Vajina Ameliyatı

Vajina estetik ameliyatı, vajinanın görünümünü tekrar şekillendirmek, gevşeyen kaslarını sıkılaştırmak veya labiayı küçültmek için yapılan bir çeşit kozmetik ve onarım cerrahisidir.

Vajina Ameliyatı Nedir?

Vajina kadın genital sisteminin iç genital organlarındandır. Kadın dış genital organlarından bazıları labium majus(büyük dudaklar, dış dudak), labium minus(küçük dudaklar,iç dudak), hymen(kızlık zarı), klitoris gibi yapılardır. Genital bölge estetiği halk arasında vajina ameliyatı olarak bilinse de sadece vajina değil dış genital organlarla ilgili estetik işlemleri de kapsar.

Vajina estetik ameliyatı, vajinanın görünümünü tekrar şekillendirmek, gevşeyen kaslarını sıkılaştırmak veya labiayı (vajina dudağı) küçültmek için yapılan bir çeşit kozmetik ve onarım cerrahisidir. Bu prosedür, vajinada bazı nedenlerden dolayı oluşan ağrıyı azaltmak için vajinanın görünümü, boyutunu, işlevini ve hassasiyetini iyileştirmek için uygulanır.

Vajina Ameliyatı Çeşitleri

Genellikle doğum ve yaşlanma sonrası vajina da oluşan problemler cerrahi yöntemle tedavi edilir. Vajina ameliyatı, vajinanın iç ve dış kaslarını veya yapılarını sıkılaştırarak vajinal kas tonusunu, gücünü ve kontrolünü arttırmayı içeren 1-2 saatlik bir işlemdir.  Bu ameliyatlar çeşitli prosedürlerle uygulanırken, yaygın olarak kullanılan genital bölge estetiklerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Vajinoplasti

Vajinoplasti, vajinada bulunan kasların güçlendirilmesi için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu prosedür de genellikle yaşlanma veya doğum sonrası vajinada gevşeyen kaslar yeniden sıkılaştırılır. Bazı kadınların bu vajina daraltma prosedürünü seçmelerinin nedeni, cinsel ilişki sırasında kendilerinin ve partnerlerinin aldıkları zevk düzeyinin artırılmasıdır. Bazıları ise bu ameliyatı, farklı seviyelerde vajinal ve uterin sarkması nedeniyle tercih ederler.  Bunun yanında bu prosedürü tercih etmenin diğer bir nedeni de yaşanılan idrar kaçırma sorunları olabilir.

Vajina kasları doğum sonrası gevşer, bu durum hem ciltte renk değişimine hem de his kaybına neden olabilir. Bunun yanında yaşanılan bu değişikler genellikle yaşla birlikte artar. Aşırı gerilmiş veya gevşemiş bir vajina, cinsel birliktelik esnasında her iki partnerin cinsel organlarının sürtünmesini azaltırken, alınan zevk seviyesi de düşer. Ayrıca bu sorun yüzünden bazı kadınlar kullandıkları tamponları yerinde tutmakta zorlanırlar.  Dolayısıyla yapılan bu vajina ameliyatı, çoğunlukla kişinin yaşam kalitesini arttırmayı amaçlar.

Vajinoplasti ameliyatı lokal, epidural(halk arasında belden uyuşturma) veya genel anestezi ile yapılabilirken, yapılan sıkılaştırma işlemi farklı ölçülerde yapılabilir. Uygulanan bu sıkılaştırma cerrahisi, genellikle perine (anüs ile dış dudak arası bölge) kaslarının yeniden şekillendirilmesi olan perineoplasti ile birlikte yapılmaktadır.

Labioplasti

Labioplasti; dış genital olarak bilinen vulva bölgesindeki cilt kıvrımlarının değiştirilmesi için yapılan bir plastik cerrahi işlemdir. Bu prosedür sonrası labianın rengi, formu ve boyutu, ciddi seviyede değişir.  Genital bu sorunlar, genellikle cinsel ilişki, doğum ya da ileri yaş nedeniyle oluşurken, bazı bireylerde iç labia (labia minora) çok büyük veya asimetrik olur. Bu durum, pantolon giyildiği zaman kötü görüntüye neden olabilirken, seks, bisiklete binme gibi aktiviteler sırasında zorluk ve rahatsızlık yaratır. Ayrıca asimetrik vajinaya sahip olan kişiler de hipertrofi labia (iç dudak büyümesi ve sarkması)  veya aşırı vajina terlemesinden dolayı hoş olmayan koku oluşumu gelişebilir.

Vajinal daraltma, idrar kaçırmayı azaltma ve vajinal kuruluğu ortadan kaldırma gibi birçok vajinal prosedürde, lazer gibi bir tür enerji kullanılmaktadır. Labioplasti de labia minoranın (iç dudak) büyüklüğünü, labia majora (dış dudak) ile aynı hizada olacak şekilde küçültmeyi amaçlamaktadır. Bu işlemde ilk olarak tek bir prosedür uygulansa da teknolojinin değişmesi ve ilerlemesiyle birlikte çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Ayrıca hastanın özel durumuna bağlı olarak birkaç farklı labioplasti ameliyatı tekniği kullanılır. Bu tekniklerden bazıları şu şekildedir:

Parsiyel rezeksiyon

En çok kullanılan bu yöntemde iç dudağın fazla olan uç bölümü çıkarılırken, dikimi dış dudaklara simetrik olacak formda yapılmaktadır. Aynı zamanda labioplasti cerrahisinde ilk olarak bu prosedürde uygulanmıştır.

Wedge (Kama) rezeksiyon

Labia minörden kama şeklinde doku çıkarılması ile gerçekleştirilir. Kesilecek yer atardamarın bulunduğu yere göre seçilir. Bu teknik iç dudaklarda uzama ve koyulaşma olan hastalar için uygun bir tekniktir.

Perineoplasti

Perineal bölgedeki (anüs ile dış dudak arasındaki bölge) dokular; çoklu doğumlar, vajinada yapılan epizyotomiler (perineal bölgede bebeğin uygun şekilde hareket etmesine ve hayata döndürülmesine izin veren bir kesi), yaşa bağlı faktörlerle değişebilir veya önemli bir bölümü kaybolabilir. Bu da genellikle alanın işlevi ile ilgili sorunlara neden olurken, en çok görülen sorun, vajinal çapının artmasıyla birlikte perine kaslarının kademeli olarak gevşemesidir. Ayrıca perineal bölgede bulunan cilt sıkılığını kaybedebilir ve hastayı rahatsız edebilir.

Perineoplasti ameliyatı, bölgenin kusurlu dokularının eski haline getirilmesini amaçlayan perineal bölgenin onarımı işlemidir. Bu işlem, bölgeyi başarılı bir şekilde sıkılaştırabilir, çok gevşemiş veya katlanmış cildi giderebilir ve perineyi güçlendirebilir. Böylece bu kaslar eskisi gibi işlevini görürken, yaşanan cinsel tatmin düzeyini de artırabilir. Ayrıca perineoplasti sıklıkla vajina daraltma ile birlikte yapılmaktadır.

Hymenoplasti (kızlık zarı onarım ameliyatı)

Kızlık zarı, anatomik olarak vajinanın giriş noktasına yakın konumlanmış bir zardır. Çoğu bilim adamı kızlık zarının bilinen bir anatomik işlevi olmadığına ancak fetüsün rahimdeki bir gelişiminden kalan bir kalıntı olduğuna inanmaktadır. Bunun yanında bebeklik döneminde vajinaya bir enfeksiyon bulaşmaması için bir bariyer görevi gördüğüne dair tartışmalar vardır ancak bu sadece bir hipotezdir. Kızlık zarı cinsel ilşki, masturbasyon veya travma gibi durumlarla zedelenebilir veya yırtılabilir ve hastalar onarım için hymenoplasti yaptırmayı tercih edebilirler. Hastanın beklentisi ve isteklerine bağlı olarak ameliyat tekniği değişmektedir. Hymenoplasti ile geçici onarım veya kalıcı onarım yapılabilir. Kalıcı onarımda vajina iç bölgesindeki yapılarından elde edilen flep ile onarım yapılır.. Operasyon sedasyon ve lokal anestezi ile yapılabilir. Operasyon sonrası dikiş izi görülmez ve pansuman gerekmez.

Vajina Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Vajina ameliyatı, vajinal bölgenin görünümünü eski haline getirmek ve iyileştirmek için oldukça özel bir ameliyat türüdür. Sıklıkla estetik ve kozmetik olarak uygulanan bu vajinal cerrahiler, vulvar ve vajinal bölgenin genç görünümünü ve işlevini geri kazanmak için dokuları yeniler ve sıkılaştırır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, kozmetik vajina ameliyatında birçok yenilikçi teknik geliştirilmiştir. Bu teknikler sayesinde vajina da oluşan pek çok rahatsızlık tedavi edilebilmektedir. Vajina ameliyatı ile tedavi edilen bu vajinal rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vajinanın kesilmesi gibi yaşanan bir travma sonrası onarım
  • Genital yapışıklık olan labia füzyonu onarımı 
  • Vajina yokluğu (Hermafroditizm veya vajinal agenez) gibi ürojinekolojik ve idrar yolu anomalilerinin onarımında
  • Fonksiyonel bozukluğa neden ve diğer tedavilerle iyileştirilemeyen büyük vajina iç dudağı (hipertrofik labia minora) tedavisinde
  • Genital anatominin bozuk olduğu durumlarda (bu bozukluk gerçek veya öyle algılanıyor olabilir) memnuniyetsiz duygusunun azaltılmasında,
  • Utanma, kendine güvensizlik, anksiyete gibi psikolojik nedenlerle,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı, egzersiz yaparken veya sıkı giysiler giyerken rahatsızlık veya o bölgedeki hijyenin sağlanamamasının dolayı kronik enfeksiyon riskini azaltmak gibi fonksiyonel nedenlerle

Vajina Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vajina ameliyatı teknikleri, vajinada oluşan rahatsızlıklara ve elde etmek istenilen sonuca bağlı olarak değişmektedir. Bunun yanında vajinal gençleştirme işlemi yaptırmayı düşünen birinin sonuçlarla ilgili gerçekçi beklentilere sahip olması da önemlidir. Çünkü hiçbir kozmetik prosedür vücudun hiçbir bölümünü aynı 18 yaşındayken olduğu gibi değiştiremez. Ayrıca vajinanın anatomik olarak çok çeşitli bileşenlerden oluştuğu unutulmamalıdır. Her cerrahi prosedürde olduğu gibi vajina ameliyatı öncesi ve sonrası yapılması gereken bazı prosedürler vardır. Bu prosedürler şu şekildedir:

Ameliyat öncesi

Vajina ameliyatı öncesi ve sonrası için hazırlık, doktora ve gerekli cerrahi müdahale türüne göre değişirken, ameliyat öncesi yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir.

  • Ameliyattan 8 saat önce bir şey yenmemeli ve içilmemelidir.
  • İşlem sırasında kanama riskini azaltmak için ameliyattan bir hafta önce kan sulandırıcı ilaçlar ve takviyeler bırakılmalıdır.
  • Kan, idrar ve görüntüleme testleri gibi gereken tüm teşhis testlerinin tamamlanması gerekir.
  • İlaç, lateks, bant veya anesteziye alerji ya da duyarlılık varsa bildirilmelidir.
  • Kullanılan reçeteli veya reçetesiz ilaçlar ve bitkisel takviyeler bildirilmeli, uzman gerekli görüyorsa bırakılmalıdır.
  • İşlem alanında kıl varsa temizlenmelidir.
  • Prosedür öncesi sigara ve alkol 3 hafta önce bırakılmalıdır.
  • Kol veya el üzerinde ki bir damardan intravenöz (IV) hat açılmalıdır.
  • Kalp ritim hızı, kan basıncı ve tansiyon dahil yaşamsal değerler alındıktan sonra lokal veya genel anestezi uygulanmalıdır.

Ameliyat sırasında

Vajina ameliyatı prosedürleri, aynı vajinada düzeltilen problemler kadar büyük farklılıklar gösterebilir. Bunun yanında herhangi bir durumda, tıbbi bir sorunu düzeltmek için birkaç farklı yaklaşım bir arada kullanılabilir. Yapılan bu işlemler, doku grefti kullanımı veya tüm yapıların rekonstrüksiyonunu (onarımı) gerektiren son derece karmaşık bir hal alabilir.  Vajina ameliyatı işlem basamakları şu şekilde sıralanabilir;

  • Hasta ameliyat masasına yatırılarak, genital bölge açıkta kalacak şekilde ayakları çatala yerleştirilir
  • İşlem yapılacak alan solüsyonla sterilize edilir.
  • Yapılacak işleme göre ameliyat gerçekleştirilir, örneğin vajinanın arkasında gevşemiş bulunan bir kas gerilebilir, sarkmış cilt fazlalığı alınabilir veya kaslar ve çevresindeki yumuşak doku sıkılaştırılabilir.
  • Hedeflenen prosedür bittikten sonra genellikle eriyebilen dikişlerle dikiş atıldıktan sonra pansuman yapılarak bandaj uygulanır.

Bununla birlikte hasta vajina ameliyatı sonrası dinlenme odasına götürülerek izlenmeye alınır ve kendine geldikten sonra hafif yürüme egzersizleri uygulanır. Ayrıca çoğu hasta, ameliyat sonrası yapılan prosedüre göre değişmekle birlikte hastanede bir ila iki gün kaldıktan sonra taburcu edilir.

Vajina Ameliyatı Yan Etkileri

Herhangi bir ameliyat sonrası olduğu gibi vajina ameliyatı sonrası da bazı yan etkileri oluşabilir. Görülen yan etkiler genellikle anestezi ile ilişkili olup şu şekilde sıralanabilir;

  • Ameliyat sonrası kızarıklık, şişme ve morarma
  • İşlem yerinde kanama
  • Ateş 
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Anesteziye ters yanıt veya alerji geliştirme

Vajina Ameliyatı Riskleri

Cerrahi riski azaltmanın en iyi yolu, vajinoplasti ameliyatı konusunda uzman, prosedürü birçok kez gerçekleştirmiş tam nitelikli bir cerrah seçilmesidir. Diğer birçok kozmetik prosedüre olan ilgi gibi vajina ameliyatına olan ilgide gün geçtikçe artmaktadır. Ancak her cerrahi prosedür gibi genital bölge estetiklerinde de birtakım riskler vardır ve komplikasyon gelişebilir. Vajina ameliyatından sonra oluşabilecek risk ve komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Enfeksiyon riski
  • Duygu kaybı
  • Yara izi
  • Ameliyat bölgesinde şişlik, ödem
  • Diğer organların zarar görme riski
  • Yara enfeksiyonu 
  • Çok fazla doku çıkarılması nedeniyle allodini (dokuların ağrılı uyaranlara duyarlılığının artması)
  • Sinir hasarı veya  genital duyunun azalması
  • Kalıcı renk değişimi 
  • Disparoni (ağrılı cinsel ilişki)
  • Yapışıklıklar
  • Vajina dudakları kenarında yara izi ve taraklanma
  • İdrar kaçırma dahil idrar yolu semptomları
  • Pelvik taban disfonksiyonu
  • Hastanın veya partnerinin beklentilerini karşılamayan kozmetik sonuç
  • Psikolojik problemler
  • Kan pıhtısı oluşumu
  • Ayrıca vajina ameliyatı da her cerrahi işlemde olduğu gibi nadir de olsa ölüm riski içermektedir.

Vajina Ameliyatı Sonrası İyileşme ve Bakım

Kadınların genital bölgesi çok hassastır ve genel olarak uygun bakım gerektirir. Bu nedenle, bu prosedür sonrası dikkat edilmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İşlem sonrası yaklaşık altı hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir. 
  • Ameliyattan sonraki ilk 24-48 saat içinde kesi yapılan alan üzerine buz kompleksi yapılmalıdır
  • Uzun duşlardan kaçınmalı ve her yıkamadan sonra vajinadaki yara kurulanmalıdır. 
  • Cerrah tarafından reçete edilen antibiyotikler ve ağrı kesiciler önerilen şekilde alınmalıdır.
  • Bisiklet sürmek, koşmak gibi fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Çünkü aktivitelere erken süreçte başlamak, yaraya baskı uygulayabilir ve iyileşme sürecini gereksiz yere geciktirebilir. 
  • Bol ve pamuklu iç çamaşırı giyilmelidir.
  • Yaraya sürtünmeye neden oldukları için sıkı giysiler veya iç çamaşırlar giyilmemelidir. 
  • Tampon kullanılmamalıdır.
  • Yüzmek, jakuzi veya küvet gibi alanlar kesi alanı iyileşene kadar kullanılmamalıdır
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Vajina Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Vajina ameliyatı fiyatları nedir?

Vajina ameliyatı fiyatları işlem yapılan sağlık kuruluşu ve uzmanın fiyat politikasına göre değişmektedir. Bunun yanında işlem yapılan teknik, ne amaçla yapıldığı ve işlemin karmaşıklığı da fiyat belirlenirken, etkileyici faktörler arasındadır. Vajina ameliyatı fiyatları hakkında net bilgiler edinmek için tercih edilen sağlık kuruluşu ile iletişime geçilmesinde fayda vardır.

Dr. Merve Ergüven

Vajina ameliyatı sonrası iyileşme ne kadar sürer?

Vajina ameliyatı sonrası iyileşme ortalama olarak 6-8 hafta sürebilirken, her hastanın iyileşmesi farklıdır. Bunun yanında ameliyat sonrası iyileşme ve bakım sürecinde hassasiyet gösterilmesi gereken konularda titiz olunması ve bakıma önem verilmesi, iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Dr. Merve Ergüven

Vajina ameliyatı sonrası vajina hissinin geri gelmesi ne kadar sürer?

Vajina ameliyatı sonrası vajina hissinin geri kazanılması konusunda, her hastanın farklı bir deneyimi vardır. Ayrıca klitoris dışındaki bölgelerde his kaybı beklenmez. Ancak ameliyatın bir komplikasyonu olarak his kaybı meydana gelebilir.

Dr. Merve Ergüven

Vajina ameliyatı sonrası ağrı ne kadar sürer?

Vajina ameliyatı sonrası kasık, vajina ve alt karın bölgesinde bir miktar ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir. Ayrıca çoğu ağrı veya rahatsızlık bir veya iki hafta içinde geçer, ancak bazen birkaç hafta devam edebilir. Bununla birlikte önerilen ağrı kesiciler ağrının şiddetlenmesi beklenmeden ve önerilen şekilde alınmalıdır. Herhangi bir ağrının üstesinden gelmek, hareket halinde kalmaya ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.

Dr. Merve Ergüven

Vajina ameliyatı sonrası herhangi bir akıntı olur mu?

Vajina ameliyatı sonrası dikişler çözüldükçe, 6 haftaya kadar sürebilen kremsi beyaz akıntıyı takiben biraz kanamanın olması normaldir. İlk başta bu kan parlak kırmızı olabilir; daha sonra bu genellikle daha koyu kırmızımsı kahverengiye dönüşür, ayrıca kanama miktarı günden güne değişebilir. Bunun yanında yoğun canlı kırmızı renginde olan kanama veya sık ped değişimi gerektiren pıhtılar yaşandığında acil olarak doktorla iletişime geçilmelidir. Ayrıca ameliyattan sonraki ilk 6 hafta kesinlikle tampon kullanılmamalıdır.

Dr. Merve Ergüven

Vajina ameliyatı sonrası mesane ve bağırsak fonksiyonu nasıl olur?

Vajina ameliyatından sonra, ilk başta idrar akışı yavaşlar ve mesane boşaltmak normalden uzun sürer. Kadınların yaklaşık %5 ila 10'u ameliyattan sonra mesanesini tamamen boşaltmakta güçlük çekmektedir. Daha sonra şişlik geçene ve mesane normal fonksiyonuna dönene kadar genellikle 1-2 hafta sonra bu sorun yaşanır. Bunun yanında kabızlık yaşanması da yaygın bir sorundur. Cerrahi işlemden önce ve sonra, dışkıyı yumuşak tutmak için bol miktarda meyve, lifli gıdılar tüketilmeli ve bol miktarda sıvı alınmalıdır. Ayrıca bağırsak hareketini sağlamak için aşırı zorlanmadan kaçınmak önemlidir, çünkü bu vajinadaki dikişlere baskı uygulayabilir.

Dr. Merve Ergüven

Yapay vajina ameliyatı nedir?

Yapay vajina ameliyatı, transeksüel bazı bireylerin cinsiyet seçimleri doğrultusunda yaptırdıkları bir vajina ameliyatıdır. Bu işlem esnasında kişinin rektum ve üretra arasına bir vajina boşluğu oluşturulurken, bu işlem vajinoplasti cerrahisi ile yapılmaktadır. Cinsiyet değiştirmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Dr. Merve Ergüven