Simfizis Pubis

Kasık ve pelvis bölgesinde oluşan ağrılara çoğunlukla simfizis pubis ağrısı denilmektedir. Tedavide ağrı kesici ilaç, egzersiz ve takviyeler uygulanmaktadır.

Simfizis Pubis Nedir?

Hamileliğin ilerlemesi ile birlikte kadınlarda oluşan vücut ağrıları da genel olarak artmaktadır. Özellikle son aylarda görülen kasık ve pelvis bölgesindeki ağrılar kadınlar için oldukça zorlayıcıdır. Kasık ve pelvis bölgesinde oluşan ağrılara çoğunlukla simfizis pubis ağrısı denilmektedir. Pelvisin iki parçasını birbirine bağlayan, esnek ve güçlü bağ dokular ile güçlendirilmiş bükülmez bir eklem olan simfizis pubise diğer bir ismiyle pubis simfizis de denilmektedir.

Simfizis pubis ağrısı öncelerde hafif olarak başlasa da sonrasında şiddetlenmekte ve giderek artmaktadır. Ancak bazı durumlarda meydana gelen simfizis pubis ağrısı dakikalar içerisinde kaybolabilir veya günlerce sürerek hamile kişiyi rahatsız edebilmektedir. Simfizis pubis ağrısı çoğu kadında hamileliğin sonlarına ve doğuma yakın görülürken bazı kadınlarda hiç görülmeyen bir ağrıdır.

Simfizis Pubis Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Gebelik boyunca kadın vücudu tarafından salgılanan progesteron hormonu, kas gevşetme görevinin yanı sıra simfizis pubis eklemini de rahatlatarak yürüyüş sırasında hareket esnekliği sağlamaktadır. Bununla beraber hamile kadın vücudu kasıkların daha esnek olması için relaksin hormonu da salgılamaktadır.

Relaksin hormonunun salgılanması bebek için daha fazla yer açılmasına olanak sağlamaktadır. Hamile olmayan kadınlarda normal pubik simfizis aralığı 4 ile 5 mm arasında değişmektedir. Bu aralık, gebelikte eklemin gevşemesi nedeni ile 2 ile 3 mm kadar artmaktadır.

Hamile kadınlar için doğal olarak devreye giren bu esneklik fetüsün büyümesi ile birlikte oluşan baskının şiddetinin ve ağrısının duyulmasına sebep olur. Doğumun yaklaşması, bebeğin ve karnın büyümesi ile şiddetlenen bu ağrıya simfizis pubis disfonksiyonu (SPD) denilmektedir. Hamile kadınlar tarafından idrar boşluğunda ağrı olarak tanımlanan acı giyinme, merdiven çıkma veya eşya kaldırma sırasında daha çok hissedilebilmektedir. Hormonlar yüzünden hareketleri kısıtlanan leğen kemiklerine binen yük bu ağrıyı artırabilmektedir.

Simfizis Pubis Ağrısı Belirtileri

Hamileliğin son zamanlarında oluşan simfizis pubis ağrısı kadınların bir kısmında oluşurken, bir kısmında hiç görülmemektedir. Bebeğin ve karnın büyümesi ile birlikte daha da şiddetlenen bu ağrı genel olarak şu şekilde belirtiler göstermektedir:

  • Bacakların arasında ya da uylukta acı hissi,
  • Kasık kemiğinin ön merkezinde, pelvik kuşakta kalçada ve sırtta ağrı,
  • Pubik bölgede gıcırdama ve çıtlama sesleri,
  • Ağrının etkisiyle geceleri yatakta dönmekte, merdiven inip çıkmakta ve bacağı havaya kaldırmakta zorlanma.

Simfizis Pubis Ağrısı Teşhisi

Simfizis pubis ağrısı, kadınlar için gebelik döneminde oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir. Gebeliğin sonlarına doğru oluşan kasık ve pelvis ağrıları çoğunlukla simfizis pubisten kaynaklanmaktadır. Gebeliğin sonlarına doğru oluşan kasık ve pelvis ağrıları çoğunlukla simfizis pubisten kaynaklanmaktadır. Gebelikte kasık ve kalça ağrılarının simfizis pubisten kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için doktor tarafından bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

Fiziki muayene: Doktorlar öncelikle simfizis pubis ağrılarını anlayabilmek için hamile kişiden şikayetleri dinleyerek fiziki muayene yapmaktadır. Fiziki muayene esnasında doktorun dokunduğu ve baskı uyguladığı yerlerde ağrı şiddetleniyorsa simfizis pubis ağrısı olarak tanımlanabilmektedir.

Röntgen ile görüntüleme: Çok nadir de olsa bazen simfizis pubis aralığı beklenen aralıktan daha fazla artabilmektedir. Bu gibi riskli durumlarda simfizis pubis bölgesinin röntgen görüntülenmesi istenerek durumun ciddiyeti de şiddeti de görülebilmektedir.

Simfizis Pubis Ağrısı Tedavisi

Hamilelik boyunca değişen hormonlar ve fiziksel özellikler sebebiyle vücutta da çeşitli ağrılar boy göstermektedir. Özellikle doğumun yaklaşması ile birlikte kendini gösteren simfizis pubis ağrısı geceleri kadınların uyumasına, yatakta dönmesine dahi engel olabilmektedir. Genel olarak doğumdan sonra geçen simfizis pubis ağrısı bazı durumlarda doğumdan sonra da geçmemektedir ve aynı şiddette devam etmektedir. Bu sebeple simfizis pubis ağrısının çok şiddetli olduğu durumlarda doktorun reçete etmiş olduğu ağrı kesici ilaçlar alınabilmektedir. Bunun yanı sıra doktorun vermiş olduğu tavsiyeler ve gün içerisinde uygulanabilecek egzersizler de simfizis pubis ağrısını hafifletebilmektedir.

Simfizis Pubis Ağrısı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamileliğin ilk günlerinden doğuma kadar hatta doğum sonrası da farklı farklı birçok ağrı ve acı çeken kadınlar özellikle hamileliğin son zamanlarında simfizis pubis ağrısından şikayetçi olmaktadır. Gün içerisinde yaşam kalitesini düşüren ve oldukça rahatsız edici olan bu ağrıların tedavi olmaması veya ağrının geçmemesi kadınlar için hayatı oldukça zorlaştıracaktır.

Hamile olmayan kadınlarda normal pubik simfizis aralığı 4 ile 5 mm arasında iken hamile kadınlarda 2-3 mm artan bu aralık bazı durumlarda daha da artmaktadır. Bu gibi durumlar hayati açıdan riskli olduğu için cerrahi müdahale de gerekebilmektedir. Bu nedenle simfizis pubis ağrılarının teşhis ve tedavisi oldukça mühimdir.

Simfizis Pubis Ağrısına Ne İyi Gelir?

Simfizis pubis ağrısı için öncelikle doktor kontrolü olunmalıdır ve doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır. Bunun yanı sıra gün içerisinde hamile kadınların kendilerinin de dikkat edeceği bazı unsurlar ile ağrıları hafifleyebilmektedir.

Simfizis pubis ağrısını hafifletebilmek için yapılabilecek bazı öneriler aşağıdaki gibidir:

  • Simfizis pubis ağrısını en çok hafifleten şey dik duruş pozisyonudur. Gün içerisinde otururken veya ayakta dururken dik durmalı ve bacaklar kalça hizasında açılmalıdır.
  • Hareketsiz durmak yerine yüzme gibi hafif olan egzersizler hem sırt ve bacak kaslarını güçlendirirken hem de kalça ve kasık ağrılarını hafifletmektedir.
  • Uyumadan önce dizlerin arasına yastık konulması da pelvis kaslarının hizalanmasını sağladığı için simfizis pubis ağrısına iyi gelmektedir.
  • Çok aşırı şiddetli ağrılarda doktor kontrolünde olmak üzere baskıyı azaltabilecek özel korseler kullanılabilmektedir. Bu özel korseler simfizis pubisten kaynaklanan ağrıları azaltırken dengenin sağlanmasına da yardımcı olmaktadır.
  • Ayağa kalkma sırasında yavaş ve sakin bir şekilde hareket edilmeli, ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
  • Pelvis kaslarını ve abdominal bölgeyi güçlendirebilmek için esneme hareketleri ve yardımcı aktiviteler yapılabilir. Esneme hareketlerinin yapılması aynı zamanda doğumu kolaylaştırır ve doğumdan sonraki iyileşme sürecini de hızlandırır. Bunun yanı sıra uyku düzenine de yardımcı olmaktadır.
  • Ağrıların şiddetlendiği anda ılık bir duş aldıktan sonra 15-20 dakika kadar sıcak ya da soğuk kompres uygulanması da ağrıların şiddetini hafifletmektedir.
  • Ağrıyan bölgeye hafif masaj yapılması da ağrının ve acının azalmasına yardımcı olur.

Simfizis Pubis Ağrısına Ne İyi Gelmez?

  • Uzun süre hareketsiz kalmak kalça ağrılarını daha da artırmaktadır.
  • Vücudu zorlayacak egzersizler ve ağır eşyalar kaldırmak da simfizis pubis bölgesine olan yükü artırdığı için ağrıyı da şiddetlendirmektedir.
  • Hamilelik boyunca topuklu ayakkabı giymek, çok ayakta kalmak ya da ayak ayak üstüne uzun süre atmak pelvis ağrılarının şiddetlenmesine sebep olur.

Simfizis Pubis Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Simfizis pubis ağrısı hamilelik döneminde görülebilen ve genel olarak tehdit oluşturmayan bir ağrıdır. Ancak hamileliğin son zamanlarında giderek artan genel vücut ağrıları ile birlikte kasık ve pelvis ağrısı da hamile kadınların gününü oldukça zorlamaktadır. Eğer kasık ve pelvis bölgesinde şiddetli ağrı oluşuyorsa hastanelerin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümleri’ne kontrol gidildiğinde şikayetler dile getirilmeli ve muayene olunmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Simfizis Pubis ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Simfizis pubis neresidir?

Oldukça sağlam ve sert bir eklemden meydana gelen simfizis pubis bölgesi kasık kemiğinin arasını birleştiren kıkırdağın bulunduğu yerde bulunmaktadır. Genel olarak hamile kadınlarda görülen simfizis pubis ağrısı özellikle pelvis ve kasıklarda etkili olurken bazen sırtta ve kalçalarda ya da iç ve dış uyluklarda da hissedilebilmektedir. Bu nedenle simfizis pubis ağrısı çeken hamile kadınlar gece uyku pozisyonunu değiştirmekte zorlanmaktadırlar.

Stj. Dr. Özlem Filiker