Sık İdrara Çıkma

Sağlıklı bireyler için günde 4 ila 8 arası idrara çıkmak normaldir. Daha fazla çıkmak, bir çok hastalığın belirtisi olabilir ve bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.

Sık İdrara Çıkma Nedir?

Sağlıklı bir boşaltım sistemi, gün içerisinde 4 ila 8 defa idrara çıkma ihtiyacı doğurur. 24 saat içerisinde 8 kereden fazla ihtiyaç duyulması, sık idrara çıkma sorunu olarak kabul edilir. Gün içerisinde yapılan idrar miktarı azalabilir ya da artış gösterebilir. Sık idrara çıkma sorunu yapılan idrara miktarına değil, günde kaç kez idrara çıkma ihtiyacı duyulduğu ile alakalıdır.

Sık idrara çıkma sorunu yaygın olarak geceleri görülür. Hasta kişi sık sık uykusunu bölmek zorunda kalacağı için ilerleyen evrelerde uyku bozuklukları, sosyal hayatın olumsuz etkilenmesi, sürekli yorgunluk hissi ve odaklanma sorunları gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ancak tüm vakalar gece görülmez, bazı durumlarda idrara çıkma ihtiyacı yoğun olarak sabah ve öğlen saatlerinde ya da günün tamamında hissedilir. 

Sık idrara çıkma problemi tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Çünkü bu durum, vücutta görülen diğer hastalıkların bir sonucu olarak meydana gelir. Altta yatan ve çok sık idrara çıkma sorununu tetikleyen hastalığın doğru tedavisi ile ortadan kalkmış olur.

Sık İdrara Çıkma Belirtileri

Sık idrara çıkma sorunu, gün içerisinde 4 ila 8 defadan daha fazla idrara çıkma ihtiyacının duyulması ile belirti verir. Yapılan idrar miktarı belirti olarak kabul edilmez. Yani mesane boşaltılırken az ya da çok idrar yapılmış olması, teşhis aşamasında belirleyici bir faktör olarak kabul edilmez. En yaygın belirtisi, idrara çıkmak için gece uykusundan birden fazla kez uyanmaktır.

Sık idrara çıkma sorunu, altta yatan hastalığa bağlı olarak farklı belirtiler verebilir:

  • Gece Uykusundan Uyanmak: İdrar yapmak için gece uykusunun bölünmesi, sık idrara çıkma sorununun en büyük belirtisidir. Gece uykusunun idrara çıkmak için birden fazla kez bölünmesi, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğinin habercisidir.
  • İdrar Yaparken Yanma: İdrarı yapma sırasında ya da idrar bittikten sonrasında yanma ve ağrı hissinin oluşması ile seyreder. Sık idrara çıkma ve yanma şikayetinin birlikte görülmesi, üriner sistemde görülen enfeksiyon ya da iltihaplanma gibi sağlık problemleri nedeniyle meydana gelir. 
  • İdrarda Kan Görülmesi: Üriner sistemde görülen kum, taş, tümör oluşumu, kanser hastalıkları, enfeksiyonlar, iltihaplanmalar, prostat bezinde büyüme ya da genital siğil gibi sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalıklar aynı zamanda sık sık idrara çıkma ihtiyacı da yaratır.
  • Aniden İdrara Sıkışmak: Mesanede görülen fonksiyon bozuklukları nedeniyle meydana gelen bir durumdur. Kişi aniden idrara sıkışır ve acilen mesanesini boşaltması gerekir. İdrar tutma kapasitesi oldukça düşüktür.
  • İdrar KaçırmaAniden gelen idrara çıkma ihtiyacı nedeniyle ortaya çıkar. Mesanede gelişen işlev bozuklukları, idrarın tutulmasını engeller. Bu nedenle hastalar idrar kaçırma problemi yaşayabilir.
  • Yoğun Kokulu İdrarÖzellikle mesane ve idrar yollarında görülen bakterilerin artması ile görülen bir semptomdur. Enfeksiyon oluşumu ile sık sık idrara çıkma isteği uyanır.
  • Mesanenin Tam Boşaltılamaması: İdrara çıktıktan sonra mesanenin tam olarak boşaltılamadığını hissetmek, üriner sistem tıkanıklarının habercisi olabilir. Bu tıkanıklık tümör, kum, taş ya da iltihaplanma kaynaklı olabilir. Mesanede toplanan idrarın bir kısmı içeride kaldığı için kapasitesi daha çabuk dolar ve daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilir.

Sık idrara çıkma ihtiyacı, altta yatan farklı bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. Hastalığın teşhisi aşamasında ise bu soruna eşlik eden diğer semptomlar değerlendirilir. Bu nedenle muayene sırasında hekiminize tüm şikayetlerinizi belirtmeniz önem taşır.

Sık İdrara Çıkma Nedenleri

Sık idrara çıkma ihtiyacı, vücutta görülen birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu unsurlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Şeker Hastalığı: Diyabet hastalığı sonucunda kanda olması gerekenden daha fazla glikoz birikir. Fazla glikozun kandan arındırılması için böbrekler daha yüksek kapasitede çalışır ve daha fazla idrar üretilir.
  • Yeterli Sıvı Tüketilmemesi: Gün içerisinde yeterli sıvı tüketilmemesi, idrarın mesanede yoğunlaşmasına ve bakterilerin üremesine neden olur. Bu durum üriner sistem enfeksiyonlarına yol açar. En yaygın belirtisi gece sık idrara çıkma ve ağız kuruluğunun birlikte görülmesidir.
  • Prostat Hastalıkları: Prostat bezinin büyümesi ile birlikte mesanenin tam olarak boşaltılamaması, idrarın kesik kesik gelmesi ya da tamamının yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu durum büyüyen prostat bezinin idrar kanallarını tıkaması ile alakalıdır. Erkeklerde sık idrara çıkma sorununun en yaygın sebebidir. Prostat bezlerinde iltihaplanması ise genç erkeklerde sık idrara çıkma sorununun en sık karşılaşıldığı hastalıktır.
  • Hipertansiyon: Yüksek tansiyon sık idrara çıkma, solunum güçlüğü, özellikle yeni uyanınca ensede ağrı oluşması, baş dönmesi, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve sık idrara çıkma gibi şikayetlere yol açan bir hastalıktır.
  • Hamilelik Dönemi: Bu süreç içerisinde böbrekler daha hızlı çalışmaya başlar ve anne adayının boşaltım sistemi iki kişilik performans gösterir. Kan miktarının artışı, hormon seviyelerinde görülen değişiklikler ve pelvik kaslarına uygulanan baskı da idrara çıkma ihtiyacını doğrudan arttıran etmenlerdir. Tüp bebek tedavisi gören kişilerde transferden sonra sık idrara çıkma sorunu görülüyorsa, genellikle tedavinin beklenen sonucu verdiğini gösterir.
  • Anksiyete: Kişide kaygı bozukluğu olması halinde su içme ihtiyacının artması, uyku problemleri, terleme ve sık idrara çıkma ihtiyacı gibi semptomlar görülür. Sık idrara çıkma depresyon ve yoğun stres altında bulunulan dönemlerde de kendini gösterir.
  • İYEİdrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen bu hastalık idrara çıkma sıklığını, idrarın rengini, kokusunu ve görüntüsünü etkiler. İlerlemesi halinde ateş ve ateşe bağlı olarak gelişen titreme gibi semptomlar da görülür. Cinsel ilişkiden sonra sık idrara çıkma sorunu da genellikle idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Diüretik İlaçların Kullanımı: İdrar söktürücü özelliği olan bu ilaçların kullanımı, böbreklerin daha fazla idrar üretmesine neden olur. Bu durum, idrara çıkma ihtiyacının sıklaşmasına yol açacaktır.
  • Sinir Sistemi HastalıklarıBaşta inme olmak üzere sinir sistemi hastalıkları, sık sık idrara çıkma ihtiyacı uyandırır. Aynı zamanda hastalarda aniden idrar yapma isteğine bağlı olarak gelişen idrar kaçırma sorunu da görülebilir.
  • Böbrek Enfeksiyonuİdrar yollarına ve mesaneye yerleşen bakterilerin böbreklere ilerlemesi ile meydana gelir. Tüm üriner sistem enfeksiyonlarında olduğu gibi idrarda yanma, bel ağrısı ve sık idrara çıkma gibi semptomlarla seyreder. 
  • Mesane Taşları: Mesanede oluşan taşlar baskı yaparak idrar kesesinin tamamen boşalmasını engelleyebilir. Bu durum kişinin daha sık idrara çıkma ihtiyacı duymasına yol açar.
  • Regl Periyotları: Adete yakın sık idrara çıkma ya da adet döneminde sık idrara çıkma, birçok kadının sıkça yaşadığı şikayetler arasında yer alır. Bu durum hormon seviyesinde görülen artış ve vücutta ödem oluşması ile alakalıdır. Sık idrara çıkma ve kasık ağrısı şikayetleri birlikte görülebilir. Regl periyodunun sona ermesi ile birlikte kendiliğinden düzelir. 
  • İnterstisyel SistitMesane iç yüzeyinde iltihap oluşması ile ortaya çıkar. İdrar kesesinde ağrı, sık idrara çıkma ve idrara yaparken yanma gibi şikayetlere neden olur. Kadınlarda sık idrara çıkma şikayetinin en yaygın sebebidir.
  • AAMS: Aşırı aktif mesane sendromu adı verilen bu hastalık, sık idrara çıkma sorunu ile aynı belirtileri verir. Altta yatan bir hastalık nedeniyle görülebileceği gibi, mesane kaslarının istem dışı kasılması sebebiyle de ortaya çıkabilir. Mesanede görülen fonksiyon bozuklukları nedeniyle meydana gelir.
  • Mesane KanseriMesanede oluşan tümörler üriner sistemde tıkanıklıklara yol açarak mesanenin tamamen boşaltılmasını engelleyebilir. Bu durumlarda mesanede idrar kaldığı için kapasitesi daha erken dolar ve daha sık idrara çıkma ihtiyacı görülür. Mesane dokusunda kanserli hücrelerin çoğalması ise idrar kesesinde fonksiyon kayıplarına yol açarak sık idrara çıkma problemine neden olur.
  • Radyasyon Tedavisi: Kanser hastalarına uygulanan bu tedavinin en yaygın yan etkisi sık idrara çıkma ihtiyacının duyulmasıdır. Ek olarak idrar yaparken yanma hissi ve ağrılı son damla şikayetlerine de yol açabilir.

Sık idrara çıkma şikayetinin sebebi belirlendikten sonra altta yatan hastalığın tedavi edilmesi, bu şikayetin de giderilmesini sağlar. Böylece hastalar günlük yaşam konforunu yeniden kazanabilir.

Sık İdrara Çıkma Teşhisi 

Sık idrara çıkma sorununun teşhisi için genellikle hastanın şikayetleri dinlemek yeterli olur. Çünkü gece uyanıp bir defadan fazla ya da gün içerisinde 8 defadan fazla idrar yapılması, sık idrara çıkma sorununun teşhisi için yeterlidir. Ancak bu sorunu tetikleyen sağlık probleminin teşhis edilebilmesi için bazı tahlil ve tetkikler uygulanmalıdır. Sık idrara çıkma teşhisinde kullanılan testler şu şekildedir:

  • Fizik MuayeneSık idrara çıkma sorununun teşhisinde başvurulan ilk adımdır. Hastanın şikayetleri öğrenildikten ve detaylı hasta öyküsü alındıktan sonra gerekli görülürse fiziki bulgular incelenir. Hastada görülen semptomlara bağlı olarak diğer tahlil ve tetkikler uygulanır.
  • Kan TahliliHastadan alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında incelenmesi ile uygulanır. Şeker hastalığına karşı kandaki glikoz seviyesi ya da kanda enfeksiyon bulgusu olup olmadığı gibi incelemeler yapılır.
  • İdrar TahliliHastadan alınan idrar örneği ile üriner sistemde fonksiyon kayıplarının olup olmadığı, iltihaplanma ya da enfeksiyon varlığı gibi bulgular araştırılır. Tahlil sonuçlarına bağlı olarak ilave tetkikler istenebilir. 
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri: Altta yatan hastalık şüphesinin doğrulanması ya da üriner sistemin genel durumunu kontrol etmek amacıyla uygulanır. Bilgisayarlı Tomografi (BT), ultrasonografi, röntgen ve MR gibi teknikler kullanılır. Mesane taşları, üriner sistem tümörleri ve benzeri vakalarda kullanılır.
  • Ürodinami Testi: İdrar kesesinin kasılmasını sağlayan sinirlerin kontrolü için başvurulan bir testtir. Mesane tamamen boşaltıldıktan sonra mesane içerisine ve makata yerleştirilen basınç kateterleri ile uygulanır. Bu sayede idrar kesesinde oluşan basınç net bir şekilde saptanabilir.
  • Sistoskopi: Ucunda kamera olan özel bir borunun mesane içerisine ilerletilmesi ile uygulanır. Bu sayede mesane iç dokusu net bir şekilde görüntülenir. Özellikle mesane enfeksiyonu ve iltihaplanması gibi şüphelerin olması halinde başvurulan bir tekniktir.

Sık idrara çıkma şikayeti için kullanılan teşhis yöntemleri, hastanın şikayetlerine bağlı olarak şüphelenilen hastalığa yöneliktir. Altta yatan hastalık teşhis edildikten sonrasında uygun tedavi sağlanacaktır. 

Sık İdrara Çıkma Tedavisi

Sık idrara çıkma sorunu bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Aşırı aktif mesane sendromu, üriner sistemde görülen enfeksiyonlar, iltihaplanma, tümörler, taşlar, kum oluşumu, fonksiyon kayıpları, şeker hastalığı, gebelik ya da kaygı bozukluğuna bağlı olarak görülebilir.

Bu nedenle tedavisi altta yatan hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Sık idrara çıkma sorununu tetikleyen hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • İlaç Tedavisi: Sık idrara çıkma sorunu üriner sistemde görülen enfeksiyonlar, iltihaplanma, kaygı bozukluğu ya da diyabet hastalığı nedeniyle meydana geliyorsa ilaç kullanımı gerekir. Reçete edilen ilaçlar arasında antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, antidepresanlar ya da kan şekerini dengeleyen ilaçlar bulunur.
  • Cerrahi Müdahale: Üriner sistem tümörleri, taşlar, prostat bezinin büyümesi, üriner sistem tıkanıklıkları, yapısal bozukluklar, prostat bezinde tümör görülmesi ya da mesane sarkması gibi problemler nedeniyle sık idrara çıkma sorunu görülüyorsa cerrahi operasyon yapılması gerekebilir. Operasyon sırasında idrar kesesinin boşaltılmasını engelleyen oluşumlar vücutta çıkarılır. Mesane sarkması vakalarında ise idrar kesesinin doğru şekilde konumlandırılması amaçlanır. 
  • Davranış Terapisi: Sık idrara çıkma sorunu ile birlikte idrar kaçırma problemi de görülüyorsa davranış terapisi uygulanır. Baskılama ve sıkıştırma egzersizleri ile idrarı tutmayı sağlayan kasların güçlendirilmesi hedeflenir. Aynı zamanda hastanın fazla kilolarından kurtulması ve mesane hacminin genişletilmesi hedeflenir.
  • Botulinum Toksin Uygulaması: Mesane botoksu olarak da bilinen bu işlem, 7 ila 8 ay kadar etki gösterir. Doğrudan mesane içerisine enjeksiyon ile uygulanır. İşlem yapıldıktan sonrasında günlük hayata dönülebileceği için yaygın bir tedavi seçeneğidir. Ancak süresi dolduktan sonra yenilenmezse etkisi kaybolur ve hastanın şikayetleri yeniden ortaya çıkar. Aşırı aktif mesane sendromunda en etkili tedavi yöntemidir.

Sık idrara çıkma problemi için uygulanacak semptomatik tedavi belirlenirken hastanın genel sağlık durumu, kronik hastalıklarının olup olmadığı, yaşı, cinsiyeti ve kullandığı ilaçlar gibi etkenler göz önünde bulundurulur. Bu nedenle sizin için en uygun tedavi yöntemini hekiminiz belirleyecektir. 

Sık İdrara Çıkma Tedavi Edilmezse

Sık idrara çıkma problemi, bu şikayeti tetikleyen sağlık sorunları nedeniyle vücudun verdiği bir tepkidir. Göz ardı edilmesi ile bu soruna yol açan hastalıklar ilerleme gösterir. Böylece hastanın genel sağlık durumu kötüleşebilir, hastalığın tedavisi daha zor bir hale gelebilir, iyileşme süreci daha uzun ve sancılı bir hale gelebilir. Özellikle üriner sistem kanserleri, fonksiyon kayıpları ya da yapısal bozuklukların tedavisinde erken teşhis hayati önem taşımaktadır.

Sık idrara çıkma sorununun ciddiye alınmaması ve ihmal edilmesi ile hastanın günlük yaşam kalitesinde de büyük bir düşüş meydana gelir. Özellikle gece sık idrara çıkma sorunu uykunun bölünmesi, kişinin kendini dinlenmemiş ve kronik şekilde yorgun hissetmesine yol açar. Konsantre olmakta güçlük çekilmesi, iş ve sosyal hayatın olumsuz etkilenmesi, idrar kaçırma kaygısının oluşması ve kişinin kendini yoğun bir stres altında hissetmesi gibi şikayetler de sıkça görülür.

Mesane hacminin genişletilmemesi ya da idrarı tutmayı sağlayan kasların güçlendirilmemesi, ilerleyen dönemlerde idrar kaçırma problemlerine yol açabilir. Bu nedenle sık idrara çıkma sorunu görüldüğünde ihmal edilmemeli ve en kısa sürede bir uzmandan yardım alarak sebebi öğrenilmelidir.

Sık İdrara Çıkmaya Ne İyi Gelir? 

Sık idrara çıkma sorunu bazı vakalarda ciddi hastalıkların habercisi olabildiği gibi bazen de aşırı kafein tüketimi, diüretik ilaçların kullanımı, gebelik, aşırı alkol tüketimi ya da anksiyete gibi sorunlara bağlı olarak gelişebilir. Bu durumlarda evde yapabileceğiniz basit uygulamalar ile idrara çıkma düzeninizi sağlayabilirsiniz. Sık idrara çıkma sorununa iyi gelen şeyler şu şekildedir:

  • Yoğurt Tüketimi: Mesanede üreyen enfeksiyonların giderilmesini ve iyi bakterilerin çoğalarak idrar kesesi sağlığını korumasını sağlar. Her gün 1 kase kadar süzme yoğurt yemek, sık idrara çıkma sorununun kontrol altına alınmasında etkilidir.
  • Elma Sirkesi  Kullanımı: Antibakteriyel özelliği ile özellikle üriner sistem iltihapları ve enfeksiyonlarında etkilidir. ½ tatlı kaşığı bal, 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 200 ml. ılık suyu karıştırarak sabah ve akşam olacak şekilde içmeniz yeterli olacaktır. Dilerseniz banyo yaparken suya 2 bardak kadar elma sirkesi ekleyebilir ve 20 dakika kadar oturma banyosu yapabilirsiniz.
  • Lifli Gıdaların Tüketimi: Kişide kabızlık oluşması sonucunda bağırsaklarda üreyen bakteriler, sık sık idrara çıkma ihtiyacı yaratabilir. Aynı zamanda bağırsakların şişmesi ile birlikte mesaneye uygulanan basınç da artış gösterir. Bu nedenle gün içerisinde yeterince lifli gıda tüketilmesi ve sindirim sisteminin desteklenmesi önemlidir.
  • Yeterli Sıvı Tüketimi: Birçok kişi idrara çıkma ihtiyacını azaltmak için sıvı kısıtlaması uygulamayı tercih etse de, bu durum vücut direncinin azalmasına neden olur. Aynı zamanda mesanede biriken idrar yoğunlaşarak çeşitli hastalıklara sebep olur ve daha fazla idrara çıkılmasına yol açabilir. Bu nedenle gün içerisinde küçük bardaklarla olacak şekilde yeterli sıvı alınmalıdır.

Sık idrara çıkma sorununu engelleyebilmek için öncelikle bu probleme sebep olan unsurun belirlenmesi gerekir. Bu nedenle herhangi bir uygulama yapılmadan önce hekim onayı alınması gerekir.

Sık İdrara Çıkmaya Ne İyi Gelmez? 

Sık idrara çıkma sorunu, hastaların günlük hayat konforlarını büyük oranda bozabilir. Bu nedenle idrara çıkma düzeni yeniden sağlanana kadar uzak durulması gereken bazı alışkanlıklar bulunur. Bunlar kısaca:

  • Aşırı Kafein Tüketimi: Gün içerisinde yoğun kafein tüketmek, idrar üretimini arttırarak kişinin daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duymasına yol açar. Bu nedenle kafein tüketiminin kısıtlanması, mümkünse bırakılması gerekir.
  • İdrar Söktürücü Etkili Çaylar: Özellikle maydanoz ve kiraz sapı çayları, yeşilçay, karahindiba ya da ebegümeci gibi bitki çayları vücutta bulunan ödemin idrar olarak atılmasını sağlar. Bu nedenle sık idrara çıkma sorunu olan kişilerin bu çayları tüketmemesi gerekir.
  • Yoğun Alkol Tüketimi: Çok sık alkol tüketilmesi, böbreklerin daha fazla çalışmasına ve daha sık idrara çıkmaya neden olur. İdrara çıkma sayısının artması ile birlikte alkol tüketimini sınırlandırmak oldukça önemlidir.
  • Bazı İlaçların Kullanımı: Özellikle diüretik etki gösteren ilaçların kullanımı, hastanın gün içerisinde sık sık idrara çıkma hissi duymasına yol açar. İlaç kullanımı ile bu sorun görülmeye başlıyorsa hekiminize bildirmeniz ve ilaçlarınızın yeniden düzenlenmesini istemelisiniz.
  • Ayak Üşümesi: Ayak üşümesi ve sık idrara çıkma, havaların soğuma dönemlerinde yaygın görülen şikayetler arasında yer alır. Özellikle kışın sık idrara çıkma sorunu yaşamamak için ayakların sıcak tutulması oldukça önemlidir. Genellikle böbrek ağrısı ve sık idrara çıkma şikayetleri bir arada görülür.

Sık idrara çıkma sorununun yaşandığı dönemlerde bu alışkanlıklardan uzak durmak, kişinin günlük yaşam konforunu taşıyabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Sık İdrara Çıkma İlaçları 

Sık idrara çıkma sorunu için uygulanacak ilaç tedavisi, altta yatan hastalığa bağlı olarak belirlenir. Tedavi için kullanılan ilaçlar ise genel olarak şu şekildedir:

  • Antibiyotikler: Üriner sistemde görülen enfeksiyonlar ya da iltihaplanma nedeniyle sık idrara çıkma şikayeti oluşuyorsa reçete edilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılmaması, bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç kazanmasına ve tedavi edilememesine yol açar. Bu nedenle yalnızca hekim önerisi ile kullanılması gerekir.
  • Ağrı Kesici İlaçlar: Sık idrara çıkma sorununun yanı sıra belde, karında ya da kasıklarda ağrı görülüyorsa reçete edilir. Ağrı duyumu olmadığı sürece kullanılmasına gerek olmayacaktır.
  • Ateş Düşürücü İlaçlar: Enfeksiyon ya da iltihaplanma gibi sağlık sorunları, hastanın vücut ısısının yükselmesine neden olur. Sık idrara çıkma ve yüksek ateş birlikte seyrediyorsa, ateş düşürücü ilaçlar reçete edilecektir.
  • Diyabet İlaçları: Şeker hastalığı, sık idrara çıkma sorununu tetikler. Bu nedenle kanda bulunan glikoz seviyesini dengeleyen ilaçların düzenli olarak kullanılması, sık idrara çıkma sorununun engellenmesine yardımcı olacaktır.
  • Hipertansiyon İlaçları: Yüksek tansiyon hastalığı da tıpkı diyabet hastalığı gibi sık idrara çıkma hissine yol açar. Reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması halinde bu sorun giderilmiş olacaktır.

Sık idrara çıkma sorunu için kullanılacak olan ilaçlar, kesinlikle alanında uzman bir hekim tarafından yapılan muayenenin ardından reçete edilmiş olmalıdır. Bilinçsiz ilaç kullanımı, vücutta geri dönüşü olmayan ağır tahribatlara neden olacaktır.

Sık İdrara Çıkma Ameliyatı 

Sık idrara çıkma şikayeti, doğrudan cerrahi müdahale gerektiren bir sağlık sorunu değildir. Ancak bu sorunu tetikleyen hastalığın tedavi edilmesi için hastanın ameliyata alınması gerekebilir. Üriner sistemde büyük taşların oluşması, tümör varlığı ya da prostat bezinin büyümesi gibi vakalarda mesaneyi baskılayarak idrar boşaltımını engelleyen oluşumların çıkarılması hedeflenir.

Cerrahi operasyonların uygulandığı durumlar arasında mesane sarkması, fonksiyon bozuklukları ya da yapısal bozukluklar da görülebilir. Bu durumlarda üriner sistemde görülen anomaliler, anatomik bütünlüğü yeniden sağlayacak şekilde yeniden konumlandırılır. Cerrahi operasyon kararı almak için hastanın yaşı, kronik hastalıkların varlığı, anesteziye uygunluğu ve genel sağlık durumu gibi kriterler göz önünde bulundurulur.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma

Gebelik döneminde sık idrara çıkma sorunu, hamileliğin en yaygın semptomlarından biridir. 6 ila 8. hafta arasında görülen bu sorun, boşaltım sisteminin hem anne hem de bebek için çalışması ile alakalıdır. 12. haftadan itibaren idrara çıkma sıklığı azalsa da ilerleyen dönemlerde yeniden görülebilir. Hamileliğin son ayında sık idrara çıkma sorunu, bebeğin büyüdükçe idrar kesesine baskı yapması nedeniyle meydana gelir.

Gebelik döneminde sık idrara çıkma sorunu için endişelenmesine gerek yoktur. Ancak bu şikayetle birlikte idrar yaparken yanma, idrarda kan görülmesi, böbreklerde ağrı, idrar renginde ve kokusunda yoğunlaşma, bulanık idrar ve mesanenin tam boşaltılamaması gibi semptomlar da görülüyorsa vakit kaybetmeden doğum uzmanınıza bilgi vermeniz gerekir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Sık İdrara Çıkma

Bebeklerde ve çocuklarda sık idrara çıkma problemi, genellikle idrar yollarında oluşan enfeksiyon nedeniyle meydana gelir. Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra genital hijyenin doğru şekilde sağlanmaması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, ayakların üşümesi ya da ortak tuvaletlerin kullanımı gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilir. İlaç tedavisi ile kısa süre içerisinde tedavi edilmesi mümkündür.

Gündüzleri sık idrara çıkma sendromu, özellikle 7 ila 15 yaş arasında sık görülür. Gece uykusu sırasında ya da akşamları sık idrara çıkma ihtiyacı duyulmasa da gündüz saatlerinde sık sık idrar yapma ihtiyacı duyulur. Davranışsal eğitim ile kontrol altına alınabilir.

Çocuklarda sık idrara çıkma sorununun görülme sebeplerinden biri de böbrek yetmezliğidir. Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi ya da doğumsal olarak gelişen bu durum kesinlikle ihmal edilmemelidir. Cilt tonunda solgunluk görülmesi, kısa süre içerisinde yorulma, gece birden fazla kez uyanarak idrara çıkmak ve fazla miktarda idrar çıkışının görülmesi gibi belirtilerle teşhis edilir. Diyaliz uygulaması ya da böbrek nakli ile tedavi edilebilir.

Sık İdrara Çıkma için Hangi Doktora Gidilir?

Gün içerisinde 8 defadan daha sık idrara çıkıyorsanız ya da idrara sıkıştığınız için gece uykusundan birden fazla kez uyanıyorsanız, vakit kaybetmeden gerekli tahlilleri yaptırmanız gerekir. Bunun için devlet hastaneleri ya da özel sağlık kuruluşlarının Üroloji Bölümüne başvurmanız gerekir. Sık idrara çıkma sorununa eşlik eden farklı şikayetleriniz varsa bir Dahiliye Uzmanından randevu alabilirsiniz. 

Sık idrara çıkma sorununu tetikleyen hastalığın tanı ve teşhisi, genel sağlık durumunun korunması için oldukça önemlidir. Bu hastalıkların ilerlemesini önlemek için, sık idrara çıkma şikayeti kesinlikle ihmal edilmemeli ve vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
24
0
Makeleyi Paylaşın

Sık İdrara Çıkma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte sık İdrara çıkma kaçıncı haftada başlar?

Gebeliğin erken dönemlerinde sık idrara çıkma ihtiyacının duyulması en yaygın semptomlardan biridir. Özellikle ilk 1.5 ila 2 ay arasında yaygın şekilde görülür. 3. aya girilmesi ile birlikte gerileyen bu şikayet, son aylarda kendini yeniden gösterecektir. Ancak bu durum bebeğin büyüdükçe mesaneye baskı uygulaması ile alakalı olduğu için endişeye kapılmaya gerek yoktur.

Dr. Murat Doğru

Sık idrara çıkma nasıl önlenir?

Sık idrara çıkma sorununu engellemek için öncelikle hastanın bir uzman tarafından muayene edilmesi ve bu problemi tetikleyen hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Ardından altta yatan hastalığın iyileştirilmesi için önerilen tedavi, hekim tarafından belirtilen şekilde ve planlanan süre boyunca sürdürülmelidir. Bu süre zarfında aşırı alkol ve kafein tüketiminden kaçınmak, uzun süre idrarı tutmamak, yeterli sıvı tüketmek, stresten kaçınmak ve lifli gıdalar tüketmek gibi uygulamalarla semptomları önlemek mümkün olacaktır.

Dr. Murat Doğru

Hamilelikte sık idrara çıkma ne zaman biter?

Hamilelik döneminde sık idrara çıkma sorunu, gebeliğin 3. ve 6. ayları arasında gerileme gösterir. Ancak bebeğin büyümesi ile idrar kesesine uygulanan baskı artar ve son aylarda şikayetler kendini tekrarlar. Doğumun ardından annenin idrara çıkma düzeni eski haline dönecektir.

Dr. Murat Doğru

Sık idrara çıkma psikolojik olabilir mi?

Sık idrara çıkma sorununun temelinde psikolojik problemler olabilir. Özellikle kaygı bozukluğu, yoğun stres altında olmak, depresyon ve benzeri durumlar kişide sık sık idrara çıkma ihtiyacı yaratabilir. Bu durumlarda uzman bir psikologdan yardım almak, şikayetlerin giderilmesinde etkili olacaktır.

Dr. Murat Doğru