Kıl Batması

Kıl batması, kılların ağda sonrası yada ölü deri gibi nedenlerle kendilerine çıkacak yer bulamaması durumuna denmekte olup, uzman bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Kıl Batması Nedir?

Kıl batması hastalığı, özellikle ağda uygulaması ile temizlenen kılların kökten alınması, ölü deri hücreleri ve sebum (cilt üzerindeki yağ bezleri tarafından salgılanmakta olan ve bütün memelilerde mevcut halde bulunan bir tür sıvı - salgı) kalıntıları olması nedeniyle kendilerine çıkacak doğru bir yol ya da yer bulamayıp deri altında kalması durumudur. Bu durumdaki kıllara “batık kıl” ya da “batık” adı verilir. Özellikle kadınlarda bacak bölgesinde, bikini bölgesinde – genital bölgede ve kol altı bölgesinde; nadir de olsa erkeklerde ise çene altı bölgesi, boyun bölgesi ve ense bölgesinde görülür. Batık adı verilen kıllar yani kıl batması durumu genellikle cilt üzerinde sivilcelerin oluşmasına sebep olur. Bu sivilceler, kıl kendisine doğru yolu bulup çıkana kadar ya da temizlenene kadar büyümeye devam eder.

Kıl batması hastalığı hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşayabileceği bir durumdur. Özellikle kıl yapısı ya da kıl türü kıvırcık olan kişilerde daha sık bir şekilde, tıraş ya da ağda uygulaması öncesi ve sonrasında yapılması gereken temizleme işlemlerinin doğru bir şekilde yerine getirilmemesine bağlı olarak daha sık görülebilir.

Bacakta kıl batması, bikini bölgesinde kıl batması, genital bölgede kıl batması, özel bölgede kıl batması, sakalda kıl batması, kasıkta kıl batması, yüzde kıl batması, koltuk altında kıl batması gibi farklı şekillerde ve farklı bölgelerde oluşarak sorunlara sebebiyet verebilir.

Kıl Batması Belirtileri

Kıl batması hastalığının belirtileri;

  • Sivilce benzeri nitelikteki şişlik ve kızarıklıklar (büyük ya da küçük)
  • İlgili bölgede kaşıntı olması, kaşıntı hissi varlığı
  • İlgili bölgede acı hissi varlığı
  • İçerisi iltihaplanmış haldeki çıkıntılar (su toplanması gibi)
  • İlgili bölgede cilt renginin koyulaşması
  • İlgili bölgede hassasiyet varlığı şeklinde listelenebilir.

Kıl Batması Nedenleri

Kıl batması problemi;

  • Kılların cilt üzerinde oluşmuş haldeki bariyerleri aşamayıp dışarı doğru uzaması yerine içeri doğru uzaması,
  • Ölü deri hücrelerinin temizlenmemesi ve deri altında kalarak birikinti yapması,
  • Çıkacak olan kılın yapısı, bu yapının kalın ve kıvırcık olması,
  • Tıraş bıçağı kullanımı (normal - standart ya da elektrikli tıraş bıçağı),
  • Kıllara cımbız ile müdahale edilmesi,
  • Tıraşlama esnasında herhangi bir madde kullanmadan kuru tıraşlama yapılması,
  • Tıraşlama esnasında derinin çektirilmek sureti ile gerdirilmesi durumlarına bağlı olarak oluşum gösterir.

Kıl Batması Hastalığı Teşhisi

Vücudunuzda herhangi bir kıllı – tüylü bölgede;

  • Hassasiyet
  • Kızarıklık
  • Şişme
  • Isı artışı
  • Akıntı, iltihaplanma
  • Ağrı söz konusu halde ise ve dokunduğunuz zaman normal cilt yapınıza göre daha sert olması hali mevcut ise; kıl batması hastalığının varlığından söz edilebilir ve bu bölgedeki kıllarınıza batık kıl teşhisi konabilir.

Kıl Batması Hastalığı Tedavisi

Bu zamana kadar kullanmış olduğunuz kıl temizleme şekilleri, cildiniz üzerinde sivilce, kaşıntı, tahriş ve hatta iltihaplanmaya sebebiyet verebilir. Bu problemlerin 3 günden fazla sürmesi ve batık olarak karşınıza çıkması durumunda, tedavisini saplamak ve batık probleminden kurtulmak için öncelikle basit ev yöntemlerini deneyebilirsiniz. Sonraki aşamada herhangbir iyileşme sağlanamaz ise alanında uzman bir hekim kontrolünde, öneriler ve reçeteler dahilinde medikal desteğe ihtiyaç duyabilirsinizTedavi sürecinde peeling uygulaması en sık tercih edilen yöntemlerden olacaktır. Peeling uygulaması ile ölü derinin temizlenmesi ve kılların kendisine çıkacak yer bulması hedeflenecektir. Aynı zamanda oluşmuş bir enfeksiyon söz konusu ise; krem kullanımı gerekli görülebilir.

Kıl Batması Hastalığı Tedavi Edilmezse

Kıl batması hastalığı tedavi edilmezse, batığın oluştuğu bölgede ileri derecede kızarıklık, şişlik, ağrı, acı, hassasiyet söz konusu hale gelir ve bu durum kişinin sosyal yaşantısını sekteye uğratacak kadar rahatsızlığa sebebiyet verebilir.

Kıl Batması Hastalığına Ne İyi Gelir?

Kıl batması problemi için evde dahi uygulanabilecek oldukça basit yöntemler mevcuttur.

  • Elma sirkesi kullanın. Böylelikle ilgili bölgede oluşan enflamasyonun - iltihaplanmanın azalmasına katkı sağlayıp, cildin ph dengesinin normal düzeyine gelmesini desteklersiniz. Bu şekilde kılların normal bir şekilde uzamasına engel olan bütün kalıntılar deriden temizlenmiş olacaktır. Bu uygulama için elma sirkesini bir parça pamuğa dökün ve kıl batmasının yaşandığı yere koyun. Çok fazla olmamak koşulu ile nazik bir bası uygulayın ve bir süre bu şekilde bekleyin. Gün içerisinde iki kez uygulanması sonucunda etkisini gösterecektir.
  • Ilık kompres uygulaması yapın. Böylelikle sorun olan bölgedeki iltihaplanmış kısmın etrafındaki dokunun - cildin yumuşamasına yardımcı olacak ve batmış haldeki kılın çıkmasına yardımcı olacaksınız. Bu uygulama için bir parça bezi ya da havluyu sıcak haldeki suyun içine batırıp çıkartın ve ilgili bölge üzerinde bir süre bekletin. Düzenli aralıklarla peş peşe tekrar edin. Batan kılın bu yöntem ile deri yüzeyine yaklaşacağını ve daha rahat çıkacağını göreceksiniz.
  • Karbonat kullanın. Karbonat doğal bir dezenfektan niteliğindedir. Aynı zamanda da deri üzerinde peeling etkisi yaratır ve ölü deri hücrelerini temizlerken ciltte birikmiş haldeki sebum kalıntılarını da yok ederek tıkanmış haldeki kıl köklerindeki tıkanıklığı giderir. Bu uygulama için bir miktar karbonat ile suyu karıştırarak macun kıvamında bir madde elde edin ve ilgili bölgeye düzelme sağlanana kadar rutin aralıklar ile uygulayın.

Kıl Batması Hastalığına Ne İyi Gelmez?

Kıl batması problemine;

  • Yanlış bir şekilde cımbız kullanımı,
  • Yanlış temizleme tekniği uygulaması (ağda veya tıraş gibi),
  • Cildin ölü hücrelerden arındırılmaması,
  • Hijyen kurallarına dikkat edilmemesi,
  • Batık temizlenmeden ilgili bölgenin tıraş edilmesi iyi gelmemektedir.

Kıl Batması Hastalığı İlaçları

Kıl batması hastalığının tedavisi için özel olarak üretilmiş ve nitelendirilmiş herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Bununla birlikte genel olarak akne – sivilce ilaçlarının kullanımı genellikle tavsiye edilmektedir ve hekiminiz tarafından uygun görüldüğü takdirde reçete edilmektedir. Akne – sivilce ilaçları ilgili bölgede oluşan iltihaplanma ve eğer var ise kızarıklık ve şişlik gibi durumların giderilmesine yardımcı olacaktır.

Kıl Batması için Hangi Doktora Gidilir?

Kıl köklerinde meydana gelen kızarıklık ve şişlik ve sivilce gibi durumlar söz konusu ise ve hatta söz konusu olan bölgede iltihaplanma görülüyor ise, belirtileri takiben 3 gün içerisinde geçmemiş halde olduğunda mutlak suretle bir sağlık kuruluşuna başvurarak bir hekime ya da alanında uzman bir Dermatologa (Cildiye Uzmanı) gösterilmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
13
3
Makeleyi Paylaşın

Kıl Batması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kıl batması nasıl çıkarılır?

Kıl batmasını yani batığı temizlemek için öncelikle kendi kendine geçmesini beklemek gereklidir. 3 gün ve daha uzun süren batıklarda ise müdahale önem taşımaktadır. Öncelikle ilgili bölgeye sivilce kremi uygulanarak enfeksiyonun azaltılması sağlanmalıdır. Sonrasında ise batık gelişmiş olan bölgeye peeling uygulanarak ölü derinin temizlenmesinden sonra ılık bir havlu yardımı ile bölgenin yumuşatılması ve böylelikle de oluşabilme ihtimali olan tahrişin önüne geçilmesi gereklidir. En son olarak da sterilize edilmiş bir cımbız yardımı ile batık kılın çıkarılması sağlanır.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Kıl batması nasıl önlenir?

Kıl batması sorununu önlemek amacı ile;

  • Özellikle ağda yapıldıktan sonra yağ sürülmelidir. Böylelikle yağ sayesinde cilt yumuşayacak ve çıkacak olan kıllar düzgün bir şekilde, doğru bir yolda çıkacaklardır. 
  • Cilt maskesi uygulaması yapılabilir. Böylelikle cilt gözeneklerinin açılmasına katkı sağlanmış olur ve kılların uzama süresinde düzgün bir yolda ilerlemeleri desteklenir.
  • Ağda işlemi öncesinde kılların çok uzatılmamasına özen gösterilmelidir. Çok uzun olan kıllar, ağda işlemi yapılır iken tam olarak kökünden ayrılmayabilirler ve deri altında kalabilirler.
  • Duş yaparken ılık su kullanımı tercih edilmelidir ve kese yardımı ile cildin üzerindeki ölü derinin atılması sağlanmalıdır. 
  • Bütün vücut için uygun olabilecek nitelikte bir nemlendirici krem kullanılmalı ve cildin sürekli olarak yumuşak olmasını sağlanmalıdır.
Int. Dr. Aslı Atarbay

Kıl batması ile kıl dönmesi arasındaki farklar nelerdir?

Kıl batması ve kıl dönmesi birbiri ile çok karıştırılsa da aslında aynı rahatsızlık değillerdir ve aralarındaki farklar aşağıdaki gibidir.

  • Kıl dönmesi hastalığı genellikle kişilerin hijyen - temizlik kurallarına dikkat etmemesi sebebine bağlı olarak görülmektedir. Kıl batması hastalığı ise hijyen – temizlik kaynaklı bir durum değildir ve tıraş olan ya da ağda yapan her bireyde, uygulamaların yapıldığı her yerde görülebilir.
  • Kıl dönmesi hastalığı kişilerin hayati fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler ve zorluklara sebebiyet verirken kıl batması hastalığı bu tür sorunlara yol açmamaktadır. 
  • Kıl dönmesi hastalığı genellikle uzman bir hekimin cerrahi müdahalesi ile tedavi edilirken kıl batması hastalığında cerrahi müdahale söz konusu değildir. 
  • Kıl dönmesi hastalığı genellikle erkeklerde görülmektedir fakat nadir de olsa kadınlarda da özellikle göbek bölgesinde ve kuyruk sokumu olarak ifade edilen bölgede görülür. Kıl batması hastalığı ise kadın erkek fark etmeksizin herkeste  görülebilir bir durumdur. 
Int. Dr. Aslı Atarbay