C Vitamini

Kan damarları, kaslar, kemikler ve kıkırdaklar içerisinde yer alan kolajen proteininin etkili bir şekilde oluşturulması C vitamini aracılığı ile sağlanmaktadır.

C Vitamini Nedir?

C vitamini yani bir diğer anlamıyla askorbik asit insan sağlığında önemli etkileri ve yararları olan bir vitamin çeşididir. Kan damarları, kaslar, kemikler ve kıkırdaklar içerisinde yer alan kolajen proteininin etkili bir şekilde oluşturulması C vitamini aracılığı ile sağlanmaktadır.

Özellikle birtakım yaralanmalar sonucu kas dokularının ve sinir dokularının iyileşmesinde oldukça etkili bir role sahiptir. Neredeyse bütün canlılarda bulanan C vitamini monosakkarit türündendir ve canlıların yaşamsal kalitesini etkileyen önemli faktörlerden biridir. C vitamini faydaları açısından insan hayatının ve tüm canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri konusunda hayati önem taşımaktadır. Özellikle yüz için C vitamini oldukça fayda sağlamaktadır. C Vitamini cilt bakımı hususunda cildin yenilenmesine ve yaraların iyileşmesine birçok yarar sağlar. C vitamini eksikliği yaşandığında kişide çeşitli rahatsızlıklar ve bağışık sistemi zayıflığı gibi birçok sorun yaşanabilmektedir. İnsanlarda günlük C vitamini ihtiyacı kadınlar için 75 mg iken erkekler için ise 90 mg kadardır.

C Vitamini Normal Değerleri

İnsanların günlük olarak tüketmesi önerilen C vitamini değerleri değişkenlik göstermektedir. Bunun için öncelikle uzman bir diyetisyen hekime başvurularak kişinin alması gereken askorbik asit miktarı tespit edilmelidir. Genel olarak C vitamini normal değerleri aşağıdaki gibidir;

  • 0-6 aylık çocuklarda: Günlük 40 mg
  • 7-12 aylık çocuklarda: Günlük 50 mg
  • 1-3 yaş çocuklarda: Günlük:15 mg
  • 4-8 yaş çocuklarda: Günlük 25 mg
  • 9-13 yaş çocuklarda: Günlük 45 mg
  • 14-18 yaş kadınlarda: Günlük 65 mg
  • 19 yaş ve üzeri kadınlarda: Günlük 75 mg
  • 19 yaş ve üzeri erkeklerde: Günde 90 mg
  • Gebelerde: Günlük 80/85 mg
  • Emziren kadınlarda: Günlük 115/120 mg

Miktarlarında C vitamini alımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

C Vitamini Nasıl Ölçülür?

C vitamini eksikliği hususunda kişide birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve kemik güçsüzlükleri ilk başta kendini gösteren faktörlerdendir. Bunun yanı sıra, cilt kuruluğu, diş eti kanamaları, istemsiz kilo kayıpları, saç derisi hastalıkları, demir eksikliği beraberinde gelen sorunlar arasında yer alır. Eğer kişide buna benzer sorunlar meydana gelmişse, iç hastalıkları doktorundan randevu alarak, gerekli kan testi ve kan tahlilleri ile C vitamini fazlalığı veya eksikliği hususunda bilgi edinebilir. Çıkan sonuçlar itibari ile doktor kişiye özel olarak C vitamini serumu, C vitamini tablet veya C vitamini ampul gibi ilaçları reçetelendirerek, hastanın uygun bir şekilde kullanmasını sağlar.

Hamilelikte C Vitamini Değerleri Nasıl Olmalı?

Gebelikte C vitamini değerlerinin normal düzeyde olması oldukça önemlidir. Hamilelik bağışıklığı baskılayıcı bir durum ortaya çıkarmaktadır. Anne karnındaki bebeğin özellikle ilk dönemlerdeki gelişimi için anneden yeterli seviyede günlük C vitamini takviyesi yapması gerekmektedir. Annede mevcut bulunan askorbik asidin yeterli olmadığı durumlarda doktor tavsiyesi üzerine ek olarak C vitamini hapı veya C vitamini kapsül gibi ilaçlardan yararlanması gerekmektedir. Hamilelerde günlük C vitamini alım miktarı 80-85 mg kadar olmalıdır. Bu sınırın altında olan anne adayları için doktor tarafından uygun görülen C vitamini ilaçları yazılarak, eksik olan vitamin değerlerinin tamamlanması sağlanır.

Bebeklikte C Vitamini Değerleri Nasıl Olmalı?

Bebeklikte C vitamini değerleri bebeğin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sisteminin yeterli olması konusu gereğince önemli bir durumdur. 0 – 12 aylık bebeklerde C vitamini normal değerleri 40 ile 50 arasında olmak durumundadır. Eğer bu değerlerin altında veya üstünde miktarlar tespit edilirse, bebeklerde C vitamini eksikliği ve fazlalığından söz edilebilir. C vitamini eksikliği yaşayan bebekler için C vitamini testi yapılarak, gerekli olan C vitamini kullanımı sağlanmalıdır. Çocuklar için C vitamini sağlayan ilaçlardan yararlanarak, bebeklerin ve çocukların vitamin takviyeleri düzenli olarak uygulanmalıdır.

C Vitamini Eksikliği Nedenleri ve Hastalıkları?

Kişilerin C vitamini yaşamasındaki en büyük etkenlerden biri yetersiz beslenmedir. Yeterli düzeyde dengeli beslenemeyen kişide C vitamini eksikliği durumu yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra, alkol kullanımı, sigara alışkanlığı, böbrek rahatsızlıkları ve akıl hastalıkları C vitamini eksikliğine sebep olabilmektedir.

C vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen hastalıklar arasında, kansızlık, halsizlik, kemik hastalıkları, diş ve diş eti hastalıkları, vücutta ödem ve şişlikler, hareket etmede zorluk gibi birtakım rahatsızlıklar bulunmaktadır. C vitamini düşüklüğü yaşayan hastaların bir an önce iç hastalıkları doktorundan randevu alarak, gerekli olan testleri yaptırdıktan sonra, çıkan sonuçlar neticesinde doktorun verdiği ilaçları düzgün olarak kullanmaları gerekmektedir.

C Vitamini Eksikliği Belirtileri

C vitamini düşüklüğü yaşayan kişilerde birtakım rahatsızlık veren belirtiler ortaya çıkmaktadır. Özellikle sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı normal kişilere göre çok daha fazladır. Bu durumlarda, bu kişilerde çok daha fazla belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bunun için öncelikle iç hastalıkları uzman doktorundan randevu alarak gerekli kan tahlillerini yaptırarak, C vitamini eksikliği belirtileri konusunda, problemin neden kaynaklandığını çözmek gerekir. C vitamini eksikliği yaşayan kişilerde oluşan bazı belirtiler şu şekildedir;

  • Öncelikle kişide şiddetli baş ağrıları, yorgunluk ve halsizlik gibi problemler yaşanmaktadır.
  • Bunun yanı sıra diş etlerinde kanamalar ve diş kayıpları ortaya çıkar. 
  • Cilt hücreleri kendilerini yenileyemedikleri için cilt üzerinde morarmalar ve çürükler oluşabilmektedir. 
  • Tükürük bezlerinin yavaş çalışmasından dolayı enzimler yeterince salgılanamaz ve ağız içerisinde yaralar oluşabilir.
  • Ateş basması ve hararet yaşama durumları ortaya çıkabilir. Bazense C vitamini eksikliği üşüme gibi problemler de yaşatabilir. 
  • Kemik ve kas ağrıları, yaraların çabuk iyileşmemesi, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi de diğer belirtilerdendir.

C Vitamini Eksikliği Tedavisi  

C vitamini eksikliği bulunan kişilerin sağlık kuruluşlarında yaptırdıkları gerekli C vitamini testleri ve kan tahlillerinin ardından, iç hastalıkları doktorunun onlar için vereceği vitamin desteği sağlayan ilaçlardan faydalanmaları gerekmektedir. C vitamini eksikliği tedavisi kapsamında C vitamini alerjisi bulunmayan kişiler için uzman doktor tarafından C vitamini iğnesi yani C vitamini enjeksiyon tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra suda eriyen C vitamini takviyesi de seçenekler arasında yer almaktadır.

C vitamini fiyatları ise tercih edilen takviye ürün ve ilaçların marka ve içeriğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fazla C vitamini kullanımı sonrasında C vitamini yan etkileri görülebilmektedir. Bunun için yalnızca doktorunuzun tavsiye ettiği dozlarda ilaç kullanımı ve tedavi şekli uygulanmalıdır.

C Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir ve Ne Yükseltir?

C vitamini eksikliğinde tıbbi tedavilerin yanı sıra, ek olarak doğal yöntemler yoluyla da bazı uygulamalar yapılabilmektedir. En iyi C vitamini takviyesi organik besinlerden sağlanmaktadır. C vitamini içeren sebzeler ve meyveler ile beslenme düzeni sağlamak, eksikliği giderme konusunda önemli rol oynamaktadır. Doktorun kişiye özel hazırlamış olduğu diyet listesine göre hareket etmek en doğru yöntem olacaktır. C vitamini meyveler ve sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Portakal C vitamini değeri: 45 mg.
  • Kivi C vitamini değeri: 92,7 mg.
  • Mandalina C vitamini miktarı: 26,7 mg.
  • Maydanoz C vitamini değeri: 133 mg.
  • Sumak C vitamini değeri: 35,7 mg.
  • Ananas C vitamini değeri: 47,8 mg.
  • Yeşil biber C vitamini değeri: 95,7 mg.
  • Greyfurt C vitamini değeri: 31,2 mg.
  • Kırmızı biber C vitamini değeri: 0,9 mg.
  • Nar C vitamini değeri: 10,2 mg.
  • Kuşburnu C vitamini değeri: 426 mg.
  • Brokoli C vitamini değeri: 81,2 mg.
  • Bürüksel lahanası C vitamini değeri: 62 mg.
  • Karnabahar C vitamini değeri: 44,3 mg.
  • Kırmızılahana C vitamini değeri: 57 mg.

Bunun yanı sıra, C vitamini cilt lekeleri için de oldukça faydalıdır. C vitamini cilde faydaları konusunda cilt kuruluğundan oluşan yaraların ve çatlakların iyileşmesine büyük katkı sağlar. C Vitamini yağı sayesinde ciltteki yaralar ve aknelerin oluşturduğu izler kolayca iyileşmektedir. Ayrıca C vitamini serumu faydaları ile cildin çok daha parlak ve sağlıklı olması sağlanır.  C vitamini serumu kullananlar çok daha az cilt problemi yaşamaktadırlar.

Kanser tedavisinde C vitamini takviyesi de kullanılmaktadır. Bu durum, C vitamini eksikliği tedavisinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

C vitamini ampulünün saça faydaları oldukça fazladır ve yıpranmış dökülmekte olan saçların daha sağlıklı olmasına destek sağlamaktadır.

C vitamini içeren besinler aracılığı ile beslenerek yeni bir beslenme düzeni oluşturmak ve doktor gözetimi altında diyet programını yürütmek, C vitamini eksikliği yaşayan kişilerin ihtiyaçları olan C vitamini desteğini sağlamaları için önemlidir.

C Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

C vitamini eksikliği tedavi edilmediği takdirde, eksikliğin vücut üzerinde yaratmış olduğu olumsuz etkilerin ilerlemesine ve ciddi sorunların oluşmasına zemin hazırlanmış olunur. C vitamini görevleri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Özellikle C vitamini diş eti hastalıklarını önleyen vitaminler arasında yer almakta ve ciddi rahatsızlıkları engellemektedir. Cilt hastalıklarını ciddi derecede önleyerek, cilt kusurlarının oluşmasını engellemektedir.

Yüze C vitamini uygulamak cildin çok daha sağlıklı olmasını sağlayarak, cilt rahatsızlıklarının önüne geçmektedir. Yine C vitamini içeren kremler ile yüz ve cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bunun yanı sıra halsizlik, güçsüzlük, vücutta çıkan yaralar ve ağız içinde oluşan aftlar tedavi edilmediği sürece daha ciddi boyutlara ulaşarak, kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. İleride çok daha ciddi problemler yaşanmaması için mutlaka tedavi görülmesi gerekmektedir.

C Vitamini Fazlalığı Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

C vitamini bağışıklığımızın kuvvetli olması için vücutta belirli miktarlarda olması gereken vitamin çeşitlerindendir. C vitamini faydaları olduğu kadar fazla alındığı takdirde C vitamini zararları da oluşabilmektedir. Vücut için gerekli olan vitamin takviyesinden çok daha fazla bir şekilde vücuda yükleme yapmak, birtakım sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Doktor gözetimi dışında aşırı bir şekilde C vitamini ilaçlarından kullanmak C vitamini zehirlenmesi durumuna yol açabilir. Ayrıca bulantı, kusma, baş ağrısı ve böbrek taşı gibi birtakım rahatsızlıklara da neden olabilir.

C Vitamini Fazlalığı Belirtileri 

C vitamini fazlalığı olan kişilerde, yürüme zorluğu, cilt hastalıkları, halsizlik, hissizlik, ışık hassasiyeti, bitkinlik, baş ağrısı, uykusuzluk, kalp çarpıntısı, ishal gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca yine C vitaminin fazla alınması halinde, karın ağrısı, kusma ve bulantı gibi durumlar da ortaya çıkabilir.

C Vitamini Yüksekliği Tedavisi

C vitamini yüksekliği teşhisi konulan kişiler, iç hastalıkları uzmanına başvuru yaparak, doktorun uygun gördüğü ilaç ve enjeksiyon tedavilerinden faydalanmaları gerekmektedir. Doktor, hastanın çıkan tahlil sonuçları neticesinde, hasta için en uygun olan tıbbi tedavi yöntemini belirleyerek, uygun tedavi şeklini uygulayacaktır.

Askorbik asit yüksekliği durumunda hastaların beslenme düzenlerini değiştirmeleri gerekebilir. Bunun için uzman doktor tarafından hastaya uygun diyet listesi hazırlanmaktadır.

C Vitamini yüksekliğine Ne iyi Gelir ve Ne Düşürür?

C vitamini yüksekliği için tıbbi tedavinin dışında, beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Önceden tüketilen C vitamini ağırlıklı sebze ve meyvelerden, çinko ve C vitamini içeren besinlerden daha orantılı bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Doktorun uygulayacağı diyet listesi ile hasta, daha düzenli ve dengeli beslenerek, C vitamini fazlalığını normal seviyeye çekebilir.

C Vitamini Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur? 

C vitamini yüksekliği olan kişiler mutlaka iç hastalıkları uzmanına muayene olmaları ve rahatsızlıklarını önleyici tedavi uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. Eğer tedavi uygulanmaz ise, vücutta oluşan birtakım rahatsızlıklar çok daha ciddi boyutlara ulaşarak, yaşam kalitesinin zayıflamasına ve psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir. Kişide C vitamini yüksekliğinden kaynaklanan aşırı yorgunluk, baş ağrıları, karın ağrıları, şiddetli bulantı ve kusmalar yaşanır. Böbrek taşı rahatsızlıkları ortaya çıkar ve eğer tedavi geciktirilir ise daha sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

C Vitamini ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

C vitamini serumu ne işe yarar? C vitamini serumu nasıl kullanılır?

C Vitamini serumu cilt sorunlarına karşı kullanılan bir üründür. C vitamini eksikliği yaşayan ve bundan kaynaklı olarak cilt problemleri olan kişiler C vitamini serumu cilde masaj yapılarak uygulanır ve ardından doğal bir nemlendirici ile desteklenir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini nasıl kullanılır? C vitamini aç mı tok mu içilir? C vitamini ne zaman alınmalı?

C vitamini doktor gözetimi altında, kişinin ihtiyacı kadar olan miktarda kullanılması gerekmektedir. C Vitamini aç veya tok istenilen şekilde kullanılabilir. Bunun için suda eriyen C vitamini tabletleri önerilmektedir. Eğer C vitamini fazla alınırsa, vücutta baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi problemlere yol açabilir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini kilo aldırır mı? C vitamini zayıflatır mı?

C vitamini fazla tüketildiği takdirde metabolizmayı yavaşlatacağı için kilo aldırır. C vitamini zayıflatmaz. Tersi yönde kilo alamayan kişiler için kolay bir kilo alma yöntemidir. Ancak C vitamini kullanımı ölçülü olmalıdır. Doktorun belirlediği miktarlarda alınan C vitaminleri vücuda fayda sağlayacağı gibi fazla kullanımda aşırı kilo alımına ve kronik sorunlara sebebiyet verebilir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini cilde uygulanır mı? C vitamini ampul yüze sürülür mü?

C vitamini cilde uygulanması için ampul veya serum şeklindeki ürünler kullanılmalıdır. C vitamini ampul yüze masaj yapılarak sürülebilir. Yüze yumuşak hareketlerle uygulandıktan sonra C vitamini ampul ılık suyla durulanarak ardından nemlendiricilerle desteklenebilir.

Dr. Hande Erölmez

Limonda ne kadar C vitamini var?

Limonda 53 mg kadar C vitamini bulunmaktadır. C vitamininden oldukça zengin olan limonu salatalarda, balık yemeklerinde ve çorbalarda kullanmak günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilmektedir. Ayrıca içeceğiniz suyun içerisine birkaç damla limon suyu damlatılarak da C vitamini alımı gerçekleştirilebilir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini vücutta depolanır mı?

C vitamini vücutta depolanmaz çünkü C vitamini suda eriyen özellikte bir vitamin çeşididir. Vücuttan gerekli olmayan C vitamini idrar yoluyla atılır.

Dr. Hande Erölmez

Antibiyotik ile C vitamini alınır mı?

Eğer kişide iltihap içeren bir rahatsızlık söz konusu ise ve doktor antibiyotik kullanımına karar vermiş ise yine doktor tavsiyesi ile yanında C vitamini takviyesi kullanılabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Elmada c vitamini var mı?

Elma en faydalı meyvelerden biridir. İçerisinde 4,6 mg. Miktarında C vitamini bulunmaktadır. Elma tek olarak tüketilebileceği gibi, salatalarda, tatlılarda ve kompostolarda kullanılabilir. Böylece günlük olarak C vitamini takviyesinin bir kısmı sağlanmış olur.

Dr. Hande Erölmez

Çilekte C vitamini var mı?

Çilek C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve çeşididir. 100 Gr. Çilekte 58,8 mg miktarında C vitamini bulunmaktadır. Günlük C vitamini ihtiyacının bir kısmı çilekten karşılanabilir. Meyve salatalarında, tatlılarda rahatlıkla kullanılabilir ve C vitamini takviyesi yapılabilir.

Dr. Hande Erölmez

Soğanda C vitamini var mı?

Yemeklerde en çok kullanılan bir besin olan soğanda yaklaşık olarak 7,4 mg. Miktarında C vitamini bulunmaktadır. Soğan istenilen her şekilde tüketilmeye uygun bir yiyecektir. İster yemeklerde pişmiş olarak ister salatalarda, çiğ olarak tüketime uygundur.

Dr. Hande Erölmez

Maydanozda C vitamini var mı?

Maydanozda bulunan C vitamini miktarı 133 mg. Kadardır. C vitamini bakımından oldukça zengin olan maydanoz salatalarda, yemeklerde ve çorbalarda kullanılarak günlük C vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Ayrıca maydanoz kaynatılarak suyu ara ara tüketilebilir. Bu şekilde hem vücuttaki toksinlerden kurtulunur hem de gerekli C vitamini takviyesi yapılmış olur.

Dr. Hande Erölmez

Muzda C vitamini var mı?

Muz yaz mevsiminde en çok sevilerek tüketilen meyvelerden biridir. Muzun içerisinde yaklaşık olarak 8,7 mg. Kadar C vitamini bulunmaktadır. Muzu tek başına tüketebileceğiniz gibi meyve salatalarında veya tatlılarda da tüketebilmek mümkündür. Bu şekilde ihtiyaç olan gerekli C vitamini miktarı sağlanmış olur.

Dr. Hande Erölmez

Domateste C vitamini var mı?

C vitamini bakımından zengin olan bir başka besin domatestir. Domateste yaklaşık olarak 13,7 mg. Kadar C vitamini bulunmaktadır. Yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılan domates ile günlük C vitamini ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.

Dr. Hande Erölmez

Patateste C vitamini var mı?

Sıklıkla tüketilmekte olan patatesin içerisinde yaklaşık olarak 19,7 mg. Kadar C vitamini vardır. Patatesin tüketme şekli olarak, haşlama veya fırında pişirilmesi en uygun yöntemdir. Kızartma patates besin değerlerini öldüreceği için, günlük olarak C vitamini takviyesi sağlanması açısından kızartma tercih edilmemelidir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini ishal yapar mı?

C vitamini eğer gereğinden fazla alındığı takdirde, vücutta bulantı, karın ağrısı, kusma ve ishal gibi durumlara neden olabilir. C vitamini içeriğinde bulunan mineraller sayesinde yararlı olabileceği gibi fazla kullanıldığında, kişide zehirlenme durumlarına da yol açabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini hangi hastalıklara iyi gelir? C vitamini gribe iyi gelir mi?

C vitamini bağışıklık sistemi hastalıklarına, kardiyovasküler rahatsızlıklara, göz hastalıkları ve cilt hastalıklarına karşı iyi gelmektedir. C vitamini mevsimsel grip ve benzeri üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir etkendir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini iştah açar mı?

C vitamini insan metabolizmasını yavaşlattığı için kilo alımı yapabilmektedir. Kilo alamama problemleri yaşayan kişiler C vitamini takviyesi alarak çok daha kolay kilo alabilirler. Fakat C vitamini aşırıya kaçmadan doktor gözetimi altında alınması gerekmektedir. Öncelikle besinlerden sağlanan C vitamini gerekirse doktor tarafından ilaç şeklinde de kullanılabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini kaç derecede bozulur?

C vitamininin saklanma koşulları 0-4 derece aralığındaki sıcaklıktır. Eğer bu söylenilen derecelerin altında veya üstünde saklandığında C vitamini koruyuculuğunu yitirerek bozulabilmektedir. Sağlıklı bir şekilde uzun ömürlü olarak C vitamini saklamak için mutlaka olması gereken sıcaklıkta ve koşullarda muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini kanı sulandırır mı?

C vitamini takviyesi doktor gözetimi altında alınmalıdır. Aksi halde bilinçsizce kullanılan C vitamini ilaçları ve takviyeleri sebebiyle birtakım sorunlara zemin hazırlanabilir. C vitamini damarların kanı kolay taşıyabilmesine olanak sağladığından fazla kullanımı neticesinde damarların gevşemesine ve kanın sulanmasına yol açabilir.

Dr. Hande Erölmez

C vitamini enerji verir mi?

C vitamini insan vücudunda enerjiyi, kas ve kemik sağlığını ve bağışıklık sistemini sağlamak açısından olması gereken vitaminlerden biridir. C vitamini günlük olarak olması gereken miktarlarda sağlandığında vücuda enerji vererek, sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olunmasına olanak sağlar.

Dr. Hande Erölmez