Solunum Fonksiyon Testi Nedir?

Genellikle astım ve KOAH hastalığının tanısı için kullanılan solunum fonksiyon testi, hastaların ne kadar nefes aldığı ve bu nefesi ne kadarlık bir zaman içerisinde çıkardığı sayısal verilerle hesaplanmaktadır.

Bir diğer adı spirometri olan solunum fonksiyon testi, göğüs hastalıklarında kullanılan bir tanı yöntemidir. Genellikle astım ve KOAH hastalığının tanısı için kullanılan bu test ile hastaların ne kadar nefes aldığı ve bu nefesi ne kadarlık bir zaman içerisinde çıkardığı sayısal verilerle hesaplanmaktadır. Kısa adı SFT olan test, solunum yolu kapasitesinin fonksiyonel ve hacimsel olarak ölçülmesi amacıyla kullanılmaktadır. 

Solunum Fonksiyon Testi Hangi Durumlarda Kullanılır?

SFT testi, şu durumlarda kullanılmaktadır; 

  • Astım veya KOAH şüphesi bulunan hastalarda tanı koymak amacıyla
  • Astım tedavisi olan kişilere yapılan kontrol sırasında 
  • Astım hastası olan kişilerin, tedaviye yanıt verip vermediğinin değerlendirilmesinde
  • Astım hastalığı için uygulanan tedavi metodu değiştirilirken

Solunum fonksiyon testi, astım hastalığının tanı ve kontrolünde kullanılmaktadır.  Bu nedenle test halk arasında, astım testi olarak da bilinmektedir. 

Astım Hastalığı Nedir?

Astım, hava yollarının duyarlılığının artması nedeniyle ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Astım hastalarında, kronikleşen öksürük ve boğazdan gelen hışırtı semptomları görülmektedir. Hastalık hem büyük hem de küçük hava yollarını etkilemektedir ve her yaş grubundaki insanlarda ortaya çıkabilmektedir. Ancak astım hastalarının %30’u bebek ve çocuklardan oluşmaktadır.

Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım, hastalarda nöbetler halinde oluşmaktadır. Bu nedenle hastalar, astım nöbeti geçirmedikleri dönemde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Astım atağı geçiren kişilerde ortaya çıkan belirtiler ise şu şekildedir;

Bu belirtilere kronik olarak sahip olan kişilerin, solunum fonksiyon testi yaptırmaları gerekmektedir. Solunum fonksiyon testleri, 5 yaşından itibaren herkese uygulanabilmektedir. Yaşı daha küçük olan çocuklar için ise farklı tanı yöntemleri kullanılmaktadır.  

Solunum Fonksiyon Testi Öncesi Hazırlık Aşaması 

Solunum fonksiyon testi, uzman hekim tarafından uygulanmadan önce birtakım hazırlıklar yapılmaktadır. Solunum fonksiyon testi öncesi hazırlık aşamasında uygulananlar şu şekilde sıralanmaktadır; 

  • Test yapılacak kişinin; yaşı, boyu ve vücut ağırlığı belirlenir. 
  • Hastaların kullandığı ilaçlar, uzman hekim tarafından öğrenilir. İlaçların türü, dozu ve en son ne zaman kullanıldığının bilinmesi, solunum fonksiyon testinden doğru sonuçlar alınması için önem arz etmektedir. 
  • SFT testi yapılacak olan kişilerin tütün ürünlerini en az 1 gün önce bırakması gerekmektedir. 
  • Ayrıca solunum fonksiyon testinden 4 saat öncesine kadar alkol tüketilmemelidir.
  • Testten en az yarım saat öncesinde hastaların ağır iş ve egzersizlerden uzak durmaları gerekmektedir. 
  • Hastalar, solunum fonksiyon testine gelirken göğüs ve karın hareketlerini kısıtlayan giysiler giymemelidir. Teste gelen hastaların, bol ve pamuklu kıyafetler tercih etmeleri önerilmektedir. 
  • Kişilerin teste gelirken hafif besinler tüketmeleri gerekmektedir. Test sırasında aç olunmamalıdır. Ancak ağır besinler de test öncesinde yenmemelidir. 
  • Solunum fonksiyon testinden önce, uzman hekim hastalara tüm ayrıntıları anlatacaktır. Anlaşılmayan konuların hekime sorulması testin sorunsuz geçmesini sağlamaktadır.

Solunum Fonksiyon Testi Nasıl Yapılır?

Solunum fonksiyon testi sırasında spirometri cihazı kullanılmaktadır. Bu test kişilere, göğüs hastalıkları laboratuvarlarında uygulanmaktadır. Solunum fonksiyon testi cihazı, iki ana parçadan oluşmaktadır. Bunlar; cihazın elektronik bölümü ve hastanın nefesinin kontrol edilmesini sağlayan ağızlık kısmıdır. Solunum fonksiyon testi cihazı, teknisyen tarafından kullanılmaktadır.   

  Spirometri testi olarak da adlandırılan solunum fonksiyon testi sırasında şu adımlar takip edilmektedir; 

  • Hastalar, testi yapacak görevli teknisyen tarafından bilgilendirilir. 
  • Spirometri cihazının ağızlık kısmı, hasta için özel olarak değiştirilir.
  • Hastadan, ağızlığı dudakları ile tamamen saracak şekilde tutması istenir. Ancak ağızlığın dişler ile ısırılmaması gerekmektedir. 
  • Hastanın burnu ölçümden önce özel bir mandalla kapatılır. 
  • Hasta önce sakin bir şekilde nefes alıp verir. 
  • Ardından teknisyen kontrolünde zorlu, derin ve hızlı nefes alması istenir. 
  • Son olarak teknisyen hastalara “hızlı, zorlu ve sonuna kadar nefes ver” komutunu verir. 
  • Nefes verme işleminin en az 6 saniye sürmesi gerekmektedir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Solunum Fonksiyon Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

SFT yorumlama nasıl yapılır?

Solunum fonksiyon testi, göğüs hastalıkları uzmanı tarafından yorumlanmaktadır. Uzman hekim pek çok farklı kriter ve veriyi göz önünde bulundurarak kişilerin sahip oldukları hastalıklar hakkında fikir edinmektedir. Solunum fonksiyon testi değerleri normal olan hastalarda şikayetler devam ediyor ise nöbet anlarında hastaneye gitmeleri istenmektedir. Bunun yanı sıra astım ve KOAH hastalığının SFT değerleri de uzmanlar tarafından yorumlanarak hastalıkların tanısı konulmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Solunum fonksiyon testi nerede yapılır?

Solunum fonksiyon testi, göğüs hastalıkları polikliniği bulunan tüm hastanelerde yapılmaktadır. Bunun için hastanelerin spirometri cihazına sahip olmaları gerekmektedir. Solunum fonksiyon testi, kişilere göğüs hastalıkları laboratuvarlarında uygulanmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Solunum fonksiyon testi ücreti ne kadar?

Solunum fonksiyon testi ücreti, testin yapılacağı sağlık kuruluşuna göre farklılık göstermektedir. Devlet hastanelerinde uygulanan solunum fonksiyon testi için sağlık güvencesi olan kişiler herhangi bir ücret ödememektedir. Öte yandan özel hastaneler ve özel laboratuvarlarda yapılan solunum fonksiyon testi için ödenecek ücret ise kuruluşun fiyatlandırma politikasına bağlı olmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Solunum fonksiyon testi yapan hastaneler nelerdir?

Solunum fonksiyon testi, özel hastaneler ve devlet hastanelerinde yapılmaktadır. Hastanede solunum fonksiyon testi yapılması için spirometri cihazının bulunması gerekmektedir. Bu cihazın yer aldığı tüm sağlık kuruluşlarında uzman teknisyenler tarafından test uygulanabilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Solunum fonksiyon testi hangi bölümde yapılır?

Solunum fonksiyon testi, hastanelerin göğüs hastalıkları bölümünde yapılmaktadır. Hastalar spirometri cihazı olan göğüs hastalıkları laboratuvarlarında SFT testi yaptırabilirler. Bunun için öncelikli olarak kişilerin, uzman hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Solunum fonksiyon testi devlet hastanesi tarafından yapılır mı?

Evet, spirometri cihazına sahip olan tüm devlet hastanelerinde solunum fonksiyon testi yapılmaktadır. Ayrıca devlet hastanesinde test yaptıran ve sağlık güvencesi olan kişilerin herhangi bir ödeme yapmaları gerekmemektedir. Solunum şikayeti yaşayan kişiler, devlet hastanelerinin göğüs hastalıkları polikliniklerinden randevu alarak muayene olabilmektedirler.

Int. Dr. Sinem Köse