Hamilelikte Uçuk

Herpes Simplex virüsünün deriye bulaşması sonucunda genelde dudakta ortaya çıkan viral enfeksiyon türüne uçuk denir. Oral ilaç ve kremlerle tedavi edilebilmektedir.

Hamilelikte Uçuk Çıkması Nedir?

Herpes Simplex virüsünün deriye bulaşması sonucunda ortaya çıkan viral enfeksiyon türüne uçuk denir. Genellikle dudakta çıkmasının yanı sıra göz, beyin ve cinsel bölgesinde de ortaya çıkmaktadır. Hamilelik döneminde de anne adayları pek çok sorunla karşılaşmaktadır. Hamilelikte uçuk çıkması da karşılaştıkları rahatsızlıkların başında gelmektedir. Herpes virüsü temas yoluyla kolay bir şekilde bulaşabildiğinden dolayı anne adaylarının bu dönemde daha çok dikkatli olmaları gerekir.

Hamilelikte Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte uçuk çıkması anne adaylarının karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Genellikle ilk kez karşılaşan hamile kadınlarda hiçbir belirti ortaya çıkmazken daha önce bu sorunla karşılaşmış anne adaylarında ise birçok belirti görülebilmektedir. Bu dönemde görülen belirtilerin düzeyi her annede farklı şekilde görülmektedir. Ancak ilk enfeksiyon sonrasında belirtiler genellikle daha hafif hissedilmektedir.

Gebelikte uçuk sorunuyla karşılaşan çoğu anne adaylarında görülen belirtiler şu şekildedir:

Hamilelikte Uçuk Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde yaşanan bazı sorunlar anne adaylarını zorlayabilmektedir. Uçuğun bulaşıcı olmasından dolayı anne adayları için ciddi sağlık sorunu olabilir. Uçuk viral kaynaklı bir enfeksiyon olmasından dolayı pek çok virüs hamilelik döneminde uçuk çıkmasına neden olmaktadır.

Uçuğa neden olan 8 tip virüs bulunmaktadır. Ancak hamilelik döneminde bu virüslerden sadece 3 tanesi uçuğun çıkmasına neden olmaktadır. Bunlardan en sık görülen virüs HSV1 virüs çeşididir. Hamilelikte dudakta uçuk çıkması bu virüsün oluşturduğu enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.

Hamilelik döneminde çıkan uçukların neden olduğu başlıca unsurlar şu şekildedir:

  • Paylaşılan yemek kapları
  • Öpüşmek
  • Oral seks 
  • Hormonlar
  • Stres, endişe ve korku
  • Yüz veya dişçilikle ilgili olan işlemler
  • Yorgunluk, bitkinlik
  • Çatlamış kuru dudaklar
  • Soğuk algınlığına neden olan viral enfeksiyonlar
  • Güneş ışığına maruz kalma
  • Psikolojik stres

Hamilelikte Uçuk Teşhisi

Hamilelik döneminde çıkan uçuklar anne adaylarının bu dönemi zor atlatmasına neden olabilir. Bundan dolayı anne adaylarının ilk olarak uzman bir cildiye doktoruna başvurmaları gerekir. Uçuk enfeksiyonu genellikle uzman doktor tarafından kolayca teşhis edilir. Uçuğun klinik görünümü çoğunlukla tanı koymak için yeterli olabilmektedir. Ancak bazı durumlarda uzman doktor tanıyı netleştirmek için uçuktan örnek almak isteyebilir. Tzank yaymasıyla incelenmesi, kültür örneği veya kanda antikor testi teşhisi netleştirmek için yapılan uygulamalar arasında yer almaktadır.

Hamilelikte Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde oluşan uçuklar anne adayları için bazen ciddi bir sorun haline gelebilir. Böyle durumlarda uzman bir doktora başvuran anne adayları doktor kontrolüyle tedavi sürecine başlar. Bu süreç genellikle evde dinlenmeyle atlatılsa da bazen ateş ve ağrının şiddetli olduğu durumlarda ilaç tedavisi veya krem yöntemleri ile uçuk sorunu çözülebilir.

Hamilelik döneminde kullanılan uçuk tedavi yöntemleri şu şekildedir:

Oral İlaç: Hamilelik döneminde oral yolla alınan ilaçlar pek çok uzman doktor tarafından tavsiye edilmemektedir. Ancak uçuğun çok şiddetli olduğu durumlarda antiviral ilaçların kullanılması gerekebilir. Cildiye doktorunun önerdiği oral ilaçlar, mutlaka kadın doğum doktorunun da onayından geçmelidir.

Kremler: Hamilelikte uçuk kremi doktorlar tarafından en çok önerilen yöntemlerin başında yer almaktadır. Uçuk olan bölgenin nemli tutulması da uçuğun hafiflemesinde yardımcı olacaktır. Ancak çoğu uçuk kremleri hamilelikte anne adayları için zararlı olabilmektedir. Bundan dolayı mutlaka kadın doğum doktorunuzun tavsiyesini almadan kremi kullanmaya başlamamalısınız.

Hamilelikte Uçuk Tedavi Edilmezse

Hamilelik döneminde anne adaylarında ortaya çıkan uçuk genellikle çok büyük sorunlara neden olmamaktadır. Ancak genital bölgesinde oluşan uçuklar hamilelik döneminde tedavi edilmediği durumlarda tehlikeli olabilir. Uçuk bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı doğum esnasında bebeğe de bulaşabilme olasılığı oldukça yüksektir. Bundan dolayı da doğuma kadar uçuk mutlaka tedavi edilmelidir.

Hamilelikte Uçuğa Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde çıkan uçuklar anne adaylarının bağışıklığını düşmesine neden olduğundan dolayı bağışıklık güçlendirici vitaminler bu dönemde uçuğa iyi gelen takviyelerin başında yer alır. E ve C vitamini içeren besinler bağışıklığı güçlendirmekte yardımcı olabilmektedir. Ayrıca uçuk olan bölgeye buz sürmekte uçuğun iyileşme sürecini hızlandırarak ateşini de almaktadır.

Hamilelikte Uçuğa Ne İyi Gelmez?

Stres uçuğun çıkmasına neden olan sorunların başında yer almaktadır. Bundan dolayı hamilelik döneminde anne adayları için stres oluşturabilecek durumlardan mutlaka uzak durmalısınız. Ayrıca bağışıklık sisteminin düşük olması da uçuğun oluşmasını hızlandırabilir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak da bu dönem için oldukça önemlidir.

Hamilelikte Uçuk için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan uçuklar anne adayları için bazen ciddi bir sorun haline gelebilir. Bu dönemde uçuğun çıkması anne adaylarının bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak günlük yaşamında daha az dirençli olmasına sebep olmaktadır. Annenin bu dönemi daha zor atlatmasına neden olabilmektedir. Bu süreci daha az stresli atlatmak isteyen anne adayları da mutlaka uzman bir doktordan yardım almaları gerekir. Uçuk tedavisi için başvurulması gereken bölüm ise dermatoloji yani cildiye bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Uçuk ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte uçuk tehlikeli mi?

Hamilelik döneminde anne adayının yaşadığı uçuk sorunu çok tehlikeli durumlar oluşturmamaktadır. Genellikle bu sorun stres kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Ancak yine de ilk 3 ayda bu sorunu yaşayan hamile kadınlar her ihtimale karşı mutlaka tarama testlerini yaptırmaları gerekir.

Dr. Hande Erölmez

Hamileler uçuk kremi kullanabilir mi?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan uçukların oluşum nedeni strese ve yaşanılan duygusal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Uçuğun nemli tutulması bu süreçte anne adaylarının rahatlamasını sağlayacaktır. Bu yüzden çoğu doktor anne adayları için krem önermektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte uçuk bebeğe zarar verir mi?

Gebelik döneminde ortaya çıkan uçuklar bebeğe zarar vermemektedir. Ancak her ihtimale karşı anne adayları mutlaka tarama testlerinden geçmeliler. Daha önce bağışıklığı olan kadınlarda ise bu tehlike daha azdır.

Dr. Hande Erölmez

Uçuk hamilelik belirtisi olabilir mi?

Uçuk genellikle herpes simplex virüsünün ortaya çıkmasıyla oluşmaktadır. Bu durum bağışıklığın düşük olmasıyla beraber daha hızlı yayılmaktadır. Bu yüzden kadınlarda oluşan uçuklar hamileliğin belirtisi değildir.

Dr. Hande Erölmez

Uçuk bulaşıcı mıdır?

Herpes simplex adı verilen bu virüs bulaşıcı hastalıkların arasında yer almaktadır. Virüse sahip birisi ile temas eden kişiye uçuğun geçme olasılığı oldukça yüksektir. Bundan dolayı uçuğu olan birisi ile temas etmemeye çalışmalısınız.

Dr. Hande Erölmez

Uçuğa ne iyi gelir?

Bağışıklık sistemini güçlendirici besinler uçuk için oldukça faydalıdır. Ayrıca çinko kremleri ve çinko içeren besinler de uçuğa iyi gelmektedir. Bunun dışında aloe vera jeli de mineraller bakımında oldukça zengin olmasından dolayı uçuk için kullanılabilir.

Dr. Hande Erölmez