Bebeklerde Uyuz

Bir tür cilt hastalığı olan uyuz hastalığı, vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilirken özellikle kış ve sonbahar aylarında artış gösterir. Tedavide genellikle uyuz hastalığına iyi gelen kremler tercih edilir.

Bebeklerde Uyuz Nedir?

Bir tür cilt hastalığı olan uyuz hastalığı, vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilirken özellikle kış ve sonbahar aylarında artış gösterir. Bir kişiden diğerine kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Sarcoptes scabiei von hominis(Uyuz böceği) akarının cildin üst kısmına yerleşmesiyle ortaya çıkan uyuz hastalığı, ciltte tüneller açar ve kaşıntıya neden olur. Bebeklerde uyuz ise kişisel hijyene dikkat edilmemesine ek olarak uyuz akarına sahip olan kişilerle temas sonucunda da oluşabilir.

Bebeklerde uyuz hastalığı ise yetişkinlerden daha tehlikelidir. Bebek kaşıntı ihtiyacını orantılı olarak gideremeyeceği için kaşınan bölgeyle sürekli uğraşarak vücudunda ciddi hasarlara sebep olabilir. Sarcoptes scabiei von hominis akarı 8 bacaklı ve ancak mikroskop yardımı ile görülebilecek çok minik bir böcektir. Uyuz hastalığı insanlarda görülebildiği gibi hayvanlarda da görülebilen bir hastalıktır. Ev ortamından dışarıya çıkmayan bir bebeğin uyuz olması dışarıdan bu böceğin getirildiği anlamına gelir.

Bebeklere Uyuz Nasıl Bulaşır?

Uyuz salgını olarak bilinen ve dünya genelinde çok yaygın olarak görülen uyuz hastalığının kaynağı olan Sarcoptes scabiei von hominis akarının kuluçka süresi vardır. 30 gün kadar sürebilen bu kuluçka süresinde, deri altına girdikten sonra ölü hücrelerle beslenerek büyür ve çoğalır. Bu akar, bit ve benzeri parazitler gibi kan ile beslenmezler, ölü deri hücreleri ile beslenirler.

Enfekte olan kişiyle yakın temas akarların kolayca bulaşması için yeterlidir. Evde bulunan bir bebek ile genelde anne babası veya kardeşleri yakın temasta bulunur. Ebeveynleri dikkat etse de bebeğin kardeşleri, özellikle okula gidiyorlarsa, uyuz salgını olduğu zaman bu okuldan, arkadaş çevresinden akarları alıp eve getirebiliyor, genelde bu şekilde bebekler uyuz olmaktadır.

Uyuz akarları vücutta yaşam sürebileceği gibi eşyalar üzerinde de yaklaşık 48-72 saat boyunca yaşam sürebilirler. Bu nedenle uyuzdan şüpheleniliyorsa kişinin kullanmış olduğu veya daha önceden kullandığı eşyaların üzerinde akarların yaşama ihtimali vardır. Ortak eşya kullanımından kaçınmak, uyuz akarlarının bulaş riskini azaltır.

Bebeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuza sebep olan bu akarların kuluçka süresi 14 - 35 gündür. Kuluçka süresinin bu kadar uzun olması, akarların vücuda girdikten 14 – 35 gün sonra belirtilerini göstermeye başlayacağı anlamına gelmektedir. Aşağıdaki semptomlar uyuzun en sık karşılaşılan belirtileridir. Semptomlardan bir tanesi ya da birden fazlasının görülmesi durumunda derhal en yakın hastanenin, cildiye (dermatoloji) bölümüne gidilmesi gerekir. Bebeği uzman hekime muayene ettikten sonra uzman hekimin verdiği tedavi aksatmadan uygulanmalıdır.

Bebeklerde uyuz belirtileri:

  • Bebeğin vücudunun herhangi bir yerinde lokal bir bölgede görülen kaşıntı.
  • Bebeklerde uyuz dirsek arkası, diz kapağı arkası, göğüs uçları, bilekler, parmak araları, koltuk altı, bel, bacak, kol gibi bölgelerde kaşıntı olarak görülür. Bebeklerde bu noktalarda kaşıntı görülmesi önemli bir belirtidir. 
  • Bebeğin banyo ve yatak gibi sıcak ortamlarda bulunduğunda kaşıntı miktarının artması.
  • Vücutta kaşınan bölgelerde kabuklanma, kabarma, yara ve kaşımaya bağlı kanama.
  • Bebeğin cildinde görülen küçük oyuntular, uyuz akarının ciltte ilerlemek için açtığı tünellerden dolayı vücutta cilt yüzeyinde bu oyuntular oluşur.
  • Bebeğin vücudunda sulanma veya sivilcelenme benzeri iltihap oluşumu var ise, bunlar da uyuz böceğine bakterilerin de eşlik etmesi sonucunda oluşabilen belirtilerdir.

Bebeklerde Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde uyuz tedavisi, hastalığın ve bebeğin sağlık durumuna ek olarak bebeğin yaşına da bağlıdır. Bebeklerin yaşı, tedavi sürecinde önemli bir etkiye sahiptir. Uzman doktor tarafından bu durumlar değerlendirilerek krem veya ilaç seçimi yapılır. Uzman doktor duruma göre aşağıda verilen tedavileri uygulayabilir.

Bebeklerde uyuz tedavisi:

  • Bebekte uyuz fazla değil ise kükürtlü pomatlar, uyuz kremi, uyuz merhemi veya uyuz solüsyonu ile tedavi edilebilir.
  • Tedavi öncesinde bebeğin alerjik geçmişi incelenir. Alerjisi yok ise Permetrinli ilaçlar tercih edilir. Bebeklerde uyuzun vücuttaki dağılımına göre lokal ya da vücudun tamamına uygulanabilir. Reçete edilen ilaç kullanıldıktan yaklaşık 8 saat sonra bebeğin banyo yaptırılması gereklidir. 
  • Bebek uyuz olduktan sonra krem ve solüsyonlarla iyileşmez ise hap ile tedavi olması gerekebilir. Genelde bebeklerde bu işlem uygulanmaz.
  • Bebeklerin vücuduna sürülen krem yaklaşık 8 saat bekletilir. Bu süreçte hastalığa sebep olan akarların tamamının öldüğü görülür. İlk uygulamada başarılı sonuçlar alınsa da ikinci bir uygulama gerekebilir.
  • Uyuz böceğinin kuluçka süresi yaklaşık 30 gündür. Bu nedenle uyuz ailedeki diğer bireylere bulaşmış olabilir. Ailelerin diğer üyelerinde ilk etapta belirti görünmüyor olabilir ancak kuluçka süresinin tamamlanmasıyla belirtiler ortaya çıkabilir. Ailedeki diğer bireylerin de tedaviye katılması gerekebilir.
  • Bebeğin tedavi süresince başta bebeğin olmak üzere, ailenin tüm bireylerinin eşyaları mutlaka dezenfekte edilmelidir. Bebeğin kıyafetleri, havluları, nevresimleri ile yıkanabilir diğer tüm eşyaları yüksek ısıda yıkanmalı, bebeğin odası ve evin tamamı detaylıca dip köşe temizlenmelidir. 

Bebekleri Uyuz Salgınından Korunmanın Yolları Nelerdir?

Kalabalık yerlerde bulunan ebeveynler, okula giden çocuklar, doğal olarak uyuz salgını tehdidi ile karşı karşıyadır. Her hastalıkta olduğu gibi çocuklarda bu durum biraz daha hassastır. Çünkü çocukların bağışıklık sistemleri yetişkinlerin bağışıklık sistemine nazaran daha düşüktür.

Bebekleri uyuz salgınından korumanın en etkili yolu okula giden kardeşlerinin ve ebeveynlerinin dikkat etmesidir, uyuz olma riskleri olduğunda bebeğe temas etmemeleridir.

Henüz anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklar arkadaşları ile sürekli yakın temasta bulunurlar ve eşya paylaşımını sık sık yaparlar. Bu durumda aynı sınıfta olan bir uyuz hastası, uyuzu tüm çocuklara bulaştırabilir. Çocuğunuzu veya bebeğinizi uyuzdan korumak için aşağıdaki maddelere uymanızda fayda vardır.

  • Çoğu evde genellikle ortak kullanılan havlu, terlik, tarak ve benzeri eşyalar kişiye özel olmalıdır, ortak kullanılmamalıdır. Bebeğin havluları ve tarağı mutlaka farklı olmalıdır.
  • Çocukların ve bebeklerin enfekte kişilerle yakın temas kurması engellenmelidir. Enfekte olan çocuk ile diğer çocuk aynı yatağı paylaşmamalı, aynı eşyaları kullanmamalı, enfekte süresince mümkünse aynı odada kalmamalıdır.
  • Ailede uyuz olan birisi var ise, diğer bireylerde hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasını beklememeli, vakit kaybetmeden uyuz tedavisi sürecine diğer bireyler de dahil edilmelidir.
  • Ailede uyuz olan kişinin çamaşırları mutlaka ayrı yıkanmalıdır.
  • Hastane, alışveriş merkezi gibi yerlerde bebek bakım odası gibi yerlere bebek götürüldüğünde, kullanılması zorunlu olan eşyaların temizliği konusunda hassas olunmalıdır.
  • Son yıllarda uyuz salgını fazlasıyla görülmektedir, hastanelere uyuz salgını ile ilgili gelen vaka sayıları oldukça fazladır, yukarıda belirtilen önlemlere dikkat ederek enfekte olma riski minimuma düşürülebilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
1
Makeleyi Paylaşın