün yaralanması ya da içerisinde bir cismin sıkışması gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Dr. Naci Yalçıntaş