Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu

Belirli iş kollarında çalışacak olan işçi adaylarının, işe giriş için "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu" alması gerekmektedir.

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu Nedir?

Belirli iş kollarında çalışacak olan işçi adaylarının, işe giriş için "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu" alması gerekmektedir. İlgili sağlık raporuna istinaden yapılacak olan tektik ve tahlil sonuçları, sağlık raporunun geçerliliği üzerinde etkili olmaktadır. Birçok iş yeri, işe alımlarda bu sağlık raporunu istemekte ve belirli sanayi kollarında yasalar gereği zorunlu kılınmaktadır.

8 Şubat 2103 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 28553 numaralı yönetmelikle "Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği" kaldırılmış, yerine 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında "İşe Giriş Sağlık Raporu" düzenlenmesine karar verilmiştir. Fakat mevcut olan "İşe Giriş Sağlık Raporu"nun yönetmeliğinde kayda değer değişiklikler yapılmamıştır.  

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporuna İhtiyaç Duyulan Durumlar

  • Yeni işe girişlerde sağlık raporu talep edilmektedir.
  • İş değişiklikleri veya pozisyon değişiklikleri neticesinde sağlık raporu istenilebilmektedir.
  • Bazı durumlarda (meslek hastalıkları, iş kazası, sağlık problemleri, vb.) tekrarlayan işten uzaklaştırılmalardan sonra aynı işe geri dönüş safhasında sağlık raporu istenebilmektedir.
  • Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu geçerlilik süresi dolduğunda, yeniletme için sağlık raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.

İş için Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İşe giriş için sağlık raporu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda belirtildiği üzere OSGB iş yeri hekimlerince verilmektedir. İş yeri hekimleri, çalışan ile ilgili gerekli sağlık kontrollerini yaptıktan sonra; mevcut çalışma şartlarını da göz önünde bulundurarak kişinin görevli olacağı işe uygunluğunu değerlendirir. Ardından "İşe Giriş Periyodik Muayene Formu" hazırlayarak, çalışmaya elverişli olduğuna dair onay verir.

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu Nereden Alınır?

İş için Sağlık Raporu ile aynı şekilde alınabilen "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu", OSGB işyeri hekimlerince hazırlanmalıdır. Tehlikeli ve çok tehlikeli iş alanlarında çalışmayı düşünenler için mecburi olan bu rapor, yapılacak olan fiziki muayene ve bazı laboratuvar testleri neticesinde hazırlanmakta ve OSGB Sağlık Raporu ile sunulmaktadır. İşe girişlerde bu sağlık raporunun ibraz edilmemesi halinde iş yerine para cezası uygulanır. Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu veren hastaneler bulunmamaktadır. Yalnızca işyeri hekiminin gerek duyduğu muayene ve tetkikler, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde veya üniversite hastanelerinde yapılabilir.   

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporunun Kapsamı

Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak olan kişinin, işin niteliğine ve şartlarına uygun olup olmadığının kanaat getirilmesi için fiziki muayene ve gerek duyulduğunda laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulabilir. Bu testler, iş yeri hekiminin talep etmesi halinde belirli sağlık merkezlerinden alınabilmektedir.

İşe girişlerden önce iş yeri hekiminin talep edebileceği muayene türleri:

  • Ortopedi ve travmatoloji muayenesi
  • Kulak burun boğaz muayenesi
  • Göz hastalıkları muayenesi
  • Psikiyatri muayenesi
  • İç hastalıkları muayenesi

İşe girişlerden önce iş yeri hekiminin talep edebileceği tahlil ve testler:

  • Odyometri: İşitmenin ölçülmesi ve fonksiyonlarının değerlendirilmesine imkan sunan işitme testi.
  • EKG: Kalbin kasılması sırasında ortaya çıkan elektriksel aktivitelerin, grafiğe dökülmesini sağlayan bir test.
  • Kreatinin: Böbrek işlev bozuklarının ve çeşitli kronik rahatsızlıkların tespit edilmesini sağlayan, kapsamlı bir testtir. Kan numunesi veya idrar numunesi ile gerçekleştirilir.
  • SGOT (Serum Glutamik Oksaloasetik Transaminaz): Karaciğerde herhangi bir hasar olup olmadığını, biyokimyasal laboratuvar testleriyle mümkün kılan bir uygulamadır.
  • SFT (Solunum Fonksiyon Testi): Akciğerlerin kapasitesini ölçmeye yarayan bir testtir.
  • Akciğer Grafisi: Akciğer hastalıklarının teşhisinde başvurulan bir testtir.
  • Glukoz Açlık: Kişinin kanındaki şeker miktarının, belirli bir süre aç kaldıktan sonra ölçülmesi neticesinde elde edilen bir testtir.
  • Kan Grubu: Kişinin kan grubunun ve Rh değerinin (pozitif veya negatif) belirlenmesine olanak sunan bir testtir.
  • Hemogram (Tam Kan Sayımı): Kanda mevcut olan eritrosit, trombosit, hemoglobin, lokosit gibi kan hücre elemanlarının miktarını ve oranlarını ortaya çıkaran testtir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu ücreti nedir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda, işe girişlerde 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yetkili olan sağlık kurumlarınca ücretli olarak "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu" için gerekli olan tetkik ve muayeneler yapılabilmektedir. Bu muayene ve tetkiklerin değerlendirilmesi iş yeri hekimince gerçekleştirilmeli ve kişinin işe uygun olup olmadığı yine işyeri hekimince karara bağlanmalıdır. Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu için gerekli olan muayene ve tetkiklerin ücreti, başvurulan sağlık kurumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Dr. Hande Erölmez

Özel hastanelerden ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu alınabilir mi?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında "İşe Giriş Sağlık Raporu" yönetmeliğine göre Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu özel hastanelerden alınamamaktadır. Buna tam teşekküllü özel hastaneler de dahildir. Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu'nun verilebileceği tek merci, OSGB iş yeri hekimidir.

Dr. Hande Erölmez

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu zorunlu mudur?

2013 yılı öncesinde, Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu almak ve bu raporu iş yerine ibraz etmek zorunlu bir uygulamaydı. Bu rapor, yeni yasa gereği iş yerlerinde ibraz edilmesi yine zorunlu olan "İşe Giriş Sağlık Raporu" olarak değiştirildi. İşe girişlerde gerek az riskli iş yerlerinde gerekse riskli ve çok riskli iş yerlerinde artık "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu" yerine "İşe Giriş Sağlık Raporu" istenmektedir.

Dr. Hande Erölmez
0