Bebeklerde Sivilce

Bebeklik döneminde yaygın olarak görülen cilt sorunlarından birisi de minik sivri uçlu sivilcelerdir. Bebek sivilce kremi ve temizleme ürünü gibi tedavi yöntemleri vardır.

Bebeklerde Sivilce Nedir?

Bebeklerin cildi çok hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle çok ufak etkenlerle dahi olsa ciltte bazı problemlerin çıkması oldukça sık görülen bir durumdur. Bebeklik döneminde yaygın olarak görülen cilt sorunlarından birisi de minik sivri uçlu sivilcelerdir. Yeni doğan bebekte sivilcelere “süt granitleri” veya “milia akne” ismi de verilmektedir. Genel olarak bebeklerde yüzde sivilce görülmesine rağmen nadir de olsa sırt bölgesinde de oluşabilmektedir. Yeni doğan bebekte sivilce çoğunlukla zararsız olsa da ebeveynler rahatsızlık duymaktadır.

Bebeklerde Sivilce Belirtileri

Bebeklerde görülen cilt sorunları arasında en sık rastlananlardan biri de sivilcelerdir. Bebekte sivilce belirtileri genel olarak bebeğin yanak, burun veya alın bölgelerinde kırmızı veya beyaz şişlikler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Doğumun gerçekleşmesinden yaklaşık 2 veya 4 hafta içerisinde ortaya çıkabilen 1 aylık bebeğin yüzünde sivilceler çoğunlukla beyaz yumru şeklinde olup iz bırakmadan kendiliğinden kaybolmaktadır. Bazı bebeklerde ise doğumun hemen sonrasında sivilceler görülebilmektedir.

Bebeklerde Sivilce Nedenleri

Bebeklerde sivilce oluşumunu etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

  • Hormonlar: Bebeklerin genel olarak yüz bölgelerinde görülen sivilcelere tıp dilinde milia adı verilmektedir. Bebeklerde milianın sebebi ise hamileliğin son zamanlarında bazı hormonların bebeğe geçmesi ile bebeğin cildindeki yağ bezlerinin aktifleşmesidir. Buna bağlı olarak salgılanan yağ bebeğin gelişmekte olan gözeneklerinde sıkışır ve bebeklerde sivilce şeklinde bir görünüme sebep olur. Yani sivilce olarak adlandırılan şişlikler aslında bir yağ birikmesidir. 
  • Yanlış Ürün Kullanımı: Bebeklerde yanlış cilt ürünü kullanmak veya bebeği aşırı sıcağa maruz bırakmak da yine beyaz şişlik şeklinde sivilcelere sebep olabilmektedir. Yanlış ürün kullanımına örnek verilecek olursa pH düzeyi cilt pH düzeyine uygun olmayan bebek şampuanı sivilceye sebep olabilmektedir.
  • Uyum Süreci: Bebekler anne karnında amniyon sıvısı içerisinde steril ve sessiz bir ortama sahiptir. Bebeklerin doğum itibariyle birçok çevresel uyaranın olduğu dış dünyaya geçişinde ise büyük bir ortam değişimi olmaktadır. Mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel birçok uyaranın olduğu bir ortama geçen bebeklerin cildi ise birçok zararlı faktöre maruz kalmaktadır. Yeni doğan bebek cildi ise olgunluğunu henüz tamamlamamış olduğu için dış etkenlere, zedelenmeye ve enfeksiyonlara karşı açık ve hassastır. Bu nedenle bebeklerde sivilce oluşumu da daha kolay bir hale gelmektedir.

Bebeklerde Sivilce Teşhisi

Bebeklerde ağız çevresinde sivilce genel olarak yenidoğanda görülmektedir. Bununla beraber baş, boyun, bacak, yüz, yanaklar ve burun çevresinde de çok sık görülmektedir. İsilik adı verilen cilt problemi de bebeklerde sivilce gibi kızarıklıklar da oluşturduğu için sivilce ile karıştırılabilmektedir. Özellikle kız bebeklerde genital bölgede sivilce gibi görünen iltihaplı durumlar vulvit de olabilmektedir. Bu nedenle doktora gidilerek gerekli teşhisin kesin olarak konulması gerekir. Çocuk dermatolog tarafından fiziksel muayene ile kolayca anlaşılabilen sivilceler için herhangi bir tanı testi yapılmamaktadır.

Bebeklerde Sivilce Tedavisi

Ebeveynler bebeklerde sivilcelere çoğunlukla yüz çevresinde rastlasa da bebeğin vücudunda birçok bölgede görülmektedir. Özellikle bebeğin kafasında sivilce çıkması ebeveynleri oldukça endişelendirmektedir. Tıpkı bebeğin yüzünde sivilce olması gibi kafasında da sivilce olması korkulacak bir durum değildir. Bebeklerde makat etrafında sivilce de yine anne babaların endişelendiği bir problemdir.

Genel olarak bebeklerde yaşanan sivilce sorunları korkulacak veya endişe edilecek bir durum değildir ve kendiliğinden geçmektedir. Bu nedenle çoğunlukla herhangi bir tıbbi tedavi gerekmemektedir. Ancak bebeklerde iltihaplı sivilce söz konusu ise doktorun reçete edebileceği bazı ilaçlar kullanılmalıdır.

Doktorun reçete edeceği ilaç dışarısında herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Çoğunlukla iltihaplı sivilce durumlarında çocuk dermatologlar da bebek sivilce kremi olarak da kullanılan kremlerden reçete etmektedir. Bununla birlikte bebeğin cildini yıkayabileceğiniz cilt pH dengesini koruyacak ve inert olan bazı yıkama ve temizleme ürünleri de tavsiye edebilmektedir.

Bebeklerde Sivilce Tedavi Edilmezse

Bebeklerde sivilce genel olarak korkulacak bir durum olmamakla birlikte kendiliğinden zamanla kaybolmaktadır. Ancak bebeklerde iltihaplı sivilceler bazı durumlarda kaşıntı ve yüksek ateşe de sebep olabilmektedir. Eğer kaşıntı ve yüksek ateş ile seyreden bir iltihaplı sivilce ile karşı karşıya kalınırsa doktora gidilmesi ve tedavi edilmesi şarttır. Aksi takdirde bebeklerin cildinde kaşıntıya bağlı olarak ciddi tahriş olabilir ve yüksek ateşin de doğuracağı olumsuz etkiler olabilmektedir.

Bebeklerde Sivilceye Ne İyi Gelir?

Bebeklerin herhangi bir bölgesinde oluşacak sivilceler için doktor tedavisi dışında ebeveynlerin de alabileceği önlemler mevcuttur.

Bu önlemler arasında şunlar yer almaktadır;

  • Temiz, rahat ve pamuklu kıyafetler tercih etmek,
  • Doktor kontrolünde bir banyo rutini oluşturmak ve bebeğin cildinin nefes almasını sağlamak,
  • Uzun süre kalan bezlerin tahrişe neden olmasından dolayı sık bez değiştirmek,
  • Bebeğin cilt dengesini korumak ve nemlendirmek,
  • Bebeğin cildindeki kesinlikle sıkmamak,
  • Bebeklerde sivilce sorunu yok olana kadar bebek yağını kullanmamak,
  • Emzirme döneminde baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durmak,
  • Bebeklerin yüzünü ıslak bırakmamaya dikkat etmek ve kuru tutmak.

Bebeklerde Sivilceye Ne İyi Gelmez?

Bebeklerin ciltleri dünyaya geldikleri andan itibaren oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Dış dünyanın fiziksel ve kimyasal etkilerinin altında birçok zarara maruz kalan bebek cildinin sağlığını korumak için ebeveynlerin de dikkat etmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. 

Bebeğinizin cildine iyi gelmeyecek bazı durumlar aşağıda sıralandığı gibidir:

  • Bebeğin sivilceyi kaşımasını engellemek ve bebeğe eldiven takmak,
  • Bebeklerdeki hangi bölgede olursa olsun sivilceyi sıkmamak veya ovmamak,
  • Bebeğin cilt pH dengesini bozacak kokulu sabun gibi ürünler kullanmamak,
  • Bebek pudralarını aşırıya kaçmadan kullanmak,
  • Yağlı losyonları bebeklerin cildine uygulamamak,
  • Bebeklerin terlemesini engellemek ve mevsimine uygun giydirmek.

Bebeklerde Sivilce için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde sivilce çok sık rastlanılan bir cilt sorunu olsa da bazen bebeklerde sivilce gibi kızarıklıklar da meydana gelebilmektedir. Bebeklerde sivilce şeklinde kızarıklıklar genelde isilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bebeğinizde ortaya çıkan cilt sorunun teşhisinin ve tedavisinin yapılabilmesi için ise mutlaka doktora gidilmelidir.

Hastanelerin Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Bölümü- Çocuk Dermatoloji alanları bebeklerin cilt problemlerine gerekli teşhisi konarak gerekiyorsa tedaviye başlayabilmektedir. Bebeklerde sivilce eğer hafif ve rahatsız edici boyutta değilse korkulacak bir durum olmamakla birlikte 4 ile 7 ay arasında kendiliğinde kaybolmaktadır. Eğer bebeğin yüzünde iltihaplı sivilce olduğunu düşünüyorsanız ve rahatsız edici boyuta ulaştıysa bebeği en kısa zamanda doktora götürmek gerekebilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Sivilce ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebek pudrası sivilceye iyi gelir mi?

Bebek pudraları az miktarda kullanıldığında bebek cildi açısından fayda sağlayabilmektedir. Ancak bebek pudrasının da aşırı kullanımı bebek cildinin aşırı kurutarak kuruyan bölgeye yağ birikmesini ve dolaylı yoldan sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Bu sebeple bebeklerde pudra kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerin yüzünde neden sivilce çıkar?

Bebekler anne karnında iken tamamen dış dünyadan uzak steril ve sessiz bir ortama sahip oldukları için dünyaya geldikten sonra büyük bir ortam değişimi yaşamaktadır. Doğduktan sonra bebeklerin tüm vücutları olduğu gibi ciltleri de henüz tam olgunlaşmamıştır. Bu nedenle dışarıdan gelecek her türlü etkiye karşı bebek ciltleri de çok hassas tepki verebilmektedir. Bununla beraber hamilelik döneminde annenin hormonlarından etkilenen bebeğin yağ hücreleri aktifleşerek gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde iltihaplı sivilce tedavisi nedir?

Bebeklerde görülen sivilceler genel olarak zararsız olup birkaç ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak özellikle 6. aydan sonra görülen bebek sivilceleri iltihaplı olabilmekte ve tehdit oluşturabilmektedir. Eğer bebekte ucu sarımsı bir sivilce var ise iltihaplı sivilce olma ihtimali oldukça yüksektir ve doktora gidilmesi gerekir. İltihaplı sivilcelerin tedavisinde ise doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalı ve doktorun vermiş olduğu tavsiyelere uyulmalıdır. Doktorun önermediği bir ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker