Koklear İmplant Nedir?

Duyma sıkıntısını ileri seviyede yaşayan hastalar için koklear implant bir işitme cihazıdır.

İleri seviyede işitme sıkıntısı yaşayanların tedavisine yardımcı olan Koklear implant bir işitme cihazıdır. Sesleri doğrudan işitme sinirine göndererek daha net ve anlaşılır şekilde duyulmasını sağlar. Bununla birlikte biyonik kulak olarak da bilinir.

İşitme azlığı tedavisinde kullanılan cihazlar sadece kulak burun boğaz uzmanı doktorun ve odyoloğun uygun görmesi ile kullanılır. Cihazı kullanmaya başladıktan sonra televizyon seslerinden çevrede yapılan sohbetlere kadar her türlü sesi algılama ve anlama konusunda ilerleme sağlanır.

Normal işitme cihazlarının yetersiz kaldığı çok ileri derecede işitme kaybı olanlar için biyonik kulak yöntemi   tercih ediliyor. Küçük medikal bir cihaz olarak cerrahi müdahaleyle kulağın iç bölümüne takılır. Ses titreşimleri bu cihaz sayesinde daha rahat bir şekilde kullanıcı tarafından anlaşılabilir.

Koklear İmplant Ameliyatı

Koklear implant cihazının kulağa yerleştirilmesinin sağlandığı koklear implant ameliyatı hastaya genel anestezi altındayken uygulanan ve yaklaşık  2-4 saat kadar süren bir operasyondur. Ancak ameliyat sırasındaki gelişmelere göre bu sürenin artması söz konusu olabilmektedir.

Koklear implant sistemi iki bölümden oluşur. Birincisi ameliyat neticesinde kulağa yerleştirilen implantın iç kısmı, ikincisi ise alınan konuşmaları dengeleyen ve mikrofon özelliği gören, ses hassasiyetini ölçen ve çevredeki sesleri toplayan dış kısmıdır. Bu sebeple koklear implant parçaları iç kısmı kulağın içine dış kısmı ise cerrahi müdahale sonucu kulağın dış kısmına takılır. Bu sayede sistematik bir şekilde gerçekleştirilen operasyon sonrası ses dalgaları net bir şekilde beyne iletilir ve hastanın sesleri daha net algılaması ve anlaması sağlanır.

Koklear İmplant Endikasyonları

Koklear implant ameliyatı öncesinde ameliyat uygulanacak hastanın oldukça ciddi bir şekilde tetkiklerden geçirilmesi gerekir. Bu sayede hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi edinilir ve operasyonun başarıya ulaşıp ulaşamayacağı konusunda bilgi sahibi olunur. Yapılacak tetkikler sürecinde hem hastaya hem de hasta yakınlarına uzman doktor her aşamada bilgi verecektir.

Bu çerçevede yapılan tetkikler hastanın ameliyata uygun olup olmadığını ve durumun daha kolay kontrol altında tutulmasını sağlar. Bu sebeple yapılan tetkik ve tahliller ameliyatın zamanının belirlenmesinde de belirleyici olur. Tetkiklere göre ameliyat ertelenebilir ya da daha erkene alınabilir. Biyonik kulak ameliyatı öncesi yapılan muayene ve tetkikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • KBB uzmanı tetkikleri
  • Eğitim odyoloğu muayenesi
  • Konuşma testleri
  • Nörolojik ve radyolojik değerlendirme
  • Psikolojik değerlendirme

Koklear implant cihazından fayda görebilecek hasta gruplarını sıralayacak olursak;

  • Çok şiddetli işitme kaybı olan hastalar
  • Diğer işitme cihazlarından fayda görmemiş ya da az fayda görmüş hastalar
  • Koklear implant uygulamasına ilişkin riskleri artıracak herhangi bir hastalığı olmayan hastalar

Koklear İmplant Ameliyatı Riskleri

Hemen her ameliyatta olduğu gibi koklear implant ameliyatında da bazı riskler bulunur. Bu riskler hakkında ameliyatı yapan doktor hem hastayı hem de hasta yakınlarını detaylı bir şekilde bilgilendirir. Bu risklerin herhangi biriyle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden derhal hekime başvurmak gerekir. Bununla birlikte koklear implant zararları olarak herhangi bir ameliyat sonrası sıkıntı belirtilmiyor. Sadece oluşabilecek riskler üzerinden değerlendirme yapılır.  Bu sebeple biyonik kulak kullanıcıları açısından risklerde geç kalmak tedavi açısından geri dönülmez olabilir. Risklerin kimi hasta tarafından daha küçük ve önemsiz görülürken kimisi ise ciddi boyutlarda hasara sebep olabilir. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüz sinirinin zarar görmesi
  • Orta kulağın zarar görmesi
  • Ameliyat bölgesinde kanama ve enfeksiyon görülmesi
  • Geçici veya kalıcı yüz felci
  • Tat duyusunun kaybı veya bozulması
  • Ameliyatın yeterli sonucu vermemesi
  • İşitme işleminin sağlıklı bir şekilde sağlanamaması
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Koklear İmplant ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Biyonik kulak nedir?

Biyonik kulak yapay olan ve ileri derecede işitme kaybını ortadan kaldırmayı amaçlayan medikal bir cihazdır. Cihaz cerrahi müdahaleyle hasta kulağının iç kısmına ve dış kısmına yerleştirilir. Bu sayede çevredeki seslerin beyin tarafından daha kolay algılanmasını sağlar.

Dr. Ülkü Kılıç

Biyonik kulak kimlere takılır?

Biyonik kulak doğuştan işitme kaybı olanlara veya bir kaza sonucu ileri düzeyde işitme kaybı yaşayan   uygun hastalara takılabilir. Özellikle 0-5 yaş grubunda başarıyla uygulanan biyonik kulak operasyonu sayesinde ileri düzeyde işitme kolaylığı sağlanır.

Dr. Ülkü Kılıç

Koklear implant ameliyatı sonrası kulakta ağrı olur mu?

Koklear implant ameliyatı sonrası bazı riskler ve yan etkiler ortaya çıksa da ciddi bir kulak ağrısı görülmesi beklenmez. Bu gibi durumlarda hastaların doktorlarına durumlarını bildirmeleri büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte ameliyat sonrası kulağı korumak da oldukça önem taşır.

Dr. Ülkü Kılıç

Biyonik kulak ameliyatı sonrası iyileşme ne kadar olur?

Biyonik kulak ameliyatı sonrasında işitme probleminin ne derece düzeldiği konusunda herhangi bir rakam veya yüzde vermek doğru değildir. Ancak yapılan cerrahi müdahalenin başarısına bağlı olarak oldukça ileri düzeyde olabilir. Bu sayede çevrede konuşulanları rahat bir şekilde anlar ve onlara cevap verebilir duruma gelebilir.

Dr. Ülkü Kılıç

Koklear implant ameliyatı sonrası cep telefonu kullanılır mı?

Koklear ameliyatı sonrasında kulak içerisine yerleştirilen biyonik kulak sayesinde duyma yetisi tekrar kazanılır. Manyetik ortamlardan etkilenebilen biyonik kulağa cep telefonu kullanımında telefonun fazla yaklaştırılmaması gerekir. Cep telefonu kullanmanın başka herhangi bir sakıncası bulunmaz.

Dr. Ülkü Kılıç

Koklear implant ameliyatı ne kadar sürer?

Koklear implant ameliyatı ortalama 2 ila 4 saat arası sürmektedir. Ancak ameliyat sırasındaki bazı gelişmelere bağlı olarak bu süre uzayabilir veya daha kısa sürede de tamamlanabilir.

Dr. Ülkü Kılıç

Koklear implant ücretini devlet karşılıyor mu?

Koklear implant ameliyatları kamu hastanelerinde yapılabilir. Kamu hastanelerinde yapılan ameliyatlar ise belirli kriterler çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanabilir. Bunun için 12-48 yaş arası çocuklar, ileri derecede işitme kaybı ve birlikte farklı rahatsızlıklar yaşayanlar, işitme kaybının yanında görme sıkıntısı yaşayan hastaların ameliyatı devlet tarafından karşılanır.

Dr. Ülkü Kılıç