Plasenta Yaşlanması

Plasenta yaşlanması, plasenta kireçlenmesi olarak da bilinen; tıp literatüründe ise plasenta kalsifikasyonu olarak adlandırılan bir durumdur. Beslenme takibi, NST ölçümü ve tansiyon ölçümü gibi tedaviler uygulanabilir.

Plasenta Yaşlanması Nedir?

Plasenta yaşlanması, halk arasında plasenta kireçlenmesi olarak da bilinen; tıp literatüründe ise plasenta kalsifikasyonu olarak adlandırılan bir durumdur. Plasenta yaşlanması; kalsiyum fazlalığı sebebi ile ortaya çıkan ve genellikle hamilelik sürecinin 36.haftasından sonra ultrason muayenesinde görülmesi beklenen plasentanın üzerinde kireç gibi beyaz lekeler olması halindeki bir durum niteliğindedir.

Bu durum her gebelik için aynı olmayabilir yani daha erken haftalarda meydana gelebilir. Özellikle gebeliğin 32.haftasından önce görülen plasenta kalsifikasyonunun anne ve bebek sağlığı açısından riskli olduğunu söylemek mümkündür.

Plasenta kireçlenmesi tanısı konmuş haldeki birçok gebeliğin sağlıklı anne ve sağlıklı bebek ile sonuçlandığı belirtilebilir. Günümüzde yürütülen araştırmalar; plasenta kireçlenmesi durumunun riskinin çok yüksek olmadığını ve düzgün ve düzenli takiple sorunsuz bir şekilde gebeliğin devam ettirilebileceğini ileri sürmektedir.

Plasenta Yaşlanması Belirtileri Nelerdir?

Plasenta yaşlanmasının gebelik sürecinde görülen belirtisi yapılan ultrasonografik görüntüleme esnasında beyaz renkte ve parlak nitelikte kireç rengini andıran lekelerin plasenta üzerinde görülmesidir.

Buna ek olarak ise anne adayında;

Plasenta Yaşlanmasının Nedenleri Nelerdir?

Tıp literatüründe plasenta kalifikasyonu olarak adlandırılan durumun nedeni yani gebelikte plasenta yaşlanması nedenleri henüz tam olarak belirlenememiştir. Özellikle plasentanın erken kireçlenmesi yani erken yaşlanması durumunda çoğu zaman genellikle altta yatan hastalık ya da neden bulunamamaktadır.

Plasenta yaşlanmasını tetikler nitelikteki nedenler ise;

  • Gebelikte kalsiyum seviyelerinin olması gereken değerlerden fazla olması
  • Gebelik sürecinde ve öncesinde anne adayının aşırı miktarda sigara tüketimi yapıyor olması
  • Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı olarak adlandırılan durumun olması
  • Enfeksiyon hastalıklarının varlığı
  • Diyabet – şeker hastalığı varlığı
  • Annenin bağışıklığının güçlü olmaması
  • Hipertansiyon olarak adlandırılan yüksek tansiyon hastalığı varlığı şeklinde ifade edilebilir.

Plasenta Yaşlanması Teşhisi

Plasenta yaşlanması yani plasenta kireçlenmesi için ilk olarak hastalık öyküsü dinlenmekte ve daha sonrasında ultrasonografik görüntüleme yönteminden yararlanılmaktadır.

  • Hastalık Öyküsü: Hastanın daha önceden geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar ve belirtilerin ne sıklıkla ve hangi şiddette olduğu öğrenilmektedir.
  • Ultrason: Plasenta yaşlanması; alanında uzman bir kadın hastalıkları ve sağlığı uzmanı yani jinekolog tarafından yapılan ultrasonografik bir muayenede görüntülenebilir. Hekiminiz yaptığı ultrasonografik görüntüleme ile oluşan bütün aksilikleri takip edebilecektir.

Yapılan görüntüleme ile plasenta üzerinde beyaz renkli kireç gibi parlak parçaların bulunması durumu, plasenta kalifikasyonunu işaret eder. Bu durum aşırı miktarda kalsiyumun depolanması ve birikmesi kaynaklıdır. Ancak bu durumun varlığına rağmen bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı ve bebeğin gelişim düzeyleri normal olarak görülüp değerlendiriliyor ise; herhangi bir sorun olmadan gebelik daha sıkı takiple devam ettirilebilir.

Kireçlenmenin seviyesi oldukça önemlidir. Kireçlenme durumunun değeri granum adı verilen bir ölçü ile belirlenir. 3 farklı seviyesi vardır.

  • Seviye 1 hafif kireçlenme
  • Seviye 2 orta kireçlenme
  • Seviye 3 şiddetli kireçlenme şeklindedir.

Birinci seviye kireçlenme tamamen doğal bir durumdur ve özellikle gebeliğin son dönemlerinde hemen hemen her kadında görülebilen bir olaydır. İkinci seviye kireçlenme, daha belirgin niteliktedir. Normal olarak değerlendirilebilir. Üçüncü seviye kireçlenme ise; şayet gebeliğin son dönemlerinde görülüyor ise normal olarak nitelendirilebilirken, erken dönemlerinde sıkıntılı bir durum olarak ele alınmaktadır.

Plasenta Yaşlanması Tedavisi

Plasenta yaşlanmasının belirlenen herhangi bir tedavisi ya da yöntemi bulunmamaktadır. Bu durumun aynı zamanda durduran ya da geciktiren nitelikteki bir ilaç tedavisi de bulunmamaktadır.

Tedavi sürecinde yalnızca dikkatli ve sıkı takip yapılması gerekmektedir. Bu durumda gebelik başarılı bir şekilde sürdürülecek ve sağlıklı olarak devam ettirilecektir.

Anne adayının tansiyon hastası ya da diyabetik olma durumunda ise bu takibin oldukça yüksek bir dikkatle ve takiple tamamlanmasının gerekliliği unutulmamalıdır.

Gerekli görülür ise beslenme takibinin hassas bir şekilde diyetisyen eşliğinde yapılması önerilebilir. Buna ek olarak ise NST ölçümü ile annenin sancılarının takip edilmesi ve tansiyon ölçümü yapılması izlenen yollar arasındadır.

Plasenta Yaşlanması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Plasenta yaşlanması; gebelik sürecinde birçok anne adayında görülebilen bir durumdur. Burada ayırt edici nitelikteki ve oldukça önemli olan nokta ise plasenta yaşlanmasının hangi haftada başladığı ve şiddetli olup olmadığıdır. Plasenta; anne karnındaki bebeğin bütün oksijen ve besin kaynağını oluşturan organ ya da yapı niteliğindedir.

Plasenta yaşlanması düzelmediği taktirde;

  • Gebeliğin bebek ölümü ile sonuçlanması
  • Gebeliğin erken doğum ile sonuçlanması
  • Annede şiddetli ve yoğun bir vajinal kanama olması
  • Bebekte gelişim geriliği durumu
  • Plasenta dekolmanı yani bebeğin eşinin erken ayrılması durumu
  • Annede preeklampsi durumunun ortaya çıkması gibi durumlar ile karşı karşıya kalınabilir.

Plasenta Yaşlanmasına Ne İyi Gelir?

Plasenta yaşlanmasına iyi gelecek nitelikte belirlenmiş olan herhangi özel bir şey bulunmamaktadır. Fakat anne ile bebeğin can bağı olan plasentanın sağlıklı bir şekilde gelişimini devam ettirebilmesi için;

  • Sigara tüketiminin azaltılması ya da tamamen durdurulması
  • Düzenli bir beslenme şeklinin benimsenmesi gibi yollar izlenebilir.

Plasenta Yaşlanmasına Ne İyi Gelmez?

Plasenta yaşlanması problemine iyi gelmeyecek nitelikte özel bir durum bulunmamaktadır. Yalnız annenin;

  • Beslenme düzenine dikkat etmemesi
  • Alkol tüketimi yaparak kan alışverişini olumsuz yönde etkilemesi
  • Sigara tüketimi yaparak kan akışını yavaşlatması ve oksijeni olumsuz yönde etkilemesi gibi şeyler plasenta yaşlanması üzerinde kötü etkileri olan durumlar olarak değerlendirilebilirler.

Plasenta Yaşlanması için Hangi Doktora Gidilir?

Plasenta yaşlanması durumu için, yukarıda belirtilerden herhangi biri ile karşılaşılması halinde zaman kaybetmeden alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve sağlığı hekimi yani jinekolog ile iletişime geçilmelidir. Şayet mümkünse gebelik sürecinizi takip eden hekim ile görüşmeniz daha doğru olacak ve böylelikle bebeğin gelişim takibi daha dikkatli bir şekilde yapılabilecektir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Plasenta Yaşlanması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Plasenta yaşlanmasında normal doğum olur mu?

Plasenta yaşlanması erken doğumu tetikler nitelikte bir durumdur. Fakat bu normal doğum olmayacağı anlamına gelmez. Düzenli takip ile hekimin de uygun görmesi halinde plasenta kireçlenmesinde normal doğum yapılması mümkündür.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Plasenta yaşlanması ne zaman başlar?

Plasenta yaşlanması gebeliğin trimester olarak adlandırılan her döneminde görülebilen nitelikte bir durumdur. Genellikle 36. hafta itibari ile bütün anne adaylarında plasenta kalifikasyonu mevcut hale gelir ve endişelenmesi gerekilen bir durum değildir. Çünkü yavaş yavaş gebeliğin son zamanlarına gelinmektedir. Bu sebeple 35. haftada plasenta yaşlanması, 38. haftada plasenta yaşlanması gibi olgularda bebeğin hayati fonksiyonlarını riske edecek nitelikte herhangi ek bir durum yok ise endişeye de mahal yoktur.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Plasenta yaşlanması önlenebilir bir durum mudur? Plasenta yaşlanması nasıl önlenir?

Hamilelikte plasenta yaşlanması tam olarak önlenebilen bir durum değildir. Fakat muayene aralıklarını düzenli bir şekilde takip ederek kontrollerin sağlanması ile oluşması muhtemel bir durumun erken tanılanması ve duruma müdahale edilmesi mümkündür. Özellikle sigara kullanımı konusunda hassas davranılmalıdır. Çünkü sigara kullanımı kan akışı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir, yavaşlamaya neden olur. Bu durum da plasentayı olumsuz etkiler niteliktedir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş