Klinik Pilates Nedir?

Klinik pilates, pilates egzersizlerinin fizyoterapi ve rehabilitasyon amacıyla kullanılması durumuna verilen isimdir.

Pilates, Alman Joseph Hubertus Pilates tarafından geliştirilmiştir. Pilates, 1920’li yıllardan bu yana kullanılan bir egzersiz programı ve disiplinidir. Pilateste, eski Yunan Felsefesi’nin akıl ve vücut birlikteliği düşüncesini temel prensip olarak alınmaktadır. Bu da egzersiz programının kendine özgü yöntemlerini ortaya çıkarmaktadır.  

Klinik pilates ise pilates egzersizlerinin, fizyoterapi ve rehabilitasyon amacıyla kullanılması durumuna verilen isimdir. Klinik pilates egzersizleri sırasında kişilere uzman fizyoterapistler eşlik etmekte ve onları yönlendirmektedir.  

Klinik pilates en çok, kas iskelet sistemindeki birtakım problemlerinin neden olduğu sırt ağrılarının giderilmesi için kullanılmaktadır. Uygulama ile günlük hayatta efektif bir şekilde kullanılmayan karın ve sırt kasları güçlendirilmektedir. Ayrıca kısa olan kaslar uzatılarak vücudun sağlıklı biyomekanik yapısına kavuşması sağlanmaktadır. Klinik pilates uygulaması yalnızca vücut egzersizlerini kapsamaz. Bunun yanı sıra program uygulanırken kişilere doğru nefes alma teknikleri de öğretilmektedir. Böylelikle kasların oksijenlenmesi sağlanmakta ve ağrılar olabildiğince azalması sağlanmaktadır.

Klinik Pilates Hangi Durumlarda Kullanılır?

Klinik pilates uygulamasını her yaştan birey yapabilmektedir. Çünkü egzersizler alanında uzman fizyoterapistler tarafından takip edilmekte ve egzersiz programları kişilere özel olarak hazırlanmaktadır. Ancak özel bir sağlık problemi olan hastaların, pilatese başlamadan önce mutlaka uzman bir hekimden onay almaları gerekmektedir. 

Klinik pilates, fizyoterapi çalışmalarında rehabilitasyonun başlangıç aşamasında sık sık kullanılmaktadır. Bu aşamadaki hastaların klinik pilates ile güçlendirilmesi sağlanmaktadır. Klinik pilates şu durumlarda uygulanabilmektedir;

Bu hastalıkların tedavisinin yanı sıra, hamile kadınların da bir uzman eşliğinde klinik pilates yapmaları tavsiye edilmektedir. Klinik pilates, gebelik döneminde yapılacak en güvenli egzersiz yöntemleri arasında yer almaktadır. Egzersizlerin, doğru nefes alışverişin öğrenilmesi ve kasların esnemesi sayesinde doğumu kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Ancak hamilelerin, klinik pilatese başlamadan önce mutlaka kadın doğum uzmanlarına danışmaları ve onay almaları gerekmektedir.  

Klinik Pilates Faydaları 

Klinik pilates, düzenli olarak yapıldığında 6. haftada etkilerini göstermektedir. Düzenli bir şekilde yapılan egzersizlerin pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle kas iskelet sisteminde meydana gelen problemlerde, alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Öte yandan klinik pilates egzersizlerinin, kişilerin psikolojileri üzerinde de oldukça olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Çünkü uygulama akıl ve vücut birlikteliğini kapsamaktadır. Bu sayede kişilerin düşün dünyası da sağlıklı hale getirilmektedir. Klinik pilatesin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kronikleşen vücut ağrılarının giderilmesi 
  • Kullanılmayan kas gruplarının efektif hale gelmesi 
  • Doğru nefes alma teknikleriyle kasların oksijenlenmesinin artırılması 
  • Vücudun esneklik kazanması 
  • Kişilerin güçlenerek dayanıklılığın artması 
  • Vücudun denge sisteminin güçlenmesi 
  • Kan dolaşımının hızlandırılması 
  • Kişilerin mental olarak kendilerini daha iyi hissetmelerinin sağlanması  

Klinik Pilates Nasıl Yapılır?

Klinik pilates uzman fizyoterapistler eşliğinde yapılmaktadır. Alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılan pilates egzersizlerine başlamadan önce, uzman hekim tarafından hastaların raporları ve tetkikleri incelenmektedir. Fizyoterapi uzmanlarının hastaların tıbbi öyküleri hakkında doğru bilgileri alması, en doğru egzersiz programının hazırlanması açısından oldukça önemlidir.  

Klinik pilates, her hastaya özel olarak planlanan egzersiz programlarını içermektedir. Genellikle hastaların ihtiyaçlarına göre haftada iki ya da üç gün uygulanmaktadır. Her egzersiz programı da ortalama olarak 45 dakika devam etmektedir. 

Klinik pilates, reformer pilates yöntemi ile uygulanabilir. Reformer pilates, halk arasında aletli pilates olarak bilinmektedir. Bu yöntemde vücudun esnemesi ve güçlenmesine yardımcı olmak amacıyla tasarlanan özel aletler ile yapılmaktadır. Eğitimden önce uzmanlar tarafından doğru nefes alma teknikleri ve hangi kas gruplarının kullanıldığı hastalara öğretilmektedir.  

Reformer pilatesten ayrı ya da ek olarak met üzerinde yapılan pilates egzersizleri de bulunmaktadır. Mat üzerinde yapılan klinik pilateste ise pilates topları, lastikleri ve çemberi kullanılarak egzersizler yapılmaktadır. Hastalar için hangi çalışmanın doğru olacağına ve en iyi etkiyi vereceğine uzman fizyoterapist karar vermektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Klinik Pilates ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Klinik pilates fiyatları ne kadardır?

Klinik pilates fiyatları, egzersiz uygulamasının yapılacağı merkeze göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra hastalıkların tedavisinde kullanılan alternatif bir yöntem olan klinik pilates fiyatlarında, kişilerin sağlık durumları da etkili olmaktadır. Egzersizlerin kaç seans yapılacağı ve süreleri de ödenecek ücreti değiştirmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Klinik pilates nerede yapılır?

Klinik pilates, diğer pilates çeşitlerinden farklı olarak fizyoterapi ve rehabilitasyon merkezlerinde yapılmaktadır. Çünkü egzersiz sırasında hastalara fizyoterapi uzmanları eşlik etmektedir. Diğer pilates çeşitlerinde ise pilates eğitmenlerinin bulunması yeterli görülmektedir.  

Int. Dr. Sinem Köse

Klinik pilates hamileler yapabilir mi?

Klinik pilates, hamile olan kadınlar tarafından da yapılabilmektedir. Doğru nefes alma tekniklerinin öğretilmesi ve kasların esnemesine yardımcı olması sayesinde gebeliğin daha kolay geçmesini sağladığı bilinmektedir. Ayrıca klinik pilates, doğum sırasında da anne ve bebeğe kolaylık sağlamaktadır. Ancak hamile olan kadınların, egzersizlere başlamadan önce mutlaka kadın doğum uzmanlarına danışması gerekmektedir. Riskli olan gebeliklerde klinik pilates yapılması önerilmemektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Klinik pilates ile ağrı ve duruş bozukluklarının tedavisi mümkün mü?

Klinik pilates ile ağrı ve duruş bozukluklarının tedavisi mümkündür. Zaten klinik pilates, kas sinir sistemindeki birtakım sorunlar yüzünden ağrı çeken hastalara alternatif bir tedavi metodu olması amacıyla ortaya çıkmıştır. Öte yandan klinik pilates, zamanla iskelet sisteminde meydana gelen deformasyon nedeniyle ortaya çıkan duruş bozukluklarının da düzeltilmesi için kullanılmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Klinik pilates egzersizi sırasında ağrı ve acı hissedilir mi?

Klinik pilates egzersizleri, farklı kas gruplarını çalıştırmaktadır. Egzersiz sırasında çalışan kaslar haricinde farklı bir bölgede ağrı hissedilmez. Özellikle bel ve boyun bölgelerinin egzersiz sırasında korunması gerekmektedir. Klinik pilates egzersiz seansının sonrasında ise herhangi bir ağrı ve acı meydana gelmemektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Klinik pilates ile diğer pilates çeşitleri arasında ne fark vardır?

Klinik pilates egzersizleri yalnızca fizyoterapi uzmanları tarafından uygulanabilir. Alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığı için, fizyoterapistler hastalara uygun egzersiz planlamasını yapmaktadırlar. Ağrılar ve hareket kısıtlılığı yaşayan hastalar için klinik pilates egzersizleri uzmanlar tarafından uygulanabilir hale getirilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse