Topuk Ağrısı

Topuk ağrısı, farklı nedenlerden dolayı topuk kısmında hissedilen ağrı olup, duruma göre ilaç, fizik tedavisi veya cerrahi operasyonlar ile tedavi edilmektedir.

Topuk Ağrısı Nedir?

Topuk ağırlık taşıması ve yürüme sırasındaki görevleri nedeniyle çok önemlidir. Günlük yaşam içerisinde adım atarken, yürürken, koşarken, merdiven inip çıkarken topuk önemli bir rol oynar.

Bu aktiviteleri ağrısız olarak yaptığımızda topuğun önemini düşünmeyiz. Ancak topuk ağrısı başladığında aktiviteler sırasında veya istirahatte ağrı hissedilir ve yaşam kalitemiz düşer.

Topuk ağrısı pek çok durum ve hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen, her insanın zaman zaman yaşayabileceği bir olumsuz deneyimdir.

Topuk ağrısı topuğun altında, arkasında, iç veya dış kısmında hissedilebilir. Kadınlarda ve ileri yaştaki bireylerde topuk ağrısı daha sık görülür.

Sağlıksız ayakkabıların ve terliklerin giyilmesi, uzun süre ayakta durma, aşırı spor yapma, kötü zeminlerde yürüme gibi hatalı davranışlar ile obezite, düz tabanlık, ayak kavsinin yüksek olması, basma ve yürüme problemleri topuk ağrılarına zemin hazırlar.

Topuk ağrısı çok çeşitli nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Plantar fasiit topuk ağrısının en yaygın görülen sebeplerindendir.

Plantar fasiit ayağın tabanında uzanan plantar fasya adı verilen bandın kalınlaşması ve iltihabıdır. Kadınlarda ve fazla kilolularda daha sık görülür.

Topuk dikeni halk arasında daha yaygın olarak bilinen ve topuk ağrısına neden olabilen bir durumdur. Topuğun uç kısmında görülen diken şeklinde çıkıntı topuk dikeni olarak adlandırılır.

Hastalar özellikle sabah kalkınca topuk ağrısı hissederler biraz yürüdükten sonra ağrıda rahatlama olur.

Topuk Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Topuk ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olduğu gibi ağrının görüldüğü bölge, ağrının karakteri ve gün içinde görüldüğü zamanlar değişiklik göstermektedir.

Ağrı altta yatan sağlık durumuna ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hastalar topuk ağrısını zonklayıcı, yanıcı, batıcı gibi birçok şekilde tanımlayabilir.

Topuk ağrısı topuğun altında, arkasında, iç veya dış kısmında olabilir. Her iki ayakta görülebileceği gibi sağ ayak topuk ağrısı veya sol ayak topuk ağrısı şeklinde tek tarafta da hissedilebilir.

Ani başlangıçlı ya da uzun süredir devam ediyor olabilir. Ağrı hafif, orta veya şiddetli seyredebilir.

Topukta hassasiyet, şişlik, ısı artışı gibi şikayetler ile topuğun arkasındaki aşil tendonunda gerginlik ağrıya eşlik edebilir.  Ağrı bazı aktiviteler sırasında, istirahat sırasında, günün bazı vakitlerinde artabilir.

Topuk dikeni hastalarında sabah kalkınca topuk ağrısı tipiktir. Hastalar kalkıp birkaç adım yürüdüklerinde ağrı azalmaktadır. Gün içinde fazla ayakta durma, uzun süren sportif aktiviteler topuk ağrısını arttırabilir.

Topuk Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Topuk ağrısı pek çok durum ve hastalığa bağlı olarak oluşabilir.

Yanlış ayakkabıların kullanımı, uzun süre ayakta durarak çalışma, sert zeminlerde uzun süre yürüyüş yapma, aşırı sporlar topuk ağrısına zemin hazırlar.

Yanlış davranışlardan vazgeçildiğinde koruyucu önlemlerle beraber topuk ağrısında rahatlama sağlanabilir.

Plantar fasiit (ayak tabanını saran plantar fasya adı verilen bandın iltihabı), ilerleyen yaşla birlikte yağ yastığın incelmesi, topuktaki kırıklar ve tümörler, aşil tendon iltihabı gibi durumlarda ve bazı romatizmal hastalıkların bulgusu olarak topuk ağrıları görülebilir.

Topuk ağrılarının bazı sebepleri kısaca şöyle sıralanabilir:

Topuk Ağrısı Teşhisi

Topuk ağrısının pek çok nedeni bulunabilir. Ağrının nedeninin bulunması başarılı bir tedaviye atılacak en önemli adımdır.

Topuk ağrısı şikayetiyle doktora başvurulduğunda doktor hasta hikayesini öğrenir, sağlık durumu ve ağrısıyla ilgili bilgiler alır. Hastanın duruşunu, yürüyüşünü gözlemler. Fiziksel muayeneye ve gerekli görürse görüntüleme yöntemlerine başvurarak teşhis koyar.

Hastalık hikayesi topuk ağrısına neden olan durumun/ hastalığın teşhis edilmesine yardımcı olur. Hastalar şikayetlerini anlatmalı, geçirdiği ameliyatlar, kazalar, yaralanmalar, sahip olduğu hastalıklar ve ailesel hastalık geçmişi ile ilgili doktora bilgi vermelidir.

Topuk ağrısının yeri, hangi durumlarda arttığı ya da azaldığı, ne zaman başladığı, şiddeti ile ilgili bilgiler vermelidir.

Fiziksel muayenede doktor kas gücü muayenesi yapar, eklem hareket açıklıklarını değerlendirir, bölgeyi elle muayene eder, bölgedeki ısı artışı ve şişliklerin varlığını inceler.

Ayak muayenesinin yanı sıra diz, kalça gibi eklemler ve bel bölgesi muayene edilebilir. Topuk ağrısı düz tabanlık, ayağın içine basma gibi durumlar sonucunda gelişmiş olabilir. Hastada yürüyüş problemleri bulunabilir. Doktor hastanın duruşunu, yürüyüşünü değerlendirir.

Direkt Grafi/Röntgen İle Görüntüleme: Direkt grafi (röntgen filmi) x ışınlarının kullanılmasıyla görüntü elde eden bir yöntemdir. Topuk ağrısının teşhisinde doktor gerekli görürse röntgen ile görüntülemeye başvurabilir. Topuk dikeni olarak adlandırılan hastalıkta röntgen filminde topuğun uç kısmında diken şeklinde çıkıntı görülebilir. Röntgen ile kireçlenmeler, kırıklar, şekil bozuklukları saptanabilir.

Topuk Ağrısı Tedavisi

Topuk ağrısı ayağın zorlanması, tekrarlı travmalara maruz kalması, aşırı spor, uzun süre ayakta durma, basma ve yürüyüş problemleri sonucunda veya altta yatan bir hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkar.

Topuk ağrısının tedavisi altta yatan sebebe bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber genellikle koruyucu yöntemlerle tedavi edilir.

Birçok topuk ağrısı dinlenme, tabanlık kullanımı, buz uygulaması, egzersiz gibi yöntemlerle geçebilmektedir.

Koruma, önleme, yanlış alışkanlıkları gözden geçirme topuk ağrısının giderilmesinde önemli bir yere sahiptir.

  • Gün içinde uzun süre ayakta kalıyorsanız dinlenme aralıkları vermek, egzersiz yapmak, işyerinde ergonomik çalışma koşulları oluşturmak ağrınızda rahatlama sağlayabilir.
  • Sağlıklı ayakkabılar tercih etmelisiniz. Kullandığınız ayakkabıların tamamen düz ayakkabılar olmamasına özen göstermeli, ayağınızı destekleyen ayakkabılar tercih etmelisiniz. Ayak kemerini destekleyen ve topuk kısmı sert olmayan ayakkabılar doğru bir tercihtir. Yazın giyilen düz terlikler de topuk ağrısına neden olabilir. Ayak tabanını destekleyen terlikler tercih etmelisiniz.
  • Bunun yanı sıra topuk ağrınızı azaltmak için tabanlık veya silikon topukları kullanabilirsiniz, basma ve yürüyüş problemleriniz varsa ayağınıza özel olarak tasarlanmış tabanlıkları tercih etmeniz önemlidir.
  • Yürüyüş yapılan zeminin sert olmaması, şok absorban özellikte olması ayak sağlığınız için faydalıdır.
  • Spor yapıyorsanız doğru ekipmanların kullanımı ve spor yapılan zeminin spora uygun olması önemlidir.
  • Fazla kilolardan kurtulmak ağrılarınızı azaltabilir.
  • Aşırı spordan, yorucu işlerden kaçınmak, gerekirse spora veya çalışmaya ara vererek istirahat etmek ağrılarınızın azalmasını sağlayabilir.
  • Yeni başlayan ağrılarda tolere edebiliyorsanız buz paketleri veya soğuk paketlerle soğuk uygulamak veya ayağınız için soğuk banyolar şikayetlerinizde rahatlama sağlayabilir.

Evde uygulanan yöntemlerle geçmeyen topuk ağrılarında doktor önerisiyle ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulanabilir.

İlaç Tedavisi

Topuk ağrısı için uygulanan ilaç tedavisinde ağrı kesici ve anti-inflamatuar (iltihap azaltıcı) ilaçlar sıkça kullanılır.

Geçmeyen topuk ağrısında bölgesel steroid enjeksiyonu yapılabilir.

Fizik Tedavi

Topuk ağrılarında gerekli görülürse hastalar fizik tedaviye yönlendirilir. Fizik tedavi programı kişiye özel planlanır.

Ağrının azalmasında, kas kuvveti, esneklik ve dengenin artmasında etkilidir.

Topuk ağrısı için kullanılan bazı fizik tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Egzersiz: Topuk ağrısı egzersizleri dolaşımın artması, ağrının azalması, esnekliğin ve kas kuvvetinin artmasını sağlar. Topuk ağrısında germe egzersizleri özel bir öneme sahiptir. Bir elle topuğu tutup diğer elle ayak parmaklarını yukarıya çekip ayak tabanındaki plantar fasyanın gerilmesi önemlidir. Ayrıca topuk ağrısında ayağın yanı sıra bacak kasları için de germe egzersizleri uygulanmalıdır. Germe egzersizlerinin yanı sıra kas kuvvetini arttıran egzersizler topuk ağrısı için hazırlanan rehabilitasyon programına eklenir. Kas kuvvetini ve dengeyi arttırmak olası yaralanmalara karşı korur.

Topuk ağrısında sıkça önerilen ev egzersizleri şunlardır:

  • Top yuvarlama
  • Şişe yuvarlama
  • Havlu ile ayağın kendine doğru çekilerek gerilmesi
  • Alt bacak kaslarını germe egzersizleri
  • Basamak kenarında parmak ucunda yükselme
  • Ödem tedavisi: Ağrıyla beraber ödem mevcutsa bantlama, buz uygulaması, ayağın yukarıda pozisyonlanması, bantlama ve egzersizlerle ödem kontrolü sağlanır.
  • Postür (duruş) egzersizleri: Hastanın postürünün değerlendirilmesi ve duruş bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.
  • Yürüyüş bozukluklarının tedavisi/yürüyüş eğitimi: Yürüyüş bozuklukları topuğa binen yükü arttırabilir, topuk ağrısına neden olabilir. Hastanın yürüyüşünün değerlendirilmesi ve yürüyüş bozukluklarına neden olan durumun tedavi edilmesiyle topuk ağrıları azalabilir.
  • Bantlama: Topuk ağrılarında bantlamayla ağrı şikayetinde rahatlama sağlanabilir. Esnek veya rijit (esnek olmayan) bantlarla yapılabilir.
  • Kinezyolojik bantlama: Topuk ağrılarında kinezyolojik bantlama yapılabilir. Esnek kinezyo bantlarla yapılan bu bantlama kan dolaşımının artmasında, ağrı ve ödem kontrolünde etkili olabilir. Kinezyolojik bantlar hareketine izin vermesi, uygulama bölgesinin hava alması, yürümeye ve ayakkabı giymeye engel olmaması nedeniyle avantajlıdır.
  • Ayak masajı: Masaj topuk ağrıları için oldukça faydalı olabilir. Friksiyon masajı denen ve parmak uçlarıyla bastırarak uygulanan masaj topuk ağrısının giderilmesinde etkilidir. Bir su şişesinin içerisinde su dondurularak ayak altında yuvarlanması masaj etkisi yapar ayrıca iltihabı durumların giderilmesine de yardımcı olur. Ayak masajı ağrı kesici kremlerle beraber uygulanabilir.
  • TENS (Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu) uygulaması: Ağrı tedavisi için en sık kullanılan uygulamalardan biridir. Ağrılı bölgeye yapıştırılan elektrotlar ve TENS cihazı ile uygulanır.
  • Terapatik ultrasonUltrason fizik tedavide sık kullanılan modalitelerdendir. Ses dalgaları kullanılarak dokular üzerinde mikromasaj ve titreşim etkisi oluşturarak ağrının giderilmesi ve dolaşımın artması sağlanır.
  • Lazer uygulaması: Lazer ışını fizik tedavide terapatik olarak kullanılır ve ağrıların azalmasında, yaraların iyileşmesinde etkilidir.
  • Eswt (Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi): Eswt cihazıyla topuğa yüksek frekanslı ses dalgaları gönderilerek mikro kanama oluşturulur ve iyileşme süreci uyarılır. Topuk dikeninde eswt uygulaması giderek yaygınlaşmıştır. Hamilelerde, kalp pili kullanan hastalarda, tümör ve enfeksiyon varlığı gibi durumlarda eswt uygulanamaz.

Cerrahi Tedavi

Topuk ağrısında yaygın olarak kullanılan bir tedavi şekli değildir.

Ameliyatsız tedavi yöntemlerinden fayda göremeyen hastalarda, uzun süredir ağrısı devam eden ve yaşam kalitesi düşen hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilir.

Topuk Ağrısı Tedavi Edilmezse

Ayakta durma, yürüme, koşma, merdiven inip çıkma gibi aktiviteler sırasında topuk aktif olarak kullanılır.

Topuk ağrısı şikayeti olan hastalar aktiviteler sırasında veya dinlenme sırasında, sabah kalkınca topuk ağrısı hissedebilir veya yürürken topuk ağrısı çekebilir.

Ağrının görüldüğü durumlar altta yatan duruma ve kişiye göre değişir, kişiler şiddetli topuk ağrısından şikayetçi olabilir. Topuk ağrıları geçiştirilmemesi, tedavi edilmesi gereken bir sağlık durumudur.

Topuk ağrısı yaşayan hastalarda yürüyüş problemleri görülebilir, yürüyüş sırasında denge bozulabilir.

Ağrı sonucunda bozulan yürüyüş şekli bazı eklemlere binen yükü arttırıp kas ve eklem problemlerine sebep olabilir. Ayrıca hastalarda yaralanmalara ve başka bölgelerde de ağrıya yol açabilir.

Topuk ağrısı eklemde kireçlenmeden, romatizmal hastalıklardan kaynaklanabilir. Bazen romatizmal hastalıkların belirtileri olarak karşımıza çıkan topuk ağrısının nedenini saptamak ve tedavisine bir an önce başlamak önemlidir.

Örneğin omurga romatizması olarak bilinen ankilozan spondilit tanısının konmasında topuk ağrısı önemli bir bulgudur.

Topuk ağrısına sebep olan hastalıklar tedavi edilmezse ilerleyen dönemde eklemlerde harabiyet, şekil bozuklukları gibi problemlere yol açabilir. Eklem hareketleri kısıtlanabilir ve hastaların bağımsızlıkları azalır.

Topuk ağrısı tedavi edilmezse kronik (uzun süredir devam eden) ağrı haline gelebilir. Kronik ağrılar hastaları hem fiziki hem de sosyal ve psikolojik yönden olumsuz etkiler.

Örneğin yürürken topuk ağrısı çeken bir hasta yürümekten ve sosyal ortamlara girmekten kaçınmaya başlar, hayattan zevk almaz hale gelebilir. Uzun süredir geçmeyen ağrı çeken hastalar hareket etmekten kaçınır, yaşam kaliteleri düşer.

Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?

Topuk ağrısı uzun süre ayakta çalışma, aşırı spor yapma, ayağı zorlama sonucunda meydana gelmiş olabilir.

Topuk ağrısının azalması veya ağrının oluşmasının engellenmesi için çalışma sırasında dinlenme araları vermek, uzun süre sabit durmamak, ayağı yukarıda pozisyonlayarak dolaşıma yardımcı olmak, bir süre zorlayıcı sporlardan kaçınmak önemlidir.

Örneğin öğretmenler ders anlatırken uzun süre ayakta durmak yerine yürüyerek ders anlatmalıdır.

Ayrıca topuk ağrısında rahatlama sağlamak için silikon topuk yastığı, tabanlık, gece ateli gibi yardımcılar ve ayağın içinde rahat ettiği ayakkabıları seçmek önemlidir.

Topuk ağrısına iyi gelen bazı uygulamalar kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Rahat ayakkabılar tercih etmek
  • Tabanlık
  • Silikon topuk yastığı
  • Gece ateli
  • Ayağı yukarıda pozisyonlayarak dinlenmek
  • Ayak tabanı ve bacak kasları için germe egzersizleri
  • Buz uygulaması
  • İstirahat
  • Masaj
  • Bantlama
  • Ayak için soğuk banyo
  • Germe egzersizleri
  • Yürüyüş için şok absorban yüzeyler tercih etmek
  • Spor için gerekli ekipmanların kullanımı
  • Çalışırken dinlenme araları vermek

Topuk ağrısı için tek bir tedavi yöntemi olmadığı gibi halk arasında birçok alternatif tedaviler denenmektedir. Topuk ağrısına limonun iyi geldiğini söyleyip topuk bölgesine limon dilimleri saran veya topuk ağrısına soğan uygulayan birçok hasta vardır.

Topuk ağrısının giderilmesinde stresten uzak durma, olumlu düşünme, sağlıklı beslenme, düzenli uyku alışkanlıkları ve bazı bitkisel destekler tedavi sürecini olumlu olarak etkilemektedir.

Topuk Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Sahip olunan yürüyüş bozuklukları, basma problemleri, şeker hastalığı, düztabanlık veya ayak kavisinin artması, fazla kilo, ileri yaşta topuk ağrısı görülme riskini arttırabilmektedir.

Ayrıca uzun süre ayakta durarak çalışmak, çalışırken dinlenme araları vermemek, aşırı spor yapmak, kötü zeminlerde yürümek veya spor yapmak, topuklu ayakkabı, çok düz ayakkabı veya düz terlikler tercih etmek, çıplak ayakla yürümek topuk ağrısına iyi gelmez.

Topuk ağrısına iyi gelmeyen bazı durumlar kısaca şöyle maddelenebilir:

  • Sağlıksız ayakkabılar giymek
  • Topuklu ayakkabıların uzun süreli kullanımı
  • Taban desteği bulunmayan fazla düz terlikler
  • Obezite
  • Yürüyüş bozuklukları
  • Basma problemleri
  • Uzun süre ayakta kalmak
  • Çıplak ayak yürümek
  • Yanlış zeminde yürüyüş veya spor yapmak
  • Aşırı egzersizler
  • Şeker hastalığı
  • Yaşlılık ve kadın cinsiyette topuk ağrısı daha sık görülür.

Topuk Ağrısı İlaçları

Topuk ağrısının çok çeşitli sebepleri olabileceği için bu sebeplerin bulunup tedaviye daha sonra başlanması önemlidir.

Topuk ağrısı için ilaç kullanmadan önce doktora danışmak yararınıza olacaktır. Bilinçsizce kullanılan her ilacın faydadan çok sağlığınıza zararı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Topuk ağrısı için doktor önerisiyle ağrı kesiciler kullanılabilir. Basit analjezikler gibi ağrı kesmede kullanılan çeşitli ilaçlarla steroid olmayan antiinflamatuar (NSAID'ler) ilaçlar topuk ağrısında doktor tarafından reçete edilir.

Topuk ağrınız romatizmal bir hastalıktan kaynaklanıyorsa romatizma tedavisinde kullanılan iltihap önleyici ilaçlar ağrı şikayetinizde rahatlama sağlayabilir.

Topuk ağrısı için krem, jel, merhem formundaki ağrı kesici, iltihap giderici, kas gevşetici ilaçlar sıkça kullanılır. Bu kremler önerilen şekilde ağrılı bölgeye masaj yaparak uygulanır.

İltihabi durumlarda, şiddetli, geçmeyen ağrılarda bölgesel steroid enjeksiyonu yapılabilir. Steroid enjeksiyonu ağrıda azalma sağlayabilir ancak steroid enjeksiyonlarının tekrarlı şekilde uygulanması bağ dokusunda zayıflamaya neden olabilir.

Eklemde enfeksiyon varlığında antibiyotik tedavisi uygulanır.

Topuk Ağrısı Ameliyatı

Topuk ağrısına neden olan durum teşhis edildikten sonra genellikle koruma, ağrı kesici, iltihap giderici ilaç tedavisi, bölgesel steroid enjeksiyonu, fizik tedavi gibi ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanır.

Ameliyatsız tedavi yöntemlerinden fayda göremeyen hastalarda, uzun süredir ağrısı devam eden ve yaşam kalitesi düşen hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavi topuk ağrısında yaygın olarak kullanılan bir tedavi şekli değildir.

Topuk ağrısının cerrahi tedavisi altta yatan nedene göre belirlenir.

Topuk dikeni için cerrahi tedavi uygulanabilir. Topuk dikeni ameliyatında endoskopik yöntemle küçük bir kesi açılarak bölge görüntülenir ve topuk dikeni olarak adlandırılan çıkıntı temizlenir.

Plantar fasiit olarak adlandırılan ayak tabanındaki plantar fasyadaki problemde ise ağrı geçmeyen bir hal aldıysa, 6 ay ile 1 yıla kadar uygulanan ameliyatsız tedavilerle fayda sağlanamadıysa cerrahi tedavi uygulanır.

Plantar fasyotomi adı verilen operasyonda plantar fasyanın bir kısmı açılarak hastanın plantar fasyanın gerginlikten ve basınçtan kurtulması sağlanır.

Hamilelikte Topuk Ağrısı

Hamilelikte vücut ağırlığının artması, eklemleri destekleyen bağlarda gevşeme, duruş bozuklukları gibi durumlar sonucu ayak tabanına binen yük artabilir. Bunun sonucunda da ayak topuk ağrısı görülebilir.

Hamilelikte ayak tabanındaki plantar fasyanın iltihabı (plantar fasiit), tendon iltihabı, topuk dikeni gibi hastalıklar görülebilir ve topuk ağrısına sebep olur.

Hamilelikte topuk ağrısının tedavisinde istirahat, buz uygulaması, egzersiz gibi koruyucu tedaviler kullanılmaktadır.

Hamileler uzun süre ayakta durma veya oturmadan kaçınmalı, ayağı destekleyen ayakkabılar tercih etmeli, kilo kontrolüne önem vermeli, yürüyüşleri şok absorban zeminlerde yapmalıdır.

Ayrıca hamilelikte ödem daha fazla olacağından hamileler bol su içmeli ve olabildiğince hareket etmelidir, ödemi arttıran yiyecek- içeceklerden uzak durmalıdır, sıkan çoraplar ve dar ayakkabılar tercih etmemelidir.

Çocuklarda Topuk Ağrısı

Hareketli, spor yapan çocuklarda, fazla kilolu çocuklarda topuk ağrısıyla karşılaşılabilir. Çocuklardaki topuk ağrıları genellikle topuğun arka kısmında oluşur.

Çocuklarda kemik gelişimi tamamlanmadığı için kemik bağlantı yerinde ağrı görülebilir. Çocuklardaki topuk ağrılarının en yaygın nedeni sever hastalığıdır. Sever hastalığı topuk arkasındaki büyüme plağındaki hasarlar sonucunda oluşur.

Bu ağrılar daha çok basketbol, futbol, voleybol gibi sıçrama ve koşma gerektiren sporlarla uğraşan 8-12 yaş arası çocuklarda ve ergenlerde görülür.

Çocuklarda topuk ağrısının tedavisi çocuğun bir süre yorucu fiziksel aktivite veya spordan uzak durması, buz uygulaması, ayağın yukarıda pozisyonlanması, bantlama, germe egzersizleri gibi ameliyatsız (koruyucu-önleyici) tedavi yöntemleri uygulanarak yapılmaktadır.

Topuk Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Topuk ağrılarınız için Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon veya Ortopedi ve Travmatoloji bölümlerinde branşlaşmış bir doktora başvurabilirsiniz.

Topuk ağrısıyla doktora başvurduğunuzda doktor ağrılarınızın romatizmal bir hastalıktan kaynaklandığını düşünüyorsa kan testleri isteyebilir, hastalığınızın takibi için sizi Romatoloji bölümüne yönlendirebilir.

Romatizmal bir hastalığınız varsa tedavi sürecinizi bir romatolog yürütür.

Topuk ağrılarının bir kısmı uzun süre ayakta durma, yanlış ayakkabı kullanımı gibi alışkanlıklar sonucu oluşur ve bu davranışların sağlıklı alışkanlıklarla değiştirilmesiyle ve/ veya buz uygulaması, dinlendirme, egzersiz yapma gibi basit uygulamalarla ile kontrol altına alınmaktadır.

Topuk ağrınız istirahat, buz uygulaması gibi evde uyguladığınız yöntemlerle azalmıyorsa ve günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa bir doktora başvurmalısınız.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Topuk ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Topuk Ağrısı Neye İşarettir?

Topuk ağrısı uzun süre ayakta durma, ayağın zorlanması, aşırı spor yapma, hatalı zeminlerde spor yapma, yanlış ayakkabı kullanımı, basma ve yürüyüş problemleri gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi bir travma öyküsüne ya da altta yatan bir hastalığa bağlı olarak oluşabilir. 

Uzm. Fzt. Sezen Omak

Topuk Ağrısı Nasıl Giderilir?

Topuk ağrınızın sebebini öğrenmek ve günlük yaşamdaki alışkanlıklarınızı gözden geçirmek topuk ağrılarınızı gidermek için doğru bir yoldur.  Topuk ağrısının tedavisi altta yatan sebebe bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber genellikle koruyucu yöntemlerle tedavi edilir.

Birçok topuk ağrısı dinlenme, sağlıklı ayakkabılar tercih etme, tabanlık kullanımı, buz uygulaması, kilo verme, egzersiz gibi yöntemlerle geçebilmektedir. Geçmeyen topuk ağrılarında ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulanır. 

Uzm. Fzt. Sezen Omak

İltihaplı Romatizma Topuk Ağrısı Yapar Mı?

Halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit hastalığı çeşitli eklemlerde iltihaba neden olur. İltihaplı eklemlerde ağrı, şişlik, ısı artışı gözlenebilir. İltihaplı eklem romatizması topuk ağrısına neden olabilir. Topuk ağrısı çift taraflı, sağ topuk ağrısı veya sol topuk ağrısı şeklinde görülebilir.

Uzm. Fzt. Sezen Omak