Makat Çatlağı Ameliyatı Nedir?

Anüsün giriş bölümünde meydana gelen makat yırtılması ya da çatlaması olarak nitelendirilen durumda yapılan cerrahi işleme makat çatlağı ameliyatı denir.

Makat çatlağı ameliyatı, anüsün giriş bölümünde meydana gelen makat yırtılması ya da çatlaması olarak nitelendirilen durumda yapılan cerrahi işlemdir. Mevcut duruma göre farklı ameliyat teknikleri uygulanabilir. Bu hastalık basur ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Anal kanal bölgesine doğru görülen yırtık ya da yıpranma hastalığı ortaya çıkarmaktadır.

Makat çatlağının en önemli nedenlerinden biri kabızlıktır. Kabızlık durumunda tuvalette ıkınma durumu anüs bölgesinde bazı travmalar oluşturabiliyor. Buna bağlı olarak makat çatlağı sorunları görülebiliyor. Makat çatlağı tedavisi için bazı ameliyatsız tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Hastalık ilk dönemlerde ilaçla tedavi edilebilir. Ancak ilk evrelerde bulunmadığı zamanlarda makat çatlağı ameliyatı yapılması gerekir.

 Bu sorun hem kadınlarda hem de erkeklerde eşit derecede görülmektedir. Kadınlarda gebelik dönemlerinde daha sık karşılaşılan bir durumdur. 30-40 yaş arası makat çatlağının çok sık görüldüğü bir dönemdir.

Hastalığın erken dönemde teşhisi tedavinin başarı oranını arttırmaktadır. Ancak genellikle hastalara erken dönemde bir belirti vermemektedir. İlerleyen makat çatlağı sorunlarında cerrahi işlem tek tedavi seçeneği olmaktadır.

Makat Çatlağı Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Makat çatlağı erken dönemlerde teşhis edilirse tedavi süreci başarı oranı daha yüksektir. Erken teşhis dönemlerinde genellikle cerrahi işlem uygulanmaz. Ancak ilerleyen seviyelerde makat çatlağı sorunlarında cerrahi işlem yapılmalıdır. Cerrahi olarak yapılabilecek bazı alternatifler vardır. Anal fissür ameliyatı başarı oranı çok yüksektir.

Makat çatlağı ameliyatı çeşitleri şu şekildedir;

Fissürektomi

Bu işlem genel makat çatlağı ameliyatı olarak nitelendirilmektedir. Bu ameliyatta cerrahi işlemlerle makat çatlağı kesilmektedir. İlk dönemlerde teşhis edildiğinde makat bölgesindeki çatlaklar, kas gevşetici ya da yumuşatıcı ilaçlar sayesinde tedavi edilebilmektedir. Hastalar genellikle bu sorunları paylaşmadığı için ilerleyen dönemlerde tanı koyulmaktadır.

Makat çatlağı kendiliğinden geçen bir durum değildir. İlerleyen dönemlerde cerrahi işlem yapılarak çatlak olan bölge kesilerek alınmaktadır. Bu ameliyat çok tercih edilen bir işlemdir. Makat çatlağı ameliyatı olanlar belirli noktalara dikkat ettiğinde operasyonun tekrarlanma olasılığı düşecektir.

Makat Genişletme

Makat çatlağı sorunlarında makat genişletme seçeneği de tercih edilebilir. Bu işlem, bel bölgesinin uyuşturulması ile gerçekleştirilir. Makat genişletme operasyonları konforu en düşük yöntem olduğu için sıklıkla tercih edilmemektedir.

Makat genişletildikten sonra çatlak olan bölge alınmaktadır. Bazı hastalarda operasyon sonrasında dışkı tutamama ve gaz kaçırma sorunları görülebilmektedir. Makat genişletme ameliyatı sonrasında çatlama tekrarlama ihtimali de yüksektir. Makat genişletme, önceki yıllarda en çok tercih edilen cerrahi yöntemdi. Son yıllarda bu yöntemin tercih edilme olasılığı gittikçe azalmaktadır.

Makat İç Kısmı Kesilme Ameliyatı (Lateral İnternal Sfinkterotomi)

Makat çatlağı tedavisi sürecinde tercih edilen yöntemlerden biri de makatın iç kısmındaki kasının cerrahi bir işlemle kesilmesidir. Kesilen bölge daha sonra alınır. Bu işlemin başarı oranı çok yüksektir. Ayrıca makat iç kısmı kesilmesi çok pratik bir işlemdir.

Lateral internal sfinkterotomi işlemi genel anestezi altında yapılabilir. Tedavi sonrası ortaya çıkabilecek komplikasyonlar çok azdır. Ayrıca makat çatlağı tekrar etme olasılığı da çok düşüktür.

Lazerle Makat Çatlağı Ameliyatı

Makat çatlağı tedavi türleri arasında lazer yöntemi de tercih edilmektedir. Lazerle makat çatlağı ameliyatı son dönemlerde en çok tercih edilen yöntemler arasındadır. Lazer tedavisi çok kısa bir sürede tamamlanır. Hasta aynı gün taburcu olarak gündelik hayatına dönebilir.

Lazer tedavisinin avantajlarından biri ise hastaların hastaneye yatış yapmak zorunda olmamasıdır. Operasyon sonrasında makat bölgesinde çok hafif bir ağrı görülebilir. Hastada kısa süreli dinlenme sonucunda iyileşme olabilir. Ancak ileri düzeyde çatlaklarda lazerle tedavi yapılamamaktadır.

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?

Anal fissür ameliyatı sonrası bazı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Hastayı bu riskler konusunda, uzman hekim ameliyat öncesinde bilgilendirmektedir. En çok karşılaşılan komplikasyonlardan biri gaz kaçırmadır. İlerleyen yaşlarda bu durum daha çok görülmektedir.

Makat çatlağı ameliyatı riskleri şu şekildedir;

  • Enfeksiyon: Makat çatlağı ameliyatı sonrası enfeksiyon ortaya çıkabilecek bir durumdur. Enfeksiyon operasyon sonrasında antibiyotik tedavisiyle ortadan kaldırılabilir. Enfeksiyon riski çok düşüktür. Enfeksiyon yayılması durumunda doktorla iletişime geçmelidir.
  • Gaz Kaçırma: Eski makat çatlağı ameliyatı yöntemlerinden olan makat genişletilmesi ameliyatında hastaların, gaz ve dışkı kaçırılması komplikasyonları ile karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir. Bu ameliyat günümüzde çok nadiren tercih edilmektedir. Yeni nesil ameliyatlarda gaz kaçırma sorunları riski çok düşüktür. Bu durum yaşam konforunu ciddi oranda etkiler.
  • Makat FistülüMakat çatlağı ameliyatından sonra hastalık tekrarlayabilir ya da fistül oluşabilir. Bu durumda yeni bir cerrahi işlem yapılarak fistüller alınabilir. Fistül gelişimi sonrasında yapılması gereken tedavi şekli hemen cerrahi işlem yapılmasıdır.
  • Makat KanamasıAmeliyatın ardından en çok görülen durumlardan biri makatlarda kanamadır. Makat çatlağı ameliyatı sonrası özellikle ilerleyen yaşlardaki hastalarda kanama riski vardır. Kanamalar yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden hasta kanama şikayetlerinin sürmesi durumunda hemen bir uzmana başvurmalıdır.
  • Makatta Akıntı: Makat bölgesinde ameliyat sonrası akıntı da olabilir. Makat çatlağı ameliyatı sonrası akıntı şikayeti riski düşüktür.  Akıntı olması durumunda kendiliğinden birkaç gün içinde geçecektir. Akıntı geçmiyorsa hemen doktora danışmak gerekir.
  • Makat AğrısıMakat çatlağı ameliyatı son derece konforlu bir cerrahi işlemdir. Makat çatlağı ameliyatı sonrası ağrılar ilk günlerde normaldir. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ağrıların yaşam konforunu etkilememesi adına doktorlar tarafından verilen ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrı geçmemesi ve dayanılmaz olması durumunda doktordan destek alınabilir.
  • Çatlak Tekrarı: Makat çatlağı her zaman tekrar etme riski olan bir hastalıktır. Ameliyat sonrasında çatlak tekrar edebilir. Bu durumun yaşanmaması için doktorun belirttiği durumlara dikkat ederek riskleri en aza indirmek gerekir. Makat çatlağı tekrar ederse yeniden ameliyat yapılmaktadır. Çatlak tekrarı olmaması adına doktorun belirttiği tüm noktalara dikkat edilmelidir.

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Makat çatlağı ameliyatı sonrası beslenme için kişiye özel program hazırlama durumu olabilir. Beslenme konusunda doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır. Beslenme programı içinde katı gıda oranı düşük olmalıdır. Katı gıdaların vücuttan atılması zor olduğu için ilk dönemlerde sıvı ağırlıklı beslenme daha doğru olacaktır.

Hastalar ilk dönemlerde baharatlı ve acılı yiyecekleri tüketmemelidir. Baharat ve acılı gıdaların çıkışı zor olabilir. Bu durum yeni bir travma oluşmasına yol açabilir. Hastalar iyileşme sürecinde doğru beslenme alışkanlığı ile birlikte yumuşatıcı ve kas gevşetici ilaçlar kullanabilir. Gün içinde yeterli sıvı tüketimi de önemlidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Makat Çatlağı Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadar?

Anal fissür ameliyatı sonrası iyileşme cerrahi işlem türüne göre değişmektedir. Hastalar ortalama 7-10 gün istirahat etmelidir. Bu süre bazı hastalarda daha kısa olabilir. Lazer tedavisi sonrasında 2-3 günde iyileşme gerçekleşir ve hasta hemen gündelik hayatına dönebilir. Ameliyat sonrası doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılırsa iyileşme süreci çok uzamaz.

Int. Dr. Sinem Köse

Makat çatlağı ameliyatı ne kadar sürer?

Makat çatlağı ameliyatı süresi ameliyat yöntemine göre değişebilir. Lazer tedavisi 30-40 dakika içinde tamamlanmaktadır. Diğer cerrahi işlemler hastanın durumu, anestezi şekli gibi unsurlara göre 60-120 dakika arasında değişebilir. Kişiye özel tedavi planlandığı için ameliyat süresi konusunda operasyon öncesi bilgi alınabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Makat çatlağı tedavi maliyetleri nedir?

Makat çatlağı ameliyatı fiyatları, operasyon yöntemine göre değişmektedir. Ameliyat devlet hastanelerinde sağlık güvencesi olan hastalar için ücretsiz olarak yapılmaktadır. Sağlık güvencesi olmaması durumunda tedavi türüne göre fiyatlar değişmektedir. Özel hastanelerde hastanın durumu, doktor tecrübesi, kullanılan yöntem ve hastanede kalma süresi fiyatlar üzerinde belirleyici olacaktır. Operasyon öncesi fiyat bilgisi alınabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Makat çatlağı ameliyatı sonrası normal doğum riskli mi?

Normal doğum içinde çok risk barındıran bir durumdur. Normal doğumda anüs bölgesinde kadınlar büyük travmalar yaşarlar. Makat çatlağı sorunun nedenlerinden biri de normal doğumdur. Gebelik dönemi sonrasında ortaya çıkan bu ameliyatın tedavisi sonrasında normal doğumda bir risk yoktur.  Anne adayları ameliyat sonrası normal doğumu tercih edebilirler.

Int. Dr. Sinem Köse

Lazerle makat çatlağı ameliyatı kaç seanstır?

Lazerle makat çatlağı tedavisi steril ve donanımlı bir ortamda yapıldığında başarı oranı yüksektir. Yeni lazer teknolojileriyle makat çatlağı kısa süre içinde yok edilebilir. Çatlağın lazer yardımıyla yakılması ve buharlaşması sürecinde hastanın durumuna göre seans sayısı farklı olacaktır. Seans sayısı konusunda muayene sonrası doktorlar net bilgi verebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Makat çatlağı ameliyatı başarı oranı nedir?

Makat çatlağı ameliyatı yöntemlerinde başarı oranı yüksektir. Ameliyatsız yöntemlerde tedavinin başarı oranı daha düşük olduğu için cerrahi işlemler daha fazla tercih edilmektedir. Ameliyat sonrası bazı komplikasyonların riski nedeniyle tercih edilmeyebilir. Ancak tedavinin sorunsuz tamamlanması için başarı oranı yüksek cerrahi işlemler tercih edilebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Makat çatlağının kansere dönüşme ihtimali var mıdır?

Makat çatlağı tedavisi yapılmazsa çok sayıda problem ortaya çıkabilir. Belirtilerde hastalar hemen bir uzmana görünmelidir. Ameliyat sonrası kanamanın uzun süre devam etmesi bağırsak kanseri belirtisi olabilir. Makat çatlağı tedavi edilmediğinde kansere dönüşme olasılığı çok düşüktür. Çatlak tedavi edilmediğinde yaşam kalitesi ciddi oranda düşecektir.

Int. Dr. Sinem Köse