Liposuction Nedir?

Liposuction, vücudun birçok noktasında oluşan fazla yağları aldırma işlemine verilen isimdir.

Denge, oran ve kontur, çekici bir görünümün temel unsurlarıdır. Dilimize liposakşın olarak giren Liposuction bir yağ aldırma ameliyatıdır. Bu teknik ile vücut bölgesinin birçok noktasındaki fazla yağ dokularını almak mümkündür. Bu bölgelere karın, kalça, sırt, yüz, boyun, kollar, göğüsler, bacaklar dâhildir ve özellikle basen yağ aldırma için bu işlemin uygulanması çok yaygındır.

Bazı durumlarda, jinekomasti (erkeklerde aşırı meme gelişimi) ve lipom (yumru benzeri yağ bezeleri) gibi aşırı yağ birikintilerini içeren tıbbi durumların tedavi edilmesi için de liposuction kullanılmaktadır. Hedeflenen vücut şeklinin sağlanmasında sıklıkla diğer prosedürlerle birleştirilen bu yağ aldırma ameliyatı, en güvenli ve en popüler kozmetik cerrahileri tekniklerinden biridir.

Liposuction Türleri

İnatçı vücut yağlarından kurtulmanın en iyi yolu diyet ve egzersiz olmakla birlikte, bunlar her zaman tam olarak etkili olmayabilirler. Çünkü bazı yağ bölgelerinin doğal çözümlere dirençli olması muhtemeldir, dolayısıyla orantısız bir vücut görüntüsüne sahip olunur. Bunun yanında günümüzde kullanılan farklı liposuction türleri vardır ve her birinin kendine has teknikleri, avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunlar arasındaki farkı anlamak, kişinin tercih edeceği liposuction türünde en doğru kararı vermesini sağlar.

Emme Destekli Liposuction

Emme destekli liposuction varsayılan liposuction türüdür ve aynı zamanda en eski yağ aldırma tekniğidir.  Bu tip teknik ile emilecek bölge üzerinde küçük kesiler açılarak yağ hücrelerini emmek üzere kanül olarak adlandırılan içi boş bir iğne, bu kesilerden içeri sokularak yağlar emilir. İyileşme süresi, prosedürün kapsamına ve bu sürecin nasıl geçtiğine bağlı olarak 1-3 ay arası olabilirken, vücut şeklinin kesinleşmesi üç ila altı ay sürebilir. 

Şişen Liposuction (Tumescent Liposuction) 

Şişmiş anlamına gelen Tumescent kelimesinden ismini alan bu lipusuction türünde, yağları şişirmek için lidokain (uyuşturma ilacı) ve epinefrinin (hormon) kullanılmaktadır. Yağ ceplerine bir anestezik madde enjekte edilir ve bu da yağları şişirir. Daha sonra yağ hücrelerini çıkarmak için bir emme cihazına bağlı kanül kullanılarak yağlar emilir. Şişen liposuction, genellikle vücudun hemen hemen her yerinde kullanılabilirken, bu işlemden kaynaklanan şişlik ve ağrının çoğu yaklaşık bir ay içinde geçmektedir.  Bununla birlikte, normal lipo'da olduğu gibi, vücudun son şeklini görmek 3-6 ay sürebilir.

Ultrasonografi Destekli Liposuction(UAL)

Ultrasonografi yaklaşık 40 yıldır görüntüleme aracı olarak kullanılsa da, bazı durumlarda tedavi amaçlı da kullanılabilir. Liposuction tekniği olan UAL, enerjiyi eşit şekilde dağıtan, yağ parçalanmasını ve alınmasını iyileştiren birkaç oluklu ultrasonik bir kanüldür ve bu işleme vaser liposuction da denilmektedir. Ultrason, hedeflenen dokularda yüksek düzeyde enerji oluşturabilen yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanmaktadır.  Bu, yağ hücrelerini çözebilir ve bu da emme yoluyla çıkarılmasını kolaylaştırır.

Lazer Yardımlı Liposuction(LAL)

Lazerle yağ aldırma (LAL), yağları parçalamak için lazer kullanması dışında ultrason destekli liposuctiona benzemektedir. Bu prosedürde, emme kanülüne bir lazer probu yerleştirilirken ağrıyı ve kanamayı kontrol etmek için bölgeye anestezik ve epinefrin (mekanizmayı harekete geçiren bir çeşit hormon) enjekte edilir.  Daha sonra birkaç küçük kesik yapıldıktan sonra bu kesi alanına kanül ve lazer probunu yerleştirir. Lazerler yağı çok verimli bir şekilde parçalayarak kanül yoluyla sıvı yağ olarak çıkarılabilir. Emilmeyen sıvılaştırılmış yağ daha sonra vücut tarafından emilir. Hassas bir teknik olduğu için gıdı liposuction için ekseriyetle kullanılan bir tekniktir.  Ultrason destekli liposuction gibi yaklaşık bir ay iyileşme süresine sahiptir.

SmartLipo Liposuction

Lazer kullanılarak yapılan SmartLipo liposuction tekniğinde iki farklı frekans kullanıldığı için geleneksel lazer destekli liposuction'dan farklıdır. Biri, şekillendirmenin gerekli olduğu alanlarda yağı sıvılaştırmak için kullanılır. Diğer dalga boyu ise, bölgedeki dokuları ve cildi sıkılaştırdığı, kollajen üretimini uyardığı bilinen dalga boyudur. Smart Lipo, piyasadaki en hassas liposuction türüdür ve yüzden yağ aldırma dâhil vücudun herhangi bir bölgesini şekillendirilebilirken, sıkı ve pürüzsüz bir sonuç elde edilmesini sağlar. 

SAFELipo Liposuction

3 aşamalı bir ayırma, aspirasyon ve yağ eşitleme sürecini içeren bir prosedürdür. Başlangıçta revizyon liposuction vakalarının zorluklarını ele almak için geliştirilen bu işlem, kontur deformiteleri veya cilt hasarı olasılığını artırmadan önemli miktarda yağı ortadan kaldırır. Ayrıca göbek yağ aldırma işlemi ile lokalize yağ birikintilerini kaldırarak göze hoş görünmeyen şişkinlikleri gidermeye yardımcı olur.

Liposuction Neden Yaptırılır?

Kişinin aşırı vücut yağının birikmesine neden olan bazı durumlar için tıbbi tedavi olarak liposuction önerilebilir. Bununla birlikte, en çok uyluk, göğüs ve karından yağ aldırmada olduğu gibi vücudun boyutunu ve şeklini değiştirmek için kullanılan kozmetik bir cerrahi işlemdir. Ayrıca kalçadan yağ aldırma için de çok tercih edilen bir prosedürdür. Liposuction, aşağıdakilerden biri veya birkaçından kaynaklanan, fazladan vücut yağı söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken bir seçenektir: 

  • Jinekomasti gibi erkeklerde meme dokusunun fazla büyüdüğü durumlarda,
  • Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin ortadan kaldıramayacağı vücut yağ birikiminde, 
  • Liposuction, lipoma (yağ bezesi) gibi iyi huylu tümörlerin çıkarılmasında kullanılabilir
  • Kalça, karın, göbek, uyluk, boyun, çene, kol veya göğüs bölgelerinde uygulanan diyet ve egzersizlere yanıt vermeyen aşırı yağ birikintiler varsa 
  • Yağ aldırma gereksiniminin hissedildiği belli alanların vücudun geri kalanıyla orantısız olduğu durumlarda, 
  • Cilt elastikiyeti iyiyse (Liposuction yağı alır ancak cildi sıkılaştırmaz) en iyi sonuçları elde etmek için, cildin hatlarını düzgünleştirilmesinde
  • Hedeflenen vücut ağırlığında veya ona yakın olan kişilerde liposuction, bölgesel yağ birikimlerinin azaltılmasında

Bununla birlikte, liposuction sonrası bu işlemden neler beklendiği konusunda gerçekçi olmak önemlidir. Çünkü kişi için aşağıdakilerden herhangi biri geçerliyse, liposuction hedeflerine ulaşılması zor olabilir:

  • Kişinin gevşek, sarkmış bir cildi varsa liposuction özel olarak yağ dokusuna odaklanmak için tasarlandığından, sarkık cilt görünümünde önemli seviyede iyileştirme sağlamaz
  • Ciddi seviyede kilo vermek isteyenlerde liposuction, vücut şeklini iyileştirerek, daha fit ve daha ince görünmesinde etkili olabilir. Ancak bu bir kilo verme tekniği değildir. 
  • Liposuction'ın selüliti gidermediği ve sarkık cildi sıkılaştırmayacağı unutulmamalıdır. Bu koşulları iyileştirmek için başka prosedürler tercih edilebilir.

Liposuction Faydaları

  • Vücut şeklini ve konturunu geliştirir.
  • Vücudun belirli bölgelerindeki iyi huylu, yağlı tümörler olan lipomların tamamen çıkarılmasına yardımcı olur.
  • Yağlı meme dokusunu alarak jinekomastiden mustarip erkeklere yardımcı olur.
  • Vücudun bazı bölgelerinde aşırı yağ bulunurken, bazı yerlerinde hiç olmadığı gibi bir yağ metabolizması bozukluğu olan lipodistrofi sendromunun tedavisine yardımcı olur.
  • İşlemden sonra hastanın kilosu fazla artmadığı sürece liposuction’un etkileri çok uzun süreli olabilir.
  • Bir kişinin vücudunun görünümünü iyileştirebilir, örneğin mide bandı veya baypas prosedürü geçirmiş birinde aşırı kilo kaybından kaynaklanan aşırı deri sarkmaları gibi anormallikleri düzelterek daha doğal görünmesini sağlayabilir.
  • Koltuk altı bölgelerindeki aşırı terlemenin yanı sıra uyluklar gibi farklı bölgelerdeki sürtünmeyi tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Sonuçların çoğu işlem sonrası anında alındığından görünüşü bir gün gibi kısa bir sürede iyileştirebilir. 
  • Şişliğin geçmesi ve iyileşme birkaç hafta sürebilse de iyileşmeler hemen gerçekleşir.
  • Liposuction sonuçları muhafaza edilmesi gerektiğinden, genellikle egzersiz ve iyi diyet gibi daha iyi yaşam tarzı alışkanlıkları da etkileyebilir.
  • Vücudun görünümündeki ciddi dengesizlikleri ve anormallikleri iyileştirerek kişinin refahını artırabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzının yerini tutmasa da kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayabilir.

Liposuction Zararları

Liposuction’un bir cerrahi işlem olduğu olduğunu hatırlamak çok önemlidir, bu nedenle prosedürün uygulanmasında birçok olası zararlar ve riskler olabilir. Dikkate alınması gereken liposuction zararları ve bazı riskleri şu şekildedir:

  • Orta dereceli yara izi, ameliyat sonrası 4-5 aya kadar sürebilen morarma ve işlemi takip eden birkaç gün olası kusmayı içerebilen kademeli bir iyileşme sürecine sahiptir.
  • Operasyonlardan kaynaklanan malabsorbtif (gıda emilimini bozan) beslenme yetersizliğine veya anemiye yol açabilir.
  • Tromboflebite (bacak ve toplardamar hastalığı) neden olabilirken, bir damarda kan pıhtısı oluştuğunda, bu damarın önemli ölçüde iltihaplanmasına neden olur. Bu durumda tedavi edilen bölge diz veya üst uyluğun içindeyken daha olasıdır.
  • Hastalar prosedürü takip eden birkaç hafta boyunca belirli bölgelerde uyuşma hissedebilirler, ancak uyuşma genellikle geçicidir.
  • Liposuction'dan kaynaklanan deri enfeksiyonları riski vardır. Bu nadir olmakla birlikte, cilt enfeksiyonlarının düzeltilmesi için ameliyat gerekebilir ve yara izi kalmasına neden olabilir.
  • Ameliyattan sonra 6 aya kadar tedavi edilen bölgeleri çevreleyen iltihaplanma olabilir, buna kesilerden sızan sıvılar da eşlik edebilir.
  • Vücuda pompalanan ve emilen ciddi miktarda sıvı ile sıvı seviyelerindeki değişiklik gelecekte kalp ve böbrekler için olası bir sorun yaratabilir.
  • Yağ kan dolaşımına ve ardından kalbe girdiğinde pulmoner emboliye neden olabilirken, akciğerlerde sıvı biriktiğinde akciğer ödemine neden olabilir. Bu da, hastanın akciğerleri için de sorun teşkil eder.
  • Kanüllerin sürtünmesi cilt yanıklarına neden olabilir, bu da tedavi edilen bölgelerde hem cilde hem de sinirlere zarar verebilir. 
  • Hastanın anesteziye karşı alerjik bir reaksiyona girmesi veya sadece kötü bir reaksiyon göstermesi olasılığı ve riski vardır ki bu, en kötü durumlarda her zaman hayati tehlike oluşturabilir.

Liposuction Nasıl Yapılır?

Liposuction hastanede veya klinikte yatmayı gerektirmeyen, ayakta tedavi şeklinde uygulanan bir prosedürdür. Öncelikle ilk randevuda cerrah ile görüşülmesi gereken ve detaylandırılması gerekenler noktalar vardır. Kişinin ihtiyacı, istekleri ve ayırdığı bütçeye göre belirlenecek liposuction tipi bu esnada karar verilir.

Yağ aldırma işlemine karar verirken göz önünde bulundurulması gerekenler bazı hususlar vardır. Bu hususlar işlem öncesi, sırasında, sonrasında yaşananlar ve dikkat edilmesi gerekenler şeklinde sıralanabilir;

Liposuction Öncesi

Yağ aldırma işlemi işlemin durumuna göre lokal ya da genel anestezi ile uygulanabilir. Kişinin durumu ve seçimine göre yapılacak anestezi ile operasyon öncesi uygulamalar şu şekildedir;

  • Anestezi durumuna göre 6 saat bir şey yenilip içilmemesi gerekir.
  • Gerekli muayene yapıldıktan sonra gerekli olan tüm testler sırayla uygulanır.  Ameliyat öncesi testleri kişinin yaşına, sağlık durumuna ve özel prosedüre bağlı olarak değişmektedir. Operasyon öncesi testleri arasında göğüs röntgeni, EKG , kan testleri bulunmaktadır ve gerektiğinde başka testlerinde yapılması istenebilir.
  • Kalp atış hızı, kan değerleri gibi yaşamsal değerler kontrol edilir.
  • Kişinin tıbbi geçmişi hakkında bilgi alındıktan sonra kullandığı kan sulandırıcı gibi ilaçlar ve varsa takviyeler bıraktırılır.
  • Sigara kullanımına sadece birkaç gün olsa bile ara vermek, iyileşme sürecinde ciddi olumlu etkiler yaratacağından sigara bırakılmalıdır.
  • Kişinin üzerinde hiçbir şekilde metal ve değerli eşya bulunmayacak şekilde, ameliyat önlüğü giydirilir.
  • Vücutta yağ aldırılacak yerler özel bir kalemle işaretlenir.
  • İntravenöz (IV) yani damar yolu takılır
  • Genel anestezi sırasında solunumu korumak ve kontrol etmek için solunum desteği yapılır.
  • Tüm kontrol, test ve yapılması gerekenler uygulandıktan sonra anestezi işlemi yapılır.

Liposuction Sırasında

Liposuction, emme yöntemiyle vücuttaki yağı uzaklaştırır ve bu işlemde derideki küçük kesiklerden küçük, ince, künt uçlu tüpler (kanül) yerleştirilir. Yağ birikintileri hedeflemek için bu tüpler cildin altına hareket ettirir ve ardından emilir. 

Çoğu yağ aldırma prosedürünün tamamlanması doksan dakika veya daha kısa sürer, ancak ne kadar yağ alındığına ve liposuction alanlarının sayısına bağlı olarak daha uzun sürebilir. Uzman hekim, ameliyattan önce kişiyle konuştuğu cerrahi planı takip eder. Fakat operasyon başladıktan sonra, en iyi sonucu elde etmek için çeşitli teknikleri birleştirmeye veya bir tekniği değiştirmeye karar verebilir. Vücudun her iki tarafında birden fazla bölge emilirse, prosedür üç saatten fazla sürebilir.

Liposuction Sonrasında

  • İşlemi tamamlanan kişi öncelikle yaşamsal değerleri izlenmek ve anestezi etkisinden çıkması için izleme odasına alınır.  
  • Kanülü yerleştirdiği kesiler birkaç gün boyunca sızıntı yapabilir veya sıvıları boşaltabilir. Bazı durumlarda, doktor sıvıyı yaradan uzaklaştırmak için bir drenaj tüpü yerleştirebilir. 
  • Kişiye liposuction sonrası korse kullanımı tavsiye edilir ve birçok hasta, sanki şiddetli bir egzersiz yapmış gibi bölgede ağrı hissettiğini belirtir. Ancak bunlar kısa süreli ve geçicidir. 
  • Kişinin özel bir durumu yoksa gerekli kontrolleri sağlandıktan ve korsesi giydirildikten sonra genelde taburcu edilir. 
  • Bilindiği üzere her cerrahi operasyon kanama, anestezi ve enfeksiyon gibi riskler içermektedir. Bu riskler yapılacak olan işlemin içeriğine, cerrahın ne kadar uzman olduğuna ve becerilerine göre değişebilmektedir. 
  • Bunun yanında komplikasyon ve risklerin takip edilerek olası bir durumda uzmana müracaat edilmesi gerekir.

Liposuction Yan Etkileri

Liposuction, çoğu önlenebilecek türde olan çeşitli yan etkiler ile ilişkilidir. Liposuction yan etkileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Anesteziye ters reaksiyon
  • Kanama
  • Nefes darlığı, nefes almada güçlük veya hırıltı gibi nefes alma sorunları
  • Bayılma, tepkisizlik veya kafa karışıklığı yaşanması
  • Göğüs ağrısıgöğüs sıkışması, göğüs basıncı veya çarpıntı
  • Ateş 
  • İdrar yapamama, gaz çıkaramama veya bağırsak hareketinin olmaması
  • Bacak ağrısı, kızarıklık veya şişlik, özellikle baldırda kan pıhtılaşmasına işaret edebilir
  • Ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilmeyen ağrı
  • Kesi yerlerinde hematom veya seroma (deri altında çıkarılması gerekebilecek kan veya sıvı birikimi) gibi beklenmedik drenaj, irin, kızarıklık veya şişme 
  • Enfeksiyon 
  • Yara izi
  • Alerjik reaksiyonlar
  • İşlem yapılan alanın altındaki yapılarda hasar
  • Ek prosedürler gerektirebilecek tatmin edici olmayan sonuçlar
  • Liposuction sonrası dalgalanmalar, girintiler ve kontur düzensizlikleri
  • Duygusal dalgalanmalar

Liposuction Sonrası İyileşme ve Bakım

Yağ aldırma ameliyatı sonrası olası bir komplikasyon yaşanmamasının yanında, iyileşmenin hızlı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için liposuction sonrası yapılması gerekenler konusunda titiz olunması gerekir. İşlem sonrası iyileşme sürecinde cerrah tarafından belirtilen tüm hasta bakım talimatlarına uyulması hayati derecede önemlidir. Liposuction sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün dinlenmek gerekir ve mümkünse bu dinlenme etkilenen vücut kısmını yükseltilerek yapılmalıdır.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar ilk bir hafta kullanılmamalıdır.
  • Liposuction sonrası korse kullanımına verilen talimatlar doğrultusunda uyulmalıdır. Korse çok sıkıysa doktora bildirilmelidir.
  • Liposuction sonrası morluklar, ameliyattan sonraki ilk 48 saat, çeşitli derecelerde görülebilir. Şişlik, ameliyattan 48 saat sonra maksimumdur ve çoğunlukla iki ila üç hafta içinde kaybolur, ancak dört aya kadar hafif şişlik olabilir. Morarma doğaldır ve genellikle 7-10 arasında geçmektedir.
  • Dikiş atılırsa ve bu dikişler sütür (vücut tarafında emilir dikiş) değilse genellikle liposuction'dan yedi ila on gün sonra alınır.
  • Öksürük ve kanamayı önlemek için yağ aldırma ameliyatından sonra sigara içilmemelidir.
  • Ameliyattan sonraki beş gün boyunca ağrı kesici ilaç alınacağı için alkol kullanılmamalıdır.
  • Ameliyat sonrası ilk hafta eğilmek, gerilmek ve ağır kaldırmamaya dikkat edilmelidir. Ve liposuction sonrası spor yapılmamalıdır. Genellikle, normal faaliyetlerin çoğuna on gün veya daha kısa bir süre içinde devam edilebilir.
  • Hastalar genellikle liposuction işleminden sonraki birkaç gün içinde işlerine dönebilirler.
  • Liposuction sonrası ağrılar genellikle yönetilebilen ağrılar ile sınırlıdır. İlk birkaç gün rahatsızlığı azaltmak için ağrı kesici ilaçlar reçete edilir.

İyileşme süreci aşamalı olduğundan dolayı, yapılan işlemin kesin sonuçlarının görülmesi birkaç ayı bulabilir. Erişim için açılan küçük kesiler birkaç ay içinde azalarak görünmeyecek duruma gelir. Bunun yanında planlanan sonuçların alınıp alınmadığını kontrol etmek için birkaç hafta veya belirlenen sürede doktor kontrolüne gitmek önemlidir. Ardından bu kontroller muhtemelen birkaç ay sonra öngörülen aralıklarla devam eder.

Liposuction Sonrası Ödem 

Genellikle her liposuction prosedüründen sonra ya da herhangi bir travma sonrasında dokularının normal bir reaksiyonu olarak şişme veya liposuction sonrası ödem beklenir. Bu genellikle bir kompresyon giysisinin 4-6 haftalık bir süre boyunca hemen kullanılmasıyla kontrol edilir. Bu şişlik işlemden sonraki 24-48 saat içinde belirginleşmekte ve ilk 10-14 gün hafif bir şekilde artmaya devam etmektedir.

İşlem yapılan bölge, herhangi bir önemli iltihap belirtisi olmaksızın genelde yumuşak ve hassastır. Daha sonra sızan sıvı, serum ve parçalanmış yağ kalıntıları vücut tarafından emildikçe, 2-3 hafta sonunda hiç ağrı ve rahatsızlık olmadan şişlik sertliğe dönüşür. 4 hafta sonunda ameliyat edilen şişmiş alanların bir kısmı, 6-8 hafta sonunda tüm alan tutarlı bir yumuşama gösterene kadar yamalar halinde yumuşamaya başlar. Ameliyat edilen bölgenin genişliğine bağlı olarak dokular işlemden 3 ay sonra normal bir esnekliğe dönme eğilimindedir. 

Liposuction Sonrası Diyet

Liposuction sonrası sonuçları korumak, belirli yaşam tarzı değişikliklerini benimsemeyi gerektirir. Genel bir kural olarak, düzgün ve dengeli bir beslenme, sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla ortaya çıkan kilo alımının büyük bir kısmını önler.

 Liposuction sonrası diyet ile elde edilen iyi sonuçları korumak için, şeker, basit karbonhidrat ve doymuş yağ alımını azaltırken diyete daha fazla meyve, sebze, tam tahıl ve yağsız protein eklenmelidir. Gün boyunca birkaç küçük öğün yemek, enerji seviyesinin korunmasına yardımcı olurken öğünler arasında kişinin kendini halsiz hissetmesini engeller. Ayrıca bu süreçte sık sıvı alımı da önemlidir. Gün içinde yeterli miktarda su içmek açlığı kontrol etmeye, sağlıklı bir metabolizmayı sürdürmeye ve sindirime yardımcı olur.

Liposuction Sonrası Ağrı 

İşlem sonraki iki gün süresince gelişen ağrı düzeyi, uygulanan anestezi tipine bağlıdır. Lokal anestezi etkisi genellikle ameliyattan sonra 24 saatten fazla devam eder. Aynı zamanda lokal anestezi kullanmadan genel anestezi altında liposuction çok daha ağrılıdır ve tipik olarak narkotik analjezi (ağrı dindirici madde) gerektirir.

Liposuction işlemini takip eden günler ve haftalar boyunca, ağrı ve şişlik derecesi, uygulanan bakım sonrası prosedürlerin türüne bağlıdır. Ağrı sıklıkla işlemden sonra 2 ila 4 gün yoğun olur ve sonrasında zamanla azalmaktadır. Hissedilen ağrı ve hassasiyet ilk dört hafta civarı rahatsız edici düzeyde olsa da, aşamalı olarak azalmaktadır.

Elastik kompresyon giysileri, açık drenaj tekniği ile kullanılırsa liposuction sonrası ağrıyı azaltabilir. "Açık drenaj", iltihaplanmaya neden olan kanlı anestezik solüsyonun drenajını en üst düzeye çıkarmak için küçük liposuction kesilerinin dikişlerle kapatılmaması tekniğidir. Liposuction sonrası korse kullanımı, kanla kaplı anestezik solüsyonun maksimum miktarda drenajını boşaltılmasını artırır ve bu da ağrıyı azaltır. Tüm drenaj durduktan sonra, bazı hastalar tedavi edilen alanların hareketini veya sallanmasını kısıtlamak için kompresyon giysisi giymeye devam ederler. Bu rahatsızlığı azaltır ve bir güven hissi verir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Liposuction ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Liposuction fiyatları ne kadardır?

Liposuction fiyatları yapılan işlemin içeriğine, kullanılan tekniğe, klinik veya hastanenin ve uzmanın fiyat politikasına göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanında ek işlemlerin yapılması veya kişinin özel bir durumu olması gibi faktörler belirleyici unsurlardır. Liposuction fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için ilgili sağlık merkezinden randevu alınmalı ve muayene olunmalıdır.

Dr. Berna Babacan

Liposuction ile gıdıdan kurtulabilir mi?

Çene altı gıdı bölgesinde sarkma, çoğu kişi için rahatsızlık veren bir durumdur. Bu durum ilerleyen yaşlarla birlikte görülen bir deformedir. Gıdı liposuction bu problemin ve  çene konturunun düzeltilmesinde gerçekten yararlı bir tekniktir. Bunun yanında boyun ve çene bölgesi bu işlem ile aynı anda düzeltilebilir.

Dr. Berna Babacan

Liposuction sonrası şişlik ne zaman iner?

Şişlik, genellikle ilk haftanın sonunda azalmaya başlar, ancak çok dar giysileri giymek için en azından dördüncü haftaya kadar beklemek gerekir. Bunun yanında bazı durumlarda şişlik, altı hafta kadar uzun sürebilir, ancak genelde birkaç gün içinde işe dönebilecek kadar rahat duruma gelinir.

Dr. Berna Babacan

Devlet hastanesinde yağ aldırma yapılıyor mu?

Liposuction genellikle özel hastane ve kliniklerde uygulanan bir estetik cerrahidir. Estetik cerrahi kategorisinde sayıldığı için devlet tarafından karşılanmamaktadır. Özel hastane ve sağlık merkezleri, yağ aldırma işlemleri için tercih edilen sağlık kuruluşlarıdır.

Dr. Berna Babacan

Liposuction sonrası masaj yaptırılmalı mıdır? Kaç seans yapılması faydalı olur?

Vakaların büyük çoğunluğunda cerrahlar, hastaların mümkün olan en kısa sürede işlem yapılan bölgelerine masaj yapmaya başlanılmasını önermektedir. Çünkü liposuction sonrası masaj uygulanması, oluşan ağrıların iyileştirilmesinde faydalıdır. Bazı hastalar ameliyat sonrası 1-6 seans masaj yapılması gerekmektedir. Bu özellikle sadece bacaklar, dizler veya yanlarda yapılan liposuction'ın da yeterlidir. Ayrıca işlem karın bölgesindeyse çoğunlukla 12 seansa kadar masaj yapılması gerekebilir.

Dr. Berna Babacan

Liposuction korsesi ne kadar kullanılır?

Liposuction'dan sonrasını takip eden birkaç hafta kompresyon giysisi giyilmesi gerekir.  İlk birkaç hafta boyunca, korse sadece duş alırken çıkarılmalı onun harici gece ve gündüz giyilmelidir. Daha sonra doktorun değerlendirmesine göre çıkarılabilir. Ancak bazı durumlarda daha uzun süre liposuction sonrası korse kullanımı gerekebileceği unutulmamalıdır.

Dr. Berna Babacan

Liposuction kaç kilo verdirir?

Liposuction ile güvenle alınabilecek maksimum yağ miktarı altı ila sekiz pound yani üç ila dört litre arasındadır. Her ne kadar tek seferde 5-7 litre arası yağ aldırılabileceği denenmiş olsa da yağ aldırma hacmindeki artış, komplikasyon riskini artırabileceği göz ardı edilmemelidir. Yağ aldırma işleminin hastanın sağlığını da düşünerek ideal seviyede tutulması sağlanmaktadır.

Dr. Berna Babacan

Liposuction sonrası kilo alınırsa ne olur?

Liposuction yaptırdıktan sonra kilo alınırsa, vücudun işlemden etkilenmeyen diğer bölgeleri, önceki kilo alımlarından dolayı daha kilolu görünebilir. Bu durumda dolayısıyla elde edilen liposuction sonuçlarının görünmesini engelleyebilir. Liposuction sonrası diyet ve beslenme programına dikkat edilerek elde edilen estetik görüntü korunabilir.

Dr. Berna Babacan

Liposuction yaptırmak için yaş sınırı var mıdır?

Liposuction yaş sınırı için üst yaş sınırlaması yoktur. Bunun yanında alt sınırda hastanın 18 yaşından küçük olmaması gerekir.  Bunun nedeni hem vücudun fiziksel olarak gelişme dönemini tamamlaması hem de karar verme sürecinde daha bilinçli kararlar alınabilmesi içindir.

Dr. Berna Babacan

Liposuction sonrası sertlik oluşur mu, ne zaman geçer?

Liposuction yaptıran pek çok kişinin normal iyileşme sürecinde belirli bir sertlik ve yumru geliştirmektedir. Bu bir cilt sorunu değildir ve bu sertlikler liposuction sırasında yağ alanında oluşan travmadan kaynaklanmaktadır. Liposuction sonrası sertlik birkaç aydan bir yıla kadar sürebilir. Şişliğin inmesi ortalama 6-8 ay sürerken bazı durumlarda bir yıla kadar uzayabilir.

Dr. Berna Babacan

Doğumdan ne kadar sonra liposuction yaptırılır?

Liposuction kalıcı bir işlem olduğu için hamilelik öncesi ve hemen sonrasında yapılması tavsiye edilmez. Çünkü böyle dönemlerde vücut kilo alır ve vücut hatları değişir. Bu yüzden çoğu uzman doğum sonrası en az 6 ay beklenmesi konusunda hem fikirdirler. Bunun yanında sezaryen sırasında yağ aldırma işlemi yapılması da aynı sebepten dolayı tavsiye edilmez ve uygulanmamaktadır. Çünkü gebelik sırasında kalan yağ hücreleri genişleyebilir ve karında meydana gelen değişiklikler liposuction ile elde edilen görünümü bozabilir.

Dr. Berna Babacan

Liposuction iz bırakır mı?

Liposuction, yağ alımında kullanılan popüler bir cerrahi prosedürdür. İşlem anında uygulanan kesiler genellikle bir inçten yani iki buçuk santimetreden daha kısa olsa da, bu kesiler kabuk tutar ve zamanla iyileşir. Ancak liposuction izleri çok küçükte olsa dahi daha sonra görünür şekildedir. Fakat kişinin görüntüsünü bozacak düzeyde izler olmadığının bilinmesi gerekir.

Dr. Berna Babacan
0