Anti Ds DNA

Anti Ds DNA, romatizma sebepli rahatsızlıklar ve otoimmün hastalıklarda tedavinin takip edilmesi ya da tanı konulması için uygulanan bir testtir.

Anti Ds DNA Nedir?

Anti Ds DNA, romatizma sebepli rahatsızlıklar ve otoimmün hastalıklarda tedavinin takip edilmesi ya da tanı konulması için uygulanan bir testtir. Bu test ELİSa ya da IFA (indirek immünfloresan antikor)  gibi yöntemlerle çalışır. DNA insan vücudunda genetik kodları oluşturan temel yapılar olarak nitelendirilebilir. Anti Ds DNA da çift sarmallı DNA’ya karşı gelişen bir protein türü(antikor) olarak ifade edilmektedir. Bu protein bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklarla yakından ilgilidir.

İnsan vücudu kendi hücrelerine karşı doğal bir hoşgörü beslemektedir. Vücudun yaşaması için gerekli görevleri olan hücrelere karşı bir saldırı ya da savunma mekanizması yoktur. Ancak otoimmünite durumunda kişi kendine zarar vermeye başlayabilir ve kişi kendi vücudundaki hücrelere karşı antikor üretir. Bu tarz rahatsızlıkların için tanı sürecinde ve tedavi takibinde Anti Ds DNA testi kullanılabilir.

Anti Ds DNA Testi Neden Yapılır?

Anti Ds DNA testi yapılması sürecinde temel amaç otoimmün hastalıkların tanısının yapılması ve ayırıcı tanıda DNA karşısındaki Anti Ds DNA’yı araştırmaktır.

Bu test lupus hastalığı takibinde de uygulanmaktadır.  Eldeki veriler lupus hastalığına yakalananların %75 ila %90’ının Anti Ds DNA testinin pozitif olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yüzden de test lupus hastaları için çok önemlidir. Hastalığın doğru tanısının ortaya konulmasında en etkili yöntemler arasında gösterilebilir.

Lupus hastası olan kişilerde hastalık aktifliği arttıkça antikor titresi ya da seviyesinde yükselme gözlenir. Buna bağlı olarak uzmanların Anti Ds DNA testini hastalığın mevcut durumu için de uygulaması söz konusu olabilir. Lupus hastalarında sonuç pozitifse böbrek iltihabı olan lupus nefriti riskinin yüksek olduğu ortaya çıkacaktır. Yani doktorlar bu hastalarda böbrek faaliyetlerini düzenli olarak izleyerek bir sorun durumunda hemen müdahale edecektir.

Anti Ds DNA Testi Nasıl Yapılır?

Anti Ds DNA testi yapılma süreci çok pratik ve kısadır. Hasta test yapıldıktan sonra normal hayatına dönebilir. Sonuçlar laboratuvarın yoğunluğuna göre birkaç gün içinde çıkmaktadır. Test yapılma süreci şu şekildedir;

  • Hastadan test günü belirli ilaçları kullanmaması istenir. Doktor beslenme konusunda detaylı bilgiyi test öncesinde verecektir.
  • Hastadan kan alınır ve alınan kan  kırmızı kapaklı tüplere konur.
  • Kırmızı kapaklı tüplerdeki  kan santrifüj edilerek 1.0 mL serumu soğuk zincire gönderilir.

Anti Ds DNA Testi Sonuçlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Anti Ds DNA testi yaptıranlar romatizma ve otoimmün hastalıkların kesin tanısında ve tedavi sürecinin planlanmasında kullanılır. Bu test sonuçlarında bir yanlış olursa hastanın sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bu yüzden test sonuçlarını etkileyen faktörlere dikkat edilmelidir.

Test sonuçlarını etkileyen faktörler şöyledir;

  • Kişinin Sağlık Durumu ve Yaşı: İlerleyen yaşlarda insan vücudunda oto antikorlar oluşması çok normal bir süreçtir. Bu yüzden de test sonucu pozitif olan değerlerde hastalık olduğu kesin değildir.  Buna ek olarak kişilerin cinsiyeti, geçmiş zamandaki hastalık öyküleri, fiziksel durumu gibi birçok unsur da test sonuçlarını etkilemektedir.
  • Antikor Korunum Durumu:  Bu testte vücuttan alınan örneklerde oto antikor açısından inceleme yapılır. Test sonuçlarında incelenecek olan oto antikor yapısı ve içeriğinin zarar görmesi durumunda sonuçlar olumsuz etkilenebilir.  Bu yüzden antikorların aktif olması ve örneğin kalitesinin bozulmaması, morfolojik özelliklerinin değişmemesi laboratuvar incelemelerinde sağlıklı sonuç alınma durumunu doğrudan etkileyecektir.
  • İnceleme Yapılan Laboratuvar: Bu test laboratuvar ortamında mikrobiyoloji uzmanları tarafından incelenmektedir. Testte laboratuvarın kalitesi de önemlidir. Steril bir ortam olması, testte kullanılacak ekipmanların arızalı olmaması önemlidir. Ayrıca testi değerlendiren ve yapan ekipteki kişiler deneyimli olmalıdır. Kişisel hatalar, hatalı test sonucu ortaya çıkarabilir. Laboratuvarda ortaya çıkacak bir sorun testin güvenilir sonuçlar vermesine etki edecektir.
  • Kişinin İlaç Kullanma Durumu: Test yapılma sürecinde kan dolaşımına karışan ilaçlar metabolizma üzerinde bazı değişiklikler yaşanmasına yol açar. Buna bağlı olarak da test yapılmadan önce hastanın ilaç kullanma durumu hakkında uzmanlar bilgi sahibi olmalıdır.  İlaçlar test sonuçlarını etkileyecekse birkaç saat önce duruma göre alımı kesilir. Hastalar doktor tavsiyesine uymayarak ilacı testten önce içerse sonuçlar olumsuz etkilenebilir.

Anti Ds DNA gibi otoimmün testlerin uygulanması süreci birçok faktörden uzak olarak değerlendirilmelidir. Bu yüzden bu tarz testlerin uygulanmasında dikkatli olunmalı ve profesyonel bir yaklaşımla değerlendirme yapılmalıdır.

Anti Ds DNA Referans Değerleri Nedir?

Anti Ds DNA referans değerleri 0-5 IU/ml olarak belirtilebilir. Bu değerler testin yapılma yöntemi, laboratuvar, testi değerlendiren mikrobiyoloji uzmanının referans aldığı değerler farklı olabilir.  Test sonuçlarını değerlendirirken doktor test sonuçlarında referans değerleri hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bu yüzden doktorunuz tahlil sonuçlarında belirtilen referans değerlerini dikkate alır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Anti Ds DNA ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anti Ds DNA negatif ne demek?

Anti Ds DNA negatif sonucu tanı için gerçekleştirilen hastalıklara yönelik kişide bir tehlike olmadığını ortaya koyar. Bu test sonucu farklı tetkiklerle de desteklenerek hastanın mevcut durumu ortaya çıkarılabilir. Ancak testin negatif çıkması kişide kesin hastalık olmadığı anlamına gelmez.

Dr. Merve Ergüven

Anti Ds DNA pozitif nedir?

Anti Ds DNA testi kişide romatizmaya bağlı hastalıkların, sistemik lupus hastalığının ya da otoimmün hastalıkların ortaya çıktığını gösterecektir. Test sonuçlarının pozitif olması hastada kesin bu hastalıklardan biri olduğunu göstermez. Bunun için farklı tanı yöntemleri ve tetkikler de istenir.

Dr. Merve Ergüven

Anti Ds DNA testi fiyatları ne kadar?

Anti Ds DNA testi fiyatları testi değerlendiren laboratuvar ve testin yapıldığı sağlık kuruluşunun fiyat politikasına göre değişmektedir. Anti Ds DNA öncesi ve sonrası yapılacak ek işlemler de fiyat üzerinde etkiye sahiptir. Bu nedenlere bağlı olarak Anti Ds DNA testi fiyatları hakkında net bilgilere sahip olmak için tercih edilen sağlık kuruluşundan randevu alınmalıdır.

Dr. Merve Ergüven

Anti Ds DNA testi nerelerde yapılır?

Anti Ds DNA testi büyük devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde ve birçok özel sağlık kuruluşunda yapılmaktadır. Donanımlı bir laboratuvara ve personele sahip olan hastanelerde bu test yapılmaktadır. Test yaptırmak isteyen kişilerin, konumlarında bulunan sağlık kuruluşları ile iletişime geçerek bilgi almaları gereklidir.

Dr. Merve Ergüven