P Vitamini

P vitamini, tüm flavonoidler gibi güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir ve bu yönüyle vücudun kanserle savaşmasına yardımcı olur.

P Vitamini Nedir?

Suda eriyen vitaminler grubunda yer alan P vitamini, biyoflavonoidler veya flavonoidler (meyvelere sarı veya turuncu renk veren maddeler) olarak da bilinir. Vitamin benzeri özelliklere sahip olsa da aslında bitkilerde bulunan çok çeşitli bileşiklerdir ve bitki pigmentleri olarak sınıflandırılırlar. Biyoflavonoidler vücut tarafından üretilmez bu nedenle, bu bileşeni vücuda sağlayabilmek için ek takviyelere ihtiyaç duyulur.

P vitamini, tüm flavonoidler gibi güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Bu yönüyle vücudun kanserle savaşmasına yardımcı olur. P vitamininin; kalp sağlığını artırma, artrit belirtilerini giderme, metabolik hastalıklara karşı koruma, kan pıtısını önleme, dolaşımı iyileştirme,beyin sağlığını koruma ve yaşlanma karşıtı kolajen üretimini destekleme gibi etkileri vardır.Takviyesi için P vitamini içeren besinlerin yanı sıra ilaç olarak da alınabilir.

P Vitamini Faydaları Nelerdir?

P vitamini üzerine yapılan klinik çalışmalar neticesinde, bu vitaminin sağlık üzerinde çok sayıda yararı olduğu kanısına varılmıştır. Her ne kadar bazı sınırlamalar bulunuyor olsa da P vitaminin sağladığı olası yararlar şu şekilde sıralanabilir:

  • P vitamini, çoğu flavonoidlerde olduğu gibi zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. 
  • Hücrelere ve DNA’ya zarar veren oksidatif stresi (vücudun oksijen kullanımı ve metabolizması sırasında gelişen serbest radikaller) önleyebilir. 
  • Kanser, Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi yaşlanmaya ve dejeneratif hastalıkları önlemede veya geciktirmede etkili olabilir. 
  • Diğer antioksidan vitaminlerin etkilerini artırır.
  • C vitamini emilimini ve vücuttaki etkinliğini artırır.
  • Kan damarı yapısını güçlendirir, korur ve uzun süreli kanamayı, morarmayı ve burun kanamasını azaltmak için C vitamini ile birlikte çalışır.
  • Hemoroid ve varis tedavisinde güçlü etkileri olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır.
  • Oral uçuğu hafifletmek için C vitamini ile görev yapar.
  • P vitamini, kataraktların önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilir.
  • Spor yaralanmalarının tedavisinde ağrıyı ve olumsuz etkiyi hafifletir.
  • Bacak ve sırt ağrılarını hafifletir. 
  • Tümör büyümesini engelleyerek kansere karşı korur. 
  • Kolesterol seviyesini düşürür ve kan trombositlerinin kümelenmesini durdurarak kardiyovasküler hastalık ve kalp krizi riskini azaltabilir. 
  • Hipertansiyonu (yüksek tansiyon) düşürdüğü ve böylece inme, kalp hastalığı riskini azalttığı bilinmektedir. 

P Vitamini Nasıl Ölçülür?

P vitamini tek başına ölçülebilen bir değer olmadığı için P vitamini normal değerlerini saptamak zordur. Tıpkı C vitamini gibi P vitamini eksikliğinin neden olduğu bazı semptomlara bağlı olarak vücuda takviye edilmesi gerektiği düşüncesine varılır. Vücut, bu grubun vitaminlerini tek başına sentezleyemez. Günlük olarak alınması gereken C vitamini ile birlikte vücuda etki eder. Her 500 mg C vitaminiyle, 100 mg P vitamininin vücuda alınmış olduğuna inanılmaktadır.

P Vitamini Eksikliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

P vitamini eksikliği, flavonoidler grubuna ait besin tüketiminin çok sık yapılmadığı veya besin yoluyla vücuda gerekenden az miktarda alındığında belirti göstermeye başlar. P vitamini eksikliğinde, C vitamini vücutta zayıf bir şekilde emilir ve kişi kendini yorgun hisseder. P vitamini eksikliğine neden olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • C vitamini ve bioflavonoidleri hızlı parçaladığı için sigara içenlerde eksiklik görülebilir.
  • Büyük yetişkinlerde biraz daha fazla alım gerektirir ve karşılanmadığında eksikliğe yol açabilir.
  • Hamile ve emziren kadınlarda yetersiz kalabilir. 
  • Alerji ve astım gibi rahatsızlığı olanlarda normalden daha fazla P vitaminine ihtiyaç duyulur ve tamamlanamadığında eksikliğe neden olabilir.
  • Şeker hastalarında p vitamini eksikliği görülebilir.
  • Doğum kontrol hapları, aspirin ve antibiyotik gibi ilaçlar bioflavonoidleri engelleyebilir veya parçalayabilir. Bu durumdu eksiklik ortaya çıkabilir.
  • Stres altındayken vücudun sistemleri hızlı çalıştığından biyoflavonoidler ve C vitamini de hızlı tükenir. Bu nedenle vücuda yeniden kazandırılması gerekir. 

P Vitamini Eksikliği Belirtileri

P vitamini eksikliği, C vitamini eksikliğinin semptomlarına benzer. En sık görülen P vitamini eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

P Vitamini Eksikliği Tedavisi

P vitaminden zengin meyve ve sebze tüketimi, eksikliğin giderilmesine yardımcı olur. Gerek görülmesi halinde hekim, P vitamini içeren ilaçlar ve vitamin takviyesine yardımcı olacak P vitamini tablet reçete eder. Optimum sağlığın korunması için vücudun gerek duyduğu vitamin eksikliğinin multi-vitaminlerle yerine konulması önerilir. P vitamini için önerilen takviyelerin çoğunda dozlar, günde 30 ila 200 miligram arasında değişmektedir. Klinik araştırmalar terapötik amaçlar için P vitamini takviyesinin 50 ila 500 miligram arasında alınmasında sakınca olmadığını göstermektedir.

P Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?

P vitamini eksikliği, bu özel antioksidan bakımından zengin yiyeceklerin tüketimi ile yükselebilir. P vitamini günlük olarak vücuttan idrar yoluyla atıldığından, her gün düzenli olarak alımının yapılması gerekir. Turunçgiller, turuncu ve sarı renkli meyve ve sebzeler, yeşil çay gibi taze otlar ve baharatlar P vitamini eksikliğine iyi gelen bazı besinlerdir. Taze sıkılmış meyve suyu ve çikolata tüketmenin veya stresi yönetmenin de vitamini eksikliği için etkili olduğu bilinmektedir.

P Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Vitamin ve minerallerin doğru dengede olması, vücudun düzgün çalışması için hayati önem taşır. Flavonoidler birçok hastalık durumunun önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol üstlenirler. P vitamini eksikliği tedavi edilmediğinde, vitaminin atardamarlar ve damarlarda kan pıhtılarının oluşumuna engel olduğundan yola çıkarak inme ve kalp krizi riskini artırdığı söylenebilir.

P vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar ve metabolizma yavaşlar. Tip 2 diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski artar. Kalp ritminin hızlanmasına, karaciğer fonksiyonunun yavaşlamasına ve kolesterolde artışa neden olabilir. Beyin sağlığını ve dolaşımı iyileştirme yeteneği olan P vitamini eksikliğinde, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski görülebilir.

P Vitamini Fazlalığı Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Bioflavonoid (P vitamini) doz aşımı karşılaşılan bir durum değildir. Yeşil çay haricinde genel olarak yapılan araştırmalar, P vitaminin bilinen hiçbir toksik etkisi olmadığı göstermektedir. Fazla P vitamini alımı idrarla atılır. P vitamini fazlalığı belirtisi yani doz aşımı semptomu ise ishaldir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

P Vitamini ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

P vitamini hangi besinlerde bulunur?

P vitamini esas olarak bitki kaynaklarından yani meyve ve sebzeler aracılığıyla vücuda kazandırılır. Genel olarak kırmızı, sarı ve turuncu renkli sebze ve meyvelerde bulunur. P vitamini takviyesi için mango, portakal, greyfurt, limon, kiraz, erik ve kuş burnu gibi meyveler tüketilebilir. Turunçgillerin kabuğunun hemen altındaki beyaz malzeme de P vitamini bakımından oldukça zengindir. P vitamini içeren sebzeler arasında ise havuç, domates, kereviz, sarımsak, brokoli, maydanoz ve soğan sayılabilir. Sütlü çikolata, bitter çikolata, yeşil çay ve kırmızı şarap da P vitamini için önemli kaynaklardır.

Dr. Hande Erölmez

P vitamini ne işe yarar?

P vitamini, C vitamini etkisini artırır. Bu yönüyle bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynar. Cildin onarılmasına ve yenilenmesine yardımcı olur. P vitamini üzerine yapılan araştırmalar kötü huylu hücrelerin büyümesini durdurduğunu veya yavaşlattığını göstermektedir. P vitamini aynı zamanda vücut için doğal bir antibiyotik görevi görür. Hastalık ve virüslerle savaşır. Ağrı kesici görevi gördüğü için yaralanmaların tedavisi için de etkilidir. Bacaklarında, sırtında ve boynunda ağrı olanlar için kalıcı ağrıyla mücadele etmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.  

Dr. Hande Erölmez

P vitamini aktivitesi nedir?

P vitamini aktivitesi, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar aktif formu belirten değerdir. P vitamini genel olarak C vitamini aktivitesi ile birlikte değerlendirilir. Bunun nedeni en fazla P vitamininin aynı zamanda C vitamini içeren besinlerde bulunuyor olmasıdır. Buna göre 500 mg C vitamini ile birlikte vücuduna 100 mg P vitamini alınmış sayılır. Yetişkinler için günlük gerekli C vitamini 50-75 mg’dır. Bu durumda kişide 10-15 mg P vitamini aktivitesi gerçekleşebileceği söylenebilir. P vitamininin anti-alerjik, anti-viral ve anti-kanser aktivitesi bulunmaktadır.

Dr. Hande Erölmez