Hamilelikte Mide Bulantısı

Anne adaylarının vücudunda yaşanan değişikliklerin ortaya çıkardığı bir dizi belirtiden biride mide bulantısıdır. Tedavi beslenme değişikliği, damar yolu ile beslenme ve ilaç tedavisi ile yapılabilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Nedir?

Hamilelikte mide bulantısı, en sık görülen belirtilerin başında gelmektedir. Anne adaylarının vücudunda yaşanan değişikliklerin ortaya çıkardığı bir dizi belirtiden biridir. Hormonlarda yaşanan artış, azalış ve değişimlere vücut, mide bulantısı olarak reaksiyon verebilmektedir.

Anne adayı, hamileliğin ilk aylarından başlayarak, son aylarına kadar mide bulantısı şikayetinde bulunabilir. Bebeğin ve annenin yapısı bu sürenin uzayıp kısalmasında etkin rol oynamaktadır.

Hamilelikte Bulantı Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte mide bulantısı pek çok belirti ile beraber görülebilmektedir. Erken gebelik belirtisi olarak kabul edilen mide bulantısı, her anne adayının yaşaması muhtemel bir durumdur. Fakat hamileliğin ilk aylarında ya da sonrasında mide bulantısı olmaması da bebeğin sağlıksız olacağı anlamına gelmemektedir. Anne adaylarının yaklaşık %30’unda mide bulantısı yaşanmamaktadır.

  • Gebelikte mide bulantısı, sabah saatlerinde daha sık görülmektedir. 
  • İştahsızlık.
  • Hamilelik sürecinde ortaya çıkan koku hassasiyeti de bulantı belirtisini artırmaktadır. 
  • Anne adayında meydana gelen hormonal değişiklikler sonucu ortaya çıkan mide bulantısı, 4-8. haftadan itibaren görülmeye başlamaktadır. 
  • Hamileliğin ilerleyen sürecinde normal seyre gelecek olan mide bulantısı, anne adayında bulunan hormon yapısına göre daha uzun veya kısa görülebilmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Nedenleri Nedir?

Neredeyse her anne adayının karşılaştığı, gebelikte mide bulantısı durumunun bilinen birkaç nedeni bulunmaktadır. Hamilelik sürecinin vücut ve hormonlar üzerindeki etkisi sebebiyle oluşan mide bulantısı, anne adaylarının %80’inde görülmektedir.

Hamilelikte mide bulantısı nedenleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Gebelik hormonu HCG yoğunluğunun artması: Hamilelik sürecinde artış gösteren B-HCG hormonu, oldukça yüksek düzeylere çıkabilmektedir. Bu durum anne adayında mide bulantısı ve kusmalara neden olabilmektedir.
  • Koku duyusunun daha hassas olması: Hamilelikte bulantı, çoğu zaman hassaslaşan koku duyusundan kaynaklanmaktadır. Anne adayındaki koku duyusunun hassaslaşması, çevrede bulunan iyi/kötü kokuların alınmasına ve mide bulantısına neden olmaktadır.
  • Beslenme bozukluğu: Anne adayı, kendi ve bebeğinin sağlığı için beslenmeye oldukça dikkat etmelidir. Düzenli, az fakat sık sık beslenme gebelik sürecinde doğru beslenme yöntemi olacaktır.
  • Tiroid hormonlarının fazla çalışması: Hamilelik sürecinde birçok anne adayında görülen, tiroid hormonlarının bir süre normalden fazla çalışması mide bulantısına neden olabilmektedir. Bu durum genellikle hamileliğin 16. – 20. haftalarında düzelmektedir. Buna bağlı olarak, hamilelikte bulantının birden kesilmesi durumu ortaya çıkacaktır. Ek tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. 
  • Mide rahatsızlıkları: Hamilelik öncesi mide rahatsızlıkları yaşayan anne adaylarının, tedavi olarak gebe kalması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Gebelik öncesi bulunan mide rahatsızlıkları, hamilelikte aşırı mide bulantısı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. 

Hamilelikte ishal ve mide bulantısı, anne adayına zorlayıcı bir etki ortaya çıkarmaktadır. Hamileliğin 3. ayından itibaren başlayan mide bulantılarının aşırı olması rahatsızlığı da ortaya çıkabilmektedir. Hamilelikte geçmeyen mide bulantısı belirtileri de diğer yaşanan mide bulantısı belirtileri ile aynı olabilmektedir.

Bu kapsamda anne adayında aşırı ve şiddetli mide bulantısı, gebelikte öğürme gibi semptomların görülmesi halinde, vakit kaybedilmeden uzman doktordan destek almak gereklidir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Teşhisi

Gebelikte mide bulantısı, baş ağrısı ve halsizlik en sık görülen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların şiddetli ve uzun olması halinde uzman doktor tarafından gerekli teşhis konularak, tedavi yöntemleri değerlendirilmektedir.

Hamilelikte mide bulantısı şiddetinin ve sayısının artması sonucunda uzman doktor tarafından teşhis işlemi şu şekilde gerçekleşmektedir:

Hasta öyküsü: Hamilelikte mide bulantısı teşhisi, hasta öyküsü alınarak başlamaktadır. Anne adayının ailesinde bulunan kalıtsal hastalıkların olup olmadığı, mevcut alerjik reaksiyonlar öğrenilerek duruma göre tedavi planlaması yapılmaktadır.

Kan tahliliHamilelikte aşırı mide bulantısına etki edecek durumlar için ilk olarak kan tahlili istenmektedir. Uzman doktor kan değerlerine göre aşırı mide bulantısı ve kusmanın neden kaynaklandığını bulabilmektedir. Teşhis için kan tahlili, çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Hekim, farklı tetkikler de isteyebilmektedir.

İdrar tahliliHamilelikte mide bulantısının sürekli devam etmesi ve kusma halinin şiddetli yaşanması durumunda, rahatsızlığın sebebini öğrenebilmek için uzman hekim idrar tetkiki isteyebilmektedir. İdrar tahlili ve diğer tetkiklerin sonuçlarına göre hastalık belirlenerek, anne adayına uygun tedavi yöntemine başlanır.

Kilo ölçümü: Hamilelikte mide bulantısının sürekli devam etmesi, anne adayında kilo kaybı yaşatabilmektedir. Rahatsızlığın belirtilerinden biri olan kilo kaybı, uzman hekim tarafından takip edilmektedir. Ani, fazla kilo kayıpları ve aşırı mide bulantısı durumunda doktor, uygun tedavi yöntemini anne adayına tavsiye edip, başlamaktadır.

Hamilelikte Mide Bulantısı Tedavisi

Hamilelikte mide bulantısı sayısı ve şiddeti arttığında ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Uzman doktor tarafından yapılan tetkiklerin sonucunda konulacak teşhise göre anne adayı tedavi altına alınabilmektedir. Tedavi genelde hastanede yatırılarak uygulanmaktadır.

Hamilelikte aşırı mide bulantısı tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

  • Hasta genellikle hastaneye yatırılarak tedavi altına alınır.
  • Hasta, rahatsız edici kokulardan uzak tutulmaktadır.
  • Beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılmaktadır.
  • Anne adayının oral beslenmesi mümkün olmadığı durumlarda, damar yolu ile beslenme yapılabilmektedir.
  • Hamilelikte bulantı ilacı kullanımı, doktor gözetiminde yapılabilmektedir.
  • Hamilelikte aşırı mide bulantısının devam etmesi durumunda, tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir.7

Hamilelikte Mide Bulantısı Tedavi Edilmezse

Hamilelikte mide bulantısı sıradan bir belirti olmasına karşın, bulantının sürekli, şiddetinin artırarak devam etmesi oldukça ciddi ve tehlikeli bir durumdur. Anne adayının beslenmesinde ortaya çıkan bozukluklar, anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Bu kapsamda anne adayı acilen doktor muayenesi ve tedavisi altına alınmalıdır. Yapılan tetkiklerin sonucunda, hastalık teşhisi konulabilir ve tedavi başlanabilmektedir. Hamilelikte aşırı mide bulantısı tedavi edilmediği durumda anne adayının ve bebeğin sağlık durumunda ciddi tehlikeler ortaya çıkabilmektedir.

Hamilelikte Sabah Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?

Gebelikte mide bulantısına pek çok tıbbi ve bitkisel çözüm iyi gelebilmektedir. Anne adayının yorgun ve uykulu hissedeceği dönemlerde, mide bulantısı belirtisi zor zamanlar yaşatabilmektedir. Bu nedenle, hamilelikte mide bulantısına iyi gelen şeyler bulunmaktadır.

Hamilelikte mide bulantısını gidermenin yolları şu şekilde listelenebilir:

  • Mide bulantısı hissedildiğinde, nefesin burundan alınarak ağızdan verilmesi,
  • Anne adayının uyuduğu odanın sürekli havalandırılması,
  • Mide bulantısı oluşturabilecek kokulardan uzak durulması,
  • Bazı anne adaylarında diş fırçalamanın mide bulantısına yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle hamilelik sürecinde ağız gargarası yapılması,
  • Az miktarda fakat sıklıkla beslenmek,
  • Yeterli besin alarak aç kalmamak,
  • Protein ve karbonhidrat değeri yüksek diyet uygulamak,
  • Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketimini durdurmak,
  • Buz küpü emmek,
  • Dinlenmek, istirahat etmek,
  • Açık ve temiz havada yürüyüş yapmak,
  • Uzman doktor önerisinde bitki çayları tüketmek, hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yöntemlerdir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte yaşanan mide bulantısına, anne adayının yapısı da düşünülerek, pek çok besin iyi gelmektedir. Doktor önerisi veya kontrolünde hamilelikte bulantıya iyi gelen yiyecekler, yaşanan mide bulantısı şiddetini ve sıklığını düşürebilmektedir.

Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler şu şekilde listelenebilir:

  • Uyanıldığında tuzlu kraker, pirinç patlağı tüketilmesi,
  • Beslenme düzenine dikkat edilmesi,
  • Doktor kontrolü ve önerisiyle B6 vitamin tüketimi,
  • Hayvansal ürün tüketimi,
  • Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme düzeni, hamilelikte mide bulantısına iyi gelen besinler arasında yer almaktadır.

Hamilelik sürecinde alınacak olan besin, vitamin ve ilaçlar, uzman doktor bilgisi dahilinde tüketilmelidir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte mide bulantısı, tüketilen besin veya içinde bulunulan ortam ile yakından ilgilidir. Anne adayları, gebelik süreci boyunca beslenme ve gıda tüketimine oldukça dikkat etmelidir. Bu kapsamda koku hassasiyeti oluşacağından, mide bulantısına neden olabilecek kokuya sahip besin ve gıdalardan uzak durulması gereklidir.

Hamilelikte mide bulantısına iyi gelmeyecek durumlar şu şekilde listelenebilir:

  • Mide asit seviyesini artıracak portakal ve limonlu meyve sularının tüketilmesi,
  • Doktor reçetesi veya tedavisi bulunmuyorsa demir ilaçlarının kullanılması,
  • Yağlı gıdaların tüketilmesi,
  • Lifli gıdaların tüketilmesi hamilelikte mide bulantısına iyi gelmeyecek besin ve davranışlardır.

Hamilelikte Mide Bulantısı için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte mide bulantısı, çok sık rastlanılan bir hamilelik belirtisi olsa da bu durumun uzun süre şiddetli bir şekilde devam etmesi halinde uzman doktor kontrolü gerekebilmektedir. Hamileliğin ilk aylarında yoğun olarak yaşanabilen mide bulantısı, ilerleyen aylarda şiddetini azaltmaktadır.

Şiddeti azalmayan veya artış gösteren mide bulantısının teşhisi ve tedavisi için Gastroenteroloji bölümü tercih edilmelidir. Uzman doktor tarafından yapılacak gerekli testler sonucunda, mide bulantısının ne sebeple ortaya çıktığının cevabı bulunabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Mide Bulantısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer?

Hamilelikte mide bulantısı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yaşanan mide bulantısı, gebelik ilerledikçe azalarak geçecektir. Anne adayının, bol sıvı tüketmesi, egzersiz yapması, hafif yiyecekler tercih etmesi ve ağır kokulardan uzak durması, mide bulantısının azalarak geçmesini sağlamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamileliğin 8. ayında mide bulantısı neden olur?

8 aylık hamilelikte mide bulantısı çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Fakat anne adaylarının %5’i 32, 33, 34 veya 35 haftalık gebelikte mide bulantısı yaşayabilmektedir. Hamilelikte son ayda mide bulantısı görülen anne adaylarına, doktor tavsiyesi eşliğinde, hamilelikte mide bulantısına ilaç ve bitkisel çözüm tedavisi uygulanmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Adetliyken mide bulantısı ve baş ağrısı hamilelik belirtisi midir?

Regl döneminde yaşanan mide bulantısı ve baş ağrısı genellikle, adet öncesi sendrom (PMS) nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Regl dönemindeki mide bulantısının hamilelik nedeniyle ortaya çıkması da görülebilmektedir. Bu durumda hamilelik testi veya uzman doktor yardımıyla kesin sonuç öğrenilebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte mide bulantısı kaçıncı haftada, ne zaman başlar?

Hamilelikte mide bulantısı, genel olarak 5. ve 6. haftada ortaya çıkmaktadır. Gebelikte bulantı 9. haftada şiddetini oldukça artırmaktadır. Anne adayının yapısına göre değişmekle birlikte, mide bulantısı 16. – 18. haftada şikayetler sona ermektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte mide bulantısı ne kadar sürer, ne zaman geçer?

Hamilelikte mide bulantısı süresi, anne adayının yapısına göre değişmektedir. Genellikle gebeliğin, 16. – 18. haftalarında bulantı şikayeti sona ermektedir. Fakat anne adaylarının %5’inde hamileliğin son haftasında ve hatta son günlerinde mide bulantısı şikayeti görülebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Her hamilelikte mide bulantısı olur mu, mide bulantısı olmazsa ne olur?

Hamilelikte mide bulantısı anne adaylarının birçoğunda görülmektedir. Fakat %30’lu bir dilimde mide bulantısı şikayeti görülmektedir. Hamilelikte mide bulantısı yaşanmaması herhangi bir soruna işaret değildir. Mide bulantısı şikayeti yaşamayan anne adaylarının da bebekleri sağlıklı ve ideal bir şekilde dünyaya gelebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Yemekten sonra ve gece mide bulantısı hamilelik belirtisi mi?

Yemekten sonra ortaya çıkan mide bulantısı genel olarak tüketilen gıdadan kaynaklanmaktadır. Fakat hamilelik şüphesi bulunuyorsa, hamilelikte yemekten sonra mide bulantısı da görülebilmektedir. Hamilelik sürecinde günün her saatinde, gece veya gündüz mide bulantısı belirtisi ortaya çıkabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

6 ve 7 aylık hamilelikte mide bulantısı olur mu, normal mi?

Gebelikte, anne adayındaki hormonların artmasından dolayı mide bulantısı şikayeti ortaya çıkabilmektedir. Hamileliğin 5. ayında mide bulantısı devam edebilmekte, hamilelikte 6. ayda mide bulantısı da görülebilmektedir. Anne adayının yapısına göre bu süreç uzayıp, kısalabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte mide bulantısı cinsiyeti belirler mi?

Hamilelikte mide bulantısı, bebeğin cinsiyetinde belirleyici veya etkin rol oynamamaktadır. Gebelik sürecinde ortaya çıkan mide bulantısı, anne adayında değişim gösteren hormonlar nedeniyle görülmektedir. Herhangi bir şekilde bebeğin cinsiyeti veya farklı nedeni bulunmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte bulantı olmaması normal mi?

Hamilelikte mide bulantısı bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir. Fakat gebelik sürecinde anne adayının mide bulantısı yaşamaması da bebeğin sağlıksız olduğuna işaret değildir. Bebeğin sağlık durumu uzman hekim tarafından çeşitli tetkikler ve görüntüleme yöntemleri ile görülebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte cinsel ilişki sonrası mide bulantısı yaşanır mı?

Hamilelikte cinsel yaşam, anne ve bebek sağlığı nedeniyle oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Uzman doktor önerileriyle gerçekleştirilmesi, anne adayı ve bebek sağlığı için daha iyi olabilmektedir. Hamilelikte cinsel ilişki sonrası mide bulantısı belirtisi görülebilmektedir. Bu durum anne adayında, cinsel ilişki sırasında artış gösteren hormonlardan kaynaklanmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte mide bulantısı sabah, akşam, gece ve her gün olur mu, gün boyu sürer mi?

Hamilelikte mide bulantısı genel olarak sabah saatlerinde yoğun olarak yaşanmaktadır. Gebelikte bebeğin saçı çıkarken mide bulantısı sık yaşanır genel kanısının aksine, anne adayında bulunan hormonların sabah saatlerinde daha aktif üretilmesi nedeniyle yoğun mide bulantısı yaşanabilmektedir. Hamilelikte mide bulantısı gün boyu devam ederek, akşam ve gece de görülebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte folik asit ve su içme mide bulantısı yapar mı? Mide bulantısı psikolojik mi?

Hamilelikte folik asit ve su tüketimi mide bulantısına neden olmamaktadır. Hamilelikte mide bulantısı, anne adayındaki hormonlar veya beslenme ile bağlantılı olarak görülmektedir. Gebelikte aşırı mide bulantısı olması, anne adayının psikolojisini kötü yönde etkileyebilmektedir. Fakat yaşanan mide bulantısının psikolojik olduğu ile ilgili herhangi bir sonuç bulunmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Boş gebelikte mide bulantısı olur mu?

Boş gebelik ya da halk arasında bilinen haliyle yalancı gebelik, hamileliğin erken belirtilerini gösterebilmektedir. Bu kapsamda boş gebelikte mide bulantısı görülebilmektedir. Birey, hamile bir anne adayı ile aynı belirtileri yaşayabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker