Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü Hakkında

Adres:

Samanpazarı Mah. / Ankara

Tıbbi mikrobiyoloji, kısaca "mikro bilimi" olarak tanımlanmaktadır. Mikroorganizmaların insan vücudunda meydana getirdiği hastalıkların teşhisi, bu bölümünde yapılmaktadır. Tıbbi mikrobiyoloji anabilim dalı, hastanelerde klinik mikrobiyoloji olarak da hizmet vermekte ve doğrudan hasta kabulü yapmamaktadır. Öte yandan mikroorganizma ve enfeksiyonların neden olduğu pek çok hastalığın teşhisi bu alanda yapılmaktadır.

Tıbbi mikrobiyoloji alanında görev yapan uzman hekimler, klinik mikrobiyolog unvanını almaktadır. 6 yıllık tıp fakültesi lisans eğitimi tamamlayan pratisyenler, Tıpta Uzmanlık Sınavı ile bu alanda eğitim alabilmekte ve sonrasında göreve başlayabilmektedir.

Tıbbi Mikrobiyoloji Ne Yapar?

Bölüm çalışmalarını, mikrobiyoloji laboratuvarlarında yürütmektedir. Laboratuvar ortamında yapılan analizler neticesinde mantar, virüs, parazit ve bakteri gibi gözle görülemeyen organizmaların tespit edilmesi sağlanmaktadır. Bu incelemeler sırasında hastaların yaşam alanlarından veya doğrudan vücutlarından alınan örnekler, mikroskobik ortamda incelenmektedir. Mikrobiyoloji testleri için hastalardan; safra sıvısı, kan, idrar, gaita, kulak kültürü, boğazdan sürüntü örneği, beyin omurilik sıvısı, boğaz kültürü, yara üzerinden alınan numuneler kullanılmaktadır. Tıbbi mikrobiyoloji bölümü tarafından araştırma yapılacak örnekler, sevki gerçekleştiren uzman branş hekimi tarafından karar verilmektedir.

Ayrıca bölümün uygulamaları arasında, alınan numunelerdeki DNA örneklerinin çoğaltılması ve analizi yapılmaktadır. Buna moleküler mikrobiyoloji yöntemi adı verilmektedir. Bu sayede hastalıkların erken teşhisi mümkün olmaktadır. Hastalıklar yayılma ve ilerleme göstermeden, hastaların genel sağlık durumlarının kontrol altında tutulması moleküler mikrobiyoloji ile sağlanmaktadır.

Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümünde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Bu bölüm; bakterilerden, parazitlerden, mantarlardan ve virüslerden kaynaklanan hastalıkların tedavisini yapmaktadır. Bölümde uygulanan test ve tetkikler; antikor testi (seroloji testleri), kültür tahlili (kültür antibiyogram tetkikleri), polimeraz zincir reaksiyonu testi (pcr),ARB testi, gimsa ve gram boya gibi mikroskobik analizler şeklindedir.

Hizmetler:

Anti Ds DNA, Antibiyogram, Embriyonik Kök Hücre, HIV Testi

Hastalıklar:

Agranülositoz, Listeria, İnfektif Endokardit, Ölümcül Hastalıklar, Septisemi, Sarı humma, Boğmaca, Escherichia coli, Viral Enfeksiyon, Bulaşıcı Hastalıklar

Anlaşmalı Kurumlar:

Allianz Sigorta, Acıbadem Sigorta

Tıbbi Tesis Tipi:

Devlet Hastanesi

Tıbbi Mikrobiyoloji Doktorları

Uzm. Dr. Aslı Çakar
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Dr. Öğr. Üyesi Koray Ergünay
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Doç. Dr. Özgen Eser Köseoğlu
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Prof. Dr. Cumhur Özkuyumcu
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Ass. Dr. Salih Maçin
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Prof. Dr. Burçin Şener
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Sarıbaş
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Prof. Dr. Sibel Ergüven
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Prof. Dr. Gülşen Hasçelik
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Doç. Dr. Ahmet Pınar
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Doç. Dr. Işkın Pınar Zarakolu Köşker
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Prof. Dr. Yakut Yılmaz Akyön
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Uzm. Dr. Pınar Yurdakul
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Dr. Öğr. Üyesi Alpaslan Alp
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Prof. Dr. Sevtap Arıkan
Tıbbi Mikrobiyoloji,
Prof. Dr. Fatma Ferda Tunçkanat
Tıbbi Mikrobiyoloji,