Kanda Enfeksiyon

Kanda enfeksiyon, vücudun başka bir yerinde ortaya çıkan enfeksiyonda bakterilerin giderek çoğalması ve kana yayılması olup; tedavileri arasında, ilaç ve oksijen tedavileri yer alır. 

Kanda Enfeksiyon Nedir?

Halk arasında kan zehirlenmesi olarak da bilinen kanda enfeksiyon; deri, solunum sistemi, idrar yolları gibi vücudun başka bir yerinde ortaya çıkan enfeksiyonda bakterilerin giderek çoğalması ve kana yayılması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Kanda iltihap çıkması durumunda toksinler ve bakteriler kan yolu ile vücudun her noktasına taşınabileceği için hayati tehlikeye neden olabilen ve hızla tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Kanda Enfeksiyon durumu kanda enfeksiyona neden olan etkene göre farklı isimler alabilir:

  • Bakteriyemi: Normalde cilt yüzeyinde, sindirim sistemi ve boşaltım sisteminde bulunan ve normalde bağışıklık sistemi ve vücudun doğal bariyerleri tarafından kontrol altında tutulan bakteriler, bağışıklık sisteminin düştüğü ve doğal bariyerlerin bozulduğu durumda kana karışabilir.
  • Viremi: Grip, soğuk algınlığı, AIDS, siğil ve çiçek hastalığı gibi hastalıklara neden olan virüslerin kana karışması sonucu tüm vücuda virüslerin yayılması durumudur.

Kanda Enfeksiyon Belirtileri

Kanda mikrop olması durumunda hastalarda belirtiler aniden ortaya çıkabilir ve gidişat çok ciddi bir hızla ilerleyebilir. Kanda mikrop bulunması durumunda ilk başta başlangıç semptomları adı verilen bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

  • Yüksek ateşKanda Enfeksiyon ve yüksek ateş birlikteliği oldukça sık olup ilk belirti olarak ortaya çıkar. Kanda mikrop varlığında vücut savunma olarak ateşin yükselmesini ve bu şekilde vücuttaki mikroorganizmaların öldürülmesini sağlar.
  • Titreme: Yükselen ateş sonucu hissedilen üşüme hissine tepki olarak titreme ortaya çıkar.
  • Hızlı nefes alıp verme: Kanda yüksek miktarda mikrop olmasına bağlı olarak kanda taşınan oksijen oranları düşer ve vücuda gönderilmesi gereken oksijen miktarı artar. Dolayısı ile hasta çok hızlı nefes alıp vermeye başlayarak oksijeni arttırmaya çalışır.
  • Kalp atışının hızlanması: Mikropların artması sonucu vücuda dağılan oksijen miktarı azaldığı için ve oksijen kan ile taşındığı için vücuda gönderilmesi gereken kan miktarında artış olur. Bunun sonucunda dakika basında kalbin atış hızının artması gerekir.

Kanda Enfeksiyon artışının kısa sürede teşhis edilerek müdahalesine başlanmaması durumunda septisemi ilerleyerek daha ciddi belirtilere neden olur.

  • Kan akımının yetersiz olması: Kanda artan mikroplara bağlı olarak kan akışı azalır.
  • Ciltte ortaya çıkan kırmızı noktalar: Kan yoluyla tüm vücuda yayılan mikroplar ciltte tepki olarak kırmızı noktalara neden olur.
  • Mide bulantısı ve kusma: Kan yoluyla sindirim sistemine geçen organizmalar mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir.
  • İdrar azalması: Kan akımının azalması ile orantılı olarak idrara çıkma sıklığında ve idrar miktarında azalmalar görülür.
  • Karışık düşünme, bilinç bulanıklığı, zihinsel fonksiyonların azalması, konuşma sorunları: Hem yükselen ateşin etkisi ile hem de kandaki enfeksiyonun beyne ulaşıp beyni tutması sebebi ile bilinç bulanıklığı, zihinsel fonksiyonlarda azalma ve karışık düşünme ve konuşmada bozulma durumları ortaya çıkabilir.
  • Şok tablosu: Septik şok olarak da bilinen durumda vücudun enfeksiyona aşırı yanıt vermesi sonucunda öncelikli olarak kalp, akciğerler gibi dolaşım ve solunum sistemi organları olmak üzere böbrekler fonksiyonlarında bozulma, yaygın olarak damar içinde kanın pıhtılaşması, sinir sisteminin tutulumuna bağlı bilinç bulanıklığı, bağırsak felci gibi sorunların ortaya çıkması mümkündür.

Kanda Enfeksiyon Nedenleri

Kanda Enfeksiyon genelde başka bir enfeksiyon odağından kana yayılım gösterir. Enfeksiyonun nereden yayıldığını tespit etmek zordur. 

Ancak olası enfeksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğaz enfeksiyonları: Grip, şu çiçeği, difteri gibi boğazda enfeksiyona neden olan hastalıklar sonucu kanda enfeksiyon ortaya çıkabilir.
  • Akciğer enfeksiyonları: Bronşit, zatürre gibi akciğerleri tutan enfeksiyonlardan kana enfeksiyon yayılımı gözlenebilir.
  • Karın bölgesinde sindirim sistemi ile ilgili enfeksiyonlar: Gastroenterit, kolit, peritonit gibi sindirim sisteminden kaynaklanan ve karın bölgesini tutan enfeksiyonlar sonucu kanda enfeksiyon ortaya çıkabilir.
  • Böbrek enfeksiyonları: Glomerulonefrit, piyelonefrit olarak adlandırılan böbreklerin tutulduğu enfeksiyonlar kanda enfeksiyona neden olabilir.
  • İdrar yolları enfeksiyonları: Sistit, üretrit gibi idrar yollarının tutulduğu enfeksiyonlar da kanda enfeksiyona neden olabilir.
  • Dekübitüs ülserleri (Yatak yarası / bası yarası): Uzun süreli yatakta yatması gereken kişilerde yeterli bakım ve temizlik sağlanmaz ise vücutlarında bası yarası olarak bilinen dekübitüs ülserleri meydana gelir. Bu yaralarda biriken bakteriler kana karışarak kanda enfeksiyona neden olabilir.

Ayrıca ameliyat ya da herhangi bir girişim için hastaneye başvuran kişilerin kanında enfeksiyon görülmesi olasıdır.

Bazı kişiler kan zehirlenmesi geçirmeye daha açık halde olabilirler.

Bu kişiler:

  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar
  • Uzun süre antibiyotik ilaç kullanan kişiler
  • Alkol ya da diğer zararlı maddelere bağımlılığı olan kişiler
  • Yetersiz beslenen kişiler
  • Diyabet (şeker) hastalığı olan kişiler
  • HİV (AİDS) hastası olan kişiler
  • Uzun süreli ya da sürekli hastalığı olan kişiler
  • Kanser için kemoterapi (ilaçla tedavi) alan kişiler
  • Yeni doğan yaş grubu ya da çok ileri yaş grubu
  • Ağır yaralı ve ağır yanıkları olan kişiler
  • Çeşitli nedenler ile idrar sondası takılı olan kişiler
  • Mekanik ventilasyona (yapay solunum cihazı) bağlı kişiler
  • Yeni doğum yapmış kişiler
  • Hamileler
  • Çeşitli sebepler ile biyopsi (doku örneği) alınmış kişiler
  • Ameliyat geçirmiş kişiler

Olarak sıralanabilir. Bu kişilerde kanda enfeksiyon gelişimi konusunda daha dikkatli olunmalıdır.

Kanda Enfeksiyon Teşhisi

Aniden yükselen ateş, Titreme, mide bulantısı ve kusma, hızlı nefes alıp verme, kalp atışının hızlanması gibi şikayetleri olan hastalar klinik mikrobiyoloji (enfeksiyon hastalıkları / intaniye) uzmanına başvurduğu zaman hasta öyküsünün dikkatli ve detaylı alınması en önemli noktadır. Hastanın yakın zamanda herhangi bir boğaz enfeksiyonu, solunum yolları ya da akciğer enfeksiyonu, karın bölgesinde sindirim sistemini tutan herhangi bir enfeksiyon, böbrek ya da idrar yollarını tutan bir enfeksiyon öyküsü olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Sonraki aşamada fizik muayene yapılarak kalp atışı hızlanmasının ya da nefes alıp vermede hız artışının başka nedeni olup olmadığına yönelik inceleme yapılır. Hastanın tamamen soyularak cildinin incelenmesi, ciltte kırmızı nokta şeklinde lekeler varsa tespit edilmesi önemlidir. Ayrıca kanda enfeksiyon şüphesi oluşturan hastalara nerede ne zaman ne yaptıkları gibi bilinç durumunu ölçecek sorular sorularak nörolojik bir muayene yapılması da gereklidir.

Tanısal testler ile enfeksiyonun doğrulanması önemlidir. Kan testleri yapılabilir. Halk arasında kanda mikrop testi olarak da bilinen CRP (C – Reaktif Protein) enfeksiyon durumlarında en hassas testtir. C reaktif protein; karaciğerde üretilen bir protein olup tümör, travma, enfeksiyon durumlarında artış gösterir. Sağlıklı kişilerde ortalama 1 mg / L olan CRP değeri yaş artışı ile 2 mg / L’ ye kadar çıkabilir. CRP değerinin 3 mg / L üzerine çıktığı zaman kanda enfeksiyon değerinin yüksek çıkması durumundan söz edilebilir. Kanda enfeksiyon değeri yüksek çıktığı zaman hasta bunu doğrudan hissedemez ancak kanda iltihap sonuçları olan yüksek ateş, ağrı, halsizlik, yorgunluk belirtilerinin olması bizi enfeksiyon tanısına götürür. Kanda mikrop çıkması durumunda kan kültürü yapılarak enfeksiyona neden olan organizmanın ne olduğu tespit edilir.

Kanda enfeksiyon tespit edildiği zaman enfeksiyon kaynağını bulmaya yönelik incelemelere geçilmesi gerekir. Boğaz enfeksiyonu öyküsü olan hastalarda boğaz sürüntüsü alınarak antijen testi yapılır, bazı durumlarda boğaz kültürü yapılması da gerekebilir. Akciğerlerden ve solunum yollarından kaynaklanan bir enfeksiyon şüphesinde toraks direkt grafi (akciğer röntgen filmi) ve toraks bilgisayarlı tomografi (BT) çekilmesi gerekebilir. Kanda enfeksiyonun kaynağının sindirim sistemindeki bir iltihaplanmadan kaynaklandığından şüphe ediliyor ise gaita testi adı verilen dışkı örneğinin incelenmesi değerli bir test olacaktır. Ayrıca batın ultrason (USG), batın bilgisayarlı tomografi (BT) gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri de tercih edilebilir. Böbrek enfeksiyonu kaynaklı kanda enfeksiyon durumundan şüphe ediliyor ise idrar tahlili yanında bilgisayarlı tomografi (BT) ve böbrek ultrasonu (USG) gibi görüntüleme yöntemleri tercih edilebilir. Seçilmiş hastalarda böbrek biyopsisi yapılması gerekebilir. Kanda Enfeksiyon idrar yolları enfeksiyonuna bağlı ortaya çıkmışsa idrar tetkiki ile potasyum duyarlılık testi uygulanabilir.

Kanda Enfeksiyon Tedavisi

Kan zehirlenmesi olarak da bilinen kanda enfeksiyon durumunda hastalara en kısa sürede hastanede müdahale edilmesi önemlidir çünkü bu durum organ ve doku hasarlarına neden olmaktadır.

  • İlaç tedavisi: Genel olarak kanda enfeksiyon belirtilerine bakteriler sebep olduğu için kan zehirlenmesine neden olan etken bulunana kadar geniş spektrumlu antibiyotikler ile tedaviye başlanır. Geniş spektrumlu antibiyotikler aynı anda birden çok bakteriye etkili olduğu için ilk aşamada bunların tercih edilmesi doğrudur. İlk müdahale sonrası kan zehirlenmesi tablosuna neden olan etken teşhis edilince bakteriyemi ise antibiyotikler viremi ise antiviral ilaçlar ile etkene yönelik tedavi yapılır. Ayrıca kanda enfeksiyon gelişmesine bakteriler değil bakterilerin toksinlerinin neden olduğu tespit edilirse antitoksin ilaçlar kullanılabilir. Hem kan basıncının korunması hem de daha kısa sürede etkili olması adına ilaçlar intravenöz (damardan) ilaç tedavisi şeklinde uygulanmalıdır.
  • Oksijen tedavisi: Kan zehirlenmesi yaşayan hastalarda solunum sıkıntısı sık görüldüğü için mekanik ventilatör yardımı ile oksijen tedavisinin uygulanması tablonun düzelmesinde faydalı olacaktır.
  • Hacim arttırıcılar: Kan zehirlenmesi durumunda dokulara taşınan kan ve oksijen miktarı azaldığı için serum fizyolojik verilmesi gerekebilir. Bazı hastalarda kanda enfeksiyona bağlı olarak kan şeker seviyeleri düşük seyredebilir. Bu hastalara şeker içeren serumlar ile takviye yapılması gerekebilir.
  • Enfeksiyon odağının tedavi edilmesi: Kanda Enfeksiyon gelişmesi için öncelikle bir enfeksiyon odağının olması gerekir. Boğaz, akciğerler, sindirim ve boşaltım sistemi gibi iç organlardan kaynaklanabileceği gibi ciltten de kaynaklanabilen enfeksiyonun tespit edilerek tedavi edilmesi uygun olacaktır. Eğer enfeksiyon odağı bir apse ise apse drenajı yapılarak apsenin boşaltılması gerekir.
  • Rekombinant insan Protein C takviyesi: Kan zehirlenmesi gerçekleşen hastalarda yüksek ölüm riski bulunuyor ise tercih edilebilir.
  • Kortikosteroid tedavisi: Kanda enfeksiyona bağlı gelişen şok tablosunda kortikosteroid (kortizon) tedavisi uygulanabilir.

Kanda Enfeksiyon Tedavi Edilmezse

Kanda iltihap zararları çok ciddi olabilen bir durum olmakla birlikte bu sebeple en kısa sürede teşhis edilerek tedaviye başlanması ve tedavi aşamasında hastanın doktor gözetiminde olması oldukça önemlidir.

Uygun tedavinin uygulanmadığı hastalarda:

  • Sepsis: Kanda Enfeksiyon varlığında vücudun doğal savunma sistemi bakteri ve virüslere karşı saldırıya geçer. Bu tepki çok güçlü olursa vücutta iltihaplanmalara neden olabilir ve bu tabloya sepsis adı verilir.
  • Organ yetmezliği: Sepsis sonucu ortaya çıkan iltihaplanmalar kan pıhtılarına neden olabilir. Kan pıhtıları sonucu hastalar organ yetmezliği yaşayabilir bu tabloya ise ağır sepsis adı verilir.
  • Septik şok: Kanda Enfeksiyon bulunması durumunda kandaki bakteriler kan basıncında ani düşüşe neden olur. Kan basıncındaki ani düşüş sonucu ciddi organ ya da doku hasarları meydana gelebilir. Septik şok oldukça ciddi ve acil bir durum olup septik şok gelişen kişiler genelde yoğun bakıma kaldırılır ve bu hastaların solunum cihazına bağlanmaları gerekebilir.
  • Akut respiratuvar distres sendromu (ARDS): Kanda enfeksiyon sonucunda ortaya çıkan kan pıhtıları sonucunda kanda taşınan oksijen miktarı azalır. Bunun sonucunda kalıcı akciğer hasarı ortaya çıkabilir. Yetersiz oksijen sonucunda beyin hasarları ve hafıza sorunları da meydana gelebilir.

Kanda Enfeksiyon İlaçları

Kan zehirlenmesi yaşayan hastalarda laboratuvar sonuçları beklenmeden en kısa sürede geniş spektrumlu antibiyotikler ile tedaviye başlanmalıdır.

Bu antibiyotikler arasında:

  • Beta laktam antibiyotikler
  • Azitromisin
  • Aminoglikozidler
  • Vankomisin
  • Linezolid
  • Seftriakson
  • Sefotaksim
  • Ampisilin / sülbaktam
  • Daptomisin
  • Gentamisin
  • İmipenem
  • Levofloksasin

Sayılabilir.

Sonraki aşamada ise alınan kültür örneklerine göre uygun ilaç ile tedaviye devam edilir.

Kanda Enfeksiyondan Korunma Yolları

Kanda Enfeksiyon meydana gelmesine engel olmak için bazı önlemler alınması mümkündür bu sayede kanda enfeksiyon riski olabildiğince düşük seviyelere çekilebilir.

  • İlk dikkat edilmesi gereken nokta vücudu hastalıklara karşı koruyan en önemli önemli mekanizma olan bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır.
  • Hayati fonksiyonların sorunsuz sürdürülmesi için gerekli olan su alınımı çok önemlidir. Besinler ve içeceklerle alınan sıvının yanında günlük yeterli miktarda şu tüketilmelidir.
  • Enfeksiyonlara zemin hazırladığı için kişisel hijyen ve temizliğe dikkat edilmelidir.
  • Vücuttaki dengeleri bozduğu için reçetesiz şekilde ya da reçete edilenden daha fazla dozda antibiyotik kullanımdan kaçınılmalıdır.
  • Yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir.
  • Stres bağışıklık sistemini etkileyen bir faktör olduğu için stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve stres seviyesinin düşürülmesine yönelik önlemler alınmalıdır.
  • Günlük düzenli egzersiz yapılması hem stres seviyesinin düşürülmesine yardımcı olarak hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak kanda enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmesine yardımcı olur.
  •  Sigara, alkol ya da diğer zararlı maddelerden uzak durulmalıdır.
  • Viremi oluşumunun önüne geçmek için aşılar uygulanabilir. Grip, çocuk felci, su çiçeği ve zona hastalığı, hepatit A ve B, kızamıkçık, HPV ve sarı humma aşılar ile önlenebilen virüs kaynaklı hastalıklardır.
  • Çeşitli sebepler ile dalağı alınan kişilerin enfeksiyon gelişmesine daha açık hale geldiği için bu kişilere septisemi aşısı adı da verilen pnömokok aşısının yaptırılması önemlidir.

Kanda Enfeksiyona Ne İyi Gelmez?

Genel olarak bağışıklık sistemini düşüren alışkanlıklar kanda enfeksiyon riskini arttırır ve mevcut enfeksiyonun tedavisini zorlaştırır.

  • Stresli bir yasam tarzı bağışıklık sistemini ciddi anlamda düşürerek kanda enfeksiyon gelişimine zemin hazırlar.
  • Kronik uykusuzluk da bağışıklık sistemini ciddi anlamda düşürerek kanda enfeksiyon gelişmesine zemin hazırlayabilir.
  • Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıkları fastfood ağırlıklı beslenme kanda enfeksiyon gelişmesine sebep olabilir.
  • Hareketsiz yaşam ve obezite kanda enfeksiyona zemin hazırlar.

Hamilelikte Kanda Enfeksiyon

Hamilelik normal zamana göre hastalıklara daha açık olunan bir dönem olup vücutta gelişen herhangi bir enfeksiyon hem annenin hem bebeğin hayatını tehlikeye atabilir. Hamilelikte kanda bakteri artışı durumunda hastaların en kısa sürede tedaviye başlanması önemlidir.

Hamilelikte ilaç secimi önemli olduğu için hamileliğin kaçıncı haftada olduğu, bebeğin durumu göz önüne alınarak uygun ilaç secimi yapılmalıdır. Kanda enfeksiyon gelişmesine sebep olan enfeksiyon odağının tespiti sağlanarak hedefe yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kanda Enfeksiyon

Bebeklik ve çocukluk dönemi bağışıklık sisteminin düşük olduğu dönemler olduğu için yetişkinlerde kanda enfeksiyona oranla enfeksiyonların kan zehirlenmesine sebep olması daha kolaydır. Küçük yaş çocuklarda ve özellikle bebeklerde kanda enfeksiyon gelişmenin en yaygın sebebi romatizmal kalp hastalığı olup bu hastalık hayat boyu kalıcı hasar bırakabilir. Bu hastalık küçük çocuklarda boğaz enfeksiyonunu takiben kana karışan bakterilerin kalp ve kalp kapaklarında hasara neden olması ile kendini gösterir.

Bebeklerde kanda enfeksiyon varlığında yetişkinlerdeki kadar yüksek ateş görülmemekle birlikte anneyi emme isteğinde azalma, huzursuzluk, sürekli uyuma ve yorgunluk belirtileri sıktır.

Bebekler ve çocuklarda enfeksiyon belirtileri ortaya çıkması durumunda en kısa sürede doktora başvurulmalı ve tedaviye kısa sürede başlanmalıdır. Kanda enfeksiyona neden olan esas enfeksiyon kaynağının tespit edilerek tedavi edilmesi hayatın geri kalanı için oldukça önemlidir. Sıvı dengesinin sağlanması için uygun hacim arttırıcılar ve solunum sıkıntısı çeken bebek ve çocuklara oksijen takviyesi verilmesi önemlidir.

Kanda Enfeksiyon için Hangi Doktora Gidilir?

Risk altındaki kişiler başta olmak üzere kişilerde; aniden ateş yükselmesi, Titreme, nefes alıp vermenin hızlanması, kalp atışının hızlanması, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıktığı zaman Klinik Mikrobiyoloji (Enfeksiyon Hastalıkları/İntaniye) bölümünde klinik mikrobiyoloji uzmanına muayene olunması gereklidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
25
2
Makeleyi Paylaşın

Kanda Enfeksiyon ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kanda iltihap öldürür mü?

 Kanda Enfeksiyon çok ciddi sorunlara neden olabilen bir durumdur. Hayatı organlara kan ve oksijen gönderilmesine engel olan kan zehirlenmesi durumunda tedavinin yanlış olması ya da geciktirilmesi hayati sonuçlara neden olur.  

Dr. Gizem Şimşek

Kanda Enfeksiyon bulaşıcı mıdır?

Her enfeksiyonun bulaşma yolu farklıdır. Kandaki enfeksiyonun kaynağı hangi sistemden ise bulaşma yolu o sisteme göre olabilir. Kandaki enfeksiyon dokunma, nefes yolu ile bulaşmaz. Ancak kan alınması, serum takılması gibi durumlarda ve belirti vermeyen hastaların kan vermesi durumunda kan yolu ile bulaş olabilir.

Dr. Gizem Şimşek

Kanda iltihap neye yol açar?

Kanda iltihap sonucu kan zehirlenmesi adı verilen ve organ yetmezliğine neden olan tablo meydana gelebilir.  Kan basıncında anı düşüş ile seyreden septik şok oldukca ciddi bir durum olup hastaların yoğun bakımda tedavi edilmesi gerekir. Akut solunum sıkıntısı sendromu sendromu adı verilen ve oksijensizliğe neden olan durumda kalıcı akciğer hasarı ve beyin hasarı meydana gelebilir.

Dr. Gizem Şimşek

Kanda enfeksiyon nasıl atılır?

Kanda Enfeksiyon gelişimi mikroplara bağlı olarak ortaya çıkar. Yüksek ateş, titreme, nefes alışverişinde hızlanma, kalp hızında artış gibi kanda enfeksiyon belirtileri ortaya çıktığı zaman en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Kanda enfeksiyonun atılmasının tek yolu en kısa sürede uygun ilaç tedavisine başlanmasıdır.

Dr. Gizem Şimşek

Kanda Enfeksiyon tehlikeli mi?

Kanda Enfeksiyon ortaya çıkması oldukça tehlikeli bir durumdur. Kanda enfeksiyon doku ve organlara taşınan kan ve oksijenlerde azalmaya sebep olarak organ yetmezliğine sebep olabilir. Hastalarda ciddi kalıcı hasarlara sebep olabileceği için kanda enfeksiyon durumunda acil müdahale oldukça önemlidir.

Dr. Gizem Şimşek

Hamilelikte kanda iltihap bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte kanda enfeksiyona neden olan etkene bağlı olarak bebekte hasarın meydana gelip gelmeyeceği ve bu hasarın ne derecede olduğu değişir. Pişirilmemiş et ve çiğ et ile beslenen kedilerin dışkılarından bulaşan toxoplasma, enfekte kişi ile temas ve cinsel yolla bulaşan sifiliz, bebekte sağırlık ve zeka geriliğine neden olan ve bir virüsün sebep olduğu CMV enfeksiyonu ve su   çiçeği gibi kanda enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar göbek bağı yolu ile bebeğe geçerek bebeğe zarar verebilir.

Dr. Gizem Şimşek