İleostomi Nedir?

İleostomi, ince bağırsağın altında yer alan uçtan karın duvarına cerrahi bir dizi işlemle uygulanan açıklıktır.

İleostomi, ince bağırsağın altında yer alan uçtan (ileum) karın duvarına cerrahi bir dizi işlemle uygulanan açıklıktır. İnce bağırsak bu sayede karın duvarına bağlanmış olur ve ince bağırsakta biriken sindirilmiş tüm besinler de bu açıklığa bağlanan ileostomi torbası içinde toplanır. İleostomi işlemi, rektumda ya da kolonlarda herhangi bir tıbbi problem mevcutsa uygulanmaktadır.

Bunun dışında boşaltım sistemindeki rahatsızlığın boyutlarına göre ileostomi, geçici ileostomi ya da kalıcı ileostomi olarak yapılabilmektedir. Eğer boşaltım sistemi rahatsızlıklarından ötürü tedavi görülüyorsa ve iyileşme süreci kısa bir süre içinde tamamlanacaksa geçici ileostomi uygulanır. Aksi takdirde söz konusu işlem ile kişi, kalıcı olarak ince bağırsağının karın duvarına bağlanması sayesinde boşaltım sürecini devam ettirir.

Kalıcı ileostomi işleminde ise cerrah; rektum, kolon ve anüsün boşaltım sistemindeki görevlerini askıya alır. Bu durumda vücut, atıkların boşaltımında ve biriktirilmesinde kullanılmak üzere bir ileostomi torbası kullanmak zorundadır. Karın duvarındaki açıklığa bağlanan ileostomi torbası sayesinde atıklar vücuttan uzaklaştırılabilir.

İleostomi Neden Yapılır?

İleostomi Tipleri

İleostomi;

  • Uç İleostomi
  • Loop İleostomi
  • Kontinent İleostomi şeklinde üç farklı tipte uygulanmaktadır.

İleostomi uygulamalarının hangi tipte yapılacağında işlemin kalıcı ya da geçiciliği gibi faktörler etkili olmaktadır.

Uç İleostomi

Genellikle kalıcı ileostomi uygulamalarında tercih edilen bu tip; crohn, bağırsak polipleri ya da bağırsak kanserleri meydana gelmesi durumunda kullanılmaktadır. Tekniğin geçici ileostomi tipi olarak da uygulanması mümkündür.

Loop İleostomi

Bir yöntem olarak ortaya atıldığı 1961 yılından beri kullanılan loop ileostomi uygulamasında diğer tiplere göre daha kolay bir tıbbi işlem süreci söz konusudur. Geçici ileostomi gerektiren durumlarda kullanılması çok daha yaygındır.

Loop ileostomi yönteminde karnın açılması söz konusu değildir. Karın duvarında ağızlaştırılmış bir bölüm sayesinde uygulanmaktadır. Cilt dokusunun ağızlaştırılmış bölümünün kenarından yaklaşık 2 santimetrelik bir kesi yapılır. İşlemde bağırsağın ve çevre dokuların arasındaki birleşmeler ortadan kaldırılır. Bu sayede bağırsağın serbestisi sağlanmış olur. Sağlıklı doku belirlendikten sonra da bağırsakların uç kısımları karşılıklı olarak kesilir. Bağırsak uçları daha sonra birbirlerine denk düşecek şekilde bir araya getirilerek bağırsaktaki bütünlük sağlanmış olur.

Kontinent İleostomi

Bir ileostomi yöntemi olarak 1969 yılından beri bilinen kontinent ileostomi tipinde de bağırsağın açıklık için kullanılması gereken kısmı 45 santimetre civarındadır. Uygulanması sırasında oldukça yüksek bir deneyim gerektiren kontinent ileostomi de yine genellikle kalıcı olarak tercih edilir. Gelişen tıp teknolojisi ışığında işlemin uygulanması için gereken süreler de büyük ölçüde azalmıştır.

İleostomi Komplikasyonları

İleostomi komplikasyonları da her cerrahi işlemde olduğu gibi mümkündür. İleostomi sonrasında meydana gelebilecek olası komplikasyonlar şöyle sıralanabilmektedir:

  • Metabolik sorunlar
  • İleostomi bölgesindeki deride yaşanabilecek sorunlar
  • Stoma (ileostomi açıklığı) iskemisi
  • Stoma nekrozu
  • Enfeksiyonlar
  • Bağırsak tıkanması
  • Stomanın içe kaçması

İleostomi Beslenme

İleostomi sonrası karın duvarında oluşturulan stoma (açıklık) ile yaşamak durumunda kalan bireyler özel bir beslenme programına tabi değillerdir. Ancak dikkat edilmesi gereken, her şeyi yiyebilecek ve içebilecek olunmasına rağmen bu süreci dengeli ve sağlıklı yönetmektir. Aşırı kilo almamak, gaz ya da koku sorunları yaşamamak, sağlıksız beslenmemek için dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüketilen katı besinlerin mümkün olduğunca çok çiğnenmesi
  • Yemeğin mümkün olan en yavaş şekilde yenmesi
  • Beslenme öğünlerinin düzenli bir şekilde planlanması
  • Tüm besinlerin yeteri kadar tüketilmesi
  • Yemek esnasında konuşmaktan kaçınılması
  • Çok yağlı ya da çok şekerli besinlerin tüketiminden kaçınılması
  • Günlük en az iki litre su tüketilmesi
  • Sigara ve alkol tüketiminden uzak durulması

İleostomi Kapatılması Nedir?

  • İleostomi kapatılması genel anestezinin etkisi altında gerçekleştirilmektedir.
  • İleostomi öncesinde kapatma işleminin uygulanacağı bölge antibakteriyel solüsyonlarla temizlenir.
  • Anestezi uygulandıktan sonra işleme başlanır.
  • İleostomi öncesinde gerekli tıbbi verilerin toplanması için birtakım tetkikler yapılır. İleostomi kapatılması sırasında risklerin en aza indirilmesi bu tetkiklerin doğru bir biçimde analiz edilmesine bağlıdır.
  • İleostomi kapatılması cerrahi bir işlemdir ve başarı oranları hekim deneyimi ve hastanın tıbbi öyküsü, vücut tepkileri de göz önünde bulundurulduğunda %95 ila %99 arasındadır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Ileostomi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İleostomi kapatma ameliyatı ne kadar sürer?

Yapılan ileostomi uygulamasının tipine, hekim deneyim düzeylerine ve hastanın tıbbi öyküsüne bağlı olarak 2 ila 5 saat sürebilmektedir. İleostomi kapatma ameliyatlarının ne kadar sürdüğüne ilişkin kişiye özel bir planlama yapılması durumunda hasta, hekim tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

İleostomi ile yaşam kalitesi değişir mi?

İleostomi sonrası günlük aktiviteler, spor, iş hayatı, cinsellik gibi birçok konuda kaygı oluşması normaldir. Ancak ileostomi sonrası hayat kalitesinde belirgin bir düşüş meydana gelmez. İleostomi torbasının giysilerle birlikte rahat kullanılabilmesi ve denize girilebilmesi, spor yapılabilmesi vs. mümkündür. İleostomi ile yaşamak durumunda kalan hastalar gerekli özeni gösterdikleri müddetçe herhangi bir sorunla çoğunlukla karşılaşmazlar.

Int. Dr. Sinem Köse

İleostomi sonrası iyileşme süresi ne kadardır?

İleostomi işlemi uygulandıktan sonra iyileşme süreleri değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak ileostomi sonrası tam iyileşme sürecinin tamamlanması için 6 ila 8 haftalık bir zaman dilimine ihtiyaç duyulmaktadır. İleostomi sonrası dikkat edilmesi gerekenlere uyum sağlanır ise iyileşme süresi kısalacaktır.

Int. Dr. Sinem Köse

İleostomi kapatılması sonrası neler yapılmalıdır?

İleostomi kapatılması sonrası dışkılama süreci tekrardan doğal yollarla devam etmektedir. İlk birkaç hafta boşaltım sorunları yaşanabilmektedir ancak bu konuda hekim bilgilendirmeleri ve kişiye özgü süreç planlaması oldukça önemlidir. Bunun dışında bağırsakların tekrar normal fonksiyonlarını yerine getirmeye başlaması için asgari süre aşıldıktan sonra hastaların yaşam tarzında ekstrem değişiklikler yapmasına gerek duyulmamaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse