Kasık Biti

Kasık biti; insanlarda dış genital ve kasık bölgesini istila eden; bu bölgede şiddetli kaşıntıya neden olan parazitik canlılar olup esas tedavisini medikal tedavi oluşturur.

Kasık biti; insanlarda dış genital (üreme organları) ve kasık bölgesini istila eden; bu bölgede şiddetli kaşıntıya neden olan parazitik canlılara denir.

Bitler; insan kanıyla beslenen ve bulundukları bölgede semptomlara yol açan canlılardır. İnsan vücudunda yaşayabilen 3 çeşit bit türü vardır.

Bunlar;

  • Vücut Biti (Pediculosis Corporis)
  • Baş Biti (Pediculosis Capitis)
  • Kasık Biti (Pediculosis Pubis) 

Bunların içerisinde kasık biti insanda en sık görülen bit türüdür. Bu bitler çoğunlukla kasık kıllarının üzerinde yaşar. Bazı durumlarda kasık bölgesinden koltuk altı, kirpik ve sakal kıllarına bulaşı (çoğunlukla kasık bölgesini kaşıma sonucu ellerin yıkanmadan koltuk altı ve yüzle temasıyla bulaş) da görülebilir. Kasık biti genellikle vücuttaki diğer bit türlerinden daha küçük boyuttadır.

Kasık biti kıllarının üzerine yumurtalarını bırakır. Bu yumurtalar kahverengimsi renktedir ve bulunduğu yüzeye sıkıca tutunur. Yumurtalar geliştikçe dış kabuğu soyulur ve boş kabuklar beyaz renkli bir hal alır. Bu kabuklar her ne kadar küçük olsa da dikkatli bakıldığında kıl yüzeylerinde gözlemlenebilir. 

Kasık Biti Belirtileri

   Kasık bitinde belirtiler; kasık bitinin bulunduğu bölgeye ve miktarına göre değişiklik gösterir.

Kasık bitinde en sık görülen belirtiler;

  • Kaşıntı: Kaşıntı kasık bitinde en sık görülen, hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren ve hastanın hekime başvurmasına neden olan şikayettir. Kasık bölgesinde ve dış genital bölgede bulunan bitler hareket ettikçe hastanın derisindeki sinir hücreleri uyarılır ve kaşıntı semptomları yaratır. Bu durum özellikle geceleri yaşanır. Çünkü bitler genellikle geceleri aktifleşir.
  • Kızarıklık ve Kanama: Kaşıntıya eşlik eden en sık semptom kızarıklık ve kanamadır. Hastada var olan kaşıntı hissi, hastayı bu bölgeyi kaşımaya zorlar. Kaşıma sonucu travmaya uğrayan deride kızarıklık ve kanama görülebilir.
  • Ateş: Bitler her ne kadar vücut yüzeyinde bulunsalar da vücuda yabancı oldukları için bağışıklık sistemini uyarırlar. Uyarılan bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyona karşı korumak için ateşi yükseltir.
  • Sinirlilik: Hastalarda sık görülen belirtilerden biri de sinirli be agresif haldir. Hastalarda var olan sürekli kaşıntı hissi hastada psikolojik olarak çöküşe ve sinirli bir ruh hali oluşumuna neden olabilir.
  • Koltuk Altı Kaşıntısı: Kasık bitinin nadir görülen bir belirtisi koltuk altında var olan kaşıntıdır. Bu kaşıntı çoğunlukla kasık bölgesi ve genital bölgede bulunan kaşıntıya eşlik eder. Koltuk altı kaşıntısı hemen her zaman hastanın kasık bölgesini ellemesi ve ellerini yıkamadan koltuk altına temasıyla kasık bölgesindeki bitlerin koltuk altına taşınması sonucu oluşur.
  • Gözde Kaşıntı ve Kızarıklık: Kasık bitinin nadir görülen bir diğer belirtisi gözde kaşıntı ve kızarıklıktır. Koltuk altı kaşıntısına benzer şekilde hastanın kasık bölgesine teması ve bu temas sonrası ellerini yıkamadan gözüne dokunması sonucu oluşur. Hastada var olan kaşıntı hissi, kaşıma sonucu gözde kızarıklığa yol açar.
  • Deri Yüzeyinde İltihaplanma: Bitin nadir görülen bir diğer belirtisi iltihaplanmadır. Hastalarda var olan sürekli kaşıntı; bu kaşıntının deri yüzeyinde hasar bırakmasına neden olur. Bu hasarlı deriden bakteri girişi kolaylaşır ve enfeksiyon (iltihap) gelişir.
  • Kasık Bölgesinde ve Genital Bölgede Mavi Noktalanmalar: Bitler kıskaçları ve dişleri yardımıyla kıllara ve deriye tutunur. Bitlerin kıskaçlarıyla deri yüzeyine tutunduğu ve dişleriyle ısırdığı yerlerde gelişen mikro (küçük boyutlu) travmalar, hastada mavi noktalanmalara neden olur.

Kasık Biti Nedenleri

Kasık biti çoğunlukla vücudunda bit bulunan biriyle ya da bitli bir yüzeyle temas kurma sonucu yumurtaların kişinin vücuduna taşınmasıyla oluşur.

Yumurtaların taşınımına ve kasık biti oluşumuna neden olan etkenler şunlardır:

  • Cinsel İlişki: Cinsel ilişki kasık bitinin en sık bulaş yoludur. Partnerde var olan bit yumurtaları deri teması sonucu kolaylıkla kişiye geçerek kasık biti gelişimine yol açabilir.
  • Başkasının Kişisel Eşyalarının Kullanımı: Kasık bitine yol açan bir diğer neden başkasının kişisel eşyalarının kullanımıdır. Özellikle başkasının havlusu, tarağı, çarşafı ve kıyafetinin kullanımı kasık biti gelişiminde risk oluşturur.
  • Sarılma ve Öpüşme: Sarılma ve öpüşme gibi yakın temas sonucu gerçekleşen eylemler kasık biti ve diğer bit türlerinin bulaşıksa risk faktörüdür.
  • Uzun Kıllar: Özellikle kasık bölgesi, koltuk altı kılları ve sakalların uzun tutulması bit yumurtalarının bu yüzeylere daha rahat yapışmasına ve daha çabuk gelişebilmesine neden olur.
  • Aşırı Terleme: Aşırı terleyen bölgelerde bitlerin ve diğer enfeksiyon etkenlerinin gelişimi daha kolaydır.
  • Hijyen Yoksunluğu: Kişisel bakımına özen göstermeyen kişilerde bit yumurtaları daha çabuk yapışmakta ve daha çabuk gelişmektedir.

Kasık Biti Teşhisi

Kasık bitinin teşhisi oldukça basittir. Bitler ve yumurtalar yeterince büyükse hasta tarafından gözlemlenebilir ve bu şikayetle hekime başvurulabilir. 

Kasık bitinin teşhisinde esas olarak kullanılan yöntem Anamnez ve Fizik Muayene yöntemidir. Anamnez hastanın hastalığı hakkında var olan şikayetlerini dile getirmesidir. Kasık bitine sahip hastalar sıklıkla kasık bölgesinde var olan şiddetli kaşıntı, koltuk altı kaşıntısı, deri yüzeyinde mavi noktalanmalar ve yüksek ateşten şikayet ederler. Hekim hastanın şikayetlerini dinler; bu şikayetlerin ne zamandır var olduğunu, şikayetlerin günün hangi zaman diliminde arttığını, hastanın alerji yaratacak bir besin tüketip tüketmediğini sorgular. 

Fizik muayenede hekim hastanın kasık bölgesini çıplak gözle inceler. Bu bölgede bitlerin ve bit yumurtalarının görülmesi ile tanı konulmuş olur. Bitlerin ve yumurtaların henüz büyümediği bazı durumlarda hekim bunları tam olarak gözlemleyemez. Bu durumda bir büyüteç yardımıyla kasık bölgesini inceleyebilir.

Kasık Biti Tedavisi

Kasık bitinin esas tedavisini medikal tedavi oluşturur. Bu medikal tedavi bit kremi, losyon yada şampuan şeklinde olabilir. Bu ürünlerin bir hafta boyunca düzenli kullanımı sonucu bitler ve bit yumurtaları ölür. Ardından kasık ve koltuk altı kıllarının kesilmesi ile de bu ölü bitler vücuttan uzaklaştırılır.

Kasık biti tedavisi gören kişiler son 3 ayda cinsel birliktelik yaşadığı kişileri de (semptomları olmasa bile) tedavi ettirmeli; bu sayede oluşabilecek 2.bulaş önlenmelidir. Hastanın evinde yaşayan diğer aile fertlerinin de bu tedaviyi (semptomları olmasa bile) uygulaması tekrardan bulaş riskini en aza indirir.

Kasık Biti Tedavi Edilmezse

Kasık bitleri tanı aldığında mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır. Hastalık tedavi edilmediğinde hastayı rahatsız edici birçok semptoma neden olabilir.

Kasık bitleri yüzeyde her hareket edişinde hastanın derisindeki sinir yapılarını uyarır. Bu durum kaşıntıya yol açar. Hasta o bölgeyi her kaşıdığında deri travmaya uğrar ve travmaya uğramış deri bir süre sonra iltihaplanabilir. Ayrıca hastada var olan sürekli kaşıntı hissi, hastanın sinirli ve asabi bir kişiliğe bürünmesine yol açar.

Kasık bitleri oldukça bulaşıcı olan parazitik canlılardır. Bu canlılar hastanın kasık bölgesinden koltuk altı, kirpik, sakal, saç gibi vücudun diğer bölgelerine taşınarak bu bölgelerde çoğalabilir. Kirpik bölgesinde çoğalan bitler konjonktivit (gözde enfeksiyon) ve blefarit (göz iltihaplanması) oluşumuna yol açabilir.

Kasık bitleri insan kanıyla beslenen parazitik canlılardır. Bu hastalık tedavi edilmediğinde bitin her ısırığında tifüs ve egzama gibi hastalıkların oluşma riski vardır.

Kasık Bitine Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Kasık biti tanı konulduğunda tedavi edilmesi gereken, tedavi uygulanmadığında pek çok komplikasyona yol açabilen bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde medikal yöntemlere başvurulurken, ev ortamında uygulanacak bazı davranışlar bitlerin daha çabuk yok olmasına yardımcı olur.

Bu davranışlar;

  • Hasta vücudunu her gün temizlemeli, koltuk altı ve kasık bölgesindeki kıllar kesilmelidir.
  • Hasta kıyafetlerini ve çarşaflarını kaynatmalıdır. Bu sayede bu yüzeylerde var olan bit yumurtaları ölür.
  • Yıkanamayan kıyafetler ağzı bağlı ve hava almayacak bir şekilde 72 saat boyunca bekletilmelidir. Bu sayede bitlerin ve yumurtaların ölmesi sağlanmalıdır.
  • Mutfak, banyo gibi ortak yaşam alanları detaylıca temizlenmelidir.

Hastada sirkenin seyreltilmesi sonucu oluşturulan karışımın kasık bölgesine uygulanması da bitlerin daha çabuk ölmesine neden olur. Bunun için 1 su bardağı kadar suya 2 yemek kaşığı sirke eklenir. Bu karışım sabah ve akşam bir pamuk yardımıyla kasık bölgesine uygulanır. Uygulanan medikal tedavi ile birlikte yaklaşık 1 hafta içinde bitler geriler.

Kasık Biti İlaçları

Kasık bitinin esas tedavisini medikal tedavi oluşturur. Hastalarda oluşan bitleri yok etmeye ve yeni oluşacak bitleri önlemeye yönelik kremler, losyonlar ve şampuanlar kullanılır. Bu ürünlerin içeriğinde şu maddeler bulunur:

  • Permetrin: Permetrin uyuz ve bit hastalıklarında kullanılan, bu hastalığa yol açan parazitlerin ölmesini sağlayan ilaç grubudur. Bu madde losyon ya da krem şeklinde cilde uygulanabilir. Bu maddenin yan etkileri arasında kullanılan bölgede cilt döküntüsü ve tahriş oluşumu bulunur. Bu yan etkiler hastayı sıkıntıya sokacak düzeye ulaşırsa hekimle ya da eczacıyla irtibata geçilmelidir.
  • Lindane: Lindane ciltte oluşan kızarıklıklarda ve kasık bitinde kullanılan ve kasık bitine yol açan parazitin çoğalmasını engelleyen ilaçlardandır. Bu madde kasık biti şampuanı ya da krem şeklinde bulunabilir. Bu maddenin yan etkileri arasında baş dönmesi, baş ağrısı, huzursuzluk, saç dökülmesi, deride egzama oluşumu, bulantı ve kusma gibi yan etkilerdir. Bu yan etkiler hastayı zorlamaya başladığında hekime başvurulmalıdır.

Gebelikte Kasık Biti

Gebelik döneminde kasık biti nadir rastlanılan hastalıklardan biridir. Özellikle kilo artışıyla birlikte kasık bölgesinin terlemesi ve sürekli nemli kalması bu bölgede bit oluşumunun kolaylaşmasın neden olur. Gebelikte kasık bitinin belirtileri tıpkı diğer yetişkinlerde olduğu gibi kasık bölgesinde şiddetli kaşıntı, koltuk altı ve genital bölgede kaşıntı, deride mavi noktalanmalar gibi semptomlardır. Bu semptomları yaşayan hastalar mutlaka hekime başvurmalıdır.

Gebelikte kasık bitinin tedavisi genellikle diğer yetişkinlerdekine benzerdir. Ancak lindane adlı madde çok güçlü olduğu için gebelik döneminde ve emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kasık Biti

Bebek ve çocukların kasık bölgesinin kılsız oluşu; kasık bitinin bebek ve çocuklarda oldukça nadir görülmesine yol açar. Bebek ve çocuklara kasık biti bulaşı genellikle yetişkin bireyle ten teması sonucu gerçekleşir. Bu durumda ebeveynler cinsel istismar konusunda şüpheci olmalıdır.

Bebek ve çocuklarda kasık biti belirtisi yetişkinlerdekine benzer şekilde kasık bölgesinde kaşıntı, kızarıklık, deri yüzeyinde mavi noktalanmalar ve deride görülen iltihaplanmalardır. Bu semptomu yaşayan çocuklar mutlaka Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanına veya Dermatoloji uzmanına muayene ettirilmelidir.

Bebek ve çocuklarda kasık bitinin tedavisi yetişkinlerdekine benzer. Ancak lindane adlı madde güçlü bir içerikte olduğu için 2 yaş altı çocuklarda kullanılmaz.

Kasık Biti için Hangi Doktora Gidilmeli?

Kasık biti çok sık görülen bir hastalık olduğu için, bu hastalıkla ilgilenen bölüm sayısı da fazladır. Kadın hastalar kasık biti şikayetinde sıklıkla Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvururken; erkek hastalar genellikle Üroloji bölümüne başvururlar.

Bu bölümlerin dışında kasık biti ile Aile Hekimliği, Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji), Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümleri de ilgilenebilir.

Hekim hastanın şikayetlerini dinler. Bu şikayetlerin ne zamandır var olduğunu, semptomların günün hangi saatlerinde artıp azaldığını, hastanın alerjik bir besinle temas edip etmediğini sorgular. Ardından gerekli inceleme ve tetkikleri yaparak tanıya ulaşır.

Hastalar kasık bölgesinde şiddetli kaşıntı, kasık bölgesindeki kaşıntıya eşlik eden sakal, koltuk altı ya da göz kaşıntısı, deride iltihaplanma, gözde sulanma, kasık bölgesi ya da diğer deri bölgelerinde mavi noktalanma görülmesi gibi belirtiler yaşadığında mutlaka bir hekime başvurmalı ve gerekli tedaviyi almalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
7
2
Makeleyi Paylaşın

Kasık Biti ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kasık biti nasıl bulaşır?

Kasık biti çoğunlukla cinsel ilişki sırasında ten teması ile bulaşan parazit türüdür. Ancak bazı durumlarda biti barındıran kişinin kıyafetlerinin, takılarının, havlularının ya da çarşaflarının kullanımı ile de bulaş gerçekleşebilir. Bu kişisel eşyaların başka kişilerle kullanımına izin verilmemelidir.

Dr. Büşra Ular

Kasık biti nasıl temizlenir?

Kasık biti insan kanıyla beslenen parazitik canlılardır. Bu canlılar insan vücudunda rahatsız edici birçok semptoma yol açar. Kasık bitinin temizlenmesinde biti öldürmeye ve çoğalmasını önlemeye yönelik kremler, losyonlar ya da bit şampuanları kullanılır. Sirkenin seyreltilerek oluşturulduğu karışımlar da kasık bitinde faydalı olabilir.

Dr. Büşra Ular