Kreatin Yüklemesi Nedir?

Fitness sporuyla uğraşanların performans artırması için kullandığı kreatin yüklemesi, bir sporcunun belirli süre boyunca belirli bir oranda aldığı kreatin miktarıdır.

Fitness sporuyla uğraşanlar için performans artırıcı özelliği olan kreatin, bu sektörde kullanılan en önemli ürünlerden biridir. Supplement adı verilen ve vücut geliştirme sporuyla uğraşanların kullandığı maddelerin başında gelen kreatin, sağlıklı kişilerde herhangi bir sağlık problemine de yol açmaz. Bununla birlikte vücudun direncini artırıcı birçok faydası bulunmaktadır.

Bu çerçevede kreatin yüklemesi bir sporcunun belirli süre boyunca belirli bir oranda aldığı kreatin miktarıdır. Yüksek dozda kreatin alımından sonra doz düşürülerek alınmaya devam edilir. Kreatin yüklemesi hızlı bir şekilde genellikle bir hafta boyunca sürer. Bu süre zarfında yapılan yüklemeyle vücuttaki kreatin oranını %20 oranında artırmak mümkündür. Sporcuların en çok tercih ettiği takviyelerden olan kreatin takviyesi çoğu zaman vücut için oldukça gereklidir.

Et ürünlerinde oldukça fazla bulunan kreatin, vücudun kendisi tarafından da üretilmektedir. Ancak vücut geliştirmede güç ve kas gelişimini etkileyecek şekilde dışarıdan da takviye edilmektedir. Kreatin yüksek enerjili fostat gruplarını içerir. Bu sayede vücuda enerji veren hücrelerin işleyişinde de etkili olan kreatin dışardan alındığı zaman ağırlık sporunda güç artışına sebep olur. Ayrıca beyin, kemik, kas ve karaciğere de fayda sağlamaktadır.

Kreatin Yüklemesi Ne İşe Yarar?

  • Vücut geliştirme sporu yapanlar için et ve balık kaynaklı beslenme şarttır.
  • Bu şekilde beslenenlerin vücuttaki kreatin oranı %60 civarındadır.
  • Bu oranı daha yukarı çıkarmak ve daha güçlü kas ve vücuda sahip olmak için dışarıdan alınan kreatinle vücut takviye edilir.
  • Bir hafta boyunca vücuda ortalama 20 gram kreatin takviye edilir.
  • Bu sayede vücuttaki kreatin oranı en üst seviyeye çıkarılır.
  • Dolayısıyla vücut geliştirme antrenmanlarında ve sportif faaliyetlerde maksimum enerji ve verim sağlanır.

Kreatin Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Kreatin, vücutta kendiliğinden üretilen bir elementtir ancak ağır sporlarla uğraşanlar için vücuttaki bu kreatin oranı yeterli olmamaktadır. Özellikle fitness sporuyla uğraşanlar daha güçlü kaslara sahip olmak ve vücut geliştirme antrenmanlarında daha enerjik olmak için kreatin yüklemesi yaparlar.

Kreatin yüklemesi iki şekilde yapılmaktadır:

Hızlı Kreatin Yüklemesi

Kreatin yüklemesi için bir hafta içinde vücuda 20 ile 30 gram arasında kreatin takviyesi yapılır. Her biri 4 parçaya bölünen kreatin takviyeleri günde, üç dört saat arayla tüketilir. Arzu edilen kreatin oranına sahip olduktan sonra bu oranı korumak için takviye edilen kreatinin dozu günde 3-5 grama düşürülerek kreatin almaya devam edilir. Ayrıca 20-30 gramlık takviye yapanlar için son sınır 20-30 gramdır. Bu gramın üzerine çıkılan yüklemelerde vücutta bazı problemler baş gösterebilir. Bununla birlikte vücuda aşırı bir şekilde kreatin yüklemesi, bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden hızlı kreatin yüklemesi herkes için uygun olmayabilir.

Yavaş Kreatin Yüklemesi

Yavaş kreatin yüklemesi, kreatin takviyesi almak ve aynı zamanda sağlık sorunları ile karşılaşma riskini düşürmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Hızlı kreatin yüklemesi yapanlarla aynı şekilde enerji ve kas gücüne sahip olmak isteyenlerin bir ay boyunca her gün 3-5 gram olacak şekilde kreatin takviyesi yapılmasıdır.

Hem hızlı kreatin yüklemesi hem de yavaş kreatin yüklemesi kişilerde aynı sonucu vermektedir. Her iki uygulamada da vücuttaki kreatin oranı %20 oranında artmaktadır.

Kreatin Yüklemesinin Yan Etkileri

Vücut geliştiricilerin sıkça kullandığı elementlerden olan kreatin nadir de olsa bazı yan etkileri ortaya çıkarmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yapılan birçok araştırma kreatin yüklemesinin belirli bir dozu aşmadığı sürece hem kısa hem de uzun vadede faydalı olduğunu göstermektedir.
  • Özellikle sağlıklı bireyler tarafından kullanılması önerilen kreatinin beş yıl boyunca günde 30 gram olarak takviye edilmesi tolere edilmektedir.
  • Kreatin yüklemelerinde nadir de olsa mide bulantısı, kusma ve ishal gibi bağırsak problemlerine sebep olmaktadır.
  • Vücuda ölçüsüz kreatin yüklemesinin yapılması, kaslarda su tutmaya sebep olduğu için kilo alımına ve vücutta şişkinliğe sebep olmaktadır.
  • Kreatin yüklemesi böbrek hastalığı olan kişiler tarafından yapıldığında böbreklerin çalışmasında olumsuzluklara yol açmaktadır.
  • Bütün bunlarla birlikte genel olarak belirli bir ölçü dahilinde kullanıldığında faydalı olan kreatin yüklemesi kronik rahatsızlıklarda, gebelik veya emzirme gibi durumlarda doktora danışılarak yapılmalıdır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Kreatin Yüklemesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kreatin yüklemesi niçin gereklidir?

Vücut geliştirme sporu yapanların yaptıkları spordan istedikleri verimi alabilmeleri ve vücut kaslarının istenilen güce ulaşması için kreatin yüklemesi gereklidir. Vücutta var olan kreatin bu konuda yeterli gelmemektedir. Bu yüzden kreatin seviyesini spor yaparken en üst seviyeye çıkarmak gerekir. Bunun için de kreatin yüklemesi yapılır.

Dr. Hande Erölmez

Kreatin hangi besinlerde bulunur?

Vücut direnci ve enerjisi için gerekli olan kreatin birçok sebzede bol miktarda bulunmaktadır. Bu besinleri tüketerek vücuttaki kreatin oranını artırmak mümkündür. Bu besinler ise lahana, brokoli, soğan, pırasa, sarımsak, et ve balık ürünleri gibi gıdalardır. Yoğurt ve süt gibi gıdalarda da bol miktarda kreatin bulunmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Kreatin yüklemesi ne zaman vücuda etki eder?

Günün her saatinde her şekilde rahatlıkla kullanılabilen bir ürün olan kreatin, her kullanıldığında aynı etkiyi göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre kreatin kullanıldıktan bir hafta sonra vücutta etkisini göstermektedir. Kullanmayı bıraktıktan sonra ise haftalar boyu vücuttaki etkisi devam etmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Spor yapmayanlar kreatin yüklemesi yapabilir mi?

Özellikle spor yapanlar için önerilen kreatin yüklemesi, vücudunda kreatin oranının az olduğu kişiler tarafından da yapılabilir. Et ve süt ürünleri tüketmeyenlerin ihtiyaç duyduğu kreatin elementinin vücutta istenilen seviyeye ulaşması için spor yapan veya yapmayan herkes kreatin yüklemesi yapabilir.

Dr. Hande Erölmez

Vücutta kreatin düşüklüğü nelere sebep olur?

  • Çeşitli enfeksiyon hastalıkları,
  • Mesane ve idrar yollarında tıkanıklık,
  • Böbreklerdeki kan akışında azalma,
  • Böbrek yetmezliği ve kanseri,
  • Kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklar vücuttaki kreatin düşüklüğünün sebepleri olarak gösterilir.
Dr. Hande Erölmez