Hamilelikte Sistit

Sistit, çeşitli mikroplardan oluşan idrar yolu enfeksiyonudur ve hamilelik döneminde de anne adaylarında çok sık rastlanılan bir durumdur. Tedavide en etkili yöntem doktor önerisiyle antibiyotiklerdir.

Hamilelikte Sistit Nedir?

Sistit, çeşitli mikroplardan oluşan idrar yolu enfeksiyonudurDaha çok kadınlarda görülen sistit hamilelik döneminde de anne adaylarında çok sık rastlanılan bir durumdur. Hamilelik döneminde görülen sistit genellikle hamileliğin 6. ayından itibaren daha sık görülür. Bebeğin büyümesiyle birlikte bebek mesaneye daha fazla baskı uygular. Bundan dolayı da basınç mesanenin bakterilerin sıkışmasına neden olarak enfeksiyonun ortaya çıkmasına sebep olur.

Hamilelikte Sistit Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte sistit sık sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu dönemde görülen pek çok değişiklik anne adaylarında sistit gibi problemlerin görülmesine neden olabilmektedir. Sistitin belirtileri her kadında farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca sistitin belirtiler farklı rahatsızlıklardan da kaynaklanabileceğinden dolayı belirtilere göre uzman doktora başvurulması gerekir.

Hamilelik döneminde görülen belirtiler şu şekildedir:

Hamilelikte Sistitin Nedenleri Nelerdir?

Bakteriler genellikle üreme organlarında ve anüs bölgesinde yaşamaktadır. Ancak bazı durumlarda bakteriler anüs bölgesi dışına çıkarak mesaneye ulaşır. Mesanedeki bakteriler idrar ile dışarı atılmaya çalışsa da mesanedeki bakteri sayısının fazla olması bu durumu zorlaştırır. Ayrıca bu dönemde bebeğin büyümesiyle birlikte mesaneye yapılan baskıdan dolayı da bakteriler mesanede sıkışabilmektedir. Bu yüzden de bu süreçte anne adaylarının çoğu sistit ile karşılaşabilmektedir.

Hamilelikte sistite neden olan diğer nedenler ise şunlardır:

  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Parfümlü sabun veya köpük gibi tahriş edici hijyenik ürünler
  • İlaçlar
  • Kateterin sürekli kullanılması
  • Radyasyona maruz kalma
  • Mesanenin tam boşaltılamadığı durumlar
  • Genital bölgenin temiz olmaması

Hamilelikte Sistit Teşhisi

Hamilelik döneminde sistit belirtilerinden bir veya birkaçı ile karşılaşan anne adayları mutlaka uzman bir üroloji doktoruna başvurması gerekir. Sistit teşhisi doktor muayenesi ile veya yapılan tahlillerle kolay bir şekilde konulmaktadır. Ancak bazı durumlarda sistitin çeşidini ayrıntılı bir şekilde belirlemek isteyen uzman doktorlar detaylı tetkik ve yöntemlere başvurabilir.

Hamilelikte sistit teşhisi için kullanılan tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

Fizik Muayeneİlk olarak anne adayının genel sağlık durumu hakkında bilgi alınır. Ardından beslenmesi, bu süreçte karşılaştığı belirtileri de göz önünde bulunduran uzman doktor anne adayını fizik muayene yapar. Fizik muayene sonrasında uzman doktor kesin bir tanı koyarak tedavi sürecini başlatır.

İdrar Tahlili ve Kültürü: Gebelik sürecinde sistite yakalanan anne adayları idrar tahlili ile enfeksiyonun çeşidi öğrenilir. Bu aşamada anne adayından alınan tahlil sonucuna göre mikrobun cinsi öğrenilir. Böylece basit bir idrar tahlili yoluyla teşhis konularak tedavi süreci başlanır.

Hamilelikte Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik döneminde görülen sistit bakterilerin mesanede oluşmasıyla birlikte iltihaplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte her anne adayında farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Hamilelikte sistit tedavisi için erken teşhis önemlidir. Tedavi sürecinin aksamasından dolayı da erken doğumun görülebilir. Bu yüzden de uzman bir üroloji doktoruna başvurarak mutlaka tedavi olunmalıdır. 

Hamilelik döneminde sistit ile karşılaşan anne adayları için önerilen tedavi yöntemleri şu şekildedir:

İlaç TedavisiSistit için kullanılan en iyi tedavi yöntemi antibiyotiklerdir. Genellikle hamilelik döneminde herhangi bir antibiyotik önerilmemektedir. Ancak enfeksiyonun ileri olduğu durumlarda tedaviyi hızlandırmak amacıyla genellikle uzman doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Antibiyotik seçimi genellikle gebeliğin haftasına göre değişmektedir. Fakat anne adayları için verilen antibiyotikler mutlaka kadın doğum doktoru tarafından da onaylanması gerekir.

Hamilelikte Sistit Tedavi Edilmezse

Hamilelik döneminde anne adaylarının karşılaştığı sorunların başında sistit gelmektedir. Bu dönemde bebeğin büyümesinden kaynaklı mesaneye uygulanan baskıdan dolayı mesanenin rahat bir şekilde boşalması engellenir. Bu yüzden de artan basınçla beraber enfeksiyonun oluşmasına neden olmaktadır. Hamilelik dönemindeki sistit hem anne adayı hem de bebekler için önemli bir durumdur. Tedavi edilmediği durumlarda enfeksiyon böbrek enfeksiyonuna dönüşebilir. Böbrek enfeksiyonu da bebeğin erken doğmasına neden olabilir. Bundan dolayı da hamilelik sürecinde görülen idrar yolu enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmelidir.

Hamilelikte Sistite Ne İyi Gelir?

Hamilelik sürecinde sistite en iyi gelen şeylerin başında bol su içmek gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan hamile kadınlar gün içerisinde bol bol sıvı tüketmelidir. Sıvıyı bol bol tüketen anne adayları daha sık idrara çıkarak bakterilerin daha hızlı vücudundan atar. Ayrıca elma sirkesi, kızılcık suyu, yaban mersini, süzme yoğurt da hamilelikte sistit bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Hamilelikte Sistite Ne İyi Gelmez?

Hamilelik döneminde sistit ile karşılaşan anne adaylarının kişisel hijyene, özellikle genital temizliğe, dikkat etmedikleri durumlarda enfeksiyonun artmasına neden olabilir. Bundan dolayı bu süreçte temizliğe daha çok önem verilmelidir. Ayrıca Rafine edilmiş veya işlenmiş gıdaları tercih etmek de enfeksiyon tedavisine iyi gelmeyen durumların başında yer almaktadır.

Hamilelikte Sistit için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelik döneminde sistik anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı problemlerin başında yer almaktadır. Bu dönemde ortaya çıkan enfeksiyon bazen hiçbir belirti göstermeyebilmektedir. Ancak bazı anne adaylarında bu süreci zor atlatmasına neden olabilmektedir. Bundan dolayı enfeksiyonun ileri durumlara taşınmaması için erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhis için mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Sistit gibi idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşan anne adaylarının başvurması gereken bölüm ise üroloji bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Sistit ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sistit hamilelik belirtisi olabilir mi?

Hamilelik döneminde rahmin mesaneyi sıkıştırmasıyla birlikte bakterilerin dışarıya çıkmasını engellemektedir. Mesanede oluşan basınçtan dolayı da bakteriler sıkışır ve enfeksiyonun oluşmasına neden olur. Bunun sebebi hamilelik belirtisi değil tamamen hormonal değişimdir.

Dr. Hande Erölmez

Sistit hamile kalmaya engel mi?

Hamile kalmadan önce sistit belirtisi olan kadınlar mutlaka ilk olarak enfeksiyon tedavisine başlamalıdır. Çünkü sistit tedavi edilmediği durumlarda hem anne adayı hem de bebek için tehlikeli durum yaratabilir. Bundan dolayı da hamile kalmak isteyen kadınlar mutlaka tedaviye başlamalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Sistitten korunmak için neler yapılmalıdır?

Sistitin oluşmasını engellemek için genital bölge mutlaka temiz tutulmalıdır. Ayrıca her gün iç çamaşırı değiştirmek de enfeksiyonun oluşmasını engellemektedir. Bunun yanı sıra genital bölgenin nemli kalmasına izin verilmemelidir. Çünkü nem bakterilerin üremesini sağlayacaktır.

Dr. Hande Erölmez

Sistit nasıl anlaşılır?

Sistitin pek çok belirtileri bulunmaktadır. Ancak bu belirtilerin başında idrar yapmada yanma ve ağrı yer almaktadır. Ayrıca acil idrar yapma hissi de sistitin başlıca belirtileri arasında yer almaktadır.

Dr. Hande Erölmez